Národní park Sangay, časopis Lidé & hory 1/2011

O poznávání odlehlého ekvádorského Národního parku Sangay si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Lidé & hory. Ekvádorskou přírodu, a zejména aktivní sopky, jsem poprvé poznával v roce 2002 a právě z té doby jsou publikované řádky a fotografie, v té době ještě pořízené na film.



Obsah aktuálního lednového čísla časopisu Lidé & hory:

lidé&HORY 1/2011

 

 

Ke čtenářům míří číslo 1/2011, které otevírá již 10. ročník! Časopis proto přichází s několika novinkami. Čtenáři se mohou těšit na čtyři strany navíc při stejné ceně časopisu, novou grafiku včetně většího fontu a fotografií, kterých se snažíme použít o trochu méně, zato ve větším formátu. Zařadili jsme i nové celoroční seriály.

NOVINKY:

Deník horolezkyně (60-61) je reportážním seriálem, který přibližuje velehorské expedice z pohledu horolezkyně a lékařky Veroniky Bártové. První expedicí je přechod Baruntského ledovce.

Další nový seriál Jmenuje se… (52-53) přestavuje formou rozhovoru mimořádně zajímavé osobnosti ze světa alpinismu, které jsou však obecně velmi málo známé. První z nich je Jihotyrolák Robert Eberhöfer.

Třetí novinka Stěny, ve kterých se psala historie lezení (57-59) charakterizuje velmi zajímavé historické milníky, které se odehrály a alpských stěnách (i například co se týče vybavení, způsobu jištění či techniky lezení). Součástí seriálu je i charakteristika aktuálních populárních cest v dané stěně. Náplní prvního dílu je legendární východní stěna Fleischbanku.

O jednu stranu rozšiřujeme aktuality a na stránkách Alpenvereinu přibyla rubrika věnovaná mládeži.


TÉMA:

Telemark je lyžařská nostalgie, ale i disciplína reflektující poslední lyžařské trendy. Do tajů telemarku čtenáře zasvětí přední český telemarkista Marek Macháček, jehož text doprovázejí špičkové fotografie.

OSOBNOST ČÍSLA:

Adam Ondra – český lezecký „zázrak“ se s námi podělil o řadu zajímavých postřehů a také vizí do budoucna. Rozhovor s Adamem vyšel na pěti stranách (19-23).

SERIÁLY A ČLÁNKY:

Strany 4, 5 a 6 patří všem důležitým a zajímavým zprávám ze světa alpinismu.

Seriál "Bezpečnost na umělých stěnách" se tentokrát věnuje spouštění lezce (7).

Již 7. díl seriálu "České bouldry" zve všechny bouldristy na legendární klasiku - Bor (8-11).

Rubrika "Retro" se ohlíží za již 75 let dlouhou historií Plzeňského horo-oddílu (12-14).

Seriál „Krásy jihotyrolských Dolomit“ představuje tři horská střediska v Dolomitech (16-18).

Pokračuje také rubrika "Horská medicína", v níž je rozebrán problém sněžné slepoty. (24-25).

V lednu zemřel nestor pískovcového lezení Vojtěch Nejedlo – právě jemu patří str. 51.

Seriál "Alpy za rohem" čtenáře zavede na hřebeny a vrcholy pohoří Tennengebirge. (64-66).

Nová metoda určování stability sněhové pokrývky „ETC“ je popsána na str. 62-64.

Zajímavou a také varující statistiku najdete v článku Nehody v rakouských Alpách (65-67).

Seriál "Velehorské treky" zavítal do Ekvádoru, kde se nachází úžasný NP Sangay (68-69).

Strany 70-73 jsou věnované testům a novinkám v outdoorovém vybavení.

Na str. 74-76 je připravena řada novinek a důležitých informací pro členy Alpenvereinu.

 

 

 

Ondřej Prosický | Naturephoto.cz, 23.1.2011

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
24. 02. 2011 , kategorie: akce, média
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář