Výstava Wild Wonders of Europe, v Praze

Před pár hodinami proběhla na Alšově nábřeží v Praze vernisáž pompézní výstavy fotografií evropské přírody. Na dva měsíce k nám zavítal soubor stovky fotografií vzniklých v rámci projektu Wild Wonders of Europe, který měl ve spolupráci 69 fotografů za cíl během dvou let zdokumentovat divočinu našeho kontinentu. A protože mi pár věcí v této souvislosti vrtá hlavou, asi bych to měl zmínit.

Projekt Wild Wonders v plenkách

Když jsem byl na jaře roku 2008 osloven, abych v České republice zviditelnil právě vznikající projekt fotografického zpopularizování evropské přírody, ihned jsem souhlasil. Avšak, současně s příslibem inzerování případných výstupu, jsem si neodpustil jednu poznámku.
Každá evropská země vyslala do nějaké jiné země kontinentu fotografa. Jen na zástupce České republiky se zapomnělo. V Česku se s několika zastávkami objevil španělský fotograf Jose B. Ruiz (v říjnu 2009 pobýval v Českém Švýcarsku), Na výstavě tak můžete najít dvě jeho fotografie, mokrou šišku v mechu a říčku Křinici. Ale tím naše stopa v projektu končí.
Je podivení hodné, že v zemi, kde každý majitel vlastnící objektiv ohniskové vzdálenosti 300 mm je fotografem divoké přírody se nenajde nikdo, kdo by se mohl podílu na projektu zhostit.  Nikdo z nás (rozuměj naše fotografie) nezanechal v Evropě (o světě ani nemluvě) výraznější stopu, na kterou by se při koncipování podobného projektu vzpomnělo.
Neberte tyto řádky jako osobní projev zhýralého fotografa. Při mé „reklamaci“ projektu jsem zmínil jedno jméno, které by mohlo Česko zastoupit; a nebylo moje :-)

Soukromý evropský projekt, škola hrou.

Abych si vyzkoušel, že to není žádná sranda, naplánoval jsem si na rok 2010 čtyři evropské cesty. Zvolil jsem si témata, která mě byla blízká a snažil jsem se je zpracovat tak, aby v podobném souboru obstála. Plameňáky ve Francii (malá ochutnávka), tenkozobce v Holandsku (nemám zpracováno) a pustu v Maďarsku (v neděli jsem se vrátil) mám za sebou, již mě čeká pouze jeden časně podzimní výjezd na sever Evropy.
Že to není žádná sranda (vydat se na pár dní do úplného neznáma a přivést fotografické poklady) asi nepochybuje nikdo. Byť jsem si fotografování užil, o výjimečnosti výsledku rozhodně přesvědčen nejsem.
Docela by mě zajímalo, co si o svých fotografiích z projektu Wild Wondres of Europe pořízených v Českém Švýcarsku myslí španělský fotograf Jose B. Ruiz.

Tisková zpráva o výstavě Wild Wonders of Europe

Unikátní expozice bude k vidění od 22. června do 22. srpna na Alšově nábřeží v Praze, v blízkosti Rudolfina – vstup volný, 24 hodin denně!

Projekt Wild Wonders of Europe je mezinárodní putovní výstavou velkoformátových fotografií, která poukazuje na křehkost a nenahraditelnost naší planety. Jsou zde impozantním způsobem zachyceny přírodní scenérie a jedinečnost fauny a flory Evropy. Mezinárodní výstava více než 100 velkoformátových fotografií z dílny 69 fotografů představí přírodní skvosty 48 zemí Evropy.
Projekt byl ve světové premiéře zahájen 27. května v Haagu, za osobní účasti její královské výsosti nizozemské princezny Irene, 4. června následuje italský Janov a 22. června Praha (Alšovo nábřeží, od 18 hodin). V průběhu let 2010 – 2012 by měl postupně procestovat Evropu, Severní Ameriku a Čínu.

Výstavu doprovází i samostatná expozice Národního parku Šumava – „Šumavská divočina“, která tak zahájí víceletý program prezentace přírodních krás České republiky.

Kvalita prezentovaných fotografií
Při návštěvě jsem byl mile překvapen. Kvalita vystavovaných fotografií je opravdu vysoká. Především po technické stránce (zpracovaní) se jedná o jeden z nejlepších výstupů, co se zde v posledních letech objevil. Po stránce obsahové mě zaujala téměř třetina fotografií, což je u mě poměrně vysoké číslo. Fotografie jsou nápadité a většina autorů se snažila ke zvířatům, nebo krajinným výjevům, přidat něco navíc. Někdy se to povedlo, někdy ne. V souboru se objevilo i několik vyložených tuctovek, překvapivě od fotografů, u kterých vím, že mají rozhodně z čeho vybírat.

Ale to nejdůležitější na závěr. Výstavu si rozhodně nenechte ujít. I já se tam v průběhu léta minimálně jednou vrátím.

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 22.6.2010

 

 




 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
22. 06. 2010 , kategorie: akce, výstavy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Balada | michalbalada.c
Některé fotky opravdu stojí za shlédnutí, přesto nezbývá než konstatovat, že cca polovina z nich je poměrně všední záležitost...
M.
Na fotoaparatu.cz je to popsano tak, jako by se to vše týkalo jen značky Nikon. Tak jsem to celé nějak pustil ze zřetele. Snad se zadaří zajet do Prahy omrknout jak jim ten epson tiskne :-)
Flynn
Fotografie z Českého Švýcarska jsou docela bída, stejně jako celá řada dalších fotografií. U podobného projektu bych očekával podstatně vyšší kvalitu, než často tuctové fotgrafie (občas i turistické úrovně).
Diky za tip.
kurtind
Přeji výstavě, aby se nestala cílem sebevyjádření různých umělců se spreji.