Realita africké divočiny, po návratu

Jak jsem před odletem slíbil, tak plním. Odlétal jsem za zvířaty do Botswany a Zimbabwe s poměrně opatrnou představou, ale realita byla v některých ohledech ještě krutější. Asi už nikdy nezapomenu na oči vyděšeného levharta, ke kterému se v rozvířeném prachu těsně sjelo deset aut přecpaných důchodci bez sebemenšího zájmu o přírodu. Afrika je jistě královstvím zvířat, ale její pozorování je pouze pro otrlé a velmi tolerantní jedince.

Šakal čabrakový (Canis mesomelas) Šakal čabrakový (Canis mesomelas) Black-backed Jackal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z auta, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. června 2012 17:31:24, Hwange National Park (Zimbabwe) Hledání zvířat v africké křovinaté savaně
První překvapení: zvířata v Africe jsou, ale rozhodně ne vždy a všude. Moje mylná představa o Africe přecpané divokými zvířaty vzala za své hned na první vyjížďce s průvodcem v Hwange National Park. Kromě pár opatrných ptáků, kteří se hned vznesli, nic. První chlupáči (rozuměj savci) se objevili až ve druhé hodině ranní vyjížďky a i další setkání byla spíše sporadická a náhodná. I když se situace třeba v Chobe National Park zlepšila a zvířat bylo více, hodně to poupravilo můj pohled na africkou přírodu. Zvířata se musela hledat a velká část z nich byla nervózní i při fotografování z auta.

Dobrý průvodce, předpoklad úspěchu
Mít dobrého průvodce (ideálně stopaře) v Africe je věc naprosto elementární. O to více pak překvapí, že ve velmi drahé lodži vyfásnete do auta průvodce vyloženě tupého, který navíc řídí pár dní. Tomu našemu jsme po chvíli společného ježdění říkali „Mlíčňák“. Ani ne kvůli tomu, že se netypicky jednalo o mladého bělocha, ale především díky jeho neznalostem africké přírody. Zvířata jsme v křovinách ukazovali my jemu a Karel s Martinem jej i slušně školili z biologie a stopařských dovedností. Když jsme odjížděli, zvažovali jsme, že mu za intenzivní kurz vystavíme fakturu. Avšak díky jeho neschopnostem jsme si jej „vycvičili“ k obrazu svému a k našim skopičinám (za které by jiného průvodce vyhodili z práce) byl po pár vyjížďkách rezignovaně tolerantní.
Nutno přiznat, že po tristním zážitku v Zimbabwe se situace v Botswaně mírně zlepšila. Ale mám pocit, že to mohlo být jen proto, že oproti našemu Mlíčňákovi je každý jiný průvodce a řidič mistr světa.

Afrika plná důchodců bez zájmu
Ač se snažím sebevíc, více než hezké zážitky se zvířaty mi při ohlédnutí za cestou nekontrolovaně vyskakují na mysl výjevy, na kterých vůbec nic pěkného není. Terénní otevřená auta a obrovské lodě přecpané důchodci v nažehlených khaki oblečcích z celého světa, naparfémovaných tak, že by to i lva položilo. Oblaka prachu deseti aut u vyděšené šelmy, která nemůže ani projít a v jejích očích je větší děs než u kočky za mřížemi pražské ZOO.
Nejsmutnější na podobných situacích je, že se jedná o lidi bez sebemenšího zájmu o přírodu, kteří se v autě nebo večer u vína baví o práci nebo o tom, co kde koupili a kde výborně vaří. Snažím se sám sebe přesvědčit, že jsem jen měl v případě národních parků Chobe a Hwange smůlu, ale co jsem slyšel od kamarádů,  v JARu, Keni nebo Tanzánii je to ještě horší.
Bohužel, i tohle k Africe patří a vlastně i díky tomu se ji daří chránit. Koncese pro drahá ubytování a safari přinášejí peníze pro správu a ochranu parků a na mnoha místech na boj s pytláky.
Samozřejmě se lze podobným obludnostem vyhnout, ale cesta by se ještě více prodražila nebo by se výrazněji snížila bezpečnost při fotografování.

Dokumentace zvířat jižně od řeky Zambezi

Asi si po prvních odstavcích říkáte, že muselo být fotografování v Africe utrpení, ale samozřejmě byly i radostné chvíle. Jen bylo potřeba se nad některé věci povznést, a to poměrně usilovněji než kdekoli jinde na světě. Pro milovníka velkých zvířat je Afrika místo zaslíbené, tolik savců za jeden den nikde neuvidíte. A pokud jste všímavými pozorovateli, vždy si počkáte na nějakou tu správnou divokou akci. Vlastně, pořád je na co se koukat. Když to není zrovna na otevřené pláni nebo u napajedla, vystačíte si několik dní na kompostu za kuchyní, což je moje specialitka pro fotografování ptáků již třetím rokem. Jen s tím fotografováním to pro člověka, který má zkušenosti i odjinud, není úplně idylické.

Poznávání přírody černého kontinentu
Ačkoli je seznam fotografovaných druhů na konci příspěvku poměrně dlouhý, u výsledků se jako o fotografiích mluvit nedá. Jsou to většinou jen popisné snímky, jaká zvířata v oblasti žijí. Z auta není příliš prostor pro kreativnější vyjádření. Proto asi nejraději vzpomínám na fotografování u Viktoriiných vodopádů, kde jsem mohl celý den chodit na třech kilometrech pěšky s teleobjektivem na rameni a bez omezení fotografovat.
Potvrdilo se, že v Africe je k pořízení prezentovatelné fotografie potřeba štěstí. Třeba tak, že když potkáte nějakou krásnou šelmu, bude v atraktivním prostředí. Na rozdíl třeba od Masai Mara v Keni se v Chobe a v Hwange nemůže jezdit mimo cesty (což je možná dobře, alespoň tady vypadá Afrika ještě jako příroda).
I tak se něco snad povedlo, nečekejte ale dech beroucí motivy. Myslím ale, že pár témat na krátká povídání mám, postupem času se tu objeví. Nejraději vzpomínám na některá setkání s levharty. lvy nebo medojedem (africká obdoba evropského rosomáka), potkali jsme mnoho druhů vlh, ledňáčků, zoborožců, turaca. Přestože je Chobe a Hwange nejlepším místem na setkávání se slony, nějak se mi nedařilo téma nápaditě zpracovat. Za to ale nemůže Afrika, prostě velká zvířata zatím fotit neumím.

Do Afriky se určitě vrátím!
Afrika stojí vždy za návštěvu, jen je potřeba být velmi tolerantní k davům ostatních lidí, jinak se vám setkání se zvířaty otráví. Vím, že se na kontinent mnohokrát vrátím, jen to bude na místa, která budou odlehlejší. Velmi pravděpodobně se pokusím vyhnout velkým lodžím a cestovat raději po vlastní ose zapůjčeným autem s možností postavení stanu (se všemi nevýhodami a riziky s tím spojenými).

Za vymyšlení a naplánování cesty děkuji kamarádům z rychle se rozvíjející společnosti  Mecan & Bartiks Africa Photo Expeditions :-)

 

Související odkazy
Botswana a Zimbabwe, poprvé Afrika
Brazilský Pantanal, fotografická ochutnávka
Národní park Tikal, guatemalské zastavení
Fotografování v Belize, krátké ohlédnutí
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Fotoexpedice za tučňáky, Falklandské ostrovy 2009
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Měsíc v království tropické přírody

 

Seznam fotografovaný druhů na lokalitách Chobe National Park, Hwange National Park a Victoria Falls (Zimbabwe a Botswana) v termínu 25. června - 7. července 2012:

Determinování ptáků podle Sinclair I., Hockey P., Tarboton w., Birds of Southern Africa, Princeton University Press, 2011; názvosloví podle Howard a Moore, 3. vydání (8. oprava)

Levhart jihoafrický (Panthera pardus shortridgei) Leopard
Lev konžský (Panthera leo bleyenberghi) Katanga Lion
Medojed kapský (Mellivora capensis) Honey Badger
Slon africký (Loxodonta africana) African Elephant
Žirafa angolská (Giraffa camelopardalis) Angolan Giraffe
Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius capensis) Hippopotamus
Bůvol africký (Cyncerus cafer cafer) Buffalo
Zebra stepní (Equus quagga) Plains zebra
Mangusta jižní (Helogale parvula parvula) Dwarf Mongoose
Mangusta žíhaná (Mungos mungo grisonax) Bended Mongoose
Šakal čabrakový (Canis mesomelas) Black-backed Jackal
Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) Blue wildebeest
Antilopa travní (Raphicerus campestris) Steenbok
Impala keňská (Aepyceros melampus) Impala
Voduška jelenovitá (Kobus ellipsiprymnus) Waterbuck
Voduška červená (Kobus leche) Southern Lechwe
Voduška puku (Kobus vardonii) Puku
Antilopa koňská (Hippotragus equinus cottoni) Roan Antelope
Antilopa vraná (Hippotragus niger) Sable Antelope
Kudu velký (Tragelaphus strepsiceros) Greater Kudu
Lesoň pestrý (Tragelaphus scripttus ornatus) Chobe Bushbuck
Prase bradavičnaté (Phacochoerus aethiopicus) Common Warthog
Pavián čakma (Papio hamadryas ursinus) Chacma baboon
Kočkodan zelený (Cercopithecus aethiops ngamiensis) Vervet Monkey
Veverka bušová (Paraxerus cepapi chobiensis) Tree Squirrel
Krokodýl nilský (Crocodylus niloticus) Nile Crocodile
Varan nilský (Varanus niloticus) Nile Monitor

Amarant růžový  (Lagonosticta rhodopareia) Jameson's Firefinch       
Anhinga rezavá  (Anhinga melanogaster) Darter   
Bulbul žlutobřichý  (Chlorocichla flaviventris ) Yellow-bellied Greenbul   
Bulbul zahradní (Pycnonotus tricolor) Dark-capped Bulbul
Čagra černokorunkatý  (Tchagra senegalus) Black-crowned Tchagra       
Čejka běločelá (Vanellus armatur) Blacksmith Plover
Čejka bělohlavá (Long-toed Lapwing) Vanellus crassirostris
Čejka korunkatá (Vanellus coronatus) Crowned Plover
Datel vousatý  (Dendropicos namaquus ) Bearded Woodpecker
Drongo africký (Dicrurus adsimilis)  Fork-tailed Drongo   
drop kori  (Ardeotis kori) Kori Bustard
Drozdík bělobrvý (Cossypha heuglini) White-browed Robin-Chat
Dudkovec stromový (Phoeniculus purpurem) Green Wood Hoopoe
Dytík tmavý (Burhinus vermiculatus)  Water Dikkop   
Frankolín červenozobý (Francolinus adspersus ) Red-billed Francolin
Hadilov písař (Sagittarius serpentarius) Secretary Bird
Husička vdovka (Dendrocygna viduata ) White-faced Whistling Duck       
Husice egyptská (Alopochen aegyptiaca ) Egyptian Goose
Jestřáb gabar (Micronisus gabar) Gabar Goshawk
Jestřábec pestrý (Kaupifalco monogrammicus) Lizard Buzzard
Jestřáb tachiro (Accipiter tachiro) African Goshawk
Ibis posvátný  (Threskiornis aethiopicus) Sacred Ibis
Kolpík africký (Platalea alba ) African Spoonbill       
Kladivouš africký  (Scopus umbretta) Hamerkop   
Klubák červenozobý (Buphagus erythrorhynchus ) Red-billed Oxpecker           
Klubák žlutozobý (Buphagus africanus) Yellow-billed Oxpecker   
Kukačka senegalská (Centropus senegalensis) Senegal Coucal
Kulíšek perlový (Glaucidium palatum) Pearl-spotted Owlet
Ledňáček modropláštíkový (Alcedo cristata) Malachite Kingfisher
Ledňáček kápový (Halcyon albiventris) Brown-hooded Kingfisher
Leskoptev savanová (Lamprotornis nitens)  Cape Glossy Starling   
Leskoptev baobabová (Lamprotornis mevesii) Meves's Long-tailed Starling   
Luněc šedý (Elanus caeruleus) Black-winged Kite
Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus) Marabou       
Mandelík fialovoprsý (Coracias caudatus) Lilac-breasted Roller   
Motýlek angolský (Uraeginthus angolensis ) Blue-breasted Cordon-bleu
Nesyt africký (Mycteria ibis ) Yellow-billed Stork         
Orlovec říční (Pandion haliaetus) Osprey
Orel okrový  (Aquila rapax) Tawny Eagle   
Orel savanový (Hieraaetus spilogaster) African Hawk-Eagle
Orel jasnohlasý  (Haliaeetus vocifer) African Fish Eagle       
Ostnák africký  (Actophilornis africanus ) African Jacana       
Papoušek žlutotemenný (Poicephalus meyeri) Brown Parrot
Pisila čáponohá (Himantopus himantopus) Black-winged Stilt
Pižmovka hřebenatá  (Sarkidiornis melanotos ) Comb Duck
Pižmovka ostruhatá (Plectropterus gambensis ) Spur-winged Goose   
Pštros dvouprstý (truthio camelus) Ostrich
Perlička kropenatá (Numida meleagris) Helmeted Guineafowl
Rybařík velký (Megaceryle maxima) Giant Kingfisher
Rybařík jižní (Ceryle rudis) Pied Kingfisher
Sparák šedý (Corythaixoides concolor)  Grey Go-away Bird
Sup africký (Gyps africanus) African White-backed Vulture
Timálie africká (Turdoides jardineii) Arrow-marked Babbler       
Timálie stračí (Turdoides bicolor) Southern Pied Babbler
Ťuhýk stračí (Urolestes melanoleucus) Magpie-Shrike   
Ťuhýkovec pruhokřídlý
(Laniarius atrococcineus) Crimson-breasted Gonolek           
Ťuhýkovec tropický (Laniarius aethiopicus ) Tropical Boubou       
Ťuhýkovec šedohlavý  (Malaconotus blanchoti ) Grey-headed Bush Shrike       
Ťuhýkovec černohřbetý (Dryoscopus cubla ) Black-backed Puffback       
Turaco Schalowův (Tauraco schalowi) Schalow's Turaco   
Vlha běločelá (Merops bullockoides) White-fronted Bee-eater
Vlha vlaštovčí (Merops hirundineus) Swallow-tailed Bee-eater
Vlha malá (Merops pusillus) Little Bee-eater
Volavka proměnlivá (Butorides striata) Striated Heron       
Volavka vlasatá (Ardeola ralloides) Squacco Heron       
Volavka rusohlavá (Bubulcus ibis ) Cattle Egret       
Volavka popelavá
(Ardea cinerea ) Grey Heron       
Volavka bílá (Ardea alba ) Great Egret
Vousák obojkový (Lybius torquatus) Black-collared Barbet       
Vousák Levaillantův (Trachyphonus vaillantii) Crested Barbet
Výr bělavý (Bubo lacteus) Verreaux's Eagle-Owl
Zejozob africký (Anastomus lamelligerus) African Openbill   
Zoboun africký (Rynchops flavirostris) African Skimmer
Zoborožec kaferský (Bucorvus leadbeateri ) Southern Ground Hornbill
Zoborožec naříkavý (Bycanistes bucinator) Trumpeter Hornbill       
Zoborožec šedý (Tockus nasutus) African Grey Hornbill
Zoborožec jihoafrický (Tockus leucomelas) Southern Yellow-billed Hornbill       
Zoborožec rudozobý (Tockus erythrorhynchus) Red-billed Hornbill
Zoborožec světlehnědý  (Tockus bradfieldi) Bradfield's Hornbill

Slon africký (Loxodonta africana) Slon africký (Loxodonta africana) African Elephant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, fotografováno z auta, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 27. června 2012 16:38:59, Hwange National Park (Zimbabwe)  Turaco Schalowův (Tauraco schalowi) Turaco Schalowův (Tauraco schalowi) Schalow's Turaco, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 1. července 2012 16:41:54, Victoria Falls, Zambezi River (Zimbabwe) Žirafa angolská (Giraffa camelopardalis) Žirafa angolská (Giraffa camelopardalis) Angolan Giraffe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z písku, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 29. června 2012 17:20:45, Hwange National Parkl (Zimbabwe) Lesoň pestrý (Tragelaphus scripttttttttttttttttttus ornatus) Lesoň pestrý (Tragelaphus scripttus ornatus) Chobe Bushbuck, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 1. července 2012 16:56:14, Victoria Falls, Zambezi River (Zimbabwe) Rybařík jižní (Ceryle rudis) Rybařík jižní (Ceryle rudis) Pied Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, fotografováno z lodi, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 2. července 2012 17:30:56, Chobe National Park (Botswana) Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) Blue wildebeest, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, fotografováno z auta, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. června 2012 7:02:17, Hwange National Park (Zimbabwe) Ledňáček modropláštíkový (Alcedo cristata) Ledňáček modropláštíkový (Alcedo cristata) Malachite Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z lodi, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 5. července 2012 15:40:10, Chobe National Park (Botswana) Lev (Panthera leo) Lev konžský (Panthera leo bleyenberghi) Katanga Lion, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, fotografováno z auta, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 5. července 2012 7:26:11, Chobe National Park (Botswana) Perlička kropenatá  (Numida meleagris ) Perlička kropenatá (Numida meleagris) Helmeted Guineafowl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z auta, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 30. června 2012 8:25:42, Hwange National Park (Zimbabwe) Zoborožec rudozobý (Tockus erythrorhynchus) Zoborožec rudozobý (Tockus erythrorhynchus) Red-billed Hornbill, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z auta, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 26. června 2012 17:17:09, Hwange National Park (Zimbabwe) Slon africký (Loxodonta africana) Slon africký (Loxodonta africana) African Elephant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, fotografováno z lodi, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 3. července 2012 17:52:46, Chobe National Park (Botswana)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 07. 2012 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(23 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Mooc krásné fotky :) Obdivuji Vaši práci. V Africe muselo být pěkně :) Afrika mě totiž docela dost zaujala po přečtení tohoto článku: http://www.exotickapriroda.cz/blog/clanky/masai-mara-aneb-poznejte-divokou-prirodni-rezervaci-v-keni :)
Marek Marsina
Prave som sa vratil z dvojtyzdnovej akcii v Botswane. Bol som tam ja sam a guide....musim len povedat, ze to nie je az take jednoduche potulovat sa v afrike sam. Pretoze lahko moze dojst k nedorozumeniu a mrzutostiam, Su aj verejne parky kde sa da jazdit off-road. Dobry guide zo skusenostami je k nezaplateniu. . Spolu sme nachodili cez 40 kilometrov (pesi) po rozlicnych ostrovoch v okawango delte, kde sa clovek pomerov neznaly lahko moze stat obetou hrochov, alebo zabludit! A co este slony...
Neodolám a přispěji svoji troškou do mlýna. Když si čtu tento článek tak mi připadá Ondro, že mi mluvíš z duše. Důchodci v NP a celkově ten byznys okolo je fakt hroznej, ale na druhou stranu jsem měl štěstí poznat JAR i z jiného pohledu. Těžko se dá říct že z volné přírody, ale z něčeho co se tomu aspoň trochu podobá. Žádné auta, žádní lidé v okolí desítek kilometrů, jen les a příroda. Tohle je ta stránka Afriky kterou málo kdo pozná, ale která opravdu stojí za to se tam vracet znovu a znovu !
laren
pro mne paráda!
Matúš: Souhlas, popisovaná témata mám také raději, ale jsem člověk zvědavá, musel jsem si Afriku zkusit.
MichalMašík
Krásné fotky. Žirafa u mne vede. Doufám že se tam jednou vydám a klidně i bez fotáku. Jsem zvědav na nějaký testík s 1 DX.
Matúš
Pre mna, ako pre "konzumenta" clankov a fotografii na naturephoto.cz je afrika nezaujimava a neoriginalna... ale napriklad: "Budníček menší, v modrofialových lupinách", "Tetřívek obecný, Švédsko" alebo "Lesní fotografické studio nejen pro parukářky" sú 100x originalnejsie a mnohonasobne hodnotnejšie... to je dokaz ze netreba menit kontinent, castokrat ani hranice statu, k vynimocnym fotografiam...



Chce to se v Africe naucit vice orientovat a nejlepe byt svym panem. Pronajmout dobre auto se stresnimi stany, mit dobre mapy s koordinaty a nejlepe i GPS ( stasi nemapova). A tak byt zcela nazavisly.
Kdyz clovek pozna zvyky zvirat a nehledi na cas, obejde se bez pruvodce. A cena je ve finale stejna, misto sluzeb clovek investuje do benzinu.
Zkuste Afriku po vlastni ose a budete nadsen, a to nejen z foceni.
Pokud by jste potreboval info, tak zde je neco malo www.elmundo.cz, popr. na emailu.
WW: Co se týče té lidské divočiny (kolony aut u šelem, parníky na řece Chobe), mám to i natočené, na krátký klipový dokument by to bylo, ale asi by hodně lidí přišlo o iluze. Zvážím to :-) PS: Světová třída je jinde, já se pořád učím!
WW
Krásné snímky, skvělý příběh, neustále potvrzuješ, že se z tebe stává světová třída ;), nebylo by špatné zhotovit fotoreportáž právě z těch akcí, kdy se kolem šelmy semknou vozy plné oněch důchodců....zcela jistě by byla originální, působivá a čtená..
Mecan|Photomecan.eu
Příště jedem do soukromé koncese...stejně Ti už straší v hlavě, kde by to bylo lepší a jak to udělat líp :) ...
Karel
A navíc v Africe natáčí a fotí spousta renomovaných štábů a tudíž záběrů je relativně hodně, ale co si budeme namlouvat, není to jak si hodně lidí myslí,přijedu a za chvíli je karta se spoustou obrázků plná,tak to prostě není,jak psal Ondra,ono to není tak snadné, pokud nevyužijete soukromých "manažérií" s poloochočenými zvířaty.
Karel
Ale určitě se dají udělat i jiné fotky, je třeba ovšem maximální trpělivost a s tím zvířetem (druhem) trávit několik dní.A taky využít Šoulat se po Africe není asi pro nezkušeného člověka (a to jsme asi všichni co tam nažijeme) právě rozumné.Prostě je to kontinent, kde ještě žijí velká zvířata a není to asi úplně bezpečné.Jsou však místa, kde to jde a jsou i oblasti bez lidí, ale ..... (doplň si podle svého všemožná úskalí)
Tomáš Kubice
Ondro máš pravdu, fotky jsou už tisíckrát okoukané a nic nového pod sluncem, ale jde především o zážitky. Být tebou, tak se příliš nerouhám, většina lidí se do Afriky nikdy ani nepodívá! Poslední dobou se mi zdá, že se z tebe vytratila touha po dobrodružství a honíš se zbytečně jen za fotkami a slávou. Na to kašli, z toho nezbohatněš a užívej si tu vymoženost cestování a poznáví cizích krajů, na to budeš ve stáří vzpomínat. Měj se a neblbni
Zdeňku, to je přesně ono, pokud nemáš kliku na nějaký "špek" nic nového fotkám z Afriky nepřidáš. Já se vymlouvám na to, že nemůžu z auta, ale je otázka jestli by to bylo při možnosti šoulat se divočinou atraktivnější. Moc lepšího z mých paměťových karet tentokrát asi nepřijde :-) I když, levharty jsem si fakt užil, ovšem je otázka, co divák, který fotografie nemá spojené s tím zážitkem... Ono se může vyrazit do JARu a fotit šelmy ochočené (jak honí potravu), ale to mě nějak nebere...
zdenek
Ahoj, no já nevím, ale jako marná cesta mi to z průřezu prvních snímků rozhodně nepřijde. Fotky jsou zajímavé, líbivé, ale na můj vkus jak vystřižené z brožury. Samozřejmě, že jsou velmi zdařilé, jen se mi zdá že už jsem je viděl stokrát.... jde o vůbec ještě jinak? Každopádně vím, že ty nej necháváš uležet a pak to přijde a na ty já se moc těším. Hodně štěstí do dalších cest přeje Zdeněk
Petr: Tragelaphus scripttttttttttus ornatus" to je slušný, mě bylo divné, že ten večer nějak rychle utekl a proč mám písmenka vtlačená do čela...
Přiznávám, po stránce zvířecích a v mnoha případech i fotografických příležitostí to byla paráda. Jsem pako, že si to nechán cizími lidmi otrávit. Vím, že to bude znít jako klišé, ale někdy mám raději prázdný les bez fotky, než super fotky z chvilek, kdy se úplně fajn necítím.... Ještě, že naše CZECH NATIONALWILDLIFE PHOTO skupina byla fajn!
Mecan
Chachá...na druhou stranu jsi potkal levharta v krásném ranním světle, samce, samici na kládě máš i s krásným panningem a taky kotě..( levharta v Africe vidět = velká klika, levharta potkat fotitelně = moooc velká klika a my ho máme suprově), pářící se lvy v ranním prvním světle (byly tam 2 jeepy), máme všechny vlhy pro dané období (vlaštovčí = luxus, běločelou a malou), 4 druhy ledňáčků, z toho gianta luxusně, 5 druhů zoborožců a turaka fakt asi schalowova (špek špekovatý) atd...
Jako fotograf máš větší nároky to je jasné,ale pro normálního diváka je to super podívaná! Ten spolek turistů co Tě provázel už byl asi horší zážitek..!:-)
Těším se na další.
Jirka.
Tibor
fotky jsou parádní,taky si myslím,že nebylo tak zle... :-) .
Petr Bambousek
Zajímavý průřez. Jen jestli ty moc nenaříkáš :-) Koukám, že při psaní "Tragelaphus scriptttttttttus ornatus" ti hlava únavou padla na klávesnici :-D
MichalM
Musel to být nádherný zážitek. Doufám, že se do Afriky také dostanu. Fotky jsou super.