Canon EF 200mm f/2 L IS USM

Důvodů, proč jsem si k pečlivému vyzkoušení vybral právě tento objektiv je několik. Tím prvním je jednoznačně touha otestovat žhavou novinku firmy Canon. Nestává se příliš často, aby výrobce obohatil už tolik širokou nabídku objektivů profesionální řady.

Dalším důvodem je neustálé hledání ideálního objektivu pro cesty za tropickou přírodou, kde je fotografování velmi specifické a pro objektiv má několik nároků. Především musí být objektiv maximálně světelný, lehký, s dokonalou konstrukcí, rychlým autofokusem a s možností bezproblémového používání telekonvertorů k prodloužení ohniska.

Canon EF 200mm f/2 L IS USM Canon EF 200mm f/2 L IS USM Objektiv je menší než Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM, ale jejich hmotnost je srovnatelná, přibližně 2.5 kg.Testování napříč střední Evropou
Objektiv jsem měl dva týdny, ale k intenzivnímu fotografování s ním jsem se dostal pouhé tři dny. Proto se až nyní při výběru fotek do článku podivuji, že jsem s ním fotografoval jak na území Česka, tak na sousedním Slovensku a v Rakousku. Ve většině případů to bylo v podmínkách, které byly pro ověření jeho schopností jako stvořené. Většinu času při fotografování intenzivně pršelo a tma byla taková, že běžná technika by příliš šancí pro vznik dokonalé fotografie nedávala.
S objektivem jsem fotografoval v ZOO Praha - Troja a ZOO Viena – Shönbrunn. Největší překvapení mi ale způsobilo fotografování mláděte tygra usurijského v záchranné stanici na Slovensku, po úplném západu slunce. Zejména tehdy objektiv ukázal, v čem je tak výjimečný.
Napadají mě minimálně dva další způsoby jak objektiv dokonale otestovat v praxi, bohužel jedno je v Norsku (papuchalci) a druhé v Kostarice (kolibříci). Tam bych si opravdu světelnou dvoustovkou užil.

Panda červená (Ailurus fulgens) Panda červená (Ailurus fulgens) Red Panda, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 3540 + RRS BH55, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2008 16:16:28, ZOO Vienna - Schönbrunn (Rakousko)Velký, ale ne tolik
Když jsem o objektivu Canon EF 200mm f/2 L IS USM poprvé slyšel, říkal jsem si, že dvoustovka f/2 bude rozhodně menší než 300/2.8. Měl jsem ale pravdu pouze z části. Menší je, ale s velkým údivem jsem zjistil, že hmotnost mají stejnou, přibližně 2,5 kg. To mi připadá jako hranice, kdy lze ještě objektiv tahat pravidelně s sebou a to i na druhý konec světa. Navíc s objektivem o podobné hmotnosti lze poměrně komfortně fotografovat z ruky a to i delší dobu, může být při nečinnosti i pohodlně zavěšen na krku nebo rameni.
Objektiv Canon EF 200mm f/2 L IS USM po vyndání z pěkného, ale jinak v praxi nepoužitelného kufříku, působí velmi vtipným dojmem. Od bajonetu se pozvolna kuželovitě rozšiřuje k přední vstupní čočce, která je poměrně mohutná. Musí být, aby toho světla pobrala co nejvíce.
Optická soustava je vrcholným dílem japonských inženýrů, a protože mi to málo říká, dovolím si poprvé ocitovat výrobce „Objektiv používá nově koncipovaný optický systém, který umožňuje zmenšení jeho rozměrů a zároveň zlepšuje jasnost obrazu v celé jeho ploše. Společné použití fluoritových, UD (Ultra-Low Dispersion – ultranízký rozptyl) a Super UD optických členů má eliminovat sekundární chromatické aberace, v jejichž důsledku dochází ke snížení ostrosti a vzniku barevných proužků podél hran objektů (colour fringing). Patentovaná povrchová úprava optických členů – Canon Super Spectra má potlačit vznik odlesků od součástí objektivu a zajistit tvorbu nezkreslených obrazů s přirozeným vyvážením barev a s minimálním výskytem stínů a světelného závoje“ No, radost číst!

Panda velká (Ailuropoda melanoleuca) Panda velká (Ailuropoda melanoleuca) | Giant Panda, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 3540 + RRS BH55, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2008 14:46:08, ZOO Vienna - Schönbrunn (Rakousko)Opravdu minimální clona
U každého velmi světelného objektivu je lákavá především minimální clona, kterou má objektiv v názvu, avšak ne vždy je prakticky použitelná. Jak je na tom naše světelná dvoustovka při velmi atraktivní cloně f/2?
Příležitostí k podobně extrémním clonám jsem měl mnoho, zejména při fotografování zvířat v ZOO, kdy bylo nutné fotografovaný objekt co nejvíce odpíchnout od prostředí, které samozřejmě není tolik atraktivní jako ve volné přírodě. Navíc, za deště je světla opravdu málo a minimální clona dobře poslouží.
Po pečlivém zhlédnutí fotografií musím říci, že jsem byl mírně v šoku. Při zcela otevřené cloně podává objektiv velmi dobře použitelné výsledky. Užití minimální clony na velmi světelných objektivech je obvykle omezeno tím, že fotografie není ostrá a jsou patrné vady objektivu. To jsem ale u dvoustovky nepozoroval.
Nic ale není zadarmo. Při práci s minimální clonou u takto dlouhého ohniska je maximálně důležité umět přesně zaostřit, což u pohyblivých objektů, kterými zvířata jsou, není vždy snadné. Hloubka ostrosti je pouze několik málo milimetrů a spoléhat na vlastní zrak příliš nejde. Osvědčil se mi přímý výběr ostřícího bodu na fotoaparátu pomocí klubového ovladače, je to pohodlné a rychlé. Nutností je vždy staviv, jinak neudržíte ostré to, co ostré má být, místo oka zvířete je pak ostrý zobák. Což je ve většině případů špatně.

Plameňák růžový (Phoenicopterus ruber) Plameňák růžový (Phoenicopterus ruber) Greater Flamingo, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, objektiv opřen o obrubník, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2008 10:30:54, ZOO Praha - Troja (Česko)Image Stabiliziter aneb stativ v objektivu
Musím přiznat, že jsem velmi sporadickým uživatelem stabilizace obrazu, Canon EF 500mm f/4 L IS USM mám zatím krátce a mé ostatní objektivy stabilizaci nemají. To, že jsem ji na Canon 200/2 používal, bylo díky špatnému počasí a tomu, že lze s objektivem poměrně komfortně fotografovat z ruky.
Z krátké zkušenosti mohu říci, že při použití 1/30 s je fotografie z ruky stále ostrá, ovšem za předpokladu, že se fotografovaný objektiv nehýbe. Dle informací výrobce by měl mít objektiv Canon EF 200mm f/2 L IS USM nejnovějším stabilizaci, v jedné zahraniční recenzi dokonce píší, že lze pořídit z ruky ostré fotografie i při těžko uvěřitelném čase 1/5 s!
A protože na technické věci příliš nejsem, odcituji výrobce podruhé, „Stabilizátor obrazu (IS) umožňuje prodloužení expozičních časů až o 4 kroky. Fotografové, kteří s fotoaparátem v ruce obvykle fotografují rychlostí 1/1000 s, mohou podle výrobce při zapnutí stabilizace obrazu dosáhnout podobně statického a nerozmazaného výsledku při rychlosti závěrky pouhé 1/60 sekundy. Stabilizátor obrazu nabízí dva režimy. Režim 1 pro snímání nepohyblivých objektů, který pohyb v obraze koriguje v horizontální i vertikální ose. Režim 2 pak při snímání během sledování pohybujícího se objektu v horizontální rovině vypne vertikální korekci a potlačí efekt strhávání objektu zpět do rámečku.
Po nainstalování fotoaparátu na stativ se stabilizátor obrazu automaticky vypne, a zabrání tak vytváření zpětné vazby mezi senzorem stabilizátoru a vibracemi motoru.“

Ledňák modrokřídlý (Dacelo leachii) Ledňák modrokřídlý (Dacelo leachii) Blue-winged Kookaburra, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 3540 + RRS BH55, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 13. července 2008 13:44:51, ZOO Praha - Troja (Česko)Kombinace s telekonvertory
Možná ještě častěji než samotný, jsem používal objektiv Canon EF 200mm f/2 L IS USM v kombinaci s telekonvertory. I při fotografování v ZOO používám častěji delší ohniska, kdy raději od fotografovaného zvířete odstoupím. Čím delší ohnisko, tím více lze fotografovaný objekt zdůraznit.
Až na jednu výraznější vadu, kterou zmíním na závěr, budu především chválit. Vysoká světelnost objektivu je k práci s telekonvertory předurčena. Světla jde do objektivu dost, proto si přidáním TC 1,4x ani 2x neuškodíte. Použití toho kratšího nepoznáte vůbec, ostrost a přenos kontrastu je stejný jako bez TC, stejně tak rychlost zaostřování se nijak nezpomalí. Při použití TC 2x mírně ubývá kontrastu, ale ostrost zůstává skvělá, podobná jako z Canon EF 400mm f/5.6 L USM.
Jedinou vadou, kterou jsem pozoroval, je vznik aberace při použití TC 2x v kombinaci s odcloněným objektivem (f/4 - f/5). Tento jev byl dobře patrný zejména při fotografování světlých objektů proti tmavému pozadí (plameňák, čáp). Není to nic dramatického, ale tak nějak jsem podobnému jevu odvykl. Dost mě to překvapilo, protože na kombinaci Canon EF 200mm f/2.8 L USM s TC Canon 2x jsem nic podobného nepozoroval, a to tuto sestavu používám pravidelně.
Objektiv je konstruován pro jiné přednosti, proto to nehodnotím jako nedostatek zásadní, další výhody objektivu tento neduh velmi snadno přebijí.
Především ze zvědavosti jsem vyzkoušel objektiv Canon EF 200mm f/2 L IS USM v kombinaci s oběma telekonvertory. Do sestavy leze již málo světla, hledáček je tmavý, automatické zaostřování funguje velmi špatně. Pomalu osciluje na ostřeném objektu, aby se na něm asi po jedné až dvou vteřinách ustálil. To sestavu činí v praxi nepoužitelnou.

Tygří akce po setmění
Asi největší fotografické slasti jsem si užíval při fotografování dvouměsíčního mláděte tygra usurijského. Majitelé si na focení našli čas až po setmění, což zpočátku vypadlo beznadějně. Jak se ale o chvíli později ukázalo, objektiv rozehrál hru, po které by si jej musel koupit každý.
To že jsem byl při ISO 800 schopen nastavit clonu f/4 a čas 1/400 s mě překvapilo, to že byl hledáček příjemně světlý, potěšilo, ale když jsem v té tmě viděl jak AI Servo ostří čelně běžícího tygra pokoušely se o mě nadšením mrákoty. Kdybych to slyšel vyprávět, neuvěřím. Troufám si tvrdit, že v současnosti není na trhu ani u konkurence jiná sestava, která by něco podobného v takové tmě zvládla. Pokud si chcete udělat představu, v jakém šeru jsem fotografoval, podívejte se ve 20:35 hodin z okna (viz EXIF fotografie).

Tygr usurijský (Panthera tigris altaica) Tygr usurijský (Panthera tigris altaica) Siberian Tiger, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. července 2008 20:28:08, Kostolná (Slovensko)

Tygr usurijský (Panthera tigris altaica) Tygr usurijský (Panthera tigris altaica) Siberian Tiger, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. července 2008 20:35:12, Kostolná (Slovensko)

Pro koho je objektiv určen
Není překvapením, že objektiv s podobně vysokou světelností najde uplatnění tam, kde je málo světla a jsou potřeba krátké časy. Jistě není náhodou, že firma Canon přišla s objektivem před olympijskými hrami v Pekingu. Právě fotografové sportu po objektivu Canon EF 200mm f/2 L IS USM rychle sáhnou. Zejména při fotografování halových sportů, pro ideální ohnisko a vysokou světelnost.
Z pohledu fotografa zvířat bych objektiv uplatnil zejména při fotografování v tropech, kdy je světla extrémně málo a objektiv lze ještě poměrně snadno transportovat. Naprosto ideální je však objektiv pro fotografy, kteří fotografují zvířata v ZOO. Pokud jej doplní telekonvertory, nic jiného nepotřebují a mají dokonalou sestavu. Při testování jsem si maximálně užíval zejména minimální clony, kdy šlo eliminovat vše rušivé a zvýraznit fotografované zvíře.

Pár slov na závěr
Jak je zvykem, žádné zkušební fotografické terče u mě nenajdete. Určitě se opět nejedná o plnohodnotný test, ale jen o krátké přiblížení objektivu. Především to, jak se s objektivem fotografuje, protože k tomu je určen. Spoustu článků vznikne pouze opsáním technické dokumentace. Myslím, že něco z praxe je užitečnější.
Pokud bych měl získané poznatky nějak shrnout, musím jednoznačně říci, že mě světlená novinka od Canonu okouzlila. Dokážu si představit několik druhů zvířat, pro které by byl tento objektiv ideální a místa na světě, kde kam bych v kombinaci s telekonvertory nemusel brát nic jiného.
Jednoznačně největší devizou objektivu je minimální clona, kterou lze velmi dobře používat, ještě poměrně příjemné rozměry a hmotnost, neuvěřitelná rychlost ostření i za šera, ostrost a to i v kombinaci s telekonvertory.
Trochu mě mrzí, že jsem objektiv nemohl zrovna vyzkoušet na plném formátu, tam by byly hrátky s hloubkou ostrosti ještě atraktivnější.
Jediným handicapem je cena, v českém obchodě chtějí smutných 135 000 Kč, v USA pak 5600 $, což se může za objektiv s ohniskem 200 mm zdát přemrštěné. Když si ale uvědomíte, že držíte v ruce nejlepší objektiv s automatickým zaostřováním, který se v současnosti vyrábí, bude se vám zdát cena adekvátní. Vím, že si Canon EF 200mm f/2 L IS USM najde majitele i z řad fotografů přírody.

Za zapůjčení objektivu k otestování děkuji českému zastoupení, firmě Canon CZ, s r.o.


Fotografie ve formátu RAW ke stažení

Canon EOS-1D Mk III, Canon 200/2 + TC Canon 2x, f/6.3, 1/100, ISO 640 (RAW, 13 MB)
Canon EOS-1D Mk III, Canon 200/2 + TC Canon 2x, f/5.0, 1/250, ISO 800 (RAW, 13 MB)
Canon EOS-1D Mk III, Canon 200/2 + TC Canon 2x, f/5.0, 1/500, ISO 250 (RAW, 12 MB)
Canon EOS-1D Mk III, Canon 200/2, f/4.5, 1/160, ISO 250 (RAW, 11 MB)
Canon EOS-1D Mk III, Canon 200/2, f/2.0, 1/1600, ISO 400 (RAW, 11 MB)
Canon EOS-1D Mk III, Canon 200/2, f/2.0, 1/200, ISO 100 (RAW, 11 MB)

Související odkazy

Představení objektivu na stránkách Canon Europe
Testování objektivu na The-Digital-Picture.com
Objednání objektivu v BHphotovideo.com

Canon EF 200mm f/2.8 L USM na NaturePhoto.cz
Canon EF 400mm f/5.6 L USM na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 26.7.2008

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 07. 2008 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(24 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Elis: Myslím,
že díky své světelnosti je k podobnému focení předurčen, jen možná
budete v davu s větším objektivem velmi nápadný (bez clony to bude možná
lepší, pokud to nebude dělat neplechu).
Dobrý den,
chtěl jsem
se jen zeptat jestli se tento objektiv hodí i na focení portrétu a
nočních akcí bez použití blesku např.koncerty.
Děkuji.
Elis
Marián
Kulfan: Při focení s teleobjektivem a bleskem mám vždy Better Beamer.
Pouzivali ste better beamer pri pouziti ohniska
200mm s bleskom?
Zdravi,
Marian K.
Veľmi pekný a užitočný článok. Keby boli financie,
tak tento objektív by som asi hneď bral. Aj to nove 800/5,6 musí byť
paráda. Ale 200/2 by som uprednostnil, keďže sa dá používať v kombinácii
s extendermi. Neviem aký to ma v skutočnosti IS či 5 alebo 4 stopový.
Ale je to bomba.
Pavel Šťastný
Zdravím a chvílím tento článek, měl jsem možnost vyzkoušet si toto sklo
na akci Canon (v Zoo Praha) ale nezdálo se mi to nejlepší místo pro
tento objektiv (nebylo zde nic moc na focení).

Mám jenom dotaz,
napsal jste, že jste ze zvědavosti použil oba telekonvertory
(předpokládám 1,4 a 2,0). Ale nějak necháu, jakto, že by se s tím už
nedalo fotit, dyť by se objektiv měl zhoršit na světelnost 5,6 a to
zaostřují i normální telata typu 75-300 nebo 100-300.

Přeju
krásné prázdniny s hodně úlovky
Dobrý den, máte opravdu krásné fotky. Z
informací k fotografiím jsem postřehl, že celkem často používáte
teleconvertory. Chtěl bych se zeptat na Canon 2x II Extender EF -
Autofocus
(
http://www.bhphotovideo.com/c/product/220457-GREY/Canon_6846A004_
2x_EF_Extender_II.html
). Jaké jsou jeho optické vlastnosti a je-li použitelný s objektivy
Canon 100/2,8 macro a 200/2,8. Jestli se nějak extrémně nezhorší
kresba a jak funguje automatické ostření ( používám Canon EOS40D ).
Děkuji za odpověď
Petr S.: Přímo ve foťáku
mám nastaveno "Ondrej Prosicky NATUREPHOTO CZ", to se do EXIFu
zapisuje, problém je, že při zpracování RAWu v DPP se to ztrácí.
Digitální podpis do fotek nedávám.
Petr S.
Chtěl jsem se zeptat jak do exifu
přidáváte svůj podpis.
Lukas G.
No a nekdo
nema jeste dostudovano a nema vubec nic :D, co nadelam, ackoli veskere
sve brigadnicke vydelky vkladam do fotografovani, stale je to malo ;)
V závěru článku jsem
vložil další tři fotografie ve formátu RAW bez telekonvertoru a to
i na minimální clonu f/2!
Lukas G.: K
těm pro zvířata nezbytným teleobjektivům, je to o prioritách, pokud
fotografování zvířat zcela propadneš, je rozhodování jednoduší. Někdo má
velké auto, vybavený byt nebo rozestavěný dům a někdo fotografuje
přírodu...
Lukas G.
Co takhle zrecenzovat i
nejake objektivy od Nikonu ;), jinac fajn recenze.
Jedna z mala veci,
ktere mi na foceni zvirat vadi, je potreba drahe techniky pro
vytvoreni fotografie dle me predstavy, napriklad ted se v Italii
snazim vyfotit dudka chocholateho se sigmou 150 2,8 a Nikonem D80, musim
rict, ze prinejmensim ti Italsi krasavci jsou mimoradne obezretni a z
30 metru odletaji. Nejaka ta ctyrstovka, nedej boze petistovka by se
tedy hodila, ale financni prostredky na to nejsou.
Michal Kvarda
Za
tuhle recenzi by ti meli dat jeden kousek zdarma. Fotit zvirata a mit na
nej penize uz si ho bezim koupit. Prilozene fotky jsou az nechutne ostre
:-)
Ahoj Ondro. Mal
som tie obrazky tigrov od Vaska S. , nebol tam exif. a nestacil som sa
cudovat. Myslel som ze je to s tou starou 200-kou. Rozmyslam v com je az
rozdiel voci 300-ke 2,8, teda ak abstrahujem od minimalnej vzdialenosti
na zaostrenie. Na tigrikoch si pouzil clonu 4, ked to nebola 2, tak to
ide aj na 300ke. Asi by som to mal ist skusit pre porovnanie. Dobra
recenczia. Dakujem.
Michal
Jirouš: Dej vědět, otestujeme tvoji 800/5.6, i kdybych se měl dát jen
RAWy ke stažení (moc času na psaní nyní nemám).
Petr S.: Do té pětistovky jsem byl vyloženě
donucen (čerstvá traumata z absence dlouhého světelného ohniska v
Kostarice, velmi výhodná nabídka, apd.), ačkoli jsem dlouho říkal ne,
dopadlo to jak to dopadlo, ale nelituji :-)
Když si lidé začnou více
kupovat fotografické obrazy, koupím třeba i tu 200/2.
Karel Pagačík
Pěknej článek Ondro.Ty fotky
tygrů bez blesku a vypadají jak v poledne to je mazec. Skvělej nápad
přikládat pár fotek v rawu. Řekl bych, že moc práce k upravování už
není, ikdyž ty jseš perfekcionista.
Ve čtvrtek se ozvu
Karel
Michal JIrouš
Čau Ondro , no konečně jsi taky
neco o něm napsal :) pekné počtení zvlaště o těch tygříkách.Na
papuchalky to musí být bomba doufám že ho pořádně otestujem.
P.S.
zítra přijde konečně z USA to nový 800kilo tak dám vědět.Měj se
Petr S.
[Objektiv je to bezpochyby pěkný a užitečný, ale za jeho cenu mám dvě
fotocesty za oceán, to bude pro mě přínosnější :-)] neplatil toto i u
500stovky :)))
Jinak co jsem se díval na fotky tak se jedná opravdu o
špičkový objektiv. A ještě dotaz budete testovat i 800 stovku?
Matej: Objektiv je to
bezpochyby pěkný a užitečný, ale za jeho cenu mám dvě fotocesty za
oceán, to bude pro mě přínosnější :-)
Planujes porizeni tohoto skla,
nebo zustanes u stare 200mm ? (Pokud tedy neni Canon natolik hodny aby
sponzoroval )
To jsi rychlík, ještě to není zcela hotové,
už jen fotky ke stažení. K objektivu, je opravdu moc fajn, ale poměr
výkon / cena je jednoznačně pro monofokál f/2.8 :-)
Diky za super "recenzi" a
postrehy. Uz od Canon FotoSkoly cekam, kdy se nova "dvoustovka"
objevi na tvem webu. Boom a je to tu - jeste ze odbiram RSS :) Jeste
jednou diky!

P.S. Pro nas smrtelniky tu je nastesti i financne
realnejsi moznost a to stara a dobra "dvoustovka" ;)