Kostarika 2008, za kolibříky již počtvrté

Tak už je to tady opět, v neděli odlétám se skupinou zájemců o fotografování tropické přírody do Kostariky. Cesta se nebude výrazně lišit od předešlých třech, bude výjimečná pouze tím, že ve svém oblíbeném kraji strávím čtyři týdny. Do programu jsem propašoval pouze několik novinek a určil jsem si směr kam posunout své fotografování.

Cordillera de Talamanca Asi největší novinkou akce bude fotografování nových druhů kolibříků a hledání kvesala chocholatého v mlžných horách pohoří Talamanca. Zázemí pro naše fotografování budeme mít v komfortním Savegre Lodge, které je přímo v srdci nejpravděpodobnějšího výskytu kvesala chocholatého.
Savegre Lodge jsem nevybral náhodou ještě z jednoho důvodu. Přesně na tomto místě realizují workshopy na fotografování kolibříků fotografové zvučných jmen, Greg Downing nebo Roy Toft. lze tedy očekávat, že tam budou podmínky pro fotografování těchto hbitých opeřenců dokonalé.

Kolibřík jiskřivý (Selasphorus scintilla) Kolibřík jiskřivý (Selasphorus scintilla) Scintillant Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 320, Režim měření expozice: Neznámý, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -2/3 EV, Better Beamer), Vytvořeno: 10. prosince 2006 11:12:04, La Paz (Kostarika)Hacienda Baru Lokalita v minulých letech prozkoumaná pouze okrajově, ale jedno z nejlepších míst pro fotografování několika druhů volně žijících tukanů. Přestože mám již většinu tukanů z Kostariky nafocených, po dvou tu budu intenzivně pátrat, jedná se o Pteroglossus torquatus (Arassari pestrý) a Pteroglossus frantzii (Arassari panamský) Místo je atraktivní i pro fotografování dravců, loni to byli například Buteo swainsoni (Káně bělohrdlá) nebo Harpagus bidentatus (Luňák hnědobřichý) je tedy pravděpodobné, že letos tu bude něco dalšího. Navíc, podle satelitních map je zřejmé že po pobřeží směrem na sever je další delta menší řeky, kde by se mohlo zdržovat vodní ptactvo.

Parque Nacional Carara
Po velmi bahnitém debaklu během minulé cesty, jsem se rozhodl místo z itineráře vyřadit. Nemá smysl se několik kilometrů plácat bahnem kvůli několika volavkám, ke kterým se navíc kvůli vysoké koncentraci krokodýlů nedá dostat. Přesto, až se budu do Kostariky vracet sám, Národní park Carara, řeku Tarcoles a především její deltu pečlivě prozkoumám.

Arassari smaragdový (Aulacorhynchus prasinus) Arassari smaragdový (Aulacorhynchus prasinus) Blue-throated Toucanet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 320, Režim měření expozice: Neznámý, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -2/3 EV, Better Beamer), Vytvořeno: 10. prosince 2006 10:39:03, La Paz (Kostarika)Fotografovnání vážek Jak jsem provedl v prosinci na Sri Lance, chtěl bych pečlivě fotograficky zdokumentovat řád Odonata i v Kostarice. Fotografování vážek jsem se tam v minulosti věnoval pouze okrajově, nyní se na to soustředím více. I když podmínky nebudou asi tak ideální jako na Sri Lance, věřím že několik zajímavých lokalit najdu. Zejména pro účastníky kurzů, kteří by do Kostariky jeli především kvůli fotografovaní vážek.

Canon Díky skvělé spolupráci s českým zastoupením firmy Canon, budou mít účastníci opět možnost vyzkoušet fotografickou techniku Canon. Tentokrát to bude Canon EOS 5D a Canon EOS 40D. V případě zájmu bude k vyzkoušení i můj vlastní Canon EOS 1D Mark III a několik objektivů řady „L“.

Veřejný slib: Ačkoli by se mohl někdo po přečtení Petrova deníku z Kostariky domnívat, že jsme se k majitelů fotografické techniky Nikon nechovali moc hezky, není to pravda. Pouze jsme nabízeli alternativu, kterou důvěrně známe, Canon. I tak musím veřejně napsat, že majitelé fotoaparátu značky Nikon, nebudou na workshopu nijak šikanováni a budou vždy moci používat stroje, na které jsou zvyklí. S vědomím, že pokud nebudou u kolibříků stíhat, máme k vyzkoušení Canon :-)

 



Jestliže bude po večerech jenom trochu času, pokusím se z Kostariky podávat informace o aktuálním dění. Když se podaří něco vyfotit, tak přiložím i nějaké fotografie; pro zahřátí do středoevropské zimy.

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 29.1.2008

 

Sovisející články:
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice, 2/2008
Fotografie pořízené v Kostarice
Kostarický workshop pohledem účastníků
Deník kostarického workshopu v roce 2006
Deník z kostarického fotografování od Petra Pazoura
Národní parky kostariky
Fotografování zvířat v Kostarice

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 01. 2008 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ten slib mě pobavil, protože jako určitě většina
návštěvníků stránek, jsem nikonista ... :-) Tak ať se vám tam daří.
Juraj Macko www.photo-base.biz
Šťastnú
cestu, nech vám to tam vyjde
Michal
Se máš, hned bych si to s tebou vyměnil, tak ať něco
nafotíš.
pali hradisky
Tak prajem nech sa plány
vyplnia ;-) a už sa samozrejme teším na obrázky