Runde 2007, návrat na sever

Pravidelný návštěvník NaturePhoto.cz a ten kdo mě zná osobně, jistě tuší, že na web kašlu a všechen volný čas věnuji fotografování. Vždyť právě mezi 20. a 21. hodinou bývá to nejlepší světlo. Proto i Blog skomírá a náhodný příchozí by mohl nabýt dojmu, že jsem fotoaparáty prodal. Fotky a články budou, pravděpodobně ale až s prvním sněhem...

Přesto zmíním jeden výlet, který jsem si užil. Dalo se to čekat, po prezentování článků o papuchalcích a chaluhách, jsem byl zavalen e-maily, ve kterých jsem byl žádán o podrobnosti k cestě na norský ostrov Runde za arktickými ptáky. Netrvalo dlouho a s několika nadšenci jsem se na ostrov vypravil i já. Bylo to moc prima, pouze vysněný déšť (chtěl jsem fotky oproti loňsku něčím ozvláštnit) se nekonal. Na ostrově bylo opět mnohem víc slunce, než tou dobou v Čechách a teploty atakovaly nearktickou hranici 25°C.
Koncentrace fotografujících Čechů na ostrově naplnila moje očekávání. Normálně ve své přítomnosti moc dalších fotografů nesnesu, ale staré známé jsem tam potkal rád. Myslím, že náhodný návštěvník Papuchalčí skály musel být vyděšen. Ne náhodou jsme papuchalčí hnízdiště prohlásili za české teritorium, chybělo jen vyvěsit vlajku a zaujmout obrané postavení.
Smutným zjištěním bylo, že se jen obtížně můžu překonat co se týče fotografií papuchalků a chaluh z léta 2006, proto jsem raději tu a tam poradil s fotografování letovek zmateně poletujících papuchalků. Objektiv jsem směřoval i jinam, pěkně jsem se vyblbnul třeba u krajinářské fotografie. Z nových ptačích druhů mám radost zejména z alek, alkounů, terejů nebo kormoránů chocholatých. Hodně času jsem věnoval ustřičníkům, se kterými jsem strávil asi pět hodin.
Největším traumatem pro mě bylo vyzkoušení Canon EOS 1D Mark III, o jehož koupi uvažuji. Z několika fotografií čelně letícího papuchalka nebyla ostrá ani jedna a to jich fotoaparát za vteřinu vysype 10. Nebyla to náhoda, centrální bod stále na papuchalkovi (viz následná kontrola v SW), čas 1/2000s, clona f/8. To je obvykle pro ostrou fotografii dostačují. Je to zklamání, autofokus nestíhal dostřovat. Po prohledání internetu, snadno zjistíte, že jsem s podobným problémem nebyl sám (viz 1., 2.). Myslím, že ještě pár měsíců počkám, až to chalpci od Canonu doladí.

Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Papuchalk bělobradý (Fratercula artica), Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 30D, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 340 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Režim měření expozice: se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 6. července 2007 19:21, ostrov Runde (Norsko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 08. 2007 , kategorie: cesty, evropa
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Víte co mě na té fotce potěšilo? že je pořízená na mé datum narozenin :) navíc tento druh ptactva se mi moc líbí :) akorát sem si jist, že se svým 30D a i stejným objektivem, bych to takhle nedokázal splodit :) moc hezká fotografie
Tohle dobře vypadá jako pozadí na
ploše, jen škoda toho nápisu.;-)