Ostrov Helgoland, nejen za terejem a tuleněm

Prodloužený velikonoční víkend vyloženě sváděl k cestě za fotografováním zvířat mimo Českou kotlinu. Proto jsem si vzpomněl na jedno atraktivní místo, o kterém jsem před lety četl. Po krátké přípravě jsme s kamarády Palim a Evženem vyrazili k Severnímu moři na ostrov Helgoland.

04-2009-5743 Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. dubna 2009 19:38:41, ostrov Helgoland (Německo)Mým cílem bylo především poznat život tereje bílého (Sula bassana) a jako vždy se pokusit o fotografie, které se něčím vymykají. Bonusem mělo být případné setkání s tuleni na blízkém ostrově Dune. Jak se čtyřdenní cesta vydařila?

Terejí hnízda z rybářských sítí
Nevím, jestli to není jen štěstí, ale opět jsem se s výběrem data trefil do začátku hnízdění. Přestože několik mých kolegů pochybovalo o tom, zda na ostrově můžou terejové být už v dubnu, při našem příjezdu bylo již zakládání hnízd v plném proudu. U některých párů probíhaly námluvy, některé se pářily a ty další už seděly na vejcích. Co víc si může milovník přírody přát, pořád bylo na co se dívat.
Terej bílý (Sula bassana) je velmi atraktivní pták s výraznými projevy. Často se stávalo, že jsem nevěděl co fotit dříve. Jednoznačně nejpoutavější byly návraty na hnízdo, obvykle s něčím atraktivním v zobáku. Někdy to byla nějaká mořská zelenina, ale mnohem častěji (a tím je kolonie na ostrově Helgoland proslulá) to byly části pestrobarevných rybářských sítí, kusy lan a provázků, což na fotkách sněhobílého tereje vypadá minimálně vtipně.
Terej bílý (Sula bassana) Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1300 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 7:47:28, ostrov Helgoland (Německo) Terej bílý (Sula bassana) Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 10, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 7:31:37, ostrov Helgoland (Německo) Terej bílý (Sula bassana) Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. dubna 2009 7:45:34, ostrov Helgoland (Německo)Nocleh na písečné duně ve společnosti tuleňů
Jednoho večera jsme se lodí vypravili na nedaleký ostrov Dune, který, jak už název napovídá, je pouhá hromada písku zarostlá strohou vegetací. Doufali jsme, že zahlédneme nějakého tuleně (dva druhy, Phoca vitulina a Halichoerus grypus) případně už i nějaké tažné druhy ptáků. Tuleňů jsme se si užili dostatečně, na několika plážích se jich blízko sebe dohromady zdržovalo snad okolo jednoho sta. Někteří opatrnější hned zdrhali do moře, ale po pár hodinách kamarádění, nám ti ostatní dali prostor k fotografování podle představ, zejména večer a druhý den ráno.
Díky stabilnímu počasí jsme se rozhodli spát pod širákem v blízkosti tuleňů, i to bylo velmi vzrušující. Noční kdákání bandy uřvaných ústřičníků velkých (Heamatopus ostralegus) kousek u hlavy už méně.
Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Grey Seal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. dubna 2009 19:48:09, ostrov Dune (Německo) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus) Grey Seal, Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. dubna 2009 7:36:22, ostrov Dune (Německo) Fotografické orgie na nejbližší hnízdní skále
Až na ostrově jsem si uvědomil, že Helgoland je z Prahy nejbližší hnízdní skálou. Dá se říci, že je to kousek, i když cesta úplně jednoduchá není. Ale pro fotografování přírody posedlé není překážkou opravdu nic.
Už trochu méně jsme zvládali režim focení od úsvitu do soumraku. Nejednou jsem si na Helgolandu vzpomněl na focení tučňáků na Falklandách, režim byl podobný, spánku kriticky málo. I větrné počasí na ostrově uprostřed moře pohodlí příliš neposkytovalo. Přestože většinu času svítilo slunce, vítr fučel a byla opravdu zima. Stačilo ale z hnízdní skály slézt 50 výškových metrů k moři a v závětří bylo jako uprostřed jara.
Stálo to za to, tereje mám ve všech myslitelných situacích a světelných podmínkách. Už jen pohled do kolonie byl jak otevření učebnice biologie. Je neuvěřitelné, co se člověk o fotografovaném zvířeti dozví během třech dní intenzivního pozorování. I když před cestou studuji vše, stále mě něco překvapuje.
I tuleni, kteří měli být pouze pro zpestření, předčili naše očekávání a určitě o nich podrobněji napíšu. Když k tomu přidám další fotografované druhy na ostrově, musím přiznat, že ostrov Helgoland byla správná volba.
Kajka mořská (Somateria mollissima) Kajka mořská (Somateria mollissima) | American Black Duck, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. dubna 2009 8:17:36, ostrov Dune (Německo) Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus) Oystercatcher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. dubna 2009 7:20:10, ostrov Dune (Německo)
Pár škraloupků z cesty
Jinak kladný dojem z cesty kazí pouze nenadálé zdechnutí Evženova fotoaparátu Canon EOS 40D, který bez zjevné příčiny zkolaboval během fotografování přistávajících terejů. Naštěstí mohl použít záložní EOS 5D Mark II. Potvrdilo se, že na podobnou fotografickou akci jedině se dvěma těly fotoaparátu.
Druhou, ne úplně pozitivní zkušeností je to, že noční cesta autem přes Evropu je hazard pro odpočaté, natož pro fotografováním vyčerpané trosky. Zejména dnešní návrat domů byl utrpením. Únava byla všudypřítomná a německé silnice naštěstí dostatečně široké a bez aut. I přesto by mohla některá silniční svodidla vyprávět. Snad i čerstvý modrý lak před Drážďanami by na nich šlo najít...
Není to jednoduché, ale za sebe i za kluky můžu říci, že nelituji a klidně bych jel tento víkend znova.

Výběr povedenějších fotek potrvá déle, ještě mi zbýva spousta fotografií z Falklandských ostrovů (teprve jsem prošel tři dny cesty). Fotografie z ostrova Helgoland se tu objeví někdy v průběhu léta.

Intenzivněji fotografované druhy v období od 10.4. do 13.4.2009

Terej bílý
(Sula bassana), Northern Gannet
Tuleň obecný (Phoca vitulina), Harbor Seal
Tuleň kuželozubý (Halichoerus grypus), Grey Seal
Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus), Oystercatcher
Kajka mořská (Somateria mollissima), American Black Duck
Alkoun úzkozobý (Uria aalge), Common Guillemot
Racek stříbřitý (Larus argentatus), Herring Gull

... a pár, zatím blíže neurčených, podivínů.

Související odkazy
Ostrov Helgoland na Google Maps
Krátký příspěvek z akce od Paliho

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 14.4.2009

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 04. 2009 , kategorie: cesty, evropa
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(15 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

nahodou tulene na ostrove sylt sa nenajdu?
ticha zavist, nadhera
musite tulenum pomoci
sindriz
super fotky
Martin V.
Ahoj Ondro,
jsem rad, ze se Helgoland vydaril.
Stejne me furt prekvapuje, ze uz tam terejove byli a to zjevne docela
dlouho, jestli stihli i snest vejce... Musim se tam zase co nejdrive
vypravit :)
Díky všem za zastavení,
jsem rád, že fotky zaujaly (a budou časem další), hned bych zase někam
jel...
Evžen: Tak to by snad opravu auta měl
hradit AWH servis Canonů, kdyby 40D sloužila jak má, měl by jsi to bez
zbytečných starostí?! Neboj, "modrý lak u Dráždan" je jen velmi
obrazný výplod mého tvůrčího psaní :-)
Evžen Takač
Ty si Ondro rychlík (článek
super a foto bez komentáře).
Jinak nevím jak je to s modrým lakem u
Drážďan, ale 100% vím ,že ho je teď dost na silnici u německého města
Zittaü. Tam se totiž ještě v den našeho návratu, podíval kochající se
řidič jarní krajinou přímo do kufru mého vozu. Jel jsem reklamovat Canon
40D, co mě pěkně vyšplouchlo a takto to dopadlo. Můžeme být kluci rádi,
že se něco takového nestalo po cestě. Suma sumárum
40D ko! (spraví
ho)
Auto ko! (spraví ho)
Já ko! (?!!?)
Zatím.



Kamil
Moc fajn
čtení a tradičně super fotky, hlavně ta večerní "tuleňovka"
Petr Vaculík
Moc
pěkné fotky, jako vždy.
Karel
Paráda, ani
jsem netušil že takto relativně blízko je taková lokalita, pěkný článek
a fota :-) , jako obvykle
jiri farkas
ten přistávající na
hnízdo je parádní
Radek D.
Ty tuleni v zapadajicim... to je nadhera, poezie... Zdravim at se
dari!
Matěj
Alespon nekdo onen prodlouzeny vikend
jen neuklizel :)
Skvele fotky, zavidim tu moznost si "jen
tak" vyrazit na takove misto.
pali hradisky
tiež som začal prehrabávať, i
keď s očkami ako pomlčky po prebdenej noci a dni v práci, ale radšej by
som šiel až za 40 dní ... budú už tie krpce vyliahnuté :)