Zážitek z přírody, magazín Koktejl 6/2012

Redakce magazínu Koktejl mě, podobně jako další čtyři české fotografy divoké přírody, oslovila, abych si vzpomněl na svůj nejsilnější zážitek z fotografování zvířat. Vůbec jsem se nemusel rozmýšlet, mé první Šumavské setkání s tetřívky obecnými asi jen tak něco nepřekoná. A to už jsem na cestách potkal i zvířata velmi atraktivní.

 

K výběru jsem poslal tři fotografie, a to i bojující tetřívky, nakonec na dvoustraně dostala prostor vlha pestrá.


Divoké ráno u tetřívků

Hned v první minutě po obtížném nalezení a ulehnutí do vystavěného přírodního krytu se v úplné tmě ozývá skřivan a příroda šumavské louky na dohled Vltavského luhu se začíná probouzet. Skrz oko maskovací sítě tuším siluetu jelena, ale ani se nepokouším obracet teleobjektiv na druhou stranu. Hlavně se nehýbat, ať tetřívky obecné (Lyrurus tetrix) od příletu na tokaniště, které každé jaro vyhledávají už desítky let, neodradím. Skřivánčí ranní píseň netrvá ani 15 minut a zpěv utichne. Tmavým klidem se po chvilce rozezvučí plácání křídel a tupý dopad ptačího těla do ještě jinovatkou pokryté trávy. Ano, nemůže to být nic jiného, jsou tady. Nemám výhled, je tma, ale tuším, vlevo od krytu jsou ve vzdálenosti 50 m minimálně dva tetřívci. Přestože mi bylo v mrazivém ránu teplo, vzrušením jsem se rozklepal. Kde je ksakru to světlo, cožpak dnes to slunce nevyjde?!
Už o chvilku později olizují první sluneční paprsky od roztátého sněhu uválenou louku a i v tetřívčím peří se začínají odrážet náznaky krásného rána. Do společnosti tetřívků přiletí samička. Jen si to uvědomím, začínají tanečky samečků se zobákem skloněným k zemi, ocasními pery doširoka rozevřenými a s jejich charakteristickým vrkáním. Netrvá to ani čtvrt minuty a samečci se začnou nelítostně prát. V přírodě jsem strávil hodně času, ale něco podobného jsem nikdy neviděl. Silnější tetřívek zobákem vytrhává peří druhému takovou rychlostí, že vytržené pírko ani nedopadne na zem a už má v zobáku další.
Přestože jsem na cestách za fotografováním divokých zvířat ve světě navštívil mnoho unikátních biotopů, právě zážitek z prvního setkání tetřívky se mi nesmazatelně zapsal do paměti.

 

 

Související odkazy
Fotografie tetřívků na NaturePhoto.cz
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Tetřívek obecný, mrazivá mlha (Česko)
etřívek obecný, souboj u brány Šumavy (Česko)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 06. 2012 , kategorie: akce, média
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Štěpán Červený
tak tak...