Canon EOS 5D, první setkání

Už se to blíží, ve čtvrtek odlétám s několika zájemci o focení tropické přírody do Kostariky a jelikož mám pěkné vztahy s českým zastoupením firmy Canon, mám do Vánoc na testování fotoaparát Canon EOS 5D. Jaké jsou moje první dojmy ze setkání z formátem plného kinofilmového políčka, o kterém jsem vždy snil?

Pokusím se jenom stručně. V ruce je ihned cítit, že je těžší a větší než Canon EOS 20D, ale velice příjemně a lépe se drží, solidnější je i povrchový materiál těla. Příjemnou zněnou (asi ne pro majitele 30D) je vzadu obrovské projekční plátno, na něm už se dá opravdu vybírat, která fotka vyšla a která ne.
Trochu jsem měl obavy z umístění zaostřovacích bodu, hustě ve střední části, ale s žádnými limity jsem se zatím překvapivě nesetkal, AF mi navíc s 400/5,6 připadá rychlejší. Opravdu dokonalé je zobrazejí hodnoty ISO v hledáčku, díky, to mi opravdu pomáhá, žádné zbytečné dávání těla aparátu z obličeje. Přijemné jsou podrobnější kroky při změně hodnoty.
A nyní to nejdůležitější, obraz. Nejen že je větší a ohnisko 17mm je opravdu 17mm (kvůli čemuž bych si tělo koupil), ale připadá mi, že obraz pobere více detailů a kontrastu, tzn. není potřeba tolik šahat do snímku při vyvolávání RAWu. Barevné podání je věrnější, za experimet stálo i vyzkoušení stylů, to by ale ještě chtělo více času. Tolik odsuzované zobrazení rohů širokoúhlého objektivu se nekonalo. Změkčení kresby není nijak dramatické a vinětace není patrná ani s PL filtrem. Jedinou, a poměrně nepochopitelnou vadou, je odpudivá vinětace teleobjektivu 400/5,6 při cloně f/5,6, něco podobného jsem nikdy neviděl a myslím, že to bylo spíše příliš vytaženou sluneční clonou. Uvidím při dalším focení. Ale po prvních zkušenostech při focení havranů a holubů vím, že teleobjektiv budu mít trvale na Canon EOS 20D, přibližování s 5D je dost deprimující.
Po kostarickém fotografování napíši článek "Full frame v tropech střední Ameriky", kde se fotoaparátu budu věnovat více, pokud to ovšem přežije :-)
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 08. 2007 , kategorie: fototechnika, fotoaparáty
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář