Dravci a sovy, konečně ve skalách

O víkendu proběhl pod mým vedením na Vysočině další workshop Dravci a sovy, zaměřený na aranžované fotografování ptáků. U podobných akcí jsou podmínky pro vznik fotografie přívětivější, ale málo kdy je možnost fotografovat opravdu v přirozených podmínkách, v prostředí, ve kterém pták opravdu žije.

Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Golden Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. března 2009 9:56:07, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Když rybníček nestačí
Najít rybníček pro orla mořského, nebo louku na kraji lesa pro orla stepního, je poměrně snadné. Za každou vesnicí se vhodný plácek nalezne. Ale kde najít v Čechách dostupné prostředí španělských Pyrenejí nebo podhůří Alp? Navíc tak, aby bylo místo snadno dostupné bez dalšího vybavení a samozřejmě s vědomím toho, že na místě bude fotografovat deset účastníků workshopu?
Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Griffon Vulture, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2009 11:40:19, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Podhůří Alp na kraji vesnice
Jde to! Jen je potřeba velmi bujná fantazie a jasná představa, jak by měla výsledná fotografie opravdu vypadat. Podobných fotografování ochočených dravců a sov probíhá už mnoho a fotografie jsou si podobné jako vejce vejci. Přitom stačí udělat pár kroků z louky do kopce a s drobné skalky se s přimhouřením oka stane odlehlé místo Savojských Alp. Pokud je současně v blízkosti skalka se skalní stěnou v pozadí, je o zábavu na mnoho hodin postaráno.
Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Golden Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 29. března 2009 9:42:31, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Strkanice ve skalách
Podobné fotografování s účastníky workshopu má však několik úskalí. Především by se neměl nikdo zranit, terén je nebezpečný pro soustředěného turistu, fotograf s okem u hledáčku příliš nekouká, kam šlape. Místa je málo, odstoupit není kam, výjimkou nejsou drobné strkanice při hledání toho nejvhodnějšího směru snímání. Když už si fotograf místo odkud fotit najde, stojí tam strom, nebo je tam šutr, na kterém se stát opravdu nedá. S tím, že si fotografové občas vlezou do záběrů, se tak nějak počítá.
Dalším handicapem podobného místa je práce s dravci. I ten nejposlušnější opeřenec, začne dělat to, co se mu chce, třeba místo na kameni hledá odpočinek na v korunách blízkých smrků. Na druhou stranu, ještě ráno před focením jsme slyšeli, že sup bělohlavý „bohužel nelétá“. Létá a jak! Snad to bylo tím, že byl ve svém přirozeném prostředí, uvědomil jsi, kde má být doma a k čemu vlastně křídla jsou. Nejen že nám začal přeletovat ze skalky na skalku, ale regulérně opustil les a vzdálil se několik stovek metrů. Na dravce, který nelétá, dokonalý výkon.
Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Griffon Vulture, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2009 11:34:05, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Na závěr
Fotografování dravců ve skalách byl nový zážitek, který jsem si i já užíval. Doufám, že to bylo atraktivní i pro všechny účastníky workshopu. Pokud jsem to neudělal na místě, omlouvám se, že podmínky na úpatí skály nebyly pro focení zrovna komfortní.

Za dokonalou spolupráci a vedení dravců opět děkuji Heleně a Honzovi Kuchyňkovým ze Stanice Stop, bez jejich nadšení by se podobné focení konat nemohlo.

Velké poděkování patří i firmě Canon CZ s r. o. za zapůjčení fotoaparátu Canon a objektivu Canon EF 200mm f/2 L IS USM. Několik řádků z testování Canon EOS 5D Mark II se jmenovaným objektivem napíši snad ještě tento týden.


Související odkazy
Fotografický workshop Dravci a sovy (březen 2009)
Fotografický workshop Dravci a sovy (listopad 2008)
Fotografie dravců a sov ve Fotobanka
Fotografické workshopy a kurzy

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 1.4.2009

Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Golden Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 2.5, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. března 2009 9:47:10, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Griffon Vulture, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 28. března 2009 12:03:17, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Golden Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. března 2009 9:20:22, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 04. 2009 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Omlouvám se za ty
hrubáky v předchozím příspěvku, trochu sem z toho wordu už zlenivěl.
:-)
Nějak mi
sou ty kluci( a a jedna stepní holka) opeřený povědomi. Nejsou, prosim
tě, kousek od Čáslavy z jedné nejmenované obory. Toho supíka totiž
znám osobně. :-)). Jestli jo, tak se asi na tom listopadovém
workshopu uvidíme. Mít na ně celý výkend nebo jen půlhodinu je přece
jen rozdíl.
Michal Kupsa
Me prijde nejlepsi ta
treti od konce ale paradni jsou samozrejme vsechny.
Desirée
Ahoj,
fotky jsou opravdu nádherné ;-) Jinak workshop byl senzační, už se
těším na nějaký další! To už si snad seženu i nějaké kratší ohnisko
:-D
Ahoj Ondro, tak tyto fotky z WS jsou famózní.
Nejsem sice moc velký příznivec workshopových akcí, ale výsledek je
výsledek (pokud ovšem stejný záběr nemá dalších 10 lidí). Fakt nádherné
akční fota. Ahoj Honza
Zdenek
Ahoj WS byl super a posunulo me to zase o kus dal. Uzival jsem si
kazdou fotku z nafocenych asi 30 GB dat takze srandy bylo dost a vikend
utekl rychleji nez bych si pral. Helena a Honza jsou opravdovy nadsenci
a spolecne s Ondrou nasli lokality kde vse pusobilo naprosto prirozene.
takze kdyz spojite nadsence + operence pod Ondry vedenim vylezou z toho
super dva dny, super fotky a jeste se priucite. Ja osobne se tesim na
dalsi WS a vsem vrele doporucuju. Ondro diky zdarec a zas
nekdy.
Zdenek
Petr
Krásné fotky
plus děkuju za přednášku o focení v Kostarice:-)
Jurra
Souhlasím, první snímek je opravdu
delikatesa :-)
Nezbývá mi než říci WOW...
první fotka je špička