Špicberský zápisník, první medvědi lední

16.7.2013, Sjuøyane - Noc byla poprvé dost divoká. Od večera jsme na otevřeném moři severně od Špicberků a oceán o sobě dává znatelně vědět. Celou noc jsme se houpali na velikých vlnách a já létal z jedné strany postele na druhou. Když jsem z postele slezl, v pár vteřinách jsem poznal všechny zastrčené kouty své kajuty. Ale držím se, zatím jsem neblil, nebylo mi ani chviličku špatně, mohu v klidu psát i číst a pořád mám chuť k jídlu.

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 9:18:40, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

První medvěd na plujícím ledu

Co mě po probuzení moc potěšilo, byly ledové kry rozeseté po hladině, všude, kam až oko dohlédlo. Jsme na 80° 10´´ severní šířky a konečně si připadám jako v Arktidě. Je zima, vítr v silných poryvech fučí a přes palubu létá vodní tříšť ledového oceánu.
Nejdříve jsem o té vzdálenéžluté skvrně na ledu trochu zapochyboval, ale jak zvedla hlavu, měl jsem jistotu. První lední medvěd asi 250 m před námi! V klidu odpočíval se zavřenýma očima na vyvýšené části ledové kry. Jeho žlutobílá kožešina se v modrobílé krajině pod temně šedou oblohou krásně vyjímala.

Fotografování v houpajících se vlnách

Když jsme se lodí skrze led pustili do opatrného přibližování, medvěd se zvedl a začal odcházet. Tak trochu jsem tajně doufal, že bude jeho zvědavost větší a sám přijde k naší lodi. Bohužel o bližší dobrovolné seznamování zájem neměl. Stejně by se díky hustým krám nešlo přibližovat v malém člunu. I tak první fotografie vznikly.
Musím říci, že focení medvěda z ruky ohniskem 800 mm na houpající se lodi s běžícím motorem je fakt adrenalin a hodí se každá zkušenost. Medvěd totiž poměrně svižně pochoduje po plujícím ledu, co chvíli ho zvedne vlna a on občas i zmizí. Ne náhodou mám z prvního krátkého setkání s medvědem ledním v jeho přirozeném prostředí 13 GB fotografií (pro jistotu, co když jiní nebudou).

Souřadnice setkání s ledními medvědy

Krátce před polednem jsme na druhém boku lodi zahlédli dalšího medvěda, který nám vůbec nevěnoval pozornost a doprovázel po ledu naši loď (nebo spíše mi jeho). Byl daleko, udělal jsem pouze jednu dokumentační fotografii a polohu setkání uložil do navigace Garmin.
Hned od vyplutí z přístavů v Longyaerbyen mám nepřetržitě zapnutou svoji navigaci Garmin Oregon, pro přesný záznam trasy, kudy plujeme. Baterie v zimě venku vydrží 8-10 hodin, jak se vybijí, vložím nové čerstvě dobité, zatím to zvládám. Jak potkáme medvěda, vždy polohu setkání uložím. Předpokládám, že u každé fotografie bude po synchronizaci v Zoner Photo Studio souřadnice v EXIF v datech. Jsem zvědavý, jestli mi to vydrží až do konce cesty.

 

Související odkazy

Ostatní díly Špicberského zápisníčku (Norsko)
Špicberky, na poslední chvíli za medvědy ledními (Norsko)
Polární záře na mrazivém Islandu (Island)
Buřňák lední, strážci islandských vodopádů (Island)
Sněhule severní, na hranici islandské noci (Island)
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM (testováno na Islandu)
Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě (Norsko)
Bělokur horský, protažení na ledové pláni (Norsko)
Skandinávie, ve sněhu a ledu (Norsko)
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno (Švédsko)
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty (Finsko)

 

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 12:59:46, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)  Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 9:14:25, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 9:43:11, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 13:18:25, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 9:41:38, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 10:02:06, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
04. 08. 2013 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

honza
Ondro, pevně doufám, že přijdou mnohem lepší a jak tě znám, tak určitě. Tohle mi přijde jak rychlé cvaky obyčejného turisty :-)
Olda
Ondro, moc hezké zápisky i fotky. Musí to být opravdu divočina. Docela by mě zajímalo, jak a na čem upravuješ fotky jen tak na koleně. Předpokládám, že kalibrovaný monitor s sebou netaháš a přesto fotky vypadají dle tvého standardu. Tedy perfektně. Snad ve zdraví přežijete a podaří se vám vytvořit pár výjmečných fotografií. Držím palce a těším se na další články.
Jirka
Nádhera! Super zážitek i z fotek. Po pravede kazdy den kontroluji naturephoto.cz zda se neobejvil nový článek. Hodně štěstí dále
Erik
Naozaj pekné fotky tíško závidím takéto fotografie budú za pár rokov veľkou vzácnosťou
Mašík Michal
Krásné fotky. Ta první je supr. Zážitek určitě nezapomenutelný.