Fotografování na Špicberkách, ohlédnutí za cestou

Přibližně v polovině cesty lodí Arktidou severně od pobřeží Špicberků mi začínalo být jasné, že to s dobře začatým zápisníčkem nebude tak veselé. Podnětů bylo tolik, že jsem to jen obtížně stíhal. Přidaly se drobné nehody a nakonec jsem byl v podstatě rád, že jsem alespoň zvládal stahovat a částečně promazávat paměťové karty.

Nyní, měsíc po návratu ze Špicberků, se tedy pustím jen do krátkého shrnutí, kde se ve stručnosti za cestou ohlédnu. Dále pak už budou následovat krátké články o zvířecím životě na Špicberkách, témata, která mě nějakým způsobem zaujala.

Buřňák lední (Fulmarus glacialis) Buřňák lední (Fulmarus glacialis) Northern Fulmar, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. července 2013 22:28:34, Kongsbreen, Špicberky (Norsko)

Lední medvědi na prvním místě

Protože cesta na sever k Barentsovu moři byla především kvůli medvědům ledním, hodnocení tohoto ve všech ohledech nevšedního podniku bude záviset především na nich. Jak se tedy s medvědy dařilo?
Během deseti dní jsme viděli 14 medvědů ledních, osm z nich jsem fotografovoval, ostatní byli příliš daleko a nejevili moc zájem.
Byla to úžasné, ale...
Přestože výsledek překonal moje skromná očekávání, jednoznačně říci, “dám to příště znova” nejde. Už když jsme se s Bohdanem za společnou cestou v letadle do Osla ohlíželi, shodli jsme se, jak obrovské štěstí jsme měli. Nebýt toho jednoho úžasného dne ve společnosti medvědích námluv, setkání s medvědy ledními by sice byla, fotky by byly ale spíše jen dokumentační, bez nějakého přesahu. Nevěřím, že by se příště sešlo tolik pozitivních okolností k tomu, aby vznikly fotografie medvědů, které jsem si nakonec přivezl.
Nejenže se potkal samec se samicí, dokonce společně žrali uloveného tuleně. A když zrovna nežrali, dováděli spolu jak na ledu, tak ve vodě. Svůj úlovek měli na kraji ledových ker, proto jsme se i díky klidnému moři mohli opakovaně přiblížit v malém člunu, medvědy to nijak nerušilo a my fotografovali z úrovně hladiny. Výjimečné bylo i krásné proměnlivé počasí, slunce svítící skrze těžké tmavé mraky, plošné rozptýlené světlo, zatažená nebo zcela modrá obloha. Navíc, medvědy jsme našli krátce po ulovení tuleně, zůstávali dlouho, bez důvodu odcházet.
Během těch unikátních šesti hodin jsem vyfotografoval 100 GB fotografií fotoaparáty Canon EOS 1D X a Canon EOS 5D Mark III s objektivy Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM a Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS II USM. Pouze jednou technika zaškrobrtla, to když po provlhnutí kontaktů objektiv nepřenášel informace o cloně (všude vlhko, v lodičce voda), ale po rychlém servisu před medvědy vše jelo, jak mělo.
Nevěřím, že by se příště mohlo stát něco tak nádherného.

Cesta lodí na sever Špicberků

Během plavby jsem měl 95 % času neustále zapnutou svoji navigaci Garmin Oregon 450t a v každý moment jsem věděl, kde se nacházíme a kam plujeme. Všechna významnější pozorování jsem si ukládal do mapy a díky záznamu trasy mám nyní v EXIF datech všech fotografií uložené souřadnice, kde byl snímek pořízen.
Při pohledu do mapy níže je patrné, že po krátkém proplutí po západním pobřeží Špicberků jsme nejvíce času strávili u nejsevernějších ostrůvků na hranici ustupujícího ledu, prošmejdili několik mohutných fjordů s ledovci a na východě byli nejdále na JV okraji úžiny Hinlopenstretet u ostrova Wilhelmøya. Deset dní v pustině, kdy jsme potkali pouze tři jiné lodě a žádné známky civilizace na pobřeží. Jen opravdová divočina.
Musím se pochlubit, že moje obavy z mořské nemoci se naštěstí nenaplnily. Přestože to párkrát na otevřeném moři houpalo hodně, nikdy mě to nelimitovalo. V klidu jsem psal, prohlížel fotky, četl, koukal na filmy, čistil techniku nebo se vypravil pro jídlo, když všichni ostatní bojovali ve svých kajutách sami se sebou. Pořád jsem čekal, kdy už to konečně přijde, a nic.



Další zvířecí život v Arktidě

Přestože hlavním zájmem pro mne byl medvěd lední, jak byla příležitost, věnoval jsem všem zvířatům, které jsem potkal. Některým obětavěji (liška polární), jiné jsem neuměl úplně fotograficky “uchopit” (velryby). A to včetně zvířecího života na pevnině, kde jsme před cestou lodí a po ní strávili celkem pět dní.
Kromě medvěda ledního to tedy byli všudypřítomní racci, rybáci, chaluhy a další ptáci z útesů, ledovců nebo mělkých bahnitých loužiček na pevnině.
Z těch chlupatých zvířat kromě lišky polární pak mohutný mrož lední a jeho příbuzní tuleni, na pevnině sobi polární. Největším zážitkem pak bylo jednoznačně setkávání s velrybami, kterých jsme viděli pět druhů. Přestože jsem i fotografoval, právě tato zvířata patří k těm, která jsem si více užil bez hledáčku u oka.
Pochopitelně, těch druhů zvířat nemohlo být tolik jako v životem přecpaných tropech, ale ta pestrost mě poměrně překvapila. Co oblast Špicberků vyložené postrádá, jsou pěvci. Ty zastupuje pouze sněhule severní.
Asi nejvíce jsem se natrápil u potáplice severní. Seděla na hnízdě u okraje mělkého jezírka asi 150 m pod cestou, kousínek od silnice vedoucí z Lyngyaerbyen. Rozum mi říkal, raději se vůbec nepřibližovat, protože jak by z hnízda slezla, chaluhy z okolí by ji o vejce připravily. Bohužel, nápad, že počkáme, až se rodiče budou střídat na hnízdě, vysněný výsledek nepřinesl.  
Podobně jako vždy najdete v závěru reportáže z cesty seznam fotografovaných druhů.

Na moři poměrně přívětivě

Možná se vám při pohledu na mapu, kde Špicberky jsou, a z ledových bílých fotek může zdát, že jsme tam museli v červenci pěkně mrznout, ale nebylo to vůbec hrozné. Bylo pořád stejně okolo 2-4 °C, jen to vlhko a vítr na moři dělaly pocitově chladněji.
Ideální byl proto Gore-tex ve všech formách (oblečení od firmy Tilak), pod kterým mě tradičně hřála vlna z novozélandských ovcí (od firmy Icebreaker). Všechno jsem měl dvakrát, jak jsem doma tušil, párkrát jsem se opravdu namočil.
Co si pamatuji, pršelo jen jednou, obloha byla většinu času zatažená a vítr naštěstí nikdy nefoukal tak, jak jsem byl zvyklý třeba z Falklandských ostrovů. Dalo by se říci idylka.

A že vám tu pořád chybějí ti opravdu zajímaví medvědi lední?
Už brzy. To nejlepší na konec, na bohaté galerii se pracuje :-)


Seznam druhů fotografovaných na Špicberkách v červenci 2013
Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear
Liška polární (Vulpes lagopus) Arctic Fox
Mrož lední (Odobenus rosmarus) Walrus
Sob polární  (Rangifer tarandus) Svalbard Reindeer
Tuleň vousatý (Erignathus barbatus) Bearded Seal
Tuleň kroužkovaný (Pusa hispida) Ringed Seal
Keporkak (Megaptera novaeangliae) Humpback Whale
Plejtvák myšok (Balaenoptera physalus) Fin Whale
Plejtvák malý (Balaenoptera acutorostrata) Minke Whale
Plejtvák obrovský (Balaenoptera musculus) Blue Whale
Běluha severní (Delphinapterus leucas) Beluga whale

Buřňák lední (Fulmarus glacialis) Northern Fulmar
Racek tříprstý (Rissa tridactyla) Black-legged Kittiwake
Racek šedý (Larus hyperboreus) Glaucous Gull
Racek Sabinův (Larus sabini) Sabine's Gull / Xema sabini
Racek sněžní (Pagophila eburnea) Ivory Gull
Chaluha malá (Stercorarius longicaudus) Long-tailed skua
Chaluha velká (Stercorarius skua) Great Skua
Chaluha příživná (Stercorarius parasiticus) Artic Skua
Papuchalk ploskozobý (Fratercula arctica) Atlantic Puffin
Alkoun tlustozobý (Uria lomvia) Brünnich's Guillemot
Alkoun obecný (Cepphus grylle) Black Guillemot
Alkoun malý (Alle alle) Little Auk
Potáplice malá (Gavia stellata) Red-throated Loon
Kajka mořská (Somateria mollissima) Common Eider
Berneška bělolící (Branta leucopsis) Barnacle Goose
Rybák dlouhoocasý (Sterna paradisaea) Arctic Tern
Lyskonoh ploskozobý (Phalaropus fulicarius) Grey Phalarope
Jespák obecný (Calidris alpina) Dunlin
Jespák mořský (Calidris maritima) Purple Sandpiper
Sněhule severní (Plectrophenax nivalis) Snow Bunting

 

Související odkazy

Ostatní díly Špicberského zápisníčku (Norsko)
Špicberky, na poslední chvíli za medvědy ledními (Norsko)
Polární záře na mrazivém Islandu (Island)
Buřňák lední, strážci islandských vodopádů (Island)
Sněhule severní, na hranici islandské noci (Island)
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM (testováno na Islandu)
Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě (Norsko)
Bělokur horský, protažení na ledové pláni (Norsko)
Skandinávie, ve sněhu a ledu (Norsko)
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno (Švédsko)
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty (Finsko)

 

 

Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 22:31:12, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Chaluha příživná (Stercorarius parasiticus) Chaluha příživná (Stercorarius parasiticus) Artic Skua, Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. července 2013 21:30:42, Lyngyaerbyen, Špicberky (Norsko) Racek tříprstý (Rissa tridactyla) Racek tříprstý (Rissa tridactyla) Black-legged Kittiwake, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 11:22:18, Kroossfjorden, Špicberky (Norsko) 07-2013-7016 07-2013-7016 Kousínek Špicberské zeleně, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF17-40mm f/4L USM, fotografováno z ruky, Clona: 16, Doba expozice: 1/20 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. července 2013 15:30:36, Protektorfjellet, Špicberky (Norsko) Tuleň vousatý (Erignathus barbatus) Tuleň vousatý (Erignathus barbatus) Bearded Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. července 2013 23:02:29, Kongsbreen, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 15:16:12, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Mrož lední (Odobenus rosmarus) Mrož lední (Odobenus rosmarus) Walrus, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. července 2013 14:46:21, Wahlbergoya, Špicberky (Norsko) 07-2013-0212 07-2013-0212 Uvězněni v ledu, Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF17-40mm f/4L USM, fotografováno z ruky, Clona: 13, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. července 2013 8:49:09, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Sob polární  (Rangifer tarandus) Sob polární  (Rangifer tarandus) Svalbard Reindeer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF70-200mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. července 2013 14:45:50, Lyngyaerbyen, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. července 2013 16:38:21, Sjuøyane, Špicberky (Norsko) Chaluha velká (Stercorarius skua) Chaluha velká (Stercorarius skua) Great Skua, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. července 2013 23:26:57, Kongsbreen, Špicberky (Norsko) 07-2013-0531 07-2013-0531 Pod temnou oblohou, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF17-40mm f/4L USM, fotografováno z ruky, Clona: 10, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. července 2013 21:24:36, Monacobreen, Špicberky (Norsko) Berneška bělolící (Branta leucopsis) Berneška bělolící (Branta leucopsis) Barnacle Goose, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. července 2013 23:09:10, Lyngyaerbyen, Špicberky (Norsko) Tuleň vousatý (Erignathus barbatus) Tuleň vousatý (Erignathus barbatus) Bearded Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: EF24mm f/1.4L II USM, fotografováno z ruky, Clona: 1.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. července 2013 1:49:44, Kongsbreen, Špicberky (Norsko) Racek tříprstý (Rissa tridactyla) Racek tříprstý (Rissa tridactyla) Black-legged Kittiwake, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. července 2013 23:17:26, Monacobreen, Špicberky (Norsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 08. 2013 , kategorie: cesty, evropa
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Parádní fotky..... Chystám se na Nanuky v březnu, tak mám inspiraci.
Mecan
Chválím, Ondro, chválím...racci v letu, luxus a na medvědy si počkám. Klikař seš, to víme, ale je třeba taky tomu štěstí popojít naproti. Musela to být slušná akce.
Tom
paradní fotky :) klobouk dolu, jen co se týče tak skvělých záběru, určitě je to taky o penezich, kdo si normalně z nás smrtelníku může dovollit tokovou techniku + letet někam za tolik penez že :D.
Děkuji všem za zastavení, moc mě těší že fotografie zaujaly.
tibor
fotky jsou moc pěkný, opravdu, a ten medvěd s kořistí je prostě bomba. je to krásná dokumentární fotka. a můj názor ? myslím,že už máš dost materiálu na to,abychom se začali těšit na nějakou pěknou dobrodružnou knihu o divočině ....:-)
Jiří Plekanec
Vydařený výlet do ledové divočiny!S medvědy to je vsadit na štěstí ,no a zadařilo se.Záběry jsou úchvatné,což jinak ani nejde zaznamenat.
J.
Jirka
Ondro já prostě smekám, vaše fotky jsou vskutu ispirací, viděl jsem fotky mnoha fotografů, kteří mají třeba i stejnou výbavu jako vy, ale tohle jim z toho vážně neleze a není to jen o těch fotkách, tady se pozná, kdo to má dělat a kdo ne, protože to stěští mít každý nemůže a vy ho máte, je to vlastně dar!
Vladimír Kainzinger
Asi nejvíc se mi líbí kompozičně velice odvážná fotka racka tříprstého - je srandovní. Ale i ostatní fotky jsou krásný. Klobouk dolů - za takových podmínek ještě přemýšlet o kompozici, hrát si ... A po těch letech fotografování - být pořád motivovaný a zkoušet nové věci ...
Buďte zdráv!
Gratuluji Ondro, jako vždy, perfektní fotografie. Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s 5D Mark III. Chystám se na delší cestu do Kanady a 5D Mark III mám již 1/2 roku. V běžných (našich) podmínkách je super, jak se osvědčil na Špicberkách.

Děkuji Hanz
zdenek
Hmmm asi je i nekdy zavist zdrava a nelze jinak nez pogratulovat k vydarene ceste a tesit se z dalsich fotecek. Zajimalo by me jak takhle slozitou vypravu planujete protoze to urcite neni vubec snadne a mozna by to vydalo i na clanecek ktery by asi nezajimal jen me?! Velika inspirace diky za ni. S pozdravem Zdenek.