Canon EOS 5D Mark II – představení

A už je opět veselo. Firma Canon představila nástupce své velmi populární zrcadlovky s čipem velikosti kinofilmového políčka. A protože je v několika ohledech opět v pravdě revoluční, strhly se poměrně horlivé diskuse, jak nadšené tak pochybovačné, v některých ohledech až jednoznačně negativní. Jako obvykle se pokusím rozepsat k některým vlastnostem, kterých si všímá fotograf přírody.

Předem upozorňuji, že jsem fotoaparát v ruce bohužel zatím neměl, postřehy jsou jen můj úsudek, čerpající z technické specifikace a krátké zkušenosti s fotoaparátem Canon EOS 1Ds Mark III, který má čip podobný jako novinka – Canon EOS 5D Mark II. Věřím, že jej brzy vyzkouším a odhad poopravím.
Stejně tak zdůrazňuji, že se na novinku koukám svým pohledem fotografa přírody, někdo může mít pohled jiný, protože jeho priority jsou jiné.
Rozlišení 21,1 Mpx – jednoznačně první údaj, který každého zaujme. Tak trochu jsem se toho obával, dalo se čekat, že Canon mnoho pixelů přidá, přeci je to stále to první, na co každý při pořizování zrcadlovky kouká. Jen si říkám, jestli je to opravdu potřeba, už předchůdce se svými 12Mpx měl dokonalou obrazovou kvalitu, a fotografie technologií LightJet byly dokonalé při formátu 100x60 cm i z fotoaparátu s rozlišením ještě menším. Ale, jen blázen by odmítl rozlišení vyšší.
Předmětem mnoha diskusí na internetu je to, že současné objektivy nejsou pro tak vysoké rozlišení konstruované, nebudou schopny tolik detailů přenést. Podle mě je to hloupost, pokud je objektiv kvalitní (a na full frame fotoaparátu se předpokládá, že se takové budou používat), není žádný důvod, aby se choval hůře než na fotoaparátu z rozlišením menším.
Jediné, co mě osobně bude na větším rozlišení vadit bude větší objem dat pořízeného souboru. Přeci jen, na dlouhých fotografických cestách fotím dost intenzivně, je potřeba více místa na zálohy a i práce v terénu s většími soubory (každovečerní promazávání a zálohování) zabere spoustu času.

HD video v těle fotoaparátu
– ačkoli jsem po vestavěném videu volal už před lety, kdy byla ve fotoaparátech Canon poprvé použita technologie Live View, vůbec mě napadlo, že video bude mít novinka Canon EOS 5D Mark II. První opravdu příjemné překvapení! Nemůžu se dočkat chvíle, kdy při čekání na vhodný záběr zvířete v krytu, zaznamenám krátkou vidosekvenci z jeho života a to třeba z kombinace Canon EF 500mm f/4 L IS USM + Canon TC 2x (ohnisko 1300 mm).
Nejednou jsem se při fotografování zvířat přistihnul při tom, že jsem si chtěl natočit krátký výjev, zejména v případech, kdy by pořízení fotografie nebylo vhodným záznamovým prostředkem. Tehdy jsem krátké sekvence natáčel kompaktem Canon IXUS, ale samozřejmě v kvalitě mnohem horší.
Při natáčení videa zrcadlovkou nebude fungovat autofokus, což při práci s teleobjektivem nevadí, při pohyblivých obrázcích se nikdo nebude soustředit na zcela přesné zaostření jako u fotografie. Bonusem navíc je pak stereofonní záznam zvuku a to, že při natáčení videa můžete nadále normálně fotografovat!
Videosekvence se ukládají ve formátu MOV v rozlišení 1 920 × 1 080 anebo 640 × 480 při frekvenci 30 sn./s. Maximální délka videa je omezena na 30 minut, maximální velikost souboru pak na 4 GB.
Odolnější tělo – z obrázků a prvních dojmů lidí, kteří vzali Canon EOS 5D Mark II do ruky, vyplývá, že je fotoaparát vzhledem velmi podobný předchůdci. Ale tím podobnost končí. Tělo fotoaparátu je nyní na první pohled odolnější než jeho předchůdce. Dle některých je fotoaparát o fous menší, což je zejména pro mě velmi potěšitelná zpráva. (Ne)odolnost předchůdce byl jedním z důvodů, proč jsem nakonec koupil Canon EOS 1D Mark III, proto je to další novinka, kterou nadšeně vítám. Další dobrou zprávou je to, že nový Canon EOS 5D Mark II má zpětný chod zrcátka lépe utlumen a zvukem se blíží spíše profi modelům EOS 1D, už tedy žádné odporné klapání.

Použití nového displeje
– no konečně! S lítostí, ne to byl vztek, jsem slintal na displeje konkurenčních fotoaparátů Nikon D3 a Nikon D300, které byly mnohem dokonalejší než na modelech řady Canon 1D. Jak se dalo čekat, rozlišení se dramaticky zvětšilo. Displej má úhlopříčku 3" a rozlišení 920 000 obrazových bodů, při pozorovatelném úhlu 170° a stoprocentním pokrytí snímané scény. Podobně jako u kompaktů, také u Canon EOS 5D Mark II najdeme senzor okolního osvětlení, který automaticky upravuje jas displeje. Senzor je samozřejmě možné deaktivovat a poté nastavit jas displeje individuálně v několika krocích.

Hledáček fotoaparátu
– podle informací z internetu došlo ke změnám, oproti předchůdci je hledáček o něco světlejší a zvětšilo se jeho pokrytí na 98 %, zvětšení hledáčku je 0,71×. Podobně jako u nižších modelů, i v tomto případě je možné sáhnout po vyměnitelných matnicích, které jsou v nabídce celkem čtyři včetně standardně osazené.

Ostřící systém – tak to zatím pro mě, jako pro ostatní, zůstává nezodpovězená otázka, trochu mám obavy, že v tomto ohledu se na fotoaparátu příliš nového neudálo a autofokus bude podobný jako na jeho předchůdci. Bylo by fajn, kdyby bylo ostření tolik kvalitní jako na Canon EOS 40D, u kterého se ostření opravdu povedlo.

3,9 snímku za sekundu – tak to je vyloženě tragédie, podle mě nebyl vůbec problém, zvednout rychlost snímání alespoň na 6 sn/s, což by i postačovalo. alternativou mohl být i jakýsi krop faktor pro ukládání, kde by se snímala pouze část scény s větší rychlostí kontinuálního fotografování (něco jako měl třeba už Nikon D2x). Škoda, zbytečný vroubek na jinak dokonalém fotoaparátu.

Nová baterie
– Canon EOS 5D Mark II má zcela nový Li-Ion akumulátor LP-E6 s kapacitou 1 800 mA. To je výborná zpráva, už s předchůdcem nebyly na cestách problémy, ale každý den výdrže baterie navíc se mi v terénu hodí.

Široký rozsah citlivostí – byla zvýšena v rozmezí ISO 100 až 6 400 v krocích po 1/3 EV (při rozšíření citlivosti je k dispozici rozsah ISO 50 až 25 600). Toho se také malinko bojím. Aby se z fotografií při vyšších citlivostech nestalo „rozplizlé bláto“, bez detailů a barev jako u konkurenčních fotoaparátu Nikon. Ne vždy je vyšší ISO přínos, je podstatné, aby měla fotografie detaily, což se třeba v případě modelu D3 při vyšších ISO říci nedá. Podobně jsem se strachoval i před koupí Canon EOS 1D Mark III, ale naštěstí se to nepotvrdilo.

Cena Canon EOS 5D Mark II
– podle informací z USA je doporučená cena 2700 USD, což vypadá velmi lákavě, obzvlášť v případě, když si uvědomíte, že předchůdce začínal před třemi lety na dvojnásobku. Tajně doufám, že v Česku bude cena někde mezi 55-60tis Kč. Vzhledem k tomu, že v mém okolí je mnoho fotografů, kteří na novinku netrpělivě čekají, lze očekávat, že v prvních měsících prodeje půjde fotoaparát na dračku. Ačkoli byl začátek prodeje ohlášen listopad 2008, troufám si tvrdit, že si každý zájemce asi pod vánoční stromeček radost neudělá.

Co novinka znamená pro mě
- už dva roky přežívám bez vlastního záložního fotoaparátu. Již více jak tři roky tvrdím že full frame je co se týče kvality výstupu nejlepší alternativou v případě používání digitální zrcadlovky. Když jsem po dlouhém rozhodování kupoval Canon EOS 1D Mark III, tvrdil jsem, že jako druhé tělo stejně pořídím full frame. Až na pár drobností, je Canon EOS 5D Mark II, přesně to, co pro technicky dokonalé fotografie potřebuji. A ty drobnosti co mu chybí, bohatě nahradí fotoaparát současný. Nebude to hned, ale na 5D Mark II se moc těším!

Související odkazy na internetu

Představení fotoaparátu na dpreview.com
Fotoaparát Canon EOS 5D Mark II na Canon USA
Portrét novým fotoaparátem, Canon EF 50/1.2, ISO 100
Dvě fotografie ke stažení v plné velikosti
Video z Canon EOS 5D Mark II

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 25.9.2008

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 09. 2008 , kategorie: fototechnika, fotoaparáty
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(23 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Kupsa
Ondro, to jsem se zase nasmal ! ;o)) Proberem to
ale radeji u piva ....
Pavel Šťastný
Díky za rychlou odpověď ;-). Já sem právě šilhal
po něčem trochu dolnějšim a rychlejšim než je 400D (už je mi i malý do
rukou) ale zatim nejsou stejně peníze a ani nvm jestli se ho vyplatí
prodat, když sem ho na bazaru viděl teďka za 7000 Kč :D.
Taky se mi
ale nezdá těch 15mpx (u 50D) na mě už je to trochu příliš, já bych šel
nejspíš max do 12mpx protože pak by už nestíhal počítač a byl by velkej
problém :).
Přeju krásný zbytek výkendu a dobrý světlo.
Pavel
Šťastný: Už 20D byl skvělý foťák, se kterým jsem nafotil spoustu fotek a
klidně by mi i stačil. Když dáš vedle sebe fotky A3 z 300D, 20D. 40D a
50D, nikdo nepozná rozdíl. Troufám si tvrdit že ani i z formátu
většího. 1,6 krop foťáky se výrazně zlepšují pouze komfortem obsluhy,
lepší fotku neudělají.
Jiná věc je FF a 5D, ta má vždy větší
schopnost vytáhnou s monofokálních "L" objektivů nejvíce
(vlastní zkušenost s 12Mpx 5D)
Ale jak píšu, fotil bych s čímkoli,
fotku dělá objektiv!
Pavel Šťastný
Zajímalo by mě jestli by ste si koupil 50D nebo
40D (kdyby jste byl chudší amatér ;-) ) podle toho, že jste napsal jaký
má 40D ostření bych vás typoval an to 40D, ale nevím :).

Nazdar kocoure. Tak 5D II je
objednána...Už tři měsíce laboruji jestli koupit starou nebo
třístovku od Nikona...nebo sedmistovku...blabla furt dokola weby,
kamarádi ... A teď jsem to vyřešil přez e-bay :-) A články vo přírodě
piš a neser páč já pak mám inspiraci :-)
martin
S velikostí čipu si nedělejte starosti, jsou tam režimy
pro menší RAW otázka je, jak se to bude interpolovat...
Dobrá, dobrá. Pokusím se
udržet poměr témat článků jako do nyní. Pro mě je psaní především
trénink, rád bych v budoucnu o fotografování zvířat napsal nějakou
knihu. Témata by byla, ale zatím jsem raději venku :-)
zdenek
Dodatecek:
Pro me je 50d neco jako 1d mk III pro chude:-)))
zdenek
Kdyz jsem se ptal jestli nebude
clanek o 50d samozrejme jsem necetl jen o vasi technice, ta me zacla
zajimat az po prohlidnuti super fotek vlozenych do clanku o prirode,
ktere doslova hltam a nekolikrat dene oteviram net hledajic dalsi
prispevek :-)))))
Pane
Prosický, stavím se za Petra. Rovněž čtu všechny články, které
uveřejníte na Vašich stránkách. Těším se na kažký, jak o přírodě, tak i
o technice. Souhlasím i s tím, že jsou články, které čtu i více krát.
Vím, že to není ve Vašich silách, ale uvítal bych nové články např.
dvakrát týdně. Pro mne jste velký učitel. S pozdravem Roman Najbert
můj dotaz vypadal tak, že se zajímám (a mnoho
dalších) jen o techniku a na články o přírodě kašlu. Není to tak. To Vás
ujišťuji a osobně bych i přívítal (i když chápu, že to asi z časových
důvodů nejde) články častěji. A to články různého zaměření. I články z
cest jsou vynikající. Díky Vašim článkům jsem se rozhodl navštívit
spoustu míst, o kterých jsem ani nevěděl. Např. Runde. Ještě jednou se
omlouvám. Přeji hezký den.
Petr
Volavčí zátoka, ledňácci na Rio Frio nebo
lenechod, to jsou články které jsem si čelt i víckrát. Teď mi dovolte
vysvětlit zájem čtenářů o použitou techniku. Podle mě jde především o
to, že spousta začínajícíh fotografů by se ráda fotografovala tak jako
Vy. Vaše fotky jsou super a proto také čtenáři dají na zkušenosti
zkušenějšího fotografa přírody než na nějaké testy. Pokud se někdo tedy
zajímá o focení přírody, rád se dozví jak na to a čím na to od zkušeného
kolegy. Omlouvám se tedy pokud
Dobrý večer,
myslím si, že nemáte až
zase takovou pravdu, když trvdíte, že na články o přírodě spousta
návštěvníků prdí. Já jsem například četl téměř většinu Vašich článků a
to navštěvujji Vaše stránky poměrně krátkou dobu (cca 2 - 3 měsíce).
Pokaždé když mám u PC nějaká čas tak rád zavítám na Vaše stránky a
pročítám si tu od začátku i starý články. Jasně, že všechny jsem nečetl.
Buď jsem to nestlihl nebo mě prostě nekteré neupoutali. Tím nemyslím nic
proti Vám samozřejmě.
Ahoj Ondro,

články o přírodě jsou super! Ty
neomezuj. Zvířata fotím příležitostně, ale i tak si každý článek rád
přečtu. Není na webu moc článků, tak dobře podaných. Mimochodem, za
článek o 50D bych byl taky rád:-)..

Roman
Petr: Asi někdy ano. Když vidím, že stejně
každý čte především o technice a na články o přírodě prdí, bude to i
efektivnější.
Dobrý den, chtěl
bych se Vás zeptat jestli neplánujete napsat nějaký článek třeba o
objektivu EF 17-40/4L USM? Taky ho používátě a myslím, že dostatečně
dlouho. Hezký by byl i článek o EF 100/2,8 Macro USM, kterým fotíte
vážky. Vaše články jsou super a ty o objektivech jsou perfektní:) Díky.
Petr
zdenek: Aby to za něco stálo, musím danou
věc používat déle, jinak nemá smysl o něčem psát. Nepochopím ty pisálky
v časopisech, jak můžou zveřejnit test po víkendovém focení. Canonu 50D
se nebráním, když bude příležitost, vyzkouším a alespoň nějaké
postřehy napíši. Ale tak hodnotné jako v případě mých článků o
objektivech to nebude :-)
Honza: Jasně,
jsem popleta, ale neboj, oni to video jistě budou dávat všech foťáků!
zdenek
Ahoj Ondro nechces udelat taky clanek
o 50d? Nam smrtelnikum slavne grafy nic moc nereknou, ale srozumitelny
clanek a treba i srovnani s 1d mk III by byl super. Kdyz nedosahnem na
profi tridu:-(( nebo delas jen profi ?
Ahoj Ondro, jen otázku-píšeš, že na video budeš
mít s 500m+2x TC 1.300mm, ale myslel jsem, že když je to full frame,
bude to "pouze"1.000mm, nebo se mýlím? ;-)

Honza
Tak na tu
konecne novu 5D Mark II sa velmi tesim. Dufam ze na buduci rok na jar sa
bude dat dobre zohnat...
Napriklad fotenie krajin zo sirokacom to
musi byt parada...full frame v plnom nasadeni...
Tak isto zvierata s
500/4, alebo 200/2,8 - maximalna kvalita obrazu aku Canon ponuka a este
si aj zaznamenat video. Tych 3,9 snimkov/sek pri pouziti blesku je
celkom fajn, keby bolo tak mozno rozlisenie 16 mpix a 6 snimkov/sek -
bolo by to super.
pf: Možná,
abych to uvedl na pravou míru, foťák budu opravdu mít především na
focení! Ale na video se těším, jen budu muset nastudovat střih a
podobně. Doufám, že k tomu Canon nějaký soft přihodí! Ono takový krátký
videoklip z focení bude prima!
Dík za odkaz na Vincenta.
pf
Doplnil bych ještě odkaz na blog Vincenta Laforeta, který
realizoval video zmíněné v odkazech. Pro znalé angličtiny je to zajímavé
čtení (také starší články o focení na
olympiádě).

http://blog.vincentlaforet.com/

Co se
nového 5D týče, určitě to bude zajímavá videokamera, ale na fotografické
výkony při náročnějším používání jsem zvědav ;)