Kostarický workshop pohledem účastníků

V prosinci 2006 proběhl pod mým vedením workshop „Fotografování zvířat v Kostarice“, kde jsem se pokusil předat zkušenosti z fotografování v tropech. Z plánovaných pěti účastníků byly nakonec čtyři a potvrdilo se mi, že při podobném stylu fotografování je to počet ideální.

I přes obavy z akce, jsem nakonec spokojen. Nikomu se nic nestalo, zvířata byla tam, kde jsem je očekával, podmínky pro focení byly ideální, jíst bylo také co a především, každý z fotografů si fotografování přírody užíval. O to mi šlo především.
Povedených fotek vzniklo mnoho, každý z fotografů byl velká individualita, proto jsme si předávali zkušenosti mezi sebou. Je hloupé, abych workshop hodnotil sám, proto jsem kluky poprosil o pár řádků, o pocity, jaké z fotografování mají.

Petr Pazour Petr Pazour fotograf s velikým citem pro fotku, nadaný krajinář, ale nevyhýbá se žádnému tématu, výjimečné jsou jeho astronomické fotografie, po přechodu od Pentaxu fotí technikou od firmy Canon, jeho fotografie můžete najít na www.ppphoto.net, za pozornost stojí jeho deník z kostarického focení.Petr Pazour: ... když jsem přemýšlel nad tím, jak vlastně popsat ty dva týdny focení v Kostarice, dospěl jsem k názoru, že to není vůbec snadné ... často je to o pocitech, které se těžko přenáší na "papír" a ještě hůře na druhé ... Nakonec si myslím, že nejtrefnější přirovnání je, že to byl dva týdny trvající fotografický mejdan, který gradoval každým dnem do excelentního finále v podobě fotografování v oblasti Caňo Negro. Tento mejdan nekončil žádnou kocovinou, ale zjištěním, že by vůbec nevadilo, kdyby ještě další týden či dva pokračoval. Celý workshop měl Ondra perfektně připravený a tak - z mého pohledu - nenastal za celou dobu žádný větší problém. Přemýšlel jsem, jestli jsem schopen sestavit nějaký žebříček "nej" ... no, nejsem. Jde o to, že každá navštívená lokalita je jedinečná a tak každé srovnání je velmi obtížné. Přesto bych asi jmenoval dvě lokality: Dominical a Caňo Negro.
Kostarika je skvělé místo pro fotografy všech žánrů, ale je opravdovým rájem pro fotografy přírody. Pokud bude mít Ondra nějaké kostarické příště, budu se snažit být u toho...“

Bohdan Němec Bohdan Němec fotograf přírody, který už projel kus světa a má možnost srovnávat, potápěč s výjimečnými makrofotografiemi podvodního života, fotografie nejen z Kostariky, ale třeba i z Indonésie, vkládá na www.bohdannemec.com, fotografuje fototechnikou NikonBohdan Němec: ... byl to divný rok ten 2006, a nevím, zda ho nemám nazvat nějak přiléhavěji. Na jeho konci však byla výborná výprava za focením ptáků Kostariky, kterou jsem díky Tobě podnikl. Byl jsem už leckde - a déle - a fotil tam, ale Tvoje výborná logistika a výběr vhodných míst umožnil intenzívní soustředění se na fotografovaní ptáku tak, že jsem si těch 14 dnů opravdu užil. Nejen užil, ale přivezl si i (doufám) dobré fotky a tak ten konec roku, přes návrat 24. prosince, přece jen hodně vylepšil moji celkovou roční bilanci. Nezbývá mi než říci: jen více takových akcí a protože je stále co vylepšovat, klidně znovu do Kostariky...“

Tomáš Hrubý Tomáš Hrubý fotograf se zájmem o přírodu a fotografování letadel, známý především svými články pro server Paladix.cz, fotografuje profesionální technikou Canon, již dlouhá léta provozuje své stránky www.fotozona.czTomáš Hrubý: „... vlastní workshop byl ze strany Ondřeje pojat velmi zajímavě, plně se projevily praktické zkušenosti z jeho předchozích cest do stejné lokality. Asi nejpůsobivější částí bylo pro mne Caňo Negro – vyjížďka lodí byla opravdu fantastická. Fotograficky pak v mém případě asi vedou kolibříci – pěkných fotek vyšlo poměrně hodně, je z čeho vybírat.
Ovšem je třeba jasně říct, že to byla akce pro foto fanatiky – rozhodně bych účast na akci s Ondřejem nedoporučil žádnému obdivovateli jeho jmenovce Ondřeje Neffa, či zájezdů all inclusive :-)) Našly se chvíle, kdy člověk foťák už naprosto nenáviděl a prostě už odmítal znovu zvedat těch cca 14 kilo na záda... Ovšem večerní prohlížení snímků většinou náladu velice zvedlo a ráno jsem zase vyrazil s relativně velkou chutí do focení.
Kostarika je nádherná země jak pro fotografa zvířat a ptáků, tak pro krajináře. Našly by se ale i další možností, věc které bych se rád víc věnoval, ale prostě na to nebyl čas, jako je třeba klasické travel/street foto – lidé, domy, ulice a tak, určitě bych si užil i tohle, ale nebyl čas, rozdvojit se opravdu nelze.
Ostatní účastníci výpravy byli fajn – nenastal žádný podstatný konflikt, v lecčem šlo naopak o zajímavou výměnu zkušeností, takže i po této stránce byla akce přínosem.
Celkově vzato opravdu nemám akci co vytknout – jsem spokojen :-)

Vladimír Jurek Vladimír Jurek fotograf přírody a veterinář liberecké ZOO, který má ke zvířatům neustále blízko, před Kostarikou navštívil Austrálii, USA, Špicberky, Grónsko a mnoho dalších lokalit, fotografuje fototechnikou CanonVladimír Jurek: „... po tepelném, časovém a pracovním šoku si nejsem zcela jist, jestli se mi Kostarika jenom nezdála. Ondra jednoznačně zaslouží pochvalu, volavky a žabky, se kterými se seznámil při předchozích pobytech, zcela ukázněně pózovaly na objednaném pozadí bujné tropické vegetace. Když si představím dlouhé hodiny, které tráví Rostislav Stach při focení v krytu, byla naše
cesta s Ondrovým "know-how" nesmírně produktivní. Následování Ondrova příkladu v nekompromisním přístupu k ostraze zavazadel, nás uchránilo před tím , že jsme se nezařadili do zástupu okradených Američanů a Kanaďanů. I volba postižených ztrátou zavazadel při cestě zpět, byla provedena citlivě podle bydliště. Maličkosti by se daly jistě i vylepšit. Bylo mi bylo
trochu líto Petra, že neměl dost mlhy v mlžném lese. Jistě se ale podaří příště najít způsob, jak tuto liknavost přírody kompenzovat chemicky. Taky koně by mohli příště brodit řeku na správném místě. Poslední nedostatek jsem odhalil až doma, když mi všichni záviděli karneval v San Jose, o kterém byl v naší televizi dokument. Pokud to teda bylo naše San Jose. Dík za příjemnou společnost a spoustu nových informací, ahoj v lepším světle“.


I přes vcelku kladný ohlas, momentálně přemýšlím, jestli podobnou akci za rok zopakovat. Další zájemce bych měl už nyní, termín by přicházel reálný v lednu nebo v únoru 2008, ale nejsem si zatím zcela jistý. Osobně bych raději vyrazil někam jinam, dovolené je málo a míst k poznávaní mnoho. V případě zájmu o podobné focení mě prosím kontaktujte, třeba mi to pomůže při rozhodování.

Ondřej Prosický Ondřej Prosický geolog, fotograf, cestovatel, externí redaktor několika magazínu o focení a přírodě, provozovatel webu NaturePhoto.cz, po realizování workshopu o zkušenosti bohatší a nyní spokojený z příjemné fotografické akce

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 08. 2007 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Něco úžasnýho
fotit přírodu.Já miluju zvířata i hmyz, pavouky, prvoky prostě všecko co
žije.Ale mám hroznou slabost pro koně a hlodavce:nuts:já bych chtěl taky
jednou takhle fotit ale nemám na to výbavu asi hned tak jí mít
nebudu:,(musim napřed dostudovat.Ale každopádně vám všem moc
fandim:-Dfoťte dál;-)ať je na tom netu aspoň něco hezkýho:-)