Tilak, odolný komfort do divočiny

Každý týden mi chodí nabídky umístění reklamy na mých stránkách, někdy i za poměrně pěkné peníze. Stránky jsou slušně navštěvované, ale proč si je hyzdit otravnou reklamou a dělat z nich inzertní noviny. Napadla mě ale jiná věc. Jsou značky, kterým po letech používání důvěřuji a jako poděkování bych je rád zdarma zviditelnil. Na prvním místě je jednoznačně šumperská firma Tilak.

bunda Tilak Latok, kalhoty Tilak Crux, Volunteer Point, Falklandské ostrovy 2009 (stále slouží) První setkání
Česká značka Tilak vyrábí technické oblečení pro horolezce a všechny, kteří aktivně tráví volný čas v přírodě. Narazil jsem na ni poprvé v roce 2000, kdy jsem se za své první větší vydělané peníze rozhodoval koupit Gore-Tex bundu. Protože mám rád kvalitní věci a prioritně dávám přednost výrobcům z Česka, nemohlo to dopadnout jinak.
Dokonale promyšlenou a precizně zpracovanou bundu Tilak Raptor tak na mých cestách obdivovali jak horolezci v Alpách nebo účastníci americké expedice na ekvádorské hoře Chimborazo v roce 2002.
Projela se mnou hodně. Zvládla horký sopečný prach a exhalace, vodu, bahno, lezení ve skalách a ledovci nebo plazení v mělké slané vodě s trusem od tučňáků na Falklandách.
Nyní po více jak deseti letech slouží jako bunda do terénu při mé práci geologa. A po letošním přelepení některých vnitřních švů bude sloužit dalších 10 let. Vypadá stále stejně jako v den pořízení.

Praktické, pohodlné, odolné a funkční

Pokud mi něco funguje, nemám důvod to měnit, tzn. kromě jednoho krátkého levného úletu  (bunda The North Face, po roce na vyhození) jsem firmě Tilak věrný pořád. A že jsem toho měl (nebo stále mám) od Tilaku hodně. Dvě Gore-Tex bundy, dvě windstopper bundy, Gore-Tex kalhoty, softshell bundu a další.
U každého výrobku, i na těch, které jsem třeba jen krátce zkusil, je vidět, že je vymýšlí člověk, který v přírodě tráví spoustu času. Na první pohled maximálně praktické, pohodlné, odolné a funkční.
Snad jedinou “vadou” pro někoho může být, že je oblečení od firmy Tilak možná o chloupek dražší než výrobky konkurenční. Ale to beru jako přednost, je to připlacení si za kvalitu. Firma Tilak je nejen česká, ale v Česku i opravdu šije. Na rozdíl od jiných “českých” firem, které mají továrny v Číně.

Horolezecké oblečení v maskovacím provedením
Pro cesty do přírody a za fotografováním mi po těch letech připadá oblečení Tilak jako ideální řešení a doporučuji návštěvu stránek Tilak.cz i všem účastníkům fotografických workshopů. Někdy mám při extrémnějších podmínkách a celodenním pohybu venku o ně strach, nacucaní vodou od hlavy k patě. Ostatně, i několik kamarádů už Tilak spokojeně nosí.
Snad jen škoda, že aktuální nabídka není současně i ve více přírodních barvách. Nejsem sice vůbec příznivcem maskovacího oblečení, které obvykle nosí fotografové ochočených zvířat (aby vypadali jako fotografové divoké přírody), ale alespoň něco přírodně zeleného by nabídka snesla.
Aktuálně byla úvaha, s vyrobeným prototypem, že by Tilak měl vzor vyloženě maskovací, bohužel licence za materiál byla příliš drahá. Ale, pokud máte Tilak rádi a chodíte do přírody fotografovat nebo jen pozorovat zvířata, pošlete zprávu na tilak@tilak.cz, třeba je to namotivuje :-)

Pro další informace a kompletní aktuální nabídku doporučuji navštívit stránky firmy Tilak. Každý máme priority jiné, ale mě oblečení od firmy Tilak vyhovuje nejvíce. I proto jsem se rozhodl napsat těchto pár řádek. Pohledem člověka, který ještě před pár lety trávil venku jako geolog nebo fotograf přírody i 300 dní v roce.

Aktuálně od firmy Tilak pravidelně nosím:
gore-tex bunda Tilak Evolution
gore-tex bunda Tilak Raptor
soft shell bunda Tilak Latok
soft shell bunda Tilak Orge
gore-tex kalhoty Tilak Ski
windstopper bunda Tilak Antartica
bunda Ketil

Souvisejí odkazy
Tilak, oficiální stránky výrobce
Rozhovor: Vůdce kultu Tilak - Roman Kamler - OutdoorGuide
Vylezl jsem ze stanu, oklepal jehličí a vyrazil na jednání - iHNed.cz
Čtvrt století pod ochranou Tilaku - Le Cigare & Vin Style
Roman Kamler: Tilak s výrobou do Číny nepůjde, šancí je odlišit se - Euro.e15.cz
Vybavení pro horolezce šije výhradně v Česku - iDNES.cz

 

bunda Tilak Windstopper, ostrov Antigua, Malé Antily 2003 (bundu jsem v roce 2009 ztratil v Boubínském pralese na Šumavě) Gore-Tex bunda Tilak Raptor, sopka Cotopaxi, Ekvádor 2002 (stále slouží)

bunda Tilak Storm (prototyp), České Švýcarsko, Česko 2012

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
22. 11. 2012 , kategorie: fototechnika, příslušenství
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Honza
Lucifer: a nebo ty jen závidíš? Tak jak to je?
Lucifer
Tak nám to Kamil všecko řekl co má, je hodnej...a nebo se jen chlubí
Štěpán Mikulka
A já zas vlastním spacák Sarkofág s membránou už 9 let a je zkrátka dokonalý:-). Mějte se chlapi.
Štěpán
Rád bych si pořídil bundu od Tilaku i kalhoty, ale jsem trochu objemnější a oni bohužel nemají na stránkách nabídku pro velké lidi :-) A to mě moc mrzí :-(
Kamil
Naprosto souhlasím! Používám věci od Tialku cca 9 let a mohu potvrdit slova výše napsaná. A není to věc výjimečně jednoho dobrého kusu, na který bych měl třeba při nákupu zrovna štěstí - mám bundu Raptor i Latok, kalhoty Raptor i Crux (Windstopper), čepici, manželka bundu Latok, Serak kalhoty - vše v bezchybné kvalitě a sloužící již mnoho a 100% spolehlivé!!! Výrobky jsou dražší, ale vydrží vám tak dlouho, že se to finančně i vyplatí. A mám i mnoho vybavení od jiných firem,ale Tilak je nejlepší!
Tomáš
Dobrý den,
Zaujala měn bunda na posledním obrázku, tedy především její maskovací barvy. Asi to vypadá divně, ale mohl bych se dozvědět víc o tomto modelu (tedy prototypu, jak píšete). Maskování mi velice připomíná vzor pro lov vodního ptactva (Waterfowl) od americké firmy Sitka gear (např. http://blackovis.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/i/sitka_duckovenjacket-waterfowl.jpg), ale obrázek není dostatečně názorný.Děkuji
Musím souhlasit, sám mám goretexovou bundu od Tilaku 10 let a stále dobře slouží a že ji nešetřím :-)