Fotografování kolibříků, Kolumbie, 11-2015

A je tu další pokračování nekonečného kolibříčího projektu. Po několikaměsíčním sondování příležitostí k fotografování padla volba na Kolumbii. Tato obrovská jihoamerická země se po období jisté nedostupnosti kvůli hrozbám drogových kartelů pomalu začíná otevírat všem milovníkům ptáků. Dalo se to čekat, na území Kolumbie můžete najít 1850 druhů ptáků, v žádné jiné zemi na světě jich nenajdete víc. Pokud chcete se mnou vyrazit fotografovat kolibříky a další ptáky, máte tedy opět příležitost.


Kolibřík modrobradý (Chlorostilbon notatus) Kolibřík modrobradý (Chlorostilbon notatus) Blue-chinned Sapphire, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 17. ledna 2014 15:11:54, Arima (Trinidad & Tobago) 


Zastávky v horách a v pralese

Hlavní náplní průzkumné fotografické cesty budou kolibříci, kterých v Kolumbii žije 160 druhů. Naším velmi neskromným plánem je fotografovat z nich 60 druhů, s důrazem zejména na druhy endemické a barevně atraktivní.
Na 16-ctidenní cestě mám naplánováno 8 zastávek, ze kterých budeme podnikat výlety do terénu. Pokud se nám do záběrů připlete jiný zajímavý ptačí motiv, budeme se věnovat samozřejmě i jemu. Setkání se savci budou pouze výjimečná.
Největší devizou cesty je vedení zkušeným fotografem zvířat, který se fotografování divoké přírody, a kolibříků zejména, v tropech intenzivně věnuje od roku 2005.
V podobném průzkumném podání proběhla v lednu 2014 s klienty velmi úspěšná cesta za kolibříky na ostrovy Trinidad a Tobago.

Pro koho je akce určena

Fotografická akce je určena všem zájemcům o živou přírodu, ale preferuji pokročilé začátečníky a zkušenější fotografy. Intenzita pozorování a fotografování bude poměrně vysoká a ne vždy bude v terénu čas na výklad elementárních základů fotografování zvířat.
Přednost budou mít fotografové se zkušeností z přírody. Nejedná se o poznávací zájezd, fotografování zvířat v jejich přirozeném prostředí podřídíme vše (brzká vstávání, čekání na vhodné příležitosti, dlouhé přesuny, občas oželíme i jídlo).
Fotografování a poznávání tropické přírody má svá specifika, na která bych během dvou týdnů fotografické akce rád upozornil.
Jedná se průzkumnou cestu do míst, kde jsem nikdy nebyl, tzn. opět nebude nouze překvapení.

Dva týdny s kolumbijskými kolibříky

Každý účastník akce bude mít možnost v Kolumbii fotografovat až 300 druhů ptáků z nichž bude velmi pravděpodobně 40 - 60 druhů kolibříků. Ti, kteří nemají vysoké nároky pro výslednou fotografii budou mít druhů i více. Během akce v Kolumbii se budu stejnou měrou věnovat pokročilým začátečníkům i velmi zkušeným fotografům.
Na programu jsou i večerní lekce s konzultací technik zpracování fotografií a předvedení nejvhodnějšího workflow pro správu a zálohování fotografií na cestách.
Neodmyslitelnou součástí je předání zkušeností s fotografováním kolibříků. Představím všechny techniky jak fotografovat kolibříky, které jsem v minulých letech praktikoval (každému může sedět jiná).

Kolibříci, které můžeme potkat v Kolumbii






Aktuální termín:

24. října - 8. listopadu 2015

Cena za akci: 85 000 Kč

kompletní aktuální rozpočet s rezervou, cena bude upřesněna účastníkům

Cena zahrnuje:

všechny náklady spojené s cestou do Kolumbie, letenky, doprava, vnitrostátní lety, benzín, ubytování ve dvou a třílůžkových pokojích, jídlo třikrát denně, vstupy do parků, moje vedení při fotografování, služby místních průvodců

Cena nezahrnuje:

cestovní zdravotní pojištění a očkování (zařídí si každý individuálně podle potřeb a zkušeností), jídlo nad rámec plné penze, alkoholické nápoje

Poznámka:

nejsem cestovní kancelář, účastníci mi hradí pouze vedení na workshopu, zajištění cesty, fotografické služby a přednášky, ostatní náklady si platí každý sám za mojí asistence (prodej letenky, rezervace a úhrada ubytování, apd.)

Počet účastníků:

7 fotografů, v malé skupině je podobná akce mnohem účelnější

Schůzka účastníků:

Po zkušenosti z let minulých doporučuji sraz účastníků pro bližší poznání. Současně si vyhrazuji osobní právo některé zájemce odmítnout. Jedná se o akci jen pro vážné zájemce o fotografování.

Podobných akcí v tropech se mnou v minulosti účastnili:

Tomáš Hrubý, Petr Pazour, Bohdan Němec, Jaroslav Tichý, Michal Jirouš, Petr Šimon, Ladislav Groch, Marta Jurčová , Pavel Bače, Honza Pavlíček, Jarda Zákravský, Libor Šejna, Pavel Záhorec, Lumír Koutník, Jiří Hřebíček, Pavel Kamenický, Martin Mecnarowski, Dan Huml a další (kteří nemají prezentace na intenetu).

V případě dotazu mě neváhejte kontaktovat.


Pro širší fotografické poznávání tropické přírody (s menším důrazem na kolibříky, s dalšími druhy ptáků, savců, plazů a obojživelníků) je vhodnější tradiční akce Fotografování zvířat v Kostarice, která je i pro méně pokročilé fotografy. Aktuální termín tohoto workshopu je v prosinci 2015

Související odkazy

Kolibřík běloocasý, ohrožený skvost z Tobaga
Reportáž Ohnivé srdce, TV Nova (moje povídání o kolibřících)
Kolibřík ozdobný, s oranžovým límečkem

Fotografování kolibříků, ostovy Trinidad a Tobago

Kolibřík běločelý, se sněhobílou čepičkou
Kolibříci v Kostarice, L´art pour l´art
Kolibříci v Kostarice, zase o kousínek dál

Kolibříci, natáčení videa digitální zrcadlovkou
Fotografování kolibříků v Belize
Video - fotografická idylka u kolibříků
Sylfa vlajková, v huňatých bačkůrkách
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera)
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru
Kolibřík, létající drahokam
Fotografování kolibříků v tropickém lese
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
Kolibřík, divadlo na dešti
Portfolio Kolibříci
Fotografie kolibříků ve Fotobanka





Kolibřík ozdobný (Lophornis ornatus) Kolibřík ozdobný (Lophornis ornatus) Tufted Coquette, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, 16. ledna 2014 17:48:58, Talparo (Trinidad & Tobago)  Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Green Hermit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 18. ledna 2014 13:14:11, Arima (Trinidad & Tobago)


Kolibřík běloocasý (Campylopterus ensipennis) Kolibřík běloocasý (Campylopterus ensipennis) White-tailed Sabrewing, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, 26. ledna 2014 9:42:00, Arnos Vale (Trinidad & Tobago)

Kolibřík ozdobný (Lophornis ornatus) Kolibřík ozdobný (Lophornis ornatus) Tufted Coquette, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, 17. ledna 2014 7:01:14, Talparo (Trinidad & Tobago)  Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Kolibřík šedobřichý (Phaethornis guy) Green Hermit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 19. ledna 2014 9:04:56, Arima (Trinidad & Tobago) 

Kolibřík tropický (Anthracothorax nigricollis) Kolibřík tropický (Anthracothorax nigricollis) Black-throated Mango, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 6400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 17. ledna 2014 7:08:14, Talparo (Trinidad & Tobago)

Kolibřík ryšavoocasý (Glaucis hirsutus) Kolibřík ryšavoocasý (Glaucis hirsutus) Rufous-breasted Hermit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, 20. ledna 2014 10:44:43, Arima (Trinidad & Tobago)  Kolibřík žlutohrdlý (Chrysolampis mosquitus) Kolibřík žlutohrdlý (Chrysolampis mosquitus) Ruby-Topaz Hummingbird, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, 24. ledna 2014 12:55:26, Arnos Valle (Trinidad & Tobago)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
12. 01. 2015 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

libor, makov
škoda, 2016 bych jel :-)
Petr
Nádhera, hned bych jel, letos ještě ne, ale další roky určitě!
Vladímír K.
Pane Prosický, mohu se optat, co obnáší příprava podobné cesty? Vaše stránky sleduji už dlouho a vždy se podivuji, že se vrátíte s tím, za čím jste odlétal. Děkuji.