Canon EOS 1D Mark III, když udeří zima

Čekal jsem nemilé meteorologické překvapení, ale to co se o víkendu dělo na Vysočině mi vyrazilo dech. Mám rád rychlé změny počasí, často to poté vede k zajímavým fotografiím. Příchodu zimy jsem se mnohá léta vůbec nedočkal, o to víc jsem si v uplynulých dnech užíval vrstvy sněhu na ještě neopadaných stromech s oranžovými listy.

Zážitek byl umocněn tím, že jsem měl příležitost fotografovat to, co je mi velmi blízké, dravce a sovy. Navíc, to byl první ostrý test nového fotoaparátu Canon EOS-1D Mark III, extrémní klimatické podmínky (zima, velká vlhkost), vydrž baterie, kontinuální zaostřování pohybujícího se objektu v chumelenici, ovládání fotoaparátu v rukavicích. Podmínky pro odolný fotoaparát jako stvořené. Již nyní můžu říci, že fotoaparát vydržel mnohem více než já (nacucaní vodou jsme byly podobně)

Káně lesní (Buteo buteo) Káně lesní (Buteo buteo) Common Buzzard, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 21. října 2007 11:21, Vysočina (ČR), sokolnicky vedený dravec Odolnost těla fotoaparátu Vody měl na sobě 1D Mark III, neustále spoustu jak z tajícího sněhu, tak z chvil kdyby z nebe padala voda v kapalném skupenství. Otírat nebylo čím, i když jsem měl Gore-Tex oblečení, vodu jsem měl všude (a v nevhodně zvolených nízkých botách jsem vyloženě plaval). Jediným omezením v chumelenici a dešti pak byla občas zatoulaná vločka na přední čočce objektivu, která si našla cestu přes sluneční clonu a blesk, který nemá vodě odolnou úpravu. Přes něj a Better Beamer jsem měl přetažen igelitový pytlík, byl tak ochráněn a blesk produkoval pohlednější záblesk.

Výdrž baterie, část druhá Jak už jsem nakousl tady, opět mě šokovala výdrž baterie. Baterii jsem nabíjel v pátek večer a po dvou dnech nepřetržitého fotografování – často v mraze (1931 fotografií) - Canon 1D Mark III hlásí, že má 47% energie, což je poměrně šok. Představa, že bych mohl fotografovat další den a pohodlně atakovat hranici 3000 snímků na jedno nabytí je velmi potěšující.

Káně lesní (Buteo buteo) Káně lesní (Buteo buteo) Common Buzzard, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 21. října 2007 11:25, Vysočina (ČR), sokolnicky vedený dravecAutofokus v chumelenici S prvními na zem dopadnuvšími sněhovými vločkami jsem byl velmi zvědavý, jak bude fungovat ostření fotoaparátu. Přeci jen, bude Canon ostřit na něco, co já v bílé hradbě padajícího sněhu obtížně vidím? V pohodě! Ačkoli jsem nejdříve (návyky z minulých let u Canon EOS 20D) na místo přistávání dravce manuálně předostřil, ukázalo se to po několika příletech jako zbytečné. Fotoaparát v těch hrůzných povětrnostních podmínkách přesně věděl, co má dělat (trochu jsem mu pomohl, tím že jsem vybral centrální bod a použil objektivovou sestavu s větší světelností). Většina snímku bočně letících ptáků je ostrá, u čelně letících to byla polovina. Největší limitou v tom sněžení bylo dostat celého letícího ptáku do hledáčku.

Citlivost ISO Jen krátce, světla bylo málo, tzn. často jsem fotografoval v rozpětí ISO 640 – 1250, aby vycházel čas alespoň 1/600, což je u letovek optimum (pokud nechci zaznamenat rozmazaním pobyb křídel nebo fotografovat panningem). A šum? Vzhledem k tomu, že v pozadí byla světlá zasněžená krajina, nebyl se šumem žádný problém.

Káně lesní (Buteo buteo) Káně lesní (Buteo buteo) Common Buzzard, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 364 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 21. října 2007 11:22, Vysočina (ČR), sokolnicky vedený dravecPíši pár řádek, jen stručně, mám toho už z toho studeného vlhka dost a spousta práce mě v noci čeká. Nafotil jsem více jak 25GB fotografií, v noci to musím promazat alespoň na 6GB, což nebude snadné. Canon EOS-1D Mark III dělal přesně to, pro co jsem si jej koupil, tzn. hodně věcí se povedlo, časem (do konce roku) se to objeví ve Fotobance.


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 21.10.2007

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 10. 2007 , kategorie: fototechnika, fotoaparáty
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Fasura Jindřich: Už 8mpx
na 20D na velké fotky zvířat stačilo, s teleobjektivy bylo detailů dost.
5D mám převážně na krajinu, tam je potřeba rozlišení větší.
Dnes používáte 5D
Mark II.Není u Marka III rozlišení 10 Mpx pro Vásjiž málo vzhledem k
velkým zvětšeninám ?Také o Canon 1D Mark III vážně uvažuji. Děkuji za
odpověď.
Petr Vanek: V současnosti
zakoupený 1D Mk III je v naprostém pořádku. Pouze přibližně první tři
měsíce prodeje byly s některými kusy problém. Ten první co jsem měl v
ruce toho byl příkladem. Ten co jsem koupil v září 2007 byl v pořádku.
Petr Vanek
Dobry den.
Chtel bych se vas zeptat na vasi skusenost ohledne
ostreni u Marka 3. Slysel sem ze hodne techto fotoaparatu ma vadu
ostreni, da se to snad poznat podle serioveho cisla. Nemel jste stim
take problem? Ja si ted budu objednavat Mark 3 z USA a docela sa bojim o
reklamaci ikdyz si prikoupim 3letou celosvetovou zaruku predstava z ho
budu posilat po opravnach neni prijemna.
Dekuji moc za pripadnou
odpoved.
TOUST: cca přesně 94 290,-

http://fotobalcar.cz/detail.asp?KOD=1888B012AA
..a kolik ten fotak
tak cca stoji??:-)
Vladimír Bělohradský
Zdravím! Ten pytlik pretažený přes blesk. To asi taky není uplně dobré
řešení. Blesk produkuje poměrně dost tepla, což by eventuelně mohlo
způsobit přeměnu studeného vlhkého vzduchu v páru, která se dostane
dovnitř konstrukce o něco snáž. Tuhle jsem se svou 430EX fotil za
chumelenice, pravda, byl jsem celkem dost nervní, ale naštěstí se blesku
nic nestalo a to jsem ho nechránil. Kdyby se podařilo, raději bych
přístí zimu fotil s 580EX II která je vlhkutěsná. :-) Z BHp se da koupit
celkem levne.
Pali Trpas Hradisky
jááj..uz som nejake
fotecky z vysociny videl aj inde...sa tesim buduci vikend na fotenie ako
male decko....pekne ti to foti (samozrejme) :)