Časopis Naše příroda – č. 4, 2008

Dnes opět přináším krátké anotace článků aktuálního čísla časopisu Naše příroda. Časopis vychází čtvrtletně a věnuje se, jak název napovídá, zejména přírodě české a slovenské. Z aktuálního čísla doporučuji především článek o vlkovi, proto i mojí upoutávku doprovázejí fotografie vlků z Bavorského lesa.

Rybí klenot na hranici - Text a foto: Josef Májsky
Jako klenoty živočišné říše jsou obyčejně označovány pestře zbarvené druhy motýlů, brouků nebo ptáků. Přestože rybka, o které se chci zmínit, svým zbarvením nemůže konkurovat křídlům otakárka nebo krovkám krasce, je na území České republiky natolik vzácná, že ji bezpochyby za rybí klenot považovat můžeme. Tímto ojedinělým reprezentantem naší rybí fauny je sekavčík horský (Sabanejewia balcanica) někdy označovaný i jako balkánský.
Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) Gray Wolf, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 30. listopadu 2008 12:06, zvířecí park, Bavorský les (Německo)Vlk – příběh vracející se šelmy - Text: Miroslav Kutal
Jedno z nejvíce nenáviděných a zároveň nejobdivovanějších zvířat světa bylo polovině 20. století vyhubeno ve 48 státech USA a ve většině států Evropy. Díky pozitivnějším postojům veřejnosti, novým zákonům na ochranu přírody a také pozoruhodné přizpůsobivosti k měnícím se podmínkám se vlci vrací na mnohá místa svého původního výskytu i v tak přelidněném kontinentu jakým je Evropa. Vlk není symbolem zla a ani divočiny. Je to zvíře jako každé jiné a pokud máme s těmito šelmami sdílet stejný prostor, je nutné se na ně pohlížet bez předsudků a ideálů.

Netopýři – zvláštní tvorové noci - Text: Daniel Horáček
Netopýři jsou zvláštní, naprosto výjimeční živočichové už od pohledu. Jako noční tvorové, s pro nás skrytým způsobem života, bývají zahaleni rouškou tajemna a neznámého. Tato specifičnost jim ale v Evropě moc neprospěla. Lidé si je spojili s posly zla, viděli v nich ďáblovo znamení. Povětšinou se netopýrů báli, nebo je občas přibíjeli na vrata, aby odehnali zlé síly od svých domovů. Tento po staletí pěstovaný odpor zůstává v lidech hluboce zakořeněn a jen pozvolna se daří dostat do obecného povědomí skutečnou úlohu netopýrů v přírodě a představit je takové, jací opravdu jsou.

Při zdrojnicích tepny Moravy - Text a foto: Jan Vítek

Řeka Morava sice pramení v severovýchodním cípu Čech a na Slovensku se pod památným Děvínem vlévá do Dunaje, mezitím však protne od severu k jihu celou Moravu. Právem je proto považována za říční tepnu moravských krajů.
Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) Gray Wolf, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 30. listopadu 2008 12:04, zvířecí park, Bavorský les (Německo)Do přírody s Fero Feničem - Text: Tomáš Padevět
Tentokrát si o přírodě popovídáme s tvůrcem mnoha filmů, pořadů a dokumentů (Gen, Cestománie, Jak se žije..., Oko, Česká soda), zakladatelem Febiofestu a ředitelem nezávislé filmové a televizní společnosti Febio, Fero Feničem.

Slavkovský les - Text a foto: Martin Janoška
Drsná, tajuplná, opuštěná a trochu i pochmurná krajina, oplývající neporušenou přírodou, uniká dosud pozornosti velké části české veřejnosti. Najdete ji v západních Čechách pod názvem Slavkovský les.

Tajemná minulost jeskyně Výpustek - Text a foto: Petr Zajíček

Kolik proměn může prodělat rozsáhlý jeskynní systém je vidět na prostorách Výpustku. Kdo by při jeho prohlídce očekával podzemní dvorany přeplněné krápníkovou výzdobou bude asi zklamán. V odlehlejších partiích taková místa jsou, ale zatím nebyly zpřístupněny veřejnosti. Historie jeskyně v Křtinském údolí je pestrá a překotná tak, že nemá nikde u nás obdoby.

Fotografujeme ptáky u krmítek - Text a foto: Jan Miklín

Pro ulovení co nejlepších snímků divoce žijících zvířat je velmi důležité dostat se k nim co nejblíže. Proto fotografové budují nejrůznější kryty a snaží se zvířata nalákat právě na vyhlédnuté místo. Stejné zásady využijeme i pro fotografování ptáků u krmítek. Tato fotografická disciplína je relativně jednoduchá – mnozí ptáci žijící ve městech jsou v podstatě napůl ochočení, na krmítko se naučí létat rychle a člověka se příliš nebojí. Tak máme základ – a zbývá jen důkladná příprava, hodiny čekání a trocha štěstí.
Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus), Gray Wolf, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1300 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 30. listopadu 2008 12:28, zvířecí park, Bavorský les (Německo)Udělejte si zelenou střechu - Text: Radomil Hradil
Stále více ploch je dnes pokrýváno betonem a asfaltem, přibývá silnic, průmyslových zón i obytných čtvrtí. A ubývá půdy. S každým úbytkem otevřené půdy se ovšem zmenšuje schopnost krajiny pojímat srážkovou vodu; důsledky jsou známé. Voda po dešti steče kanalizací do napřímených řek a odtéká z krajiny. Po vydatnějším dešti hrozí záplavy; když opadnou, nastává naopak sucho. Jednou z možností, jak v městské či venkovské zástavbě vracet přírodě to, co jí bereme, jsou zelené střechy.

Klíčení – čerstvá zelenina i v zimě - Text a foto: Květa Šimková
Klíčky a výhonky luštěnin, obilí a různých semen skrývají navzdory své velikosti obrovskou sílu. Vždyť musí budoucí rostlině poskytnout veškeré živiny pro počáteční fázi jejího vývoje. Po styku semena s vodou se v něm odehrává nepřeberné množství biochemických reakcí. Dokonale fungující „enzymatická továrna“ se tak probouzí k životu. Odběrateli její energie můžeme být i my.

Smutné osudy v ptačím ráji - Text: Pavla Mládková

Podzimní plískanice, mlhy a deštivé počasí mnohým z nás přivodily přinejmenším špatnou náladu. Pro dravce a jiné velké ptáky však toto období značně zvýšilo riziko vážného poranění či smrti. Na vině ovšem není samotná příroda, ale naše civilizační vymoženosti. Zcela běžné věci jako je elektrické vedení, prosklené plochy budov, auta jedoucí vysokou rychlostí nebo jen obyčejná mokrá vozovka se stávají pro ptáky smrtelným nebezpečím. Je na nás lidech, abychom hledali nová technologická opatření, která nám dovolí zachovat si vlastní pohodlí, aniž bychom přitom ohrožovali a likvidovali jiné „nelidské“ bytosti.
Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) Vlk obecný eurasijský (Canis lupus lupus) Gray Wolf, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 30. listopadu 2008 12:09, zvířecí park, Bavorský les (Německo)Jak se dělá příroda - Text: Lubomír Tichý
V dnešní době jsme bohužel svědky, ale často i spoluviníky zániku původní české krajiny a přírody. Ač se její zbytky mnohde pokoušíme zachránit, bezvýsledně. Jako by krajina a příroda byla dnešní civilizací neuchopitelná, prokluzuje mezi prsty a mizí. Alarmující není ani tak zánik různých přírodních stanovišť jako skutečnost, že další takto cenná území téměř nikde nově nevznikají.

Předplatné časopisu Naše příroda si můžete objednat zde.

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 7.12.2008

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 12. 2008 , kategorie: akce, média
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Kupsa
Chvilku to trvalo ale nakonec jsem to sehnal a fakt dobrej casak ....
Michal Kupsa
Juknu zkusmo na to aktualni
cislo a asi do toho pujdu, za ty prachy je to fakt hodne zajimavy. Dik
za tip.
Michale, pokud můžu doporučit, objednej
si předplatné a máš klid. Příští rok vyjde 6 čísel - předplatné stojí
244 Kč, což je pár korun, včera na fotopivu jsem projedl a propil
skoro stejně. Navíc, v příštím čísle bude můj článek o rosničkách!
Michal Kupsa
Ten casak vypada fakt zajimave - i jsem si kvuli
tomu sjel do prizemi do trafiky ale bohuzel ho tady u nas nemaji ....
;o(
pali hradiský | trpas.com
pekný vĺčkovia...