Zimní Arktida, Špicberky, 04-2017

Nemůžu si pomoci, ale mě to tam děsně láká. Je to trochu otevřené, přeci jen je to divočina, stojí to balík peněz, ale moc mi ten stres jaké budou podmínky a kolik příležitostí s ledními medvědi chybí. Musím se vrátit, chci vidět, jak vypadá Arktida v zimě. A můžete se mnou.


Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 190 mm, fotografováno z ruky, Clona: 13, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, 18. července 2013 0:43:52, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)

Fotografické příležitosti na zimních Špicberkách

Během dubna je okolo pobřeží mnohem více ledu a sněhu než v období července, kdy jsem oblast navštívil poprvé. Přestože bude hlavním zájmem v Arktidě fotografování zvířat, i pohledy na krajinu jsou výjimečné. Především díky slunci, které je většinu dne poměrně nízko nad obzorem, oproti červenci je tak větší šance na pěkné světlo.
Ze zvířat můžeme na cestě potkat nejen medvěda ledního, ale i mrože, tuleně, soby, lišky polární a všudypřítomné ptáky. Šance na setkání s medvědy ledními a mroži je nižší než v letním období, ale ta zimní atmosféra a nádherné světlo stojí za to to zkusit. 

Pro koho je akce určena

Fotografická akce je určena všem zájemcům o živou přírodu, ale preferuji pokročilé začátečníky a zkušenější fotografy. Příležitostí může být poměrně hodně a ne vždy bude v terénu čas na výklad elementárních základů fotografování zvířat.
Přednost budou mít fotografové se zkušeností z přírody.
Nejedná se o poznávací zájezd, většinu času strávíme na lodi a budeme vyhledávat šance pro fotografování.

Zimní fotografické příležitosti na Špicberkách závisí na aktuálních meteorologických podmínkách, více než kdekoli jinde na světě. Potřebujeme hodně sněhu a ledu s mrazem, ale zase ne moc, abychom se na zajímavá místa dostali. Podobně jako na únorové cestě na zimní Hokkaido. Cesta není vhodná pro fotografy kteří nemají rádi chladno a pobyt na lodi.
Fotografování a poznávání divoké přírody v Arktidě má svá specifika, na která bych během cesty rád upozornil.
Jedná se o cestu do míst, která jsem navštívil v červenci 2013, i když v jiných podmíkách.

Aktuální termín:

1. - 12. dubna 2017 (2 volná místa), pokud to vyjde, když ne, přesun na později

Cena za akci: 210 000 Kč

kompletní aktuální rozpočet, podrobnosti předám

Cena zahrnuje:

všechny náklady spojené s cestou na Špicberky, letenka, osm dní na lodi s plnou penzí, podpora norských fotografů, moje vedení při fotografování

Cena nezahrnuje:

cestovní zdravotní pojištění, jídlo nad rámec zajištěného na lodi, alkoholické nápoje

Poznámka:

nejsem cestovní kancelář, úhrada poputuje norským přátelům, kteří cesty v oblasti pro fotografy připravují komerčně

Počet účastníků:

12 fotografů, 4 - 6 z Česka

Poznámka:

Preferuji fotografy, které znám z proběhlých akcí. Současně si vyhrazuji osobní právo některé zájemce odmítnout. Jedná se o akci jen pro vážné zájemce o fotografování.


Podobných akcí se mnou v minulosti účastnili:

Tomáš Hrubý, Petr Pazour, Bohdan Němec, Jaroslav Tichý, Michal Jirouš, Petr Šimon, Ladislav Groch, Marta Jurčová , Pavel Bače, Honza Pavlíček, Jarda Zákravský, Libor Šejna, Pavel Záhorec, Lumír Koutník, Jiří Hřebíček, Pavel Kamenický, Martin Mecnarowski, Dan Huml a další (kteří nemají prezentace na intenetu).

V případě dotazu mě neváhejte kontaktovat.


Související odkazy

Medvěd lední na Špicberkách, Koktejl 11/2013
Portfolio Medvěd lední (80 fotografií)
Vyprávění ze Špicberského zápisníčku
Další články o fotografování přírody z Norska

 

 

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 23:26:11, Sjuøyane, Špicberky (Norsko)  Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 23:04:11, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 17. července 2013 16:16:17, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. července 2013 22:39:44, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Naše expediční loď MS Origo

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
06. 09. 2016 , kategorie: cesty, evropa
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Mašík
To je hooodně lákavá akce :-)