Kostarický deník 2010 – Turrialba

Po návštěvě botanické zahrady nedaleko sopky Poas, jsme se vydali v kopcích dále na východ. Na karibské svahy hor, které hostí trošku odlišné druhy ptáků než na místech, na kterých se v Kostarice pohybuji běžněji.

Get Flash to see this player.

12-2010-0937 Sojka hnědá (Cyanocorax morio) Brown Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 9. prosince 2010 14:17:24, Turrialba (Kostarika) Ztráty povoleny
Že není přesouvání Kostarikou nic jednoduchého, mohou potvrdit účastníci workshopu. Není nic děsivějšího než to, že se mi při přejezdu hlavního města San Jose v hustém provozu ztratí druhé auto z dohledu. Když je ještě slyším ve vysílačce, není nouze o černý homor. Ale pokud je postrádám přes deset minut a ve vysílačce je hlucho, začínám panikařit. Až po chvíli se dostavuje úleva, uhlídat musím už jen ty co sedí v autě se mnou…


Ovocem zakrmená lodge
Po strastiplné cestě jsme přeci jen společně dorazili do naší lodge. Uvítání jsme příliš nevímali, protože zvířacích lákadel bylo už po vystoupení z auta příliš. U pítek to čile bzučelo, kolibříci divoce nasávali až cukrová voda stříkala desítky centimetrů daleko.
Hned před spodní terasou pak byly dva suché stromy plné ovoce, kam se stahovali ptáci z celého údolí nad vesničkou Tuis. Vlhovci, čačalaky, strakapoudi, tangary nebo takani tak skotačili přímo před našimi objektivy. Občas to bylo obtížné, fotograf nevěděl na co se zaměřit dříve. Obzvláště v momentě, kdy se na terase podával oběd. Na horní balkon jsme se uchylovali zejména za deště, byl zastřešen a mohli jsme fotografovat další druhy kolibříků.


Tyto řádky v rychlosti píši během oběda v horách u Rio Savegre. Ráno jsme byli u kvesalů, o těch snad už brzy příště.


Souvisejí odkazy
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice
Zvířata a krajinné pohledy fotografované během kostarického workshopu
Kostarický workshop, den poté
Měsíc v království tropické přírody (seznam 150 druhů zvířat fotografovaných na akci)
Co do batohu na fotografickou cestu
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Když v tropech opravdu prší
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kvesal chocholatý, konečně
Kolibřík, divadlo na dešti
Jak se fotografují volavky
Kostarický workshop pohledem účastníků
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Rio Savegre, Kostarika, 12.12.2010

 

Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps), Kolibřík měděnohlavý (Elvira cupreiceps) Coppery-headed Emereld, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 9. prosince 2010 15:15:56, Turrialba (Kostarika)

Arassari obojkový (Pteroglossus torquatus) Arassari obojkový (Pteroglossus torquatus) Collared Aracari, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 11. prosince 2010 6:17:46, Turrialba (Kostarika)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
12. 12. 2010 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Hello, I am interested in a few days of photo snrifiaag. I am a novice and my boyfriend is too impatient to teach me. Actually, I am only stopping over in CR on my way to Cuba so, this is something to do why I am there because the only reason I am coming is its non-stop flights into Cuba and I had mileage on Continental. How far are you from San Jose do you travel or do your clients have to come to you? The dates are 1/27 to 1/30.BTW, my guy is a TV director having shot an episode of Firefly in fact our daughter was an extra in that episode small world!! Let me know if you are interested, some ideas and the costs. I like candid shots of people out and about. And interesting things I happen to come across in my travels. Thanks, Mike Ludin
Pěkné fotky, zvlášť ta předposlední se mi líbí.
Vašek D.
Ahoj Ondro,neustále vzpomínáme jak se vám asi daří v daleké zemi. Sleduji Kostarický deník a věřím, že připravíte s Pavlem nějakou tu besedu s promítáním fotografií. Už teď se na to těšíme a zdravíme ze Šumavy .....Vašek, Majda a všichni z Prachatic :-)