Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 200mm f/2 L IS USM

Po několika dotazech a i vyslovených přáních, prezentuji pár fotografií ze sestavy, která není v žádném případě kompromisní a přináší kvalitu, jejíž technická úroveň je s něčím podobným jen obtížně srovnatelná. Full frame digitální zrcadlovka Canon EOS 5D Mark II patří, co se týče přenosu detailů, k tomu nejlepšímu co lze nyní koupit. Proto nabízím ke stažení fotografie pořízené se špičkovým objektivem Canon EF 200mm f/2 L IS USM. Příspěvek berte jako krátké doplnění testu jmenovaného objektivu.

Canon EF 200mm f/2 L IS USM – test na NaturePhoto.cz
Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Sup bělohlavý (Gyps fulvus) Griffon Vulture, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 28. března 2009 11:57:05, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)Canon EOS 5D Mark II
Co se týče obrazové kvality (přenosu ostrosti), nemá nyní půl roku po zahájení prodeje smysl něco psát. Ti co jej mají, se velmi rychle přesvědčili a ti co jej nemají, o kvalitě nepochybují. Osobně jsem si výstupy z Canon EOS 5D Mark II oblíbil natolik, že při focení akceptuji – trpím – jisté nedostatky v komfortu používání (ostření, rozložení bodů AF, omezené sériové snímání) a používám jej častěji než Canon EOS 1D Mark III.

Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Jeden z nejnovějších objektivů firmy Canon, supersvětelný kratší teleobjektiv určený zejména sportovním fotografů. Kromě nízkého minimálního clonového čísla vyniká též rychlostí automatického zaostřování a to i za velmi špatných světelných podmínek. Optická konstrukce jej předurčuje pro fotografování témat, kde je nutná vysoká technická kvalita fotografie.
Káně Harrisova (Parabuteo unicinctus) Káně Harrisova (Parabuteo unicinctus) Harris´s Hawk, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 28. března 2009 10:12, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Se širokáčem na zvířátka
Jak už jsem popisoval jinde, ohnisko 200mm na full frame fotoaparátu rozhodně fotografovaný objekt příliš nepřiblíží. Avšak jsou situace, kdy je zvíře větší nebo se lze dostat blíže. Třeba jako v případě prezentovaných snímků, všechny vznikly během mého dubnového fotografického workshopu Dravci a sovy.

Otická kvalita obtížně představitelná
Během svého fotografování jsem používal všechny digitální zrcadlovky Canon a většinu objektivů Canon (některé opravdu jen krátce). Pár snímků jsem pořídil i profesionální technikou Nikon. Ale to co zaznamenává sestava Canon EOS 5D Mark II a objektivem Canon EF 200mm f/2 L IS se musí vidět.
Puštík obecný (Strix aluco), Puštík obecný (Strix aluco), Eurasian Tawny Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, fotografováno z ruky, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2009 8:55, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)
Daň za dokonalý přenos ostrosti
Jediným drobným škraloupkem na optickém výstupu je při specifických podmínkách vznik moaré. Zejména na snímcích peří, se občas objeví nepěkný jev, který se pouze obtížně odstraňuje. Jedinou cestou je vyvolat snímek zcela nezaostřený a při ostření ve vrstvě se vyhnou problematickým místům s viditelným moaré.

Fotografie v plném formátu ke stažení
Snímky ve formátu JPG předkládám tak jak je zaznamenal fotoaparát. Pouze převod v programu na zpracování RAW (Canon Digital Photo Professional, verz. 3.4) a to bez ostření!
Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 200mm f/2 L IS USM, (sup - 13 MB)
Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 200mm f/2 L IS USM, (káně - 14 MB)
Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 200mm f/2 L IS USM, (puštík - 14 MB)

Jako doplnění je možné stáhnout i fotografie ve formátu RAW. Šikovní zpracovávači a upravovači z nich jistě dostanou mnohem více. U všech fotografií je zachován EXIF.
Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 200mm f/2 L IS USM, (sup - 25 MB)
Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 200mm f/2 L IS USM, (káně - 25 MB)
Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 200mm f/2 L IS USM, (puštík - 25 MB)


Pár slov nakonec
Těchto pár řádků pouze doplňuje test objektivu Canon EF 200mm f/2 L IS USM, publikovaný zde v červenci 2008. Myslím, že i dobře doplňuje sérii mých příspěvků o používání fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II. Obrazová kvalita je dokonalá, škoda, že jmenovaný objektiv stojí opravdu hodně. Využití by mé tvorbě našel.

Související odkazy
Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Canon EOS 5D Mark II - rychlost a přesnost ostření
Canon EOS 5D Mark II - 3, fotografování zvířat
Canon EOS 5D Mark II, fotografie 1 (obsahuje fotografie JPG a RAW ke stažení)
Canon EOS 5D Mark II, fotografie 2 (obsahuje fotografie JPG a RAW ke stažení)
Canon EF 200mm /2.8 L USM

 

Za zapůjčení objektivu k testování děkuji českému zastoupení, firmě Canon CZ, s r.o.

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 21.5.2008

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 05. 2009 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ak sa mozem spytat, kam sa chystate fotiti? Zdravi Marian Kulfan
Michal Soukup: Perfektně si zafotit v
přírodě jde dobře i za zlomek ceny, ale pořád je dost zvědavců, který
budou nad technikou spekulovat...

Fakt jsem odkazy přehodil, asi
už jsem spal,opravím, možná až v pondělí, jedu fotit na Slovensko.
Michal Soukup
Ondřeji, asi to musí být opravdu radost s
tímto fotit, ale jelikož si nic podobného nikdy stejně nekoupím, tak
raději čtu články jiného typu ;) ... nicméně rozumím, že je spousta
lidí, co přímo hltají podobné srovnávací testy.

Jen maličkost,
připadá mi, že jsi prohodil přiložené fotografie. Tam kde jsem očekával
RAW je JPEG a opačně. Tedy pokud nejsem po ránu trochu mimo :)