Workshop Dravci a liška v Českém Švýcarsku

Po podzimní úspěšné akci jsme se o. p. s. České Švýcarsko rozhodli, že musíme fotografování dravců v úžasné krajině národního parku zopakovat. Akce bude nyní víkendová, s mými večerními přednáškami a s jedním lákadlem. Pro fotografování máme zajištěnu i lišku obecnou.

Při výběrů dravců pro fotografování jsem se soustředil na druhy, které v Národním parku České Švýcarsko žijí, žili, nebo by mohli žít (jistě by se jim tam líbilo). S dravci nám bude pomáhat již velmi svědčený tým manželů Kuchyňkových ze stanice Stop.

Pro naše fotografování právě na lokalitě hledám nová, co nejatraktivnější (a nejvěrohodnjěší) místa pro focení. Nechci, aby vaše snímky byl jen technicky dokonalé fotografie do atlasu, (i to si ale zkusíme), ale aby v nich bylo i něco více.  Snad se nám to podaří.

Výr velký (Bubo bubo) Výr velký (Bubo bubo) Největší evropská sova se ve volné přírodě národního parku vyskytuje v počtu 6 - 10 párů a díky její hnízdění, jsou některé oblasti v období od 15.2 do 30.5 zcela uzavřeny. Výr velký je noční pták a samotářský tvor. Stejně jako ostatní sovy létá velmi tiše a střídá mávavý let s plachtěním. Jsa vyrušen a nemaje možnost rozumného ústupu, nafukuje se, čepýří peří a výhrůžně syčí. Loví v noci v rozsáhlém revíru (v době hnízdění v okruhu až 15 km okolo hnízda) a není příliš vybíravý. Kořistí jsou zejména hlodavci, zajíci, králíci a další drobní savci, ale nepohrdne ani spícími ptáky (včetně dravců), s oblibou loví ježky. Nachází se všude, kde má vhodné podmínky pro hnízdění a lov. S oblibou osidluje kamenité stráně, zříceniny s lesy v okolí. Někdy však osidluje i oblasti beze skal, pak osidluje dutiny stromů či opuštěná dravčí hnízda.

Informce ze stránek o. p. s. České Švýcarsko
Fascinují Vás obyvatelé ptačí říše? Obdivujete jejich krásu, ladnost a nepřístupnost? Rádi byste je zachytili zblízka v jejich přirozeném prostředí, vyfotografovali detail každého pírka či zastavili třepot jejich křídel? Pak zavítejte na náš fotografický workshop vedený fotografem a přírodovědcem  Ondřejem Prosickým. Během březnového konání Vás navíc kromě tradičních dravců a sov čeká fotografování ochočené lišky obecné! Kurz je vhodný pro začínající i pokročilé fotografy. Rozhodující je především nadšení a zájem.

Ondřej Prosický je fotograf divoké přírody, člen Asociace profesionálních fotografů České republiky, přírodovědec a provozovatel portálu Naturephoto.cz.
Za fotografováním pravidelně vyjíždí do celého světa, ale jeho práce je jasným důkazem, že skvělé fotky se dají pořídit i u nás.

Datum konání: 26. - 28. 3 2010
Místo konání: Krásná Lípa a divoká příroda Národního parku České Švýcarsko
Fotografie z minulého workshopu jsou zde>>
Zhodnocení posledního workshopu je zde>> a zde>>

 

Program workshopu
pátek:     zahájení workshopu, úvodní přednáška k technice fotografování zvířat, ukázka práce lektora

sobota:   celý den fotografování sokolnicky vedených dravců a sov, večer posezení v místní hospůdce, výklad k úpravě fotografií

neděle:   fotografování lišky obecné, odpoledne alternativně také ochočené spárkaté zvěře či návštěva ZOO Děčín

Program workshopu bude plně přizpůsoben aktuální kondici fotografovaných 
zvířat a bude s nimi zacházeno tak, aby v žádném případě nedocházelo
k jejich trápení či týrání. Změna programu je vyhrazena.

Fotografovaná zvířata:
Orel skalní, výr velký, sokol stěhovavý, káně lesní (případě jestřáb lesní), liška obecná.

Velikost skupiny:
8 - 12 osob
Cena workshopu: 4.500,- Kč včetně 20% DPH, v ceně je lektorné, sokolnické vedení ptáků, vedení lišky obecné, vstupné do ZOO Děčín, občerstvení po celý den, stříbrná slevová karta FotoŠkoda, možnost zapůjčení fotografického vybavení, mapa Českého Švýcarska a osvědčení.

Přihláška. Pozvánka.


Ubytování: přímo v Domě Českého Švýcarska či v Továrně - Domě volného času.

Doporučené vybavení: Digitální zrcadlovka s teleobjektivem (ohnisko 200 – 400 mm), ideálně také stativ a blesk. Těm, kteří budou chtít v Českém Švýcarsku fotit i krajinu, doporučujeme také objektivy kratších ohnisek. Z dalšího vybavení by nemělo chybět teplé a nepromokavé oblečení do přírody a kvalitní obuv. Pokud máte, vezměte si i notebook.

Podporují nás:


  

 

V případě zájmu o akci vyplňte prosím přihlášku a pošlete ji na vzdelavani@ceskesvycarsko.cz.

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 24.12.2009

 

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Jeden z nejobratnějších a nejrychlejší pták se v národním parku vyskytuje v počtu okolo 6 párů a díky jejich hnízdění, jsou některé oblasti v období od 1.3. do 30.6 zcela uzavřeny. Sokoli létají rychlým máváním křídel, plachtí pouze na krátkých úsecích. Loví téměř výhradně ptáky za letu. Jeho styl lovu není příliš vhodný pro pozemní kořist, proto se k lovu drobných savců uchyluje výjimečně. Při střemhlavém letu dosahuje až 300 km/h. Náraz v této rychlosti by byl nebezpečný i pro něj a proto se snaží trefit spíš křídlo, než přímo tělo kořisti.

Orel skalní (Aquila chrysaetos) Orel skalní (Aquila chrysaetos) Po orlovi mořském největší dravec v Česku, který se bohužel v NP České Švýcarsko nevyskytuje. Ale podmínky by tam měl, třeba pro lov kamzíků :-) V České republice orel skalní hnízdil do 80. let 19. století v Krkonoších a Beskydech. V současné době se u nás objevuje jen zřídkakdy, většinou jednotlivé kusy. Orel skalní je obyvatelem hornatých oblastí, polopouští, luk nebo polí. Je částečně tažný, v Česku jej můžeme vzácně spatřit od ledna do května, kdy odlétá na svá hnízdiště. Zde se zdržuje až do září a k nám se znovu vrací v říjnu. Patří k agresivnějším druhům.

Káně lesní (Buteo buteo) Káně lesní (Buteo buteo) Jeden z nejběžnější dravců v Česku. Mimo období rozmnožování a tahu žije káně lesní po většinu roku samostatně. Často můžeme zaznamenat její přítomnost také díky charakteristickému mňoukavému „vjiéé“, kterým se ozývá zvláště za letu. Potravu vyhlíží z vyvýšeného místa, např. stromu či drátů elektrického vedení, případně za letu. Patří mezi cenné požírače myšovitých škůdců, kteří tvoří hlavní složku její potravy. Často ji můžeme zahlédnout i u mršiny, které někdy požírá i u samých okrajů silnic, občas uloví také plaza, jiného menšího savce nebo malého ptáka.

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
24. 12. 2009 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

uz se nemohu dockat!