Festival de l´Oiseau et de la Nature, Francie

Když mi přišla pozvánka na festival, abych si přezval ocenění za první místo ve fotografické soutěži, moc se mi na akci nechtělo. Kdo mě zná, ví, že společné události nevyhledávám. Zpětně děkuji rodině, že přišla s nápadem udělat si přes Velikonoce na několik dní do Francie společný výlet. Když pominu předávání ceny, a mých pět minut na pódiu před plným divadlem, moc jsme si to užili.

 

Puštík bělavý (Strix uralensis) Puštík bělavý (Strix uralensis) Ural Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, 29. května 2016 6:47:36, Prachaticko, Šumava (Česko) Před venkovní expozicí oceněných fotografií, Le Crotoy

Z hotelu do zámečku

S pozváním jsme dostali uhrazený hotel v Abbeville, který jsme hned vyměnili za pronájem domečku na venkově, abychom se všichni vešli. Marta vybrala místečko úplně geniálně, až jsme se začali v místních realitkách rozhlížet, kolik ty ostatní “opuštěné malé zámečky” stojí.
Na všechny akce ptačího festivalu jsme to měli 20 minut, proto jsme toho hodně stihli. Z aktivit souviseních s festivalem mě nejvíce zaujaly prezentace místních fotografů ve městečku Le Crotoy. Každý z asi dvacítky autorů tu měl prostor, kde vystavoval svých 8 - 10 fotografií a nabízel další svojí tvorbu, třeba knihy nebo pohlednice. Co bylo moc fajn, každý návštěvník se u nich mohl zastavit a prohodit s pár slov o zvířecích motivech na jejich fotografiích.
Samotná výstava vítězných a finálních snímků fotografické soutěže mě spíše zklamala. Prostory byly velmi stísněné a fotografie malé. Oželel bych to dřevěné rámování a hned by byl prostor pro větší fotografie. Na výstavě mnoha autorů z celého světa jsem měl čtyři fotografie. Počtem fotografií se mi těsně přiblížil jen Renato Granieri z Anglie, který měl na výstavě tři snímky z Jižní Georgie a s jedním z nich vyhrál ketegorii “Duo”. Setkání s Renatem a jeho přítelkyní Sarah bylo velmi vtipné, bylo to přesně 48 hodin poté, co jsem se s oběma rozloučil na letišti v Longyaerbyenu po společné cestě lodí Arktidou. Svět je opravdu malý. I proto, že jsem na výstavě našel dvě fotografie kamaráda Petra Bambouska.

Procházka ptačí rezervací

Přestože jsem si s sebou vzal teleobjektiv, příliš jsem ho nevyužil. Ne, že by nebylo co fotografovat, ale spíše jsem jen chtěl pro mě neznámá místa v klidu poznat. Nedaleko Abbeville, u mořského pobřeží, jsou ptačí rezervace, kde je možné v době tahu pozorovat spoustu druhů ptáků. Réserve Naturelle Nationale de la Baie de Somme jsme si jen prošli, ale druhý den při výletu do Parc du Marquenterre už jsem to nevydržel a krátce se věnoval fotografování jeřábů popelavých a čápů bílých na hnízdě. Jeřábi byli mému snažení oproti Česku velmi tolerantní a myslím, že se i něco povedlo.

Můj pohled na fotografické soutěže byl vždy, vyjma mých začátků, velmi rezervovaný, ale s profesionalizací mého fotografického snažení mi bylo kamarády naznačeno, že bych neměl podobné příležitosti ignorovat. Tedy, po několika letech soutěžní abstinence, budu tu a tam něco zkoušet. Je to totiž zvláštní pocit, když plnému divadlu v daleké cizině vyprávíte o tom jak je to s puštíky bělavými na Šumavě a těch několik stovek s cenou předaných eur dobře poslouží projektu na ochranu sýčka obecného v Česku.

Související odkazy

Le Festival de l'Oiseau et de la Nature en baie de Somme
Czech Press Photo 2012, Cena Trigema, Česko
European Landscape Golden Camera 2011, Belgie
Qualified European Photographer 2011, Belgie

 

 

Puštík bělavý na výstavě, Le Crotoy Oskar a Oliver u prezentace Michel d'Oultremont

Anhinga indická na výstavě, Le Crotoy  Kalous ušatý na výstavě, Le Crotoy Kapybara s ptačím doprovodem na výstavě, Le Crotoy Ondra a jeho pět minut slávy v divadle, Abbeville

Renato a Sarah u tučňáků, Le Crotoy  Čápi pod Mléčnou dráhou od Petra Bambouska, Le Crotoy

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 04. 2017 , kategorie: akce, výstavy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář