Parc des Oiseaux, Villars les Dombes, Francie

Při cestě od plameňáků jsme se nedaleko města Lyon zastavili v ptačí ZOO s výstižným názvem Parc de Oiseaux. Přestože jsme na zastávku měli pouze pár hodin, slušně jsme se s fotoaparátem vyblbnuli. Na místě je shromážděno v přírodních výbězích a průchozích voliérách nejen exotické ptactvo, ale na lokalitu zalétá i spousta evropských ptáků divokých.

Divočina v ZOO
Protože je park soustředěn okolo vodní plochy, můžete zde potkat prakticky cokoli. Za naší zastávky jsme zde viděli bernešky bělolící (Branta leucopsis), husy běločelé (Anser albifrons), husice liščí (Tadorna tadorna), zrzohlávky rudozobé (Netta rufina), několik druhů volavek a další ptáky. Eldorádem je místo pro čápy bílé (Ciconia ciconia), kteří tu v hojném počtu hnízdí. Díky přírodním výběhům se hranice mezi divokými a chovanými ptáky stírá. Podle fotek si často nejsem jistý, který pták byl ve volnosti a který v zajetí.
Berneška bělolící (Branta leucopsis) Berneška bělolící (Branta leucopsis) Barnacle Goose, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. dubna 2010 16:41:41, Parc des Oiseaux, Villars les Dombes (Francie) Hejna cvičených ibisů
V parku probíhají též letové ukázky cvičených ptáků, ale trošku jiné, než na které jsme zvyklí z předvádění dravců a sov v Česku. Tady létali i cvičení jeřábi královští, ibisi rudí, pelikáni bílí nebo několik druhů papoušků. Bohužel, zásadní nevýhodou pro fotografování těchto letovek je prostředí. Na většině fotek budete mít ostatní návštěvníky. Přesto se, při troše štěstí a šikovnosti, něco povede.

Lokalita: Parc de Oiseaux, Villars le Dombes, Francie
Otevírací doba: 9:00 – 19:00 hodin
Vstupné: 13 EUR
Odkaz na stránky parku: Parc de Oiseaux, Villars le Dombes
Souřadnice:  45.992707° N, 5.028583° E
Odkaz na mapu: mapa parku na maps.google.com

Pohodlná škola fotografování
Promyšleně naprojektované ptačí parky jsou skvělou příležitostí, jak si rozšířit portfolio ptačích druhů. Na každém místě je vždy několik zvířat, které lze vyfotografovat tak, že vypadají jako z volné přírody. Jen to nutí člověka pořádně přemýšlet nad kompozicí, hloubkou ostrosti, směrem snímání a volbou prostředí. Možná více, než by vás to nutilo v přírodě volné. Pro mě rozhodně výborná škola.

Znáte v Evropě podobná místa?

Jistě jsou v blízké Evropě podobná místa, kde lze ptáky příjemně fotografovat i v zajetí. Pokud o nějakém víte, nebo máte osobní zkušenost, písněte mi sem, třeba se to hodí i ostatním. Pro mě budou brzo podobné příležitosti ideální náplní víkendů s malým Oliverem. Aktuálně jsme třeba společně strávili sobotu v ZOO Berlin. O tom třeba někdy příště.

Související odkazy
Bavorský les, ZOO pro fotografy
Kočka divoká, ZOO Děčín
Fotografický kurz: Fotografování zvířat v ZOO
Lori mnohobarvý horský, nová voliéra v ZOO


Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 13.4.2010 

 

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. dubna 2010 15:11:09, Parc des Oiseaux, Villars les Dombes (Francie)  Mandelík modrobřichý (Coracias cyanogaster) Mandelík modrobřichý (Coracias cyanogaster) Blue-bellied Roller, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 200 mm, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. dubna 2010 15:15:13, Parc des Oiseaux, Villars les Dombes (Francie) Nestor kea (Nestor notabilis) Nestor kea (Nestor notabilis) Kea, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. dubna 2010 15:01:03, Parc des Oiseaux, Villars les Dombes (Francie) Kakadu tenkozobý (Cacatua tenuirostris) Kakadu tenkozobý (Cacatua tenuirostris) Long-billed Corella, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. dubna 2010 13:18:25, Parc des Oiseaux, Villars les Dombes (Francie) Eklektus různobarvý pestrý (Eclectus roratus polychloros) Eklektus různobarvý pestrý (Eclectus roratus polychloros) Eclectus Parrot, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. dubna 2010 13:42:11, Parc des Oiseaux, Villars les Dombes (Francie)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 04. 2010 , kategorie: cesty, zoo
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

pěkný, ten ara mi připomíná ary v zoo praha :D
To věřím, že to není úplně pohoda.
Petr: A byla ještě těsnější, kus pírka chybělo :-) musel jsem kousek pozadí přidat. To je nevýhoda 5D Mk II, když je objekt již velmi blízko, s absencí dalších ostřicích bodů pokrývající objekt se špatně komponuje :-(
Ahoj Ondro. Ta úrvní fotka se mi zdá z pravé strany trochu těsná. Nejvíce se mi líbí ten ara hyacintový, to je taková pěkná modrá :-)