Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM

Na konci prosince jsem využil poslední příležitosti otestovat extra dlouhý teleobjektiv Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM. U nejdelšího sériově vyráběného objektivu jsem doufal, že nebude vůbec žádný problém portrétovat s ním na Šumavě sýkorky. Bohužel, jako už mnohokrát, jsem měl špatný odhad. Zase tak úplně jednoduché to nebylo.

Sýkora koňadra (Parus major) Sýkora koňadra (Parus major) Great Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. prosince 2011 13:36:59, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora uhelníček (Parus ater) Sýkora uhelníček (Parus ater) Coal Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 25. prosince 2011 14:55:20, Prachaticko, Šumava (Česko) Roura, co se nevejde do batohu
To, že bude osmistovka i přes svou modernější konstrukci větší než pětistovka se dalo čekat, přesto mě realita po otevření plastového přepravního kufru zaskočila (46 cm bez nasazené sluneční clony). Objektiv Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM se do konvečního batohu Lowepro Photo Trekker AW II (poslední velikost, co lze vzít do letadla) vtěsná pouze za použití hrubé síly, batoh se musí ve své horní části výrazně natáhnout. Pokud na objektivu po focení zapomenete sundat mezikroužek, nevejde se vůbec. Pro někoho, kdo hodně cestuje letadly nebo rád nosí ve fotobatohu objektiv s nasazeným tělem, je to poměrně limitující prvek.

Důvěrně známá hmotnost objektivu

Když jsem vzal Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM do ruky a upínal jej na kolíbkovou Wimberley hlavu, pocity ve svalech na pažích byly důvěrně známé. Objektiv má podobnou hmotnost jako Canon EF 500mm f/4 L IS USM (4,50 kg / 3,87 kg).  Hmotnost je tedy s přihlédnutím k ohnisku velmi sympatická, především díky konstrukci z kvalitní slitiny hořčíku. Velmi dobře tak lze používat objektiv pro fotografování z ruky (i kvůli nové stabilizaci obrazu, viz níže).
Těžiště objektivu je však více vpředu a obyčejně z krytu více čouhá (pokud je malý kryt a už není kam couvat).
Při práci s teleobjektivem je patrné, že konstrukce „L“ kombinuje vynikající kvalitu obrazu s výjimečnými možnostmi pro fotografování. Odolnost proti prachu a vlhkosti znamená dokonalou ochranu ve velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách.
Pro ideální optický výkon obsahuje objektiv čtyři typy zvláštních optických prvků: asférické prvky pro korekci sférických aberací, fluoritové členy pro lom světla a prvky UD s ultranízkým rozptylem k eliminování sekundárních chromatických aberací. Výsledkem tak jsou jasné fotografie s vysokým kontrastem a nezkreslenou kvalitou obrazu.
Novinkou je u objektivu Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM povrchová úprava Super Spectra, která zajišťuje přesné vyvážení barev, vysoký kontrast a potlačuje záblesky a stíny absorpcí světla odrážejícího se od interních prvků objektivů nebo digitálního senzoru.
Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. prosince 2011 10:39:02, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora uhelníček (Parus ater) Sýkora uhelníček (Parus ater) Coal Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. prosince 2011 15:23:46, Prachaticko, Šumava (Česko) Nová, 4kroková stabilizace obrazu (Image Stabilizer)
Více než u běžných ohnisek se právě u superdlouhého teleobjektivu využije stabilizace obrazu. Pokud se šouláte lesem nebo se válíte u vody s objektivem položeným v písku, možnost využití IS je velmi výhodná.
Ač jsem dlouhá léta používal velice důsledně stativ, v poslední době nejsem díky množnosti použít IS tak striktní. Protože jsem byl díky nehodě v Brazílii šest dní bez stativu, otevřel se mi jiný svět s novými možnostmi. Uvědomil jsem si, že když se vyprdnu na stativ, jsem schopný zaznamenat mnohem více z akčních dějů, které lze v přírodě pozorovat. Při použití stativu, i když je stále v pohotovosti, se ne vždy včas všechno rychle uzpůsobí. Než se dotáhnou šrouby, často už není co fotit.
Čtyřkroková technologie Image Stabilizer umožňuje používat až 4krát nižší rychlost závěrky, aniž by byl výsledný obraz rozmazán. Automatická detekce pohybujícího se objektu dokonce vypíná stabilizátor obrazu ve vodorovném nebo svislém směru při sledování pohybujících se objektů. Dle informací firmy Canon pak prý, cituji: „detekce stativu automaticky vylepšuje funkci stabilizace obrazu při snímání s použitím stativu“. Na tuto vlastnost jsem se při fotografování zaměřil a opravdu mohu potvrdit, že u kritických časů 1/100 – 1/200 s šlo při použití stabilizace na stativu docílit lepších výsledků, než kdy byla možnost IS vypnuta.
Obecně lze říci, že pokud máte pevnou ruku a zkušenosti s fotografováním s dlouhým teleobjektivem, lze na full frame fotoaparátu udržet časy až na hranici 1/30 s. Pokud však chcete mít jistotu, doporučuji raději 1/100 – 1/200 s.
Co však nelze již na první pohled přehlédnout, je skutečnost, že inovovaná stabilizace je mnohem tišší, řeklo by se klidnější, něž u starších verzí dlouhých teleobjektivů. Žádné hlasité vrčení s racháním, jen takové přívětivé šumění. Kolikrát ani nepoznáte, že je stabilizace zapnutá.

Ostrá očíčka s minimální clonou
Podobně jako většina dlouhých teleobjektivů, byl i testovaný kousek ostrý již od minimální clony f/5.6 a pocitově stejně ostrý, jako když se mírně přiclonilo. Ovšem s jednou zásadní limitou. Při minimální cloně f/5.6 je u osmistovky poměrně malá hloubka ostrosti, což vyžaduje velmi důsledné ostření, ať už přesným pokrýváním očíčka ostřícím bodem nebo při jemném doostření v Live View, to pokud byli ptáčci v klidu.
Což nebyli nikdy. V  jedné vteřině přilítnout pro semínko slunečnice a v ještě v té stejné vteřině zdrhnout do lesa. Náhodné zachycení ptáčků bez naservírované potravy v zobáčku byl pak husarský kousek, který mě nutil setrvat v krytu během týdne dohromady přes 20 hodin.
Pořád jsem si polohlasem v promrzlém krytu opakoval, „Musíš přiclonit!“ Ale fakt to nešlo, cesta z f/5.6 do f/7.1 znamenala posun z ISO 1000 na ISO 2000 a to se mi vůbec nechtělo. Což myslím dobře dokládají EXIF data přiložených fotografií. Z výsledků je ale patrné, že podobně jako u legendárního objektivu Canon EF 400mm f/5.6 L USM lze poměrně dobře si při fotografování vystačit pouze s minimální clonou (když je temno bez slunce).
Pochopitelně v otevřeném prostoru na zahradě u chalupy by bylo světla více než v lese, kde se fotografovalo. Ale mám zkušenost, že na lesním krmítku jsou ptáci více v klidu, žádní kocouři, před krahujcem je chrání stromy (jak jsem se přesvědčil, ne stoprocentně) a především, pouze v lese lze fotografovat sýkoru parukářku, pro kterou mám opravdu slabost. Navíc, fotografie z lesa mají mnohem lepší světelně vyváženější podání. Hřbet a hlava není o tolik světlejší oproti bříšku, jako by tomu bylo pod otevřenou, stromy nezastíněnou plechovou oblohou. Světlo je pěkně rozptýlené, což je vidět především u ptáků s bíločernou hlavou.
Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. prosince 2011 9:29:31, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora uhelníček (Parus ater) Sýkora uhelníček (Parus ater) Coal Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. prosince 2011 15:25:34, Prachaticko, Šumava (Česko) Téměř nesmyslné použití telekonvertorů
S ohledem na poměrně závratnou ohniskovou vzdálenost objektivu se asi nenajde příliš fotografů, kteří by si ohnisko ještě více prodlužovali telekonvertory, obzvlášť pokud používají fotoaparát s crop faktorem 1,6x (ohnisko 1280 mm). Tudíž ani já jsem se do testování s TC nepouštěl. I proto, že mám aktuálně pouze tělo Canon EOS 5D Mark II, se kterým by stejně nefungoval autofokus (stejně jako u každého objektivu s minimální clonou f/5.6). AF by jel pouze na fotoaparátech 1D.
alternativou může být TC Kenko SHQ 1.5x, které „nekecá“ do clony. I kdyby  sestava ostřila, doporučuji se fotografování na větší vzdálenosti vyhnout, obzvlášť při teplém počasí (vlnění vzduchu sebere ostrost objektivu).

V chladném krytu uprostřed lesa
Když jsme loni na jaře na Šumavě s Pavlem lesní koupátko-krmítko projektovali, připadala mi nejvhodnější délka 8 m, především s ohledem na Pavlovu sestavu 7D + 600/4. Což se během léta osvědčilo, i když já jsem byl na nějaké atlasové portrétování pěvců krátký (o to více prostoru jsem měl při konfliktech více jedinců).
Přestože už je koupátko několik týdnů zamrzlé, díky oživenému slunečnicovému krmítku je na místě opět frmol a testování objektivu Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM právě tam se proto vyloženě nabízelo. Bohužel, jak jsem nastínil v úvodu, idylka to nebyla.

Blízké portrétování sýkorek
Vzhledem ke svému dominantnímu určení (fotografování drobnějších ptáků) má objektiv jednu zásadní vadu. Pokud nevlastníte fotografické tělo s krop faktorem 1,6x, nemůžete se k menším fotografickým objektům dostatečně přiblížit. Minimální vzdálenost, na kterou objektiv Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM zaostří, je 6 m, což je u full frame těla děsně moc. Ačkoli můžete k poměrně odvážným (= hladovým) sýkorkám blíže, objektiv vás již nepustí.
Jednoznačně nejvhodnějším řešením je použití mezikroužku, který minimální ostřící vzdálenost o pár desítek centimetrů zkrátí (a sebere půl clonového čísla). Podobně jako u kolibříků jsem u portrétování sýkorek používal mezikroužek Kenko 20 mm téměř u všech prezentovaných fotografií.
Osobně si myslím, že i když by z krytu šlo drobné pěvce fotografovat z kratší vzdálenosti menším teleobjektivem, je dobré, pokud je možnost, využít opravdu dlouhého ohniska. Klapání zrcátka fotoaparátu tolik neruší a v krytu není fotograf nikdy úplně neslyšný.
I když má šumavský lesní kryt kvalitní zrcadlové sklo, zejména v zimě, kvůli neustálému zamlžování, je to obtížná překážka. Po celou dobu fotografování jsem měl proto okno zvednuté a bylo nahrazené pouze maskovací sítí, což bych si při použití objektivů s ohniskem 400 nebo 500 mm nemohl dovolit. Právě kvůli zmíněnému rušení ptáků. Vznikají pak snímky přikrčených vystresovaných modřinek, na snímku je to vidět a není to vůbec pěkné.
Sýkora koňadra (Parus major) Sýkora koňadra (Parus major) Great Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2011 12:23:21, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. prosince 2011 13:38:01, Prachaticko, Šumava (Česko) Pohodové ostření, jako za slunečného dne
Přestože mi během týdne ani jednou nezasvítilo sluníčko, objektiv v šeru lesa ostřil téměř jako  sklíčko 200/2.8 na sluncem ozářeném mořském pobřeží. Při použití centrálního bodu na Canon EOS 5D Mark II vlastně ani jednou nenastala situace, že by objektiv neostřil nebo zaostřil chybně. I když už se po 15. hodině začalo stmívat, a já se zvyšující frekvencí zvedal hodnotu ISO, objektiv vždy přesně zachytil lesklé očíčko hladového pěvce. Ostatní body se vzhledem k tmavým nekontrastním scénám téměř vůbec nechytaly. Za to však nemůže objektiv, vinu na tom má použité tělo Canon EOS 5D Mark II.
Přestože má objektiv minimální clonu f/5.6, ostří ve špatných světelných podmínkách shodně jako mně důvěrně známý objektiv Canon EF 400mm f/5.6 L USM s mnohem jednodušší optickou soustavou a menšími čočkami.
Z materiálů firmy Canon si ještě dovolím odcitovat text o automatickém zaostřování pomocí motoru USM s manuálním dootřováním: „Systém AF pomocí kroužkového ultrazvukového motoru USM využívá vibrace ultrazvukových kmitočtů pro rychlý, přesný a téměř neslyšný provoz s vynikajícím ovládáním polohy. Plně manuální doostřování s velkým kroužkem, který se během automatického zaostřování neotáčí, umožňuje fotografům okamžitě provádět ruční úpravy před pořízením snímku. Zahrnuje rovněž přednastavení zaostření, které se nachází již na objektivu EF 300mm f/2,8L IS USM a které umožňuje výběr a uložení určitého zaostření pro okamžité nastavení v případě potřeby“.

Pro koho může být teleobjektiv vhodný
Objektiv Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM je poměrně málo univerzální sklo, ale své využití rozhodně má. Třeba takový ornitolog - fotograf, který prahne po co největším slušně technicky zdokumentovaném počtu ptačích druhů (zobrazených v „atlasovém podání“) si ohnisko 800 mm opravdu vychutná.
Je nutné si uvědomit, že u takto dlouhého ohniska se fotografovi příliš nepovede k fotografovanému objektu přidat něco z okolního prostředí. Popředí a pozadí fotografovaného zvířete bude v mnoha případech zcela rozmazané (což může být ale pro druhého zase záměr).
Jako jeden dlouhý teleobjektiv je osmistovka poměrně jednoúčelová, ale pokud někdo má k  800/5.6 i objektivy  300/2.8 a 500/4, problémy samozřejmě mít nebude.
S tím souvisí další cílová skupina. Objektiv jistě skončí i u „movitých sběratelů fototechniky“, kteří musí mít vždy vše nové (a to nejlepší), krátce po uvedení na trh. V mnoha případech, aniž by pro to měli využití.
A to i přesto, že v případě Canon EF 800mm f/5,6 L IS USM nelze hovořit o „lidové“ ceně, pokud vyrazíte na nákupy, doporučuji jít s ochrankou, v českém ceníku objektiv najdete za 300tis Kč.

Na osmistovku osobním pohledem
S objektivem Canon EF 800mm f/5.6 byla radost fotografovat, ale vzhledem k mému širšímu zvířecímu záběru není jako jediný dlouhý teleobjektiv příliš vhodný. Období atlasového portrétování zvířat mám až na občasné výjimky (třeba zde v článku) již za sebou, proto bych si příliš nerozuměl s objektivem, který mi popředí i pozadí fotografovaného objektu pomatlá příliš.
Stejně tak věřím, že období, kdy v mé tvorbě převládaly fotografie opeřenců, aktuálně opouštím. Právě na ptáky, a zejména drobné pěvce, je osmistovka ideální.
V neposlední řadě tuším, že když s novým, mnohem univerzálnějším objektivem Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM II. použiji TC Canon 2x ve verzi III., dostanu výslednou fotografii při ohnisku 800mm stejně kvalitní.

Předchozí řádky jsou pouze krátkým pohledem na týdenní fotografování drobných pěvců na Šumavě. Vzhledem ke krátké době používání a poměrně jednostranným příležitostem (pěvci z krytu),  nelze obsáhnou všechny vlastnosti a limity objektivu.

Za zapůjčení objektivu na testování děkuji českému zastoupení, společnosti Canon CZ, s r. o.

Související odkazy na NaturePhoto.cz
Canon EF 500mm f/4 L IS USM
Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Canon EOS 7D, univerzál do divočiny
Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EF 400mm f/5.6 L USM
S pěvci u lesního bazénku
Šumavské sýkorky z promyrzlého krytu
Ptáci ze Šumavy

Souvisejí odkazy na internetu

Specifikace objektivu na Canon.cz
Test na The-Digital-Picture.com

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 10.1.2012

 

Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Blue Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2011 13:41:11, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora koňadra (Parus major) Sýkora koňadra (Parus major) Great Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. prosince 2011 11:13:09, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora koňadra (Parus major) Sýkora koňadra (Parus major) Great Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2011 12:24:17, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora uhelníček (Parus ater) Sýkora uhelníček (Parus ater) Coal Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. prosince 2011 14:29:49, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. prosince 2011 14:23:49, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora babka (Parus palustris) Sýkora babka (Parus palustris) Marsh Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. prosince 2011 14:24:39, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Blue Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. prosince 2011 15:32:32, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2011 11:42:11, Prachaticko, Šumava (Česko) Brhlík lesní (Sitta europaea) Brhlík lesní (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM + mezikroužek Kenko 20 mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 30. prosince 2011 14:26:18, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
10. 01. 2012 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Moc pěkné fotografie. U Pavla na napajedlu je to skutečně krásné. Před týdnem jsem se od něj vrátil a na pítku strávil za tři dny 20 hodin a měl jsem štěstí dokonce i na Krahujce obecného. Malý report z fotografování pěvců u Pavla http://www.tvphotogallery.estranky.cz/clanky/ostatni/clanky/fotografovani-pevcu---sumava.html
Děkuji za rychlou a upřímnou odpověď ani ve snu by mě nenapadlo, že by to mohla být šála :D... Jinak kdyby jste něco sepsal byl bych rád :) A ostatní asi taky.
S pozdravem Vrkoslav
Vrkoslav: Oranžové pozadí je šála mojí ženy. Občas to tak dělám, když je pozadí fotografovaného objektu příliš vzdálené, nebo příliš tmavé. Černé pozadí nevypadá pěkně, navíc se světlým pozadím, můžu o několik stupňů snížit ISO, vychází to i expozičně lépe. Mám pár fotek, jak to v lese vypadalo, něco stručně spísnu.
Dobrý den
chtěl jsem se zeptat. To oranžové pozadí asi nebude úplně přírodní nebo se mýlím? Děláte někdy, že za fotografovaný objekt dáte nějaké umělé pozadí?
S přáním hezkého dne a dobrého světla.
Vrkoslav
Pane Prosický, úžasné! Soubor sýkorek je opravdu velmi povedený, strčí do kapsy leckteré exoty. To by byla dvoustrana v Ptačím světě,věčná škoda, že už jste v rubrice "Objektivem" byl!
Jirka
Ondro, nádherné fotky a pěkné počtení.
Ondro, krásné fotky ještě krásnějších ptáčků.
Steve
ale kreslí to parádne :)
Martin
Jako vždy excelentní...
Ahoj Ondro,byť z druhého tábora,pěkné počtení a povedené fotky dokazují,že jsi si to testování užíval:-)Míra.