Belizský deník 2011 – momot z El Pilar

Snášelo se to na nás ze všech stran, paní domácí se květnatě rozhovořila o spoustě ptáků, vesničané ukazovali ke guatemalským hranicím a z jejich úst nejčastěji vycházelo, „birds, birds, many birds“. Doporučení mělo vždy jeden místopisný název, El Pilar.

Momot trpasličí (Hylomanes momotula) Momot trpasličí (Hylomanes momotula) Tody Momot, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 2. ledna 2011 17:33:52, El Pilar (Belize) Vzhůru do kopců
Jak jsme se druhý den ráno přesvědčili, „ornitologicky bohatá lokalita" El Pilar je asi největší belizský podvod. Při pohledu na mapu jsme zjistili, že archeologické (mimo jiné) naleziště El Pilar ,je pouze devět mil od nás do kopce k hranicím. Rozhodli jsme se pro krátkou průzkumnou výpravu. I proto, že k neodkrytým mayským památkám vede nezpevněná cesta. No, cesta. Spíše se jedná o vyschlé koryto horské říčky s poměrně velkým spádem. Ale auto jelo. Pomalu, ale jistě.

Klid jako v kostele
Asi nejvýznamnějším zklamáním celé ranní akce bylo to, že za celé dvě hodiny jsme na lokalitě nevyfotili ani jednoho ptáka. Takto tichý les jsem v tropech ještě nezažil Klid, že bylo při chůzi slyšet loupání kloubů v kolenech. Pár pokusů v lese bylo, ale fotky se nedařily. Petrův bonmot „Více přání, než pták“ celou situaci vystihuje poměrně přesně. Pak jen Honzova slova, „Pryč odsud“. Dan jako tradičně neříkal nic, ale jak pronesl Petr, na jeho slova určitě dojde.

Drobný momotek v temném lese
Až těsně u parkoviště, chvilku před návratem, se na nás usmálo štěstí. Konečně jsem vyfotil momota trpasličího (Hylomanes momotula), drobného momotka, která je vzácný v celém areálu svého rozšíření. Žije skrytě v lese, nevydává téměř žádné zvuky, příliš toho nenalétá a vyloženě si libuje v temných částech stromů. Momoty mám rád, jsou to taková klidná lesní zvířátka. Někdy pěkně postojí a fotograf si může pěkně pohrát s expozicí, aby vynikly jejich barvy. Zejména u momota černolícího, kterého v tropech může potkat nejčastěji (a vlastně všude).  To neplatí pro prezentovaného nejmenšího momota trpasličího, který je spíše nenápadný. Na větší momoty tu máme poměrně štěstí, ale fotky až po návratu. U Petra pak asi najdete lenivku bělovousou (Malacoptila panamensis), což je podobný „fotografický špek“ jako trpasličí momot a jediný pták kterého v El Pilaru Petr vyfotil; také kousek u parkoviště. Cesta tedy i tak stála za to.

Ač nerad, počet fotek v příspěvku musím přizpůsobit „rychlosti“ dostupného internetového připojení. Z Belize zdraví, Ondřej

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Bullet Tree, Belize, 2.1.2011

 

Momot trpasličí (Hylomanes momotula) Momot trpasličí (Hylomanes momotula) Tody Momot, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 2. ledna 2011 17:33:55, El Pilar (Belize) 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 01. 2011 , kategorie: cesty, deníky
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář