Přednáška o tučňácích, festival Sedm divů

Na konci září proběhne v Krásné Lípě festival s cestovatelskou tématikou Sedm divů. Na jeho programu je mimo jiné moje přednáška o fotografování tučňáků na Falklandských ostrovech. Pokud vás zajímají témata jako příroda, cestování, ochrana životního prostředí, původní kultury nebo třeba speleologie, můžete si návštěvu festivalu spojit například s výletem do Národního parku České Švýcarsko.

Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. ledna 2009 18:24:57, Volunteer Point (Falklandské ostrovy)

Festival s cestovatelskou tématikou Sedm Divů
Místo konání: Krásná Lípa
Termín konání: 26. – 28. září 2009

Program a upoutávka ze stránek o. p. s. České Švýcarsko

„I cesta může mít cíl,“ zpívá se v jednom ze šlágrů české populární hudby a člověk se tomuto triviálnímu konstatování musí nejprve pousmát. Nebyl by mnohem zajímavější opak – cesta náhle končící za horizontem, putování do nikam či zájezd za bezcílným bloumáním? Vždyť skoro každý z nás se vydává na cesty za svým vysněným cílem; ať už jsou jím monumentální historické stavby, šumivé vody oceánu, třpytivé štíty hor nebo třeba kasina v Las Vegas.

Lidé, kteří představí své projekty na festivalu SEDM DIVŮ, se vzdali těchto tradičních cestovatelských cílů ve prospěch cílů méně hmotných. Cestovali, aby pomohli lidem v nouzi, aby podpořili lokální kulturní tradice, aby přispěli k ochraně ohrožené přírody, aby se ponořili do neprobádaných oblastí Země nebo třeba aby dali vzniknout unikátním záběrům divoké přírody. Přijďte teď podpořit i Vy je na historicky první cestovatelský ekofestival v Českém Švýcarsku!

SEDM DIVŮ je pořádán v rámci projektu Cíl 3 – TREND: Přeshraniční ekologická výchova v oblasti ochrany přírody a trvale udržitelného rozvoje v Českosaském Švýcarsku, Hornolužickém pohoří a Lužických horách; a je dále financován Státním fondem životního prostředí ČR a Ministerstvem životního prostředí.

SEDM DIVŮ je benefiční akcí. Všichni přednášející i realizátoři doprovodného programu pracují bez nároku na honorář. Organizátorem akce je České Švýcarsko o.p.s. Hlavními partnery projektu jsou město Krásná Lípa a Relax Krásná Lípa p.o. Hlavním mediálním partnerem je cestovatelský portál Hedvábná stezka, který se podílí také na obsahové části festivalu, a magazín Koktejl. Případný výtěžek z akce bude věnován na podporu environmentálního vzdělávání v Českém Švýcarsku a na konkrétní cestovatelský projekt podpořený Expedičním fondem Hedvábné stezky.

Program festivalu:

Sobota 26. září 2009

Programem provází Petra Greifová, cestovateský portál Hedvábná stezka

8:45 – 9:00 Oficiální zahájení, informace

9:00 - 10:15 Václav Sojka, Správa NP České Švýcarsko – přednáška s promítáním
Procházka Českým Švýcarskem. Procházka Českým Švýcarskem – krajinou pískovcových skal a tajemných roklí, skalních bran a mohutných převisů s pradávnou historií. Krajinou divoké přírody uprostřed střední Evropy, která inspirovala velké malíře romantismu.

10:15 – 11:30 Tomáš Beránek, Namasté Nepál o.s. – přednáška s promítáním a filmem
Jak se žije v Nepálu. Nepál není jen nejvyšší pohoří světa s čarokrásnými horskými sceneriemi. V této zemi žije množství národů a kmenů, mnohdy ve velmi špatných životních podmínkách, které potřebují pomoc. Rozvojové aktivity v zemi pod Himálajem vykonává sdružení Namasté Nepál (DCWC-CZ), o.s.

11:30 – 12:45 Tomáš Miléř, British Council – přednáška s promítáním
Tomáš Miléř představí projekt, jehož smyslem je přispět k řešení energetické krize v západní Keni způsobené populačním růstem a neefektivním využíváním přírodních zdrojů. Základní myšlenkou projektu je naučit malé zemědělce produkovat na své půdě dostatek dřeva pro vlastní spotřebu. Současně s propagací sázení stromů je nutné učit vesničany snižovat spotřebu dřeva při vaření, protože je stále běžné vaření na ohništi se třemi kameny. Projekt proto podporuje výrobu a používání hliněných kamen a slunečních vařičů.

12:45 – 13:30 Pauza na oběd

13:30 – 14:45 Olga Vilímková, Nadační fond Inka – přednáška s promítáním
Mayové v Guatemale. Povídání s obrázky ze života indiánů v Guatemale, o jejich nedávné minulosti a každodenním životě v současnosti. O kulturní identitě, projevující se nejen v jazyce, oděvu, písních a v ručních pracích, ale také v blízkém vztahu indiánů s přírodou, se zvířecími spojenci. Budeme si povídat rovněž o místních šamanech, obřadech a používání rituálního kalendáře.

14:45 – 16:00 Evženie Tomková – přednáška s promítáním a film
Jemen a ostrov Sokotra. Navštívíme pohádkové hlavní město Sanaá s fantastickou architekturou kamenných domů starého města, které je pod ochranou UNESCA. V pohoří Maswar a Śahara uvidíme kávová políčka i život lidí ve vesnicích na skalních útesech. Ostrov Sokotra je zajímavý neopakovatelnou přírodou. Roste tu mnoho endemických rostlin, jako například dračí stromy,lahvovníky a kadidlovníky. Pramení tu teplé potoky, kde žijí vzácné druhy živočichů. Navštívíme také chudé vesničky rybářů i horalů.

16:15 – 17:30 Martin Kaňák – přednáška s promítáním a film
Pohřební architektura a rituály v předkolumbovském Peru. Způsob, jak se lidé staví ke smrti je faktorem, který utvářel lidskou kulturu už od jejího prvopočátku. Otázka bytí a nebytí zaměstnávala naše předky již před mnoha desítkami a možná i stovkami tisíc let. Tato přednáška bude pojednávat o vztahu incké a různých předinckých kultur ke smrti, budou zmíněné některé pohřební rituály a na snímcích prezentovány příklady pohřební architektury, které dokumentují, jakou důležitost tyto kultury smrti věnovaly. Informace pro přednášku pochází jak z historických pramenů - španělských kronik, tak i ze současných etnografických studií.

17:30 – 18:45 Dagmar Bystřická, Humanistické hnutí – přednáška s promítáním
Guinea - zapomenutá země. O bolestech a radostech Guiney - Conakry, o lidské síle a odhodlání, o projektech Kampaně lidské podpory, a o těch, kteří si dokážou představit lepší svět a mají odvahu o něj usilovat... Humanistické Hnutí, www.novyhumanismus.cz.

18:45 – 20:00 Ondřej Prosický – přednáška s promítáním
Za tučňáky na Falklandské ostrovy. Není na světe podobné místo, kde se na jednom místě vedle sebe vyskytují čtyři druhy tučňáků. Na fotografovaní a poznávání jejich života jsem se připravoval dlouho, myslel jsem, že vím vše, ale na místě nebylo chvilky, kdy mě něčím novým neudivovali - Ondřej Prosický, fotograf divoké přírody.

Neděle 27. září 2009
Programem provází Petra Greifová, cestovatelský portál Hedvábná stezka.

9:00 – 10:15 Stanislav Havránek, Czech Pan s.r.o. – přednáška s promítáním
Stavba české polární stanice na Antarktidě. Bude doplněno.

10:15 – 11:30 Miroslav Deneš – přednáška s promítáním
Fotografické expedice cestou necestou. Jakožto pořadatelé fotografických expedic se zaměřujeme na fotogenická místa. Podíváme se do středoamerického státu Belize (dříve Britský Honduras). Budeme cestovat Jeepem cestou i necestou po mayských památkách, největší jaguáří rezervaci na světě, po pobřeží Karibiku a zastavíme se pro mňamky na místním trhu v San Ignaciu. Zaměříme se, co je třeba mít, co dělat a nedělat, protože v této zemi vás může leccos překvapit. Fotografická a filmová technika v těchto oblastech velmi trpí a vyplatí se jí věnovat náležitou péči. V této zemi máte několik jistot, jedna z těch nejdůležitějších je, že zmoknete minimálně jednou denně! Na závěr přednášky bude možná překvapení…

Další nedělní přednášky na stánkách festivalu.

Související odkazy

Hlavní program

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 08. 2009 , kategorie: akce, přednášky
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář