Kostarický deník 2006 - s batohem na palubu

Protože třetí den jsme se především složitě přesouvali z Alajuela na pobřeží Pacifiku u Dominical vrátím se k několika věcem, které se hodí do úvodu.

Nikoho to nepřekvapí, ale fototechnika fotografa přírody opravdu hodně váží. V mém případě to je 12kg hmotnosti fotobatohu Lowepro Nature Trekker AW II, nejtěžší batoh měl Bohdan, ve svém Lowepro Photo Trekker AW II, měl neuvěřitelných 15kg. O to více překvapí, když napíši, že po ose Praha – Paříž – Caracas – San Jose nám při odbavování nikdo nedělal problémy a naši miláčci mohli s námi na palubu letadel. Pouze na letišti v Praze objektivy se sundanou krytkou prohlédli. Komplikace nebyly ani s narváním batohů do prostoru nad hlavou, vždy se to po vyházení několika kabelek a rozmačkání vánočních ozdob podařilo. Příjemná zkušenost do budoucna, pro daleké cesty není problém vzít fotechniku (včetně notebooku) do letadla, pouze stativ a kabely cestují v zavazadlovém prostoru.
Jelikož toho máme na 14 dní focení naplánováno hodně, bylo nezbytností půjčit dvě auta. Do jednoho dva a do druhého tři účastníci. Původně to mělo být pětidvéřové Suzuki Igniz, ale nakonec brázdíme Kostariku v menším, ale s vyšším podvozkem, třídveřovém Suzuki Jimmy. Je to opravdu prcek s mizernými jízdními vlastnostmi (má tendenci se překlápět), ale zatím nikde nezklamal. Nejhorším zážitkem bylo překonávání hlavního města San Jose, opravdové bludiště. Navíc jsme se museli obě auta hlídat, abychom jsem se neztratili. Sice jsme vždy zůstali u sebe, ale vraceli jsme se několikrát, což je v systému jednosměrných ulic horor. Doufám, že nám autíčka budou i nadále dobře sloužit.

Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy), Green Hermit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: Ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -2 EV, Better Beamer), Vytvořeno: 10. prosince 2006 14:29:15, La Paz (Kostarika)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 08. 2007 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář