Časopis Naše příroda – č.2, 2009

Dnes opět přináším krátké anotace článků aktuálního čísla časopisu Naše příroda. Časopis vychází každé dva měsíce a věnuje se, jak název napovídá, zejména přírodě české a slovenské.

V aktuálním čísle najdete moje fotografie mývalů severních, které doplňují článek Miloše Anděry

Další přistěhovalec – mýval severní / Miloš Anděra
Středoevropská příroda se mění – s trochou nadsázky řečeno – jako na běžícím pásu. Leckteré původní rostliny a živočichové mizejí, a naopak jiné se objevují. Zčásti probíhá obměna flóry a fauny samovolně, ale v šíření řady nových druhů má prokazatelně prsty sám člověk. Tak je tomu i u mývala severního (Procyon lotor), středně velké medvídkovité šelmy, jehož pravá domovina leží na druhé straně Atlantiku. Dříve se mu běžně říkalo medvídek mýval.
Mýval severní (Procyon lotor) Mýval severní (Procyon lotor) The Raccoon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL + 1377M, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. února 2008 14:33:16, Parque Nacional Manuel Antonio (Kostarika) Opomíjené krásky – ploštice / Hana a Vladimír Motyčkovi
Zatímco o motýlech či broucích u nás vyšlo tolik publikací, že by je snad ani nákladní auto neuvezlo, knihy o plošticích by člověk spočítal na prstech jedné ruky a ještě by mohl čas od času řezat na cirkulárce. Je až s podivem, proč se tímto překrásným hmyzem zabývá tak málo sběratelů a amatérských přírodovědců, protože si zajímavostí a krásou v ničem nezadají s oběmi již zmiňovanými skupinami.

Vážky / Jaroslav Koleček
Vážky odpradávna přitahovaly pozornost lidí – umělců, vědců i obyčejných milovníků přírody. Není divu, vždyť tato tajemná stvoření provázejí lidstvo odnepaměti. Vážky naši planetu osídlily již v mladších prvohorách, tedy v době před 320 miliony lety. Různě velké druhy rozmanitého zbarvení, velikosti, tvaru i způsobu života stihly od té doby kolonizovat jak tropy, tak mírné a studené oblasti téměř celého světa.

Fotografujeme vážky / Pavel Krásenský
S příchodem digitální fotografie se stále více lidí pokouší zachytit tyto úžasné tvory na svá záznamová média, a tak se velmi často setkávám s dotazy, jak vážky fotit, jak je možné se k nim přiblížit a kdy na ně vlastně vyrazit. Pokusím se vám na tyto a podobné dotazy aspoň ve stručnosti odpovědět. Nejdůležitější věcí, kterou musíte začít, pokud se rozhodnete vážky fotit, je proniknout do tajů jejich života. Toto však platí i pro ostatní skupiny bezobratlých, ale i obratlovců. Bez znalostí jejich života jste odkázáni většinou pouze na náhodná setkání.

České stepi / Jan Miklín
Pod pojmem step si většina lidí představí nedozírné roviny, vysoké traviny a stáda bizonů, které se na nich popásají. Můžeme něco takového, hodného tohoto názvu, najít i u nás v České republice? To záleží na úhlu pohledu.
Do přírody s Květou Fialovou/ Text a foto: Tomáš Padevět
Půvabná herečka Květa Fialová začínala v Praze díky angažmá Jana Wericha v divadle ABC. Dodnes je neustále vytížená. Hraje v divadle v Praze a po republice nebo namlouvá komentář k televiznímu dokumentárnímu cyklu České milování.

Súľovské skály / Edward Chmiel, Pavla Mládková
Místo až úžasně krásné – špičaté skalní jehly se tyčí a ukazují svými prsty na nebe. Zastihneme-li azurově modrou oblohu, spatříme neskutečné kontrasty modré, zelené a bílé barvy. V jarním období přibude ještě barva fialová, kterou rozzáří obrovské květy konikleců. O čem je řeč? O území ležícím na Slovensku asi 15 km jihozápadně od Žiliny, Súľovských skalách.

Mohutná i křehká Kateřinská jeskyně / Petr Zajíček
Kdysi v dávných dobách pásla malá Kateřinka stádo oveček. Jedna se zaběhla do útrob vysokého jeskynního portálu a dívka se jí vydala hledat. Z temného podzemí však nenašla cestu zpět a v jeskyni zahynula. Od těch dob se jeskyni říká Kateřinská.

Ptáci zemědělské krajiny v nejistotě / Petr Tousek
Ptáci z naší krajiny mizí čím dál tím více. Druhy, které byly dříve zcela běžné, dnes vidíme jen s velkým štěstím. Pokles početnosti i druhové rozmanitosti se týká zejména ptáků zemědělské krajiny. Na vině je především postupující civilizace a s tím spojené neuvážené nakládání s přírodou.
Mýval severní (Procyon lotor) Mýval severní (Procyon lotor) The Raccoon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL + 1377M, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. února 2008 14:34:26, Parque Nacional Manuel Antonio (Kostarika) Ráj motýlů / Radomil Hradil
Už jste někdy slyšeli o motýlím ráji? Že ne? A že byste ho někdy chtěli spatřit? To se vám může snadno splnit! Stačí v Českých Velenicích přejet hranice naší vlasti a přes Gmünd a Weitru pokračovat do vesnice Langschlag; kousíček nad ní, jen 50 kilometrů od hranic, takový motýlí ráj najdete.

Jedlé dary přírody – Pampeliška lékařská / Květa Šimková
Není velkým překvapením, že se dá pampeliška lékařská, dříve nazývaná smetanka lékařská, jíst. Je to jedna z nejčastěji se vyskytujících bylin a v minulosti se často využívala jako součást mnoha jídel. V některých státech (např. ve Francii či Japonsku) se dokonce kultivovala a pěstuje se na zahrádce jako zelenina.

Má větrná energie šanci? / Hana Schubertová
Získávání energie z větru může být velkou nadějí do budoucna. Vítr je totiž jedním z obnovitelných zdrojů energie. Počátek moderních větrných elektráren datujeme do raných 80. let, dnes v České republice z větru pochází asi 0,4 % celkově vyrobené energie. Větrná energetika má jak zastánce, tak i odpůrce; váže se k ní i mnoho mýtů a předsudků. Jak je větrná energetika úspěšná u nás a ve světě a čeho se lidé v souvislosti s ní obávají, se pokusím rozebrat v následujícím článku.

Vznikne na jihu Moravy nová chráněná oblast? /Jan Miklín
Oblast říčních niv u soutoku Moravy a Dyje představuje zbytky původních rozsáhlých porostů lužních lesů, kde se navzdory dlouhodobému vlivu člověka zachovaly cenné lokality se spoustou vzácných živočichů. Jedná se o typickou ukázku harmonické krajiny, vzniklou spolupůsobením člověka, a proto je zde připravováno vyhlášení nové CHKO.


Související odkazy
Předplatné časopisu Naše příroda
Informace o časopise

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 23.4.2009

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
23. 04. 2009 , kategorie: akce, média
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář