Opravdový zimní krajinářský workshop

To bylo strachu, že nám na zimní krajinářský workshop nezasněží. Možná to bylo i mojí podzimní hlubokou meteorologickou analýzou, ale České Švýcarsko nás v pátek přivítalo nejen sněhem, který pokrýval krajinu z minulých dní, ale další nový padal. I když mně do smíchu vždycky nebylo, legrace asi byla, tuším, že se účastníci i něco naučili.

01-2012-4758 01-2012-4758 Jetřichovice v plamenech, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + PL filtr B+W, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 24 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 361.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2012 6:58:22, NP České Švýcarsko (Česko)

Get Flash to see this player.


Když fotoaparáty samy fotografují
Během pátečního večerního plánování ranního výstupu na Mariinu vyhlídku jsem byl tak zmaten, že jsem omylem nutil účastníky vstát o celou hodinu dříve. Nakonec to vůbec nebylo na škodu, cesta sněhem byla o poznání pomalejší než obvykle a jak se ukázalo v absolutní tmě u vrcholové boudičky, klidně jsme mohli přijít i dříve. V nízké oblačnosti se odrážela světla vesniček, nad kterými byla lehce rozptýlená mlha.
Mnoho fotografií jsme ale nestihli. Čtyřminutové expozice a následné čekání na odšumění nám moc příležitostí pro více variant nedávaly. I proto, že několik účastníků mělo stejnou rádiovou spoušť a expozice svých digitálních miláčku si poměrně náhodně odpalovali navzájem. Minimálně 15 minut v ideálních podmínkách jsme promrhali luštěním záhady, proč ty Canony fotí nekontrolovatelně. Na to jsem skutečně připravený nebyl.

Bílá tma pod vrcholem

Během oběda na druhé straně našeho stolu někdo pronesl větu „Už se tam vyjasňuje“. Nevím, jestli to byl pokus o humor nebo tomu dotyčný opravdu věřil, ale já už jsem se v tu chvíli po zhlédnutí aktuálních meteorologických podmínek na aplikaci iRadar CZ klepal hrůzou. Tak hustou a rychle postupující oblačnost jsem na tomto šikovném prográmku pro mobilní zařízení ještě neviděl. Když jsem s vážnou tváří pronesl „Za půl hodiny je to tady“, nikdo mi nevěřil. Než jsme usedli do auta, chumelenice už začala.
Jako zastánce hesla „Těžce na cvičišti, lehce na bojišti“ jsem pro na počasí dramatické odpoledne nezvolil žádný skromný cíl, ale nejvyšší kopec v oblasti – Studenec (756 m n. m.). Pro dobití vrcholu jsem s ohledem na bezpečnost účastníků zvolil výstup tradiční jihovýchodní stěnou (alpským stylem, bez postupových táborů a bez kyslíku, samozřejmě), byť jsem chvíli uvažoval o zopakování prvovýstupu legendárním „Paliho jižním pilířem“, který od naší cesty v únoru roku 2010 nikdo nezopakoval (podle informací Českého horolezeckého svazu).
S ohledem na aktuální klimatické podmínky (intenzivní sněžení a silný vítr) a sníženou viditelnost (bílá tma) své rozhodnutí zpětně hodnotím jako správné. Účastníci krajinářského workshopu se mi z dohledu ztráceli a já začal pomalu kontrolovat kontakty a přemýšlet, co řeknu do telefonu jejich blízkým. Obtížně bych popisoval úlevu, když jsem u aut na úpatí Studence všechny účastníky dopočítal.
Situaci snad trochu přibližuje krátké videjko v úvodu, doporučuji přehrát se zvukem.

Budu muset napsat Ježíškovi
Po pěti letech pořádání podobných fotografických workshopů vnímám jedno specifikum, které mě nijak netěší, ale nevím jak se k tomu postavit. Když představuji fotografické příslušenství, které při své práci pravidelně používám nebo mluvím o kvalitních stativech, případně i o odolném oblečení do přírody, účastníci se mi začínají hroutit nebo se zesmutnělým výrazem v internetovém bankovnictví kontrolují stav svého konta. Výjimečné pak není během workshopů zaslechnout diskuze ve smyslu „Asi budu muset napsat Ježíškovi“, „Blázníš, inkoust na posledním dopisu Ježíškovi ani nezaschl a už budu psát seznam nový!?“. Ojediněle se mi pak i stává, že po víkendových workshopech volají partneři účastníků a lamentují nad tím, co za nové krámy jejich milá polovička zase potřebuje.
Nechci, aby si někdo myslel, že to bez drahých kvalitních fidlátek nejde. Ze zkušeností jejich předchůdců ale vím, že když dají přednost kvalitě, nakonec ušetří a jejich tvorba se výrazně posune (a ušetří jim to několik let pokusů a omylů). Snad jediné štěstí, že aktuálně stejně kvalitní set ND filtrů s držákem firmy LEE skladem nikde nemají.

Moc děkuji všem účastníkům workshopu, že zimní podmínky vydrželi a nikdo se neztratil ani neumrznul.

V případě zájmu o podobnou akci si prosím předběžně rezervujte podzimní termín.
Fotografický workshop: Krajina Českého Švýcarska (předpokládaný termín je říjen 2012)

 

Související odkazy:
Zimní workshop: Krajina Českého Švýcarska
Nabídka dalších fotografických workshopů
Workshop Krajina Českého Švýcarska, po oschnutí
Fotografický workshop: Krajina Českého Švýcarska
Podzimní fotografický workshop ústy jednoho z účastníků
Portfolio České Švýcarsko
Fotografie krajiny ve Fotobanka

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 23.1.2012

 

 

01-2012-4762 01-2012-4762 Zasněžená vyhlídka, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM + LEE ND 0.9 Soft, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 20 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 30.0 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2012 7:30:57, NP České Švýcarsko (Česko) 01-2012-4780 01-2012-4780 Strom nedaleko hotelu, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 22 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/10 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. ledna 2012 10:17:33, Vysoká Lípa (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
24. 01. 2012 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

I já se , i když s velkým zpožděním , přidávám s díky nejenom Tobě Ondro , ale i všem účastníkům.Bylo fajn s Vámi trávit víkend a ještě se něco naučit , získat inspiraci i ještě větší chuť do focení.Díky ať se Vám všem daří!
Tomáš
Připojuji chválu k společně strávenému víkendu pln inspirativních foto nápadů,které se snad promění v kreativní foto-potenci mé osoby.Díky moc Ondro i ostatním za bezva víkend.
MichalM.
Ten první snímek je fajnovej. A co se týká toho posledního odstavce u článku,tak je nejlepší hned koupit to nejlepší :-). Ono pokud člověk to opravdu myslí s focením vážně tak stejně postupně skončí u toho nejlepšího vybavení. Ale on si to člověk musí asi projít. Já to měl také tak. Tělo Canon a skla Tokina a Sigma. Pak jsem vše prodal a mám pouze vše od Canon. Stativ Gitzo + k.h. RRS.
Lubo
...úžasne strávený víkend plný inšpirácií a skvelých ľudí. Všetkým vrelo odporúčam. Ešte raz ďakujem Ondro za tvoj prístup, ochotu a nové skúsenosti.
...dopis Ježiškovi som už napsal, tak uvidíme či príde :-)
parádně s humorem napsaný a pravdivě krásný jako tvoje fotky !!díky ještě jednou za krásný víkend Ondro
Riso
Ach tie radiove spuste :D. No a nabuduce budes muset Ondro napisat k cene workshopu upozornenie, ze sa moze vyrazne predrazit kvoli zoznamu fidlatek ;-). Kazdopadne paradny vikend s kopou informacii, odporucam...