Festival fotografie přírody, reportáž z vernisáže

Včera večer začala na Novoměstské radnici vernisáží poměrně neobvyklá výstava. Pod názvem Festival fotografie přírody se v několika místnostech oddělených masivními dveřmi sešel soubor nejlépe hodnocených snímků loňského ročníku soutěže Wildlife Photographer of the Year, nová kolekce autorů světové edice National Geographic a fotografie několika českých fotografů divoké přírody.

Tři místnosti plné fotografií
V prostorách druhého patra Novoměstské radnice se tak sešlo 250 fotografií divoké přírody a instalace se skutečně povedla. Snímky jsou velmi slušně osvíceny (oproti loňské podobné výstavě na témže místě), pěkně adjustovány s neodmyslitelnými dvojjazyčnými popisky. Nejpočetnější soubor ze soutěže Wildlife Photographer fo the Year má prostor největší (vyhrazena nejrozlehlejší místnost), avšak tyto fotografie jsou nejmenší. Poměrně hodně prostoru ale dostala česká kolekce. Každý autor má obvykle osm fotografií, někdy i impozantních rozměrů. Protože kurátor výstavy musel obrazy českých fotografů vhodně poskládat, volil i velikosti snímků různě. S kolegy jsme tedy poměrně krátce po zahájení výstavy s úsměvem na tváři otevřeli diskusi, kdo má fotografie větší, a proč. Nářky jsme osobně směřovali zejména na Petra Slavíka, jehož snímky obsadili téměř celou jednu stěnu. Což by nebyla taková tragédie, ale ta stěna neměla ani okna! Největší formát pak měla fotka Vaška Šilhy „Krokodýl napadený přesilou hrochů“, která loni obletěla svět.  Tady jsme se všichni shodli, že velký prostor dostala zaslouženě. Moje snímky našli místo v jednom rohu u okna, kde je ještě hodně světla a vynikne tak pěkná práce firmy Legia Brno, která snímky tisknula. Ostatně, všichni autoři přítomní na vernisáži, byli s tiskem a instalací fotografií velmi spokojeni.

Nízké průlety dravců

Vernisáž výstavy Festival fotografie přírody nápaditě doplnili dravčí svěřenci skupiny Merlin, kteří vnesli trochu živé divočiny do výstavních prostor. Kaně, výr a dokonce i sup velmi bravurně prolétali zástupem společensky ustrojených návštěvníků a nikdy křídlem ani nezavadili o sklenky s výborným mělnickým vínem, které návštěvníci svírali v prstech.

Pohledy na fotografie divoké přírody

Výstavu v Novoměstské radnici doporučuji každému zájemci o přírodu, fotografům živé přírody obzvlášť. Ač jsem přes časté povídání příliš času na klidné prohlédnutí snímku neměl, je na první pohled patrné, že každý autor do snímku dostal něco jiného. Mám podobné výstavy raději než prezentace jednoho autora (kdy se motivy a zpracování spíše opakují). Z vystavených fotografií je krásně vidět, kolik prostoru máme při fotografování zvířat v přírodě. Určitě se tam ještě jednou vypravím a snímky v klidu prohlédnu.

Související odkazy
Festival fotografie přírody, Praha (upotávka na výstavu)

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 23.9.2010

 

 

Festival fotografie přírody
Novoměstská radnice v Praze, Karlovo nám. 1
(vchod z Vodičkovy ulice)
denně 10 –18 hod
23.9. – 31.10.2010

Informce o výstavě od kurátory výstavy:
Celý hlavní výstavní prostor Novoměstské radnice v Praze patří až do konce října rozsáhlé výstavě fotografií divoké přírody. Doslova pod jednou střechou se zde sešlo několik výstavních kolekcí s tímto oblíbeným tématem.

Již potřetí se zde představuje nejnovější, trochu skandální ročník nejprestižnější světové soutěže WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR. Soutěžní přehlídka, které se účastní každoročně okolo deseti tisíc nejlepších amatérských i profesionálních fotografů přírody z celého světa, vysílá do Novoměstské radnice stovku nejlepších fotografií.
Neméně slavná značka NATIONAL GEOGRAPHIC se prezentuje zcela novou, v České republice dosud neuvedenou expozicí téměř padesáti špičkových velkoformátových snímků svých kmenových autorů: Mattiase Kluma, Jodi Cobb, Chrise Johnse a dalších.
V České republice velmi oblíbená fotografická disciplína má na výstavě své špičkové zástupce v samostatné kolekci. Unikátní snímky ledňáčků uvádí Jan Halady, převážně africkou divočinu najdeme na snímcích Václava Šilhy a Petra Slavíka, nechybí známá jména Rostislava Stacha a Ondřeje Prosického. Českou reprezentaci doplňuje, pro mnohé možná překvapivě, Dan Bárta s výtvarně i technicky pozoruhodnými snímky vážek. Pohled za mříže zoologických zahrad nabízí kurátor festivalu Pavel Radosta a sérii dílčích výstav završuje netradiční projekt fotomanipulací sdružení Vincent van Q.

Téměř dvěstěpadesát velkých fotografií spolu s doprovodným programem, filmovou projekcí a v zajímavé instalaci připraví návštěvníkům Novoměstské radnice v Praze letošní největší akci tohoto druhu u nás - opravdový  festival fotografie přírody.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
23. 09. 2010 , kategorie: akce, výstavy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(18 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

daniel: Komentář jsem přeposlal autorovi fotografií, určitě se ozve. Těší mě, že se výstava líbila, Ondřej.
Dobrý den, na výstavě jsem byl a byla nádherná, ale chtěl bych se zeptat, zaujali mě fotky z oblasti zoo od Pavla Radosty, mohl by mi prosím někdo říci zda má tento fotograf nějaké webové stránky, a zda se dá koupit ta kniha ZOO, kterou tam měl na ukázku ? Předem děkuji za odpověď.
Česká část měla navrch :-) Obzvláště fotky Jana Haladyho mě zaujaly.
Tomáš
Prohléd jsem si ukázky fotografií a myslím, že to může být velmi pěkně. Určitě se zajdu podívat. Díky za info
Karel Pagačík
Ahoj Ondro, výstava pěkná, ta česká část měla nevrch, s Michalem jsme pochvalně zamručeli nad tvojí modrou velkoformatovkou
tkavalova
Díky za tip, výstava byla výborná, hlavně česká sekce.
Fotky opravdu nádherné, jen mě trochu mrzelo, že u všech fotek nebyly popisky. Každopádně všem doporučuji a obzvláště českou sekci!
honza , www.ponga.cz
Vyborna vystava jen bych mozna doplnil, ze poprve se mezi vyherci v soutezi Wildlife Photographer of the Year umistil nekdo z Cech a to v kategorii Animal behaviour-All other animals.
Tak jsem zašel na výstavu a dle mého názoru jsou v nejrozlehlejší místnosti opravdu pěkné kousky, ale nejvíce mě oslovila expozice českých fotografů, která opravdu stojí za návštěvu. Návštěvu doporučuji.
Úcta, obdiv, napětí, láska k životu a přírodě v každé fotografii. Gratuluji ,taková práce má smysl.
Tomáš Halíř
Petr S.: Musim te zklamat ale zadna fotka se tam kvalitou neblizi velikanum typu muniera a blooma. Pro me osobne to bylo velke zklamani.
Petr S.
Ondra: Jsou k vidění na výstavě nějaké fotografie od Vincenta Muniera?
David Urban
Téda ta fotka s tím krokodýlem a hrochy mně dostala! Škoda, že jsem z Karviné.
Báječné, moc se těším, samí oblíbenci!!! a PŘÍRODA? Prostě mňam!! :o)
Nemůžu se dočkat, vyrážím fotky vypadají úžasně !!
Asi lepší varianta než World Press Photo, kde jsem byl tento týden. Mám pocit, že je ta soutěž už o všem možném, jen stále míň o dobrých fotkách. Vítězná foto WPP hovoří za vše...
Tak to vypadá výborně! Už se těším, děkuji za info :-)
Michal Kupsa
Gratuluju, fotky vypadaji fakt hodne dobre, zajdu se mrknout.