Canon EF 600mm f/4 L IS II USM

Pokud navštěvujete stránky NaturePhoto.cz delší dobu, musíte mít pocit, že snad potřebuji vyzkoušet všechno, co opustí brány továrny firmy Canon. I když mi to asi nikdo neuvěří, není to tak. Prostě se to tak vždy náhodou sejde. Když se k tomu přidá trvalý zájem kolegů i fotografů, které vůbec neznám, s tím, abych jim s výběrem teleobjektivu poradil, musím objektiv vyzkoušet. Přece jim nebudu doporučovat něco, s čím jsem alespoň krátce nefotil.

Orel stepní (Aquila nipalensis) Orel stepní (Aquila nipalensis) Steppe Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 13:37:35, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Aranžované fotografie opravdu dlouhým ohniskem
Ve šrumci před odletem do Kostariky byl jedinou příležitostí, jak intenzivně otestovat nový objektiv Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, fotografický workshop Dravci a sovy, který jsem pořádal na Vysočině. Bohužel i s vědomím, že s takto dlouhým objektivem budu mít v hledáčku spíše účastníky s krátkými ohnisky, než v atraktivním prostředí pózující sovy.
Přestože jsem se snažil především být ku pomoci fotografům a poradit, pořád jsem si říkal, že bych se zapůjčeným objektivem něco nafotit měl. Proto v doprovodných fotografiích najdete jen část druhů, které se na akci objevily. Čas na nějaké otestování jsem našel.

Vejde se nebo se nevejde

Když měl nový objektiv Canon EF 600mm f/4 L IS II USM dorazit na testování, trošičku jsem se bál, jestli se ještě vejde do mého fotografického batohu Lowepro Photo Trekker AW II. Už se starší verzí pětistovky to bylo o fous a méně světelná osmistovka šla do batohu jen při použití mírně hrubé síly.
Nakonec objektiv do mé tradiční přepravní schránky zaplul velice pohodově a batoh šel zapnout lépe, než když se o totéž pokouším s objektivem Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM (který má širší vstupní čočku, ale je mnohem kratší).
Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 11:05:35, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Raroh jižní (Falco biarmicus) Raroh jižní (Falco biarmicus) Lanner Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 11:42:16, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

Opravdu výrazné odlehčení
Jednoznačným důvodem k inovaci šestistovky bylo její velmi výrazné odlehčení a zoptimalizování optických vlastností při používání na digitálních zrcadlovkách. Ty nyní svým vysokým rozlišením kladou mnohem větší nároky na přenos detailu a chování v protisvětle než v minulosti.
Nový objektiv Canon EF 600mm f/4 L IS II USM je lehčí přesně o 1440 g, což už je v rukách opravdu znát. Objektiv je z lehké hořčíkové slitiny a titanu, která snižuje hmotnost bez vlivu na pevnost a kvalitu konstrukce. Když si vzpomenu na kolegovu starší šestistovku, rozbolí mě hned klouby.
I přes velmi výrazné odlehčení zůstaly rozměry objektivu v podstatě zachovány. Těžiště objektivu je stále výrazně vpředu, což je velmi nepohodlné (namáhavé) při fotografování z ruky. Možná někoho napadne “... a tím se fakt dá fotit z ruky?”, ale já v tom nevidím jediný problém. Hmotností se dostala pod 4 kg, tzn., že nyní lze se šestistovkou fotit stejně pohodlně jako s objektivy Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM a Canon EF 500mm f/4 L IS USM, které mají hmotnost stejnou.
Doporučuji prostudování konstrukčních odstavců u povídání o objektivech Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM a Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM, které mají stavbu podobnou až téměř shodnou. Abych zbytečně neopisoval to, co už jsem napsal dříve.

Pečlivé ostření s minimální clonou
Jak se dalo očekávat, objektiv je dokonale ostrý již od své minimální clony f/4. Přestože při svém velmi častém používání minimálních clon jistý úbytek kvality akceptuji, tentokrát nebylo nad čím přivírat oko. Snad jen při používání minimální clony u takto dlouhého ohniska je důležité velmi pečlivé a přesné zaostření. Hloubka ostrosti je pouze několik milimetrů, pouze trénovaný fotograf zaostří sově přesně na očíčko. Zvýraznění detailů minimální clonou na dlouhém teleobjektivu má svoje kouzlo. Popsané není pochopitelně vada, to je vlastnost a potřebuje jistý cvik.
Vyšší clony jsem používal pouze v případě, když bylo v pozadí hezké prostředí a já jej chtěl zvýraznit. Domnívám se, že kromě jiné hloubky ostrosti je mezi clonami f/4 a f/9 výsledná ostrost naprosto srovnatelná.
Sýc rousný (Aegolius funereus) Sýc rousný (Aegolius funereus) Boreal Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 11:22:40, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel stepní (Aquila nipalensis) Orel stepní (Aquila nipalensis) Steppe Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 13:52:48, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Práce s telekonvertorem Canon TC 2x III
I když to nebylo vůbec účelné, zvědavost mě přinutila na objektivu Canon EF 600mm f/4 L IS II USM vyzkoušet TC Canon 2x III. S novým aktuálním firmwarem zrcadlovka Canon EOS 1D X ostří i při minimální cloně f/8 a byl jsem zvědavý, jak dobře.
Při nasazení TC se hledáček velmi výrazně ztmavil, ostření s AF se omezilo pouze na centrální bod, minimální clona přeskočila na f/8 a hloubka ostrosti se ještě více zmenšila. Což fotografování ještě více ztížilo.
Možná si řeknete „zaostřím středovým bodem na hlavu a překomponuji“, ale to je u takto dlouhého ohniska největší hloupost, co můžete udělat. Vzdálenost roviny zaostření se změní a to, co mělo být ostré, pochopitelně ostré nebude. Snad při výraznějším přiclonění, ale toho světla je už tak málo. Prostě, jen fungující centrální bod je trochu pruda.
Co se kombinaci nedá upřít, je neuvěřitelná rychlost přeostřování (jistě bude opět platit pouze pro nové zrcadlovky) a velmi slušná ostrost výsledné fotografie (pokud ovšem správně zaostříte a gigantické ohnisko 1200 mm v ruce nestrhnete).
Používání TC Canon 2x III mohu tedy v účelných případech doporučit, jen je potřeba trocha cviku a znát možné limity. Třeba za špatného světla je ostření obtížnější. I ve velkém hledáčku fotoaparátu Canon EOS 1D X je opravdu šero.
Použití TC Canon 1.4x III bych se nebál vůbec a ani mě nenapadlo je na objektivu zkoušet.

Užitečná stabilizace obrazu
Protože jsem se nechtěl účastníkům fotografického workshopu plést do záběru, zahodil jsem stativ a hledal skulinky nad jejich hlavami. Jejich černé a přírodě věrné oblečení jsem pak používal pro vhodná kompoziční orámování oblastí mimo fotografovaný objekt. Jednoho fotografa jsem takto přinutil se vysvléknout z pistáciově zelené bundy. Právě při hledání ideální kompozice bylo nejvíce příležitostí pro vyzkoušení stabilizace.
Kromě toho, že s novou verzí stabilizace obrazu (IS) můžete opět prodloužit časy při fotografování z ruky s rychlostmi závěrky nižšími až o 4 EV než obvykle, přichází firma Canon s další praktickou novinkou.
V novém Mode 3 se stabilizace příliš neunavuje při samotném ostření držením namáčknuté spouště, ale je aktivována pouze při expozici. Což kromě jiného prodlužuje životnost baterií, které právě používání zásadně vysává. Již žádné dlouhé čekání na stabilizování, Mode 3 funguje dokonale.
Dokonalá je pak absolutní neslyšnost stabilizace, kdy pořád nevěřícně kontrolujete, zda je opravdu zapnutá.

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) Peregrine Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 11:17:08, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Sova pálená (Tyto alba) Sova pálená (Tyto alba) Barn Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 12:42:32, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Kratší minimální zaostřitelná vzdálenost
S přepracováním objektivu se i zkrátila minimální zaostřitelná vzdálenost objektivu. Starší šestistovka měla 5,5 m, což už může být u drobných trpělivých pěvců problém (a to nemluvím o mých milovaných kolibřících). U nového objektivu Canon EF 600mm f/4 L IS II USM je minimální zaostřitelná vzdálenost 4,5 m, což je u takto dlouhého ohniska dokonalé. Už žádné další ubírání světla, co prostupuje k senzoru, pomocí mezikroužků.

Letovky čelních příletů sokolů a rarohů
Jestli je něco na novém objektivu pohádka, tak to je neuvěřitelná rychlost přeostřování na digitální zrcadlovce Canon EOS 1D X, a to zejména při fotografování letovek ptáků. Klidně můžete záměrně mít expoziční čas 1/100 u čelně letícího orla, křídla jsou pak krásně rozmazaná a zobák je v celé sérii příletů jako břitva. I když pro netrénovaného fotografa může být obtížné takto dlouhým ohniskem jen najít letícího ptáka v hledáčku.
Samostatnou kapitolou je pak fotografování průletů relativně drobného raroha jižního a sokola stěhovavého, pro což je popsaná kombinace vyloženě předurčena. Poprvé se mi tak podařilo vyfotografovat rychlý čelní let raroha. Ostřící bod na zobáčku se mi podařilo udržet i díky kolébkové stativové hlavě Wimberley.
Další dokonalou záležitostí je fotografování letovek a příletů ptáků jakýmkoli ostřícím bodem. Tzn., že klidně můžete při příletu sovy pálené na dřevěnou zídku hřbitova vybrat ten úplně pravý horní bod a kombinace (1D X + 600/4 II) ostří stejně jako při bodu centrálním (ale výsledná kompozice je použitelnější). Ostření je slast!

Krásně rozjeté pozadí fotografie
Pro většinu fotografů fotografujících divoká zvířata pak bude velkým přínosem nejen délka ohniska, ale i to, že to, co je mimo hloubku ostrosti, se krásně výrazně rozmaže. Pro mne je to spíš vada, osobně se snažím s prostředím pracovat. Musím ale přiznat, že krásné oddělení zaostřené / nezaostřené má svoje kouzlo, obzvlášť tam, kde okolí příliš atraktivní není. Pro fotografy, kteří jen sbírají nudné “atlasovky” ptáků s totálně rozjetým pozadím, je šestistovka objektiv ideální.
Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Goshawk, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 12:03:58, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 10:55:24, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Pro koho může být objektiv určen
Ono nejde úplně jednoduše říci, jestli je lepší objektiv 400/2.8 nebo 600/4. Každý objektiv je primárně určen na něco jiného a fotograf se musí rozhodnout, co ho z živé přírody baví nejvíce a k jaké fotografii nejvíce tíhne. Zda se soustředit pouze na fotografovaný druh nebo zaznamenávat kontext jeho výskytu v krajině. Cítím to i já, když jdu něco konkrétního fotit, přesně vím, jaké ohnisko by bylo pro danou chvíli ideální. Bohužel vlastnit celou kompletní řadu ohnisek  300 - 400 - 500 - 600 - 800 je poněkud rozmařilé. Musel jsem zvolit jeden, právě univerzální Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM.
Šestistovku si nejvíce užije fotograf ornitolog, pro kterého jsou největším zájmem ptáci v divoké přírodě a to obzvláště v lese, kde tradičně není příliš světla. Oproti čtyřstovce není tak univerzální a na větší savce už může být dlouhá.

Milý Ježíšku,
předem bych se Ti chtěl omluvit, že Tě pořád otravuji kvůli vánočním dárkům v podobě fotografické techniky, ale jak dobře vidíš, fakt mi hezké užitečné objektivy dělají obrovskou radost. Protože jsem byl doma celý rok velmi hodný, všechny články a fotografie jsem předával v termínech a v prvotřídní kvalitě, odpověděl jsem na stovky emailů ohledně fotografování, poradil každému, kdo se na mne obrátil a nic jsem si netajil, myslím, že si ho zasloužím. Moc rád bych pod stromečkem na Štědrý den našel objektiv Canon EF 600mm f/4 L IS II USM.
I přes moji snahu věnovat se větším chlupatým zvířátkům mě to pořád silně táhne k ptáčkům, kde je objektiv Canon EF 600mm f/4 mnohem příhodnější. Věřím, že by se šestistovka se čtyřstovkou skamarádily a mohly u mne žít dlouhá léta vedle sebe.
Tvůj stále hodný Ondra


Objektiv do opravdu divoké přírody
Fotografování objektivem Canon EF 600mm f/4 L IS II USM by se mi v divočině moc líbilo, při aranžovaném fotografování dravců a sov to ale příliš praktické nebylo. Při fotografování opravdu divoké přírody, obzvlášť při použití full frame fotoaparátu, je to velmi sympatické ohnisko. Byť pro moje potřeby není tolik univerzální jako Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM.
Pro většinu fotografů, kteří tolik nedbají na estetické podání prostředí okolo fotografovaného druhu, to bude sklo ideální.
Podobně jako u všech podobných článků bych i tady měl mít doporučenou cenu a její komentář, ale tentokrát udělám výjimku a raději se dalších řádků zdržím. Jen bych se zbytečně opakoval (je to zase ranec peněz).

Objektiv byl testován pouze na digitální zrcadlovce Canon EOS 1D X.

Za zapůjčení objektivu na testování děkuji českému zastoupení, společnosti Canon CZ, s r. o.

 

Související odkazy na NaturePhoto.cz
Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM II
Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM
Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM
Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM

Canon EF 500mm f/4 L IS USM
Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EF 400mm f/5.6 L USM
Teleobjektivy Canon, srovnávací tabulka

Canon EOS 5D Mark III
Canon EOS 7D, univerzál do divočiny

Canon 1D Mark IV

 

Všechny články na NaturePhoto.cz

 

Raroh jižní (Falco biarmicus) Raroh jižní (Falco biarmicus) Lanner Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 14:28:28, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Sova pálená (Tyto alba) Sova pálená (Tyto alba) Barn Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 12:50:43, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Káně rudochvostá (Buteo jamaicensis) Káně rudochvostá (Buteo jamaicensis) Red-tailed Hawk, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 15:50:48, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. listopadu 2012 10:53:39, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Raroh jižní (Falco biarmicus) Raroh jižní (Falco biarmicus) Lanner Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 14:29:00, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Raroh jižní (Falco biarmicus) Raroh jižní (Falco biarmicus) Lanner Falcon, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. listopadu 2012 11:45:57, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 11. 2012 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(12 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

tomas: Vítr je prevít, podle mých zkušeností tomu stabilizace na objektivu moc nepomůže, snad je u těch velmi slabých poryvů, lepší je fotit odněkud ze závětří nebo si udělat zástěnu.
Dobrý den chcem sa opýtať na koľko ešte nemám skusenosti s teleobjektívmi so stabilizaciou a plánujem si nejaký kúpiť. Vačšinou pri fotení na veľké vzdialenosti s teleobjektívom je potrebný čistý vzduch a ten je vačšinou zase spojený s veterným počasím... Preto sa sa cchcem opýtať či dokaže nova stabillizácia od canonu pri týchto teleobjektívoch pomoct ak fotim zo stativu pri dlhších časoch uzavierky a do toho mi ešte fuka silny vietor ktory mi tŕiasie s obrazom v objktíve .
Michal
Tak u mne byl Ježíšek. Ale nepřinesl 600 f/4 ale 300 f/2.8. Fajnové sklíčko. :-)
Milos__
Tak nebyla ta 500mm přeci jen univerzálnější ? :-) Že by se Ti ted i 600mm hodil ? Nebo třeba nová II 500mm, místo 400mm ? Co bylo s 1Dx by mě taky zajímalo, doufám, že bude také článek a ne jen o pozitivech :-)
S tim nasmerovanim od Jeziska k Canonu jsem chtel taky napsat :-)
Martin
Petr J: Cena (cehokoliv) je vzdy relativni a nekomu muze to snizeni vahy + dalsi mensi ci vetsi vylepseni skutecne stat za to. Pravdou ovsem je, ze s novymi cenovkami skel se Canon bohuzel dostava mimo dosah mnohych ceskych fotorgafu, kteri si jeste se skripenim zubu dokazali na napr. na starsi poradne tele uskudlit (a tak skonci bud u Nikonu nebo se na to vykaslou). Ale je to vsechno business, Canon si muze dat cenu treba pul mega, je to jeho vec a nase, jestli ji za to dame, ze.
Některé fotky byly slušně použitelné už s 400/5.6 L USM :-) Ne, že bych šestikuli nutně potřeboval, jen si tu a tam v terénu postesknu, a nyní by se zrovna hodila 200/2 L IS USM (např.)... lepší je mít jeden univerzální objektiv a s tím se maximálně sžít!
Mecan: Však to také znáš, kdo opravdu chce, přechod na verzi II. si obhájí :-) Můj Canon 1DX má od července nafoceno 5tis. fotek, z toho byl ale skoro měsíc v servisu - to by bylo na jiné povídání...
Milý Ondřeji,
lepší sklo nepotřebuješ, neboť Tvé fotky jsou už teď dokonalé!!!
Tvůj Ježíšek
Mecan|Photomecan.eu
Ten dopis bys neměl adesovat Ježíškovi ale Canonu...milý Canone, když už tak pěkně píšu pochvalné recenze na všechny ty kurevsky drahé skla...1DX už je natrvalo v báglu?
Petr Jankovsky
Mne to nedalo a kouknul jsem se na ceny. Wow, cena je uz 325 tisic Kc...! Tak to uz tedy... Cena nejblizsi konkurence od Nikonu 245Kc (ano, je o neco tezsi). To je rozdil nove 5D markIII a jeste zbyde na filtry.... Canon mne byl vzdy sympatictejsi, ale musim se ptat "Quo Vadis, Canon?". Navic me vzdycky rozesmeje, jak vyrobce s novou verzi rika, jak byl objektiv vylepseny po vsech strankach, ostrost, aberace, kontrast, rozliseni.... Jak kdyby ten "stary" byl temer nepouzitelny ;-).
Rostislav Stach
Skvělé fotky a hlavně užitečné články. Nejhorší jsou ti radilové, co pár let fotí s "plasťákem objektivem" , pak se jim do ruky dostane trošku lepší sklo a už ho každému doporučují a při tom nikdy nevyzkoušeli pořádné objektivy. No a ti nešťastníci až na to přijdou sami, tak prodávají se ztrátou nepotřebná skla a kupují konečně ty pořádné...
Milda
...přeju ti krásného ježíška...já mu podobně píšu už několik let zbytečně tak dej vědět, jak jsi letos dopadl...:-)...dobré světlo Ondro :-)