Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej

Chvíli přemýšlím, jestli to má vůbec smysl. Stmívá se, začíná pršet a blíží se bouřka. Ale věřím, že už kvete. Proto při naší cestě na Šumavu odbočuji a vydávám se za letošní první rozkvetlou českou orchidejí. Auto zůstává s rodinou na kraji pole a já běžím silným deštěm, abych stihl vstavače bledé za posledního zbytku světla.

Vstavač bledý (Orchis pallens) Vstavač bledý (Orchis pallens) Pale Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. dubna 2010 18:12:29, Strakonicko (Česko)  

Vstavač bledý (Orchis pallens) je naše nejčasnější orchidej. Její květy se začínají objevovat v ještě nezeleném lese, na konci měsíce dubna. Když je dobrý rok, tak třeba již první polovině. Tento vstavač je v české přírodě obtížně zaměnitelný, podle bledě žlutých květů jej v jarní přírodě bezpečně určíte. K záměně může dojít snad pouze se žlutě kvetoucím prstnatcem bezovým, který má však raději louky. Vstavač bledý roste zejména v listnatých lesích, na zastíněných stanovištích, na okrajích lesů a v křovinách.

V Čechách patří vstavač bledý k nejvzácnějším orchidejím, kvete pouze na jednom místě na Strakonicku. Důmyslně chráněno dřevěnými ohrádkami proti poškození je zde okolo dvaceti rostlin. Přestože je vstavač uváděn i z jedné lokality v Podkrkonoší, jeho výskyt tam již potvrdit nemůžu. Na Moravě, zejména v Bílých Karpatech a Beskydech, je vstavač bledý častější.

Jak je z této první vlaštovky patrné, rozvíjím dále svůj dlouholetý Orchidejový projektík. Z minulých let mám 24 druhů českých orchidejí a na letošek ambiciózní plán fotografovat dalších 20 druhů. Pokud bude na orchideje dobrý rok, není to číslo zcela nereálné. Studiu a přípravě jsem v zimě věnoval desítky hodin.

České orchideje fotografované v letech 2007 - 2009
Střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus)
Rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis)
Tořič včelonosný (Ophrys apifera)
Kruštík bahenní (Epipactis palustris)
Vstavač vojenský (Orchis militaris)
Pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia densiflora)
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Hlavinka horská (Traunsteinera globosa)
Kruštík tmavočervený (Epipactis atrorubens)
Švihlík krutiklas (Spiranthes spiralis)
Vstavač mužský (Orchis mascula ssp. mascula)
Vstavač osmahlý (Orchis ustulata ssp. ustulata)
Hnědenec zvrhlý (Limodorum abortivum)
Hlístník hnízdák (Neottia nidus-avis)
Vstavač nachový (Orchis purpurea)
Prstnatec pleťový (Dactylorhiza incarnata ssp. incarnata)
Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera)
Pětiprstka žežulík (Gymnadenia conopsea ssp. conopsea)
Okrotice bílá (Cephalanthera damasonium)
Okrotice červená (Cephalanthera rubra)
Bradáček vejčitý (Listera cordata)
Vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia)
Vemeník zelenavý (Platanthera chlorantha)
Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis ssp. majalis)

Několik dalších orchidejí z Evropy
Vstavač Spitzelův (Orchis spitzelii), Spitzel´s Orchid - Slovensko
Barlie statná (Barlia robertiana), Robert's Giant Orchid - Francie
Tořič pavoukonosný drobnokvětý (Ophrys sphegodes araneola), Ophrys sphegodes araneola - Francie

Související odkazy
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 2.5.2010

Vstavač bledý (Orchis pallens) Vstavač bledý (Orchis pallens) Pale Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130 mm, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. dubna 2010 18:10:24, Strakonicko (Česko) Vstavač bledý (Orchis pallens) Vstavač bledý (Orchis pallens) Pale Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 130 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. dubna 2010 18:15:06, Strakonicko (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 05. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Já dnes na hradisku Chochola u Brna našel 5 rostlinek
Luboš
Zdravím, já už dlouhá léta jezdím kontrolovat a fotit vstavač bledý na jednu lokalitku poblíž Lázní Bělohrad. Každoročně zde rozkvétá 20-40 rostlin.
A rudohlávek jehlancovitý jsem našel kousek vedle cesty z Bubovic ke Karlštejnským vodopádům.
Bezáci i kukačky rostou dost hojně severně od Řevnic (okres Praha - západ/Beroun) Je tam k nalezení i hlístník hnízdák a vemeník dvoulistý. V Karlickém údolí pak roste vstavač nachový, několik druhů kruštíků a místy i pětiprstky.
Dnes jsem se byla podívat na houby. Po několika letech jsem objevila vstavač bledý v dubovém lese, kde léta rostl. V mém dětství dokonce hojně. Byly tam čtyři rostlinky, ale takové slabé. Je to u Konst.Lázní. Udělalo mě to velkou radost, už jsem ho tam léta neviděla. Vůně je krásná
Vím, že až po roce od publikování, ale jen bych chtěl trochu doplnit text u fotek. Pallens je určitě v Čechách jedna z nejvzácnějších orchidejí (na Moravě a zejména na Slovensku je to lepší), nicméně neroste tu jen na jedné Vámi viděné lokalitě u Strakonic (i když tu jsem i já viděl jako první), ale ještě na dalších 3 místech. O jednom se zmiňujete - je to v Podkrkonoší blízko Hořic, druhé je v západních Čechách severně od Stříbra a třetí - nejbohatší - je nedaleko odtud u Žlutic na Karlovarsku.
Když budete hodný a upečete mě borůvkový koláč, tak vás vezmu na korálovku trojklannou....
Pěkné fotky. Na Valašsku jsou první na řadě bezáci, o víkendu taky plánuju výjezd. Držím palce s těmi 20 novými druhy! :o)
Fešáci :-) Snad pár orchidejí takyletos najdu. Jak se fotilo s Mark IV?
Petr Bambousek
Supr :-) Já dneska taky váhal, jestli jet na bezové a kukačky. Nakonec jsem jel a stálo to za to! :-)
Ahoj Ondro, tak koukám, že jsi to bez něj už nevydržel :-). Na to počasí moc hezký.