Rypouš sloní, magazín Koktejl, říjen 2010

V říjnovém magazínu Koktejl najdete můj rozsáhlý článek o životě největší šelem rypoušů sloních na Falklandských ostrovech. Na osmi stranách jsem se pokusil přiblížit tři měsíce, které tito gigantičtí mořští tvorové tráví na pevnině. Obstarávání harému, rvačky o samice nebo klidné zevlování na pláži. A podobně jakou o jiných článků, přiblížím i několik zážitků z fotografování.

 Rypouš sloní na titulce aktuálního čísla magazínu Koktejl

Obsah aktuálního čísla magazínu Koktejl

 

Vesmír

Zaostřeno

Jízda snů – Romantický Angor i hmyzí pochoutky. Kdysi depresivní Kambodža se proměňuje v turistický ráj. (Kambodža)

Tak trochu český král – 70. léta na Valašsku? Krom jiného také dočasné útočiště budoucího kambodžského krále Norodoma Sihamoniho. (ČR)

Hrátky s giganty – Každý rok na podzim se na falklandské pláže vyvalí z moře mnohatunové kolosy, aby zde svedli bitvu o právo zplodit potomky. Rypouši sloní. (Falklandy/Velká Británie)

Příroda

Peruánská ruleta – Nikde jinde nejsou nůžky mezi těmi nejbohatšími a nejchudšími tak rozevřené, jako v Jižní Americe. Vypravili jsme se do světa oprýskaných zdí, špíny a odpadků. (Peru)

O čem se mluví – Opeřená rarita – Pražská zoo dlouho skrývala unikátní exemplář a to dokonce i před svými vlastními zaměstnanci.

Dole v dole – Jak se žije kilometr pod povrchem. Naši reportéři na vlastní kůži ponoření ve vrstvách stovky miliónů let starého uhlí. (ČR)

Kvíz – Co víte o černém uhlí?

Věda a technika

Struny a adrenalin – Koncertoval na všech kontinentech včetně toho nejjižnějšího. Uznávaný kytarista a odvážný dobrodruh Jaromír Brabec v rozhovoru čísla. (ČR)

Válka přijde v listopadu – 16. století mělo Nostradama, 20. babu Vangu. Bulharská věštkyně předpověděla Stalinovu smrt i pád newyorských dvojčat. A také to, že za měsíc začne válka. (Bulharsko)

Flóra

Krása a bolest – Exkluzivní reportáž v unikátní podobě. Znovuzrozená Rwanda z pera textaře a spisovatele Michala Horáčka vás nenechá vydechnout. (Rwanda)

Opičí tuláci – Kdysi vítaní baviči pouličních davů, dnes pronásledování i se svými opičími mazlíčky. (Čína)

Žraloci z Čech – Češi a ponorky? Ale ano, v rakouskouherských dobách patřili čeští námořníci k těm nejvýkonnějším.

Saský fénix – Povstaly z popela jako bájný pták. Válkou zdecimované Drážďany se opět proměňují do své bývalé krásy. (Německo)

Kvíz – Florencie u sousedů

Téma – To je ale kocourkov

Tajemství 9 životů – Jakože kočka přežije pád z pátého patra a vážněji si neublíží? Podívali jsme se jim na zoubek.

Brněnský lamželezo – Zná ho každý, ale většinou jen z vyprávění. Brněnský recesista a silák Franta Kocourek. (ČR)

V baště hlupáků – Kocourkov skutečně existoval! Jen jeho příběh byl úplně jiný, než jaký nám vyprávěli v dětství. (ČR)

Potrhlý inovátor – Japonský vynálezce povýšil hloupost na umění. Dokážete to také? (Japonsko)

Historie a archeologie

Meka hvězdářů – Na Kanáry se kromě plážíchtivých turistů každoročně vypravují i milovníci čisté oblohy. Málokde je noční nebe tak jasné. (Španělsko)

Ovčí ostrovy – Místo, které by se dalo nazvat severským rájem. Jeden den v roce tu ale nic pěkného nečeká mladé kormorány. (Farské os.)

U nás v zapadákově – Jižní Dakota v mnohém připomíná divoká západ 19. století. Jen indiáni žijí v rezervacích a bizony na pár dní v roce střídají motorkáři. (USA)

Fotosoutěž

Geocaching

 

Souvisejí fotografie na www.NaturePhoto.cz
Fotografie rypoušů sloních ve Fotobanka
Fotografie z Falklnadských ostrovů
Portfolio Antarctica

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 1.10.2010

Rypouš sloní (Mirounga leonina) Rypouš sloní (Mirounga leonina) Elephant seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. ledna 2009 12:04:19, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy)  

Rypouš sloní (Mirounga leonina) Rypouš sloní (Mirounga leonina) Elephant seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF17-40mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 22 mm, fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. ledna 2009 12:06:07, Carcass Island (Falklandské ostrovy) Rypouš sloní (Mirounga leonina) Rypouš sloní (Mirounga leonina) Elephant seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 20. ledna 2009 12:05:44, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy) Rypouš sloní (Mirounga leonina) Rypouš sloní (Mirounga leonina) Elephant seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, fotografováno z ruky, Clona: 10, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. ledna 2009 13:37:26, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
01. 10. 2010 , kategorie: akce, média
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

parada!