Fotografický workshop, dva v jednom

Představa, že zrovna na termín krajinářského fotografického workshopu vyjdou přesně ty podmínky, které účastníky lákají, je víceméně utopická. I tento víkend jsme se o tom mohli v Českém Švýcarsku přesvědčit, na kýčovitá svítání jsme čekali marně. Přesto byly v uplynulých dnech příležitosti obtížně opakovatelné a svým způsobem pro fotografování dokonalé.

Ještě nikdy se nestalo (a zase se mnoho let nestane), že zatím neopadané listnaté stromy pokryla velmi slušná vrstva sněhu do které navíc krátce poté zasvítilo slunce!

10-2012-2484 10-2012-2484 Z Mariiny vyhlídky, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W + ND LEE 0.6 Hard, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 28. října 2012 10:14:24, NP České Švýcarsko (Česko) 10-2012-2464 10-2012-2464 U Dolského mlýna, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 18, Doba expozice: 1.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. října 2012 11:55:44, NP České Švýcarsko (Česko) 10-2012-2427 10-2012-2427 Na Zámeckém vrchu, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM II, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 35 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 13.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 27. října 2012 7:53:54, NP České Švýcarsko (Česko) Studenec, ten nikdy nezklame
Účastníci workshopu v Českém Švýcarsku tak měli při vhodně zvolených zákoutích (o což jsem se snažil) zažít jak pohledy typicky podzimní (u Dolského mlýna), tak o pár desítek minut později vyloženě vrcholně zimní (Studenec).
Během zimně-podzimního víkendu se tak často hovořilo o workshopu jako o akci “Dva v jednom”, kdy jsme nestíhali přejíždět mezi jednotlivými lokalitami.
Musím říci, že mi opět chvilku trvalo přesvědčit účastníky, že právě při výjimečných podmínkách je nejsnadnější cesta k tomu udělat fotografie, které každého zaujmou. Mlhy z vyhlídek a tekoucí voda potůčků už nikoho neohromí. Myslím, že je vhodnější procpávat do fotografií krajiny něco nového a více hledat zajímavé kompozice. I když je to nesrovnatelně náročnější, než zoufalé kopírování motivů, kterých je z Českého Švýcarska plný internet.

Fotoaparáty pokryté ledem
Bohužel opět se ukázalo, že ne všichni účastníci jsou pro pobyt v drsné přírodě připraveni. Někteří  byli po chvilce promočení, mráz a silný vítr jim pak na Studenci moc nepomohl. Zvažuji, že vypracuji podrobný manuál, jak se na mé fotografické workshopy do přírody oblékat, protože někdy mám opravdu strach o jejich zdraví.
Technika tentokrát všem fotografujícím vydržela. Pouze v sobotu odpoledne chcípnul na Studenci můj Canon EOS 5D Mark II. Nejdříve se špatně vracelo zrcátko, pak nešel zapnout zadní displej a nakonec (to už byl foťák z velké části obalený ledem) přimrzla spoušť, nevrátila se. Ale podobně jako vždy (klinických smrtí v extrémních podmínkách už měl několik) jsem mu věřil, přestože už má svoje léta. Po opatrném ohřívání a vyschnutí již svoji funkci v nedělním ránu plnil dokonale!
Ačkoli byla ještě v pátek šance na sluneční paprsek asi -2 %, nakonec nám v neděli ráno na Jetřichovických vyhlídkách zasvítilo s velmi slušnou viditelností. Museli jsme si pospíšit, s každou minutu sníh ze stromů rychle mizel a už to nebylo tolik atraktivní.

Víkend v neopakovatelných podmínkách
Nevím, zda si účastníci z víkendové akci něco odvezli, ale jak vždy říkám, nemuseli to být jen fotografie. Přefocování atraktivních míst v pořád stejných situacích je nuda, byl bych raději, kdyby se naučili dívat a přemýšlet o aktuálních podmínkách.
Snad jedinou vadou fotograficky dokonale nevšedního víkendu je pro mě to, že já sám jsem až na pár výjimek nefotografoval, a úžasnou příležitost podzimu zapadaného sněhem, propásl. Kvůli focení jsem tam ale nebyl!

Děkuji svému zkušenému asistentovi Vojtovi Heroutovi za pomoc s vedením workshopu a pořízení fotografické reportáže z akce. Pomohl účastníkům, když jsem já byl u jiných (a nestíhal), nebo mi v sobotu večer dohledal všechny fotografy na sněhem zapadaném Studenci. Pokud potřebujete nafotit svatbu nebo reportáž z akce určitě se Vojtovi ozvěte.


V případě zájmu o fotografický workshop mě neváhejte kontaktovat.


Související odkazy
Podzimní workshopy nejen s dravci a sovami (fotoreportáž také Vojta Herout)
Opravdový zimní krajinářský workshop, leden 2012 (reportáž z workshopu)
Workshop Krajina Českého Švýcarska, po oschnutí, říjen 2011 (reportáž z workshopu)
Krátký report z posledního realizovaného krajinářského workshopu v Českém Švýcarsku, říjen 2010 (reportáž z workshopu)
Fotografický workshop pohledem jednoho z účastníků
Zimní workshop: Krajina Českého Švýcarska
Nabídka dalších fotografických workshopů
Fotografie z Českého Švýcarska v Portfolio
Fotografie z Českého Švýcarska ve Fotobanka
České Švýcarsko, na konci podzimu
České Švýcarsko, nezvykle slunečný podzim
České Švýcarsko, mlhavá rána
Saské Švýcarsko, bivak na vyhlídce
NP České Švýcarsko, ledové králoství
NP České Švýcarsko, příprava na podzim

 

Vojtův pohled na společný víkend najdete na tomto odkaze.

 

Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout Foto: Vojta Herout

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 10. 2012 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Něco málo k workshopu:
byl to supr strávený víkend v téměř extrémních podmínkách, které mám všem jistě ukázaly, že cesta k fotografii není jen pohodička a že mnohdy býva i trnitá (také jsem to potřeboval zažít) :-).
Co se týka Tvého vedení Ondro a asistence Vojty, musím jen kladně hodnotit Váš profesionální přístup ke každému z nás, ochotu zodpovídat dotazy, trpělivost,...................... atd. Shrnuto a podtrženo: velká spokojenost.
Moc děkuji za neocenitelné rady.
Ta atmosféra z Mariiny vyhlídky je opravdu povedená.To je ten okamžik,který se naskytne málokdy,kdy barevné listí ještě dominuje zasněžené krajině Labských pískovců!
Olda
Povedený a drsný workshop, určitě bude na co vzpomínat. Snad se někdy také přidám, ahoj a ať se daří
Olda
Byl jsem v Čaském i v Sasském Švýcarsku týden před vaším workshopem a počasí se mi zdálo skoro ideální. Ranní chadna a mlhy, všechno zářilo barvami, ideál. Když jsem ale viděl předpověd počasí pro váš termín, docela jsem vás začal litoval. Ale jak vidím, dopadlo to velice zajímavě, a docela lituji, že jsem se nemohl přidat. Vidím, že na přísloví "není špatné počasí, je pouze nepřipravený fotograf" je hodně pravdy. Vsadil bych se, že bez domlouvání by většina ani nevylezla z penzionu :-).
Tak to se teda povedlo :-) - a to jsem přemýšlel, že taky pojedu...