Apple iPad, hračka pro fotografy

Když jsem byl před časem osloven s nabídkou, abych si pohledem fotografa vyzkoušel novinku Apple iPad, příliš jsem neváhal. Od jara 2008 jsem spokojeným vlastníkem „chytrého“ telefonu Apple iPhone 2G a přestože dalším výrobkům s jablíčkem ve znaku neholduji, nedám na něj dopustit. Našel jsem u něj dost snadno dostupných věcí, na které jsem si zvykl. U Apple iPad jsem čekal minimálně totéž a ještě něco navíc.


 

Snadné dotykové ovládání přístroje Apple iPad pochopí i náš sedmnáctiměsíční syn Oliver. Malé ohlednutí do mé applí historie
Vždy jsem používal PC a vždy to tak zůstane. Nikdy jsem nechtěl platit dvojnásobek za hardware a software, který se příliš nekamarádí. Až se objevil telefon Apple iPhone. Můj první mobil právě dosluhoval, když mě Ivan z našeho fotografického spolku ohromil novinkou od firmy Apple.
Na telefonu se mi líbila jednoduchost a rychlost ovládání, pohotový start, pohodové brouzdání internetem, snadné a rychlé psaní poznámek, ovládání kalendáře, působivé přehrávání MP3 a filmů. A navíc, prezentace fotografií telefonu v té době neměla konkurenci. Příliš jsem neváhal a zcela zbaven rozumu jsem si iPhone koupil. I přes několik vroubků po těch letech nelituji, používám jej stále. A až doslouží (část dotykového displeje už nefunguje), koupím jej znova.

Apple iPad, co to vlastně je?
Neznalým technických vymožeností se nabízí otázka, co to vlastně Apple iPad je. Je to snad nějaký ultralehký počítač, hračka pro náročné děti, telefon nebo snad přehrávač filmů? Tak trochu všechno popsané.
Výrobce tvrdí že je to tablet; mobilní zařízení, které by mělo nahradit malé notebooky a snad i mobilní telefony. Protože hezké funkční hračky pasivně sleduji, mohu potvrdit, že má pravdu. Jedná se o tablet, který přebral všechny dokonalé vlastnosti chytrého telefonu Apple iPhone, některé věci dotáhl a především všechno zvětšil.
Na zařízení Apple iPad tak minimálně najdete kalendář, poznámkový blok, internetový prohlížeč Safari, klient pro přístup k e-mailu, přehrávač multimédií (hudba, filmy), sledování cen akcií, správu kontaktů, přehled počasí, samozřejmostí je i kalkulačka.
Na první pohled nic převratného. Je však nutné zmínit to, že v momentě, kdy se výrobek začne oficiálně nabízet na českém trhu, můžete vybrat z další 150 tisíc aplikací z AppleStore. Na závěr pak to nejdůležitější co dělá výrobek výjimečným, dokonalé zobrazení obrazu, neuvěřitelná snadnost a intuitivnost ovládání (pochopí i náš sedmnástiměsíční Oliver), rychlost ve srovnání s Windows závidění hodná. A pak takové to „obtížně popsatelné“, překrásná věcička, která vám padne do ruky, a nebudete ji chtít odkládat. To se prostě musí zkusit!

PRvní pocity s Apple iPad
Když jsem výrobek vybalil, bez jakéhokoli studování nebyl problém nejen stroj rozběhnout, ale ihned v pohodě ovládat. Jistě to nebylo jen tím, že mám vše zažité z telefonu Apple iPhone, podobně snadné to bylo i s ním v roce 2008.
Vše lze velmi pohodlně ovládat pomocí dotykové obrazovky, na nic se nečeká, když něco označím, hned se vybrané rozbíhá. Rychlost, pohodlnost a krása především. A to včetně komfortní dotykové klávesnice. Prohlížení internetu je slast. Někdy si až říkám, že je to pohodlnější než s klávesnicí a myší. Snad jen s jedním vroubkem, podpora Adobe Flash je pro výrobek cizí. I tak jsem byl okouzlen. A nejen já, od snadno ovladatelného nástroje s dotykovou obrazovkou se nechtěl odtrhnout ani náš Oliver (viz. přiložené fotografie).

Apple iPad v rukách fotografa
Díky vysoké ceně (oscilující okolo číslovky dvacet tisíc) o Apple iPad neuvažuji. I když setkání s ním byla láska na první pohled. Mám rád hezké funkční snadno ovladatelné věci, obzvlášť pokud na nich jdou přitažlivě představit moje fotografie. Právě zobrazení fotek je na displeji okouzlující. Apple iPad je ideální zařízení na schůzky s redaktory nebo se zájemci o fotografické obrazy. Nemusel bych tahat počítač a vždy bych portfolio poutavě odprezentoval. Stejně tak na víkendových cestách, kdy nechci brát počítač, ale rád bych vyřizoval e-maily, mrknul na zprávy, nastudoval satelitní mapy nebo sledoval aktuální počasí. Apple iPad ve verzi 3G bude mít i vestavěný GPS modul, v terénu tak bude vždy spolehlivě vědět, kde jste a dostanete se přesně na lokalitu, po které budete toužit. Přístroj je lehounký (680 g), skladný a vydrží 10 hodin plného výkonu. Při každodenním nošení bych ocenil možnost snadného a rychlého psaní poznámek, třeba při cestě MHD ráno do práce. Každý týden mám rozepsáno až deset článků a když mě něco napadne, musím to ihned zaznamenat, nebo mi myšlenka nenávratně zdrhne. S Apple iPad, bych postřehy zachytával a rychle dopisoval.
Že by ideální každodenní společník a náhrada notebooku? Nenechte se nachytat!

Co u Apple iPad nenajdete, aneb idylka v troskách
Aby nebylo vše tolik růžové je nutné v okouzlení použít hlavu a podívat se dále. Zmínit nedostatky, popsat věci, které na Apple iPad nenajdete a zdůvodnit, proč vám na cestách notebook zcela nenahradí.
Na zařízení chybí USB port. Je to pravděpodobně jediný tablet, ke kterému nic nepřipojíte. Zejména u USB flash disku je to škoda, což na flexibilitě značně ubírá. Firma Apple nabízí jako příslušenství nějaký konektor, kdy by například foťák šel prostřednictvím USB připojit (Camera Connection Kit - ten obsahuje USB konektor a čtečku SD karet).
S dalších drobností, které mě tolik netrápí, ale jiný uživatel by se přes ně třeba nepřenesl. Poměr stran displeje není právě ideální na přehrávaní filmů (4:3), zařízení postrádá fotoaparát a kameru, nepodporuje Adobe Flash, paměť vzhledem absenci slotu na paměťové karty nerozšíříte,  možnost náhradní baterie neexistuje.

Kdo nevyzkoušel, asi nepochopí
Je už neodmyslitelné, že bych měl zmínit svůj osobní pohled. Apple iPad je dokonalá hračka, která bohužel notebook na cestách nenahradí. Neexistuje způsob, jak bych fotografie ze své paměťové karty do zařízení narval. V to, že bych si prohlédl alespoň náhledy RAWů, můžu jen doufat. Třeba pomocí jedné z těch mnoha aplikací, které je možné stáhnout.
Přestože to možná bude znít nesmyslně, zařízení bych si pořídil k notebooku. Netahal bych oboje, ale pro konkrétní příležitosti bych volit to vhodnější. Do ciziny na delší dobu notebook, p víkendech a každý den Apple iPad. Ta věcička má prostě něco, co si musí zamilovat každý. Design je vrcholem toho co lze vymyslet, precizní zpracování, kouzelný displej, široká nabídka aplikací na vše možné, hry speciálně napsané pro Ipad, čtení knih, jednoduché a rychlé ovládání nejen internetu.
Obtížně se to popisuje, pochopí jen ten, kdo vyzkoušel. Až začne nějaký ropný šejk skupovat moje fotografie, za první honorář si Apple iPad poběžím koupit. Mám slabost pro hezké věci.

Technické specifikace na závěr

Displej a rozlišení: 9,7“ (25 cm) IPS, dotykový, 1024 x 768 bodů
Kapacita zařízení: 16 – 64 GB
Rozměry a hmotnost: 189 x 242 x 13 mm, 680 g
Procesor: Apple A4, 1GHz
Připojení: Wi-fi 802.11, Bluetooth 2.1+EDR, 3G modul (u modelu 3G)
Podporované formáty: AAC, MP3, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV, M4V, MP4, MOV
Akumulátor: Li-Pol, 25 Wh, 10 hodin
Výbava: digitální kompas, mikrofon, reproduktor, dokovací konektor, audio (3,5 mm)

 

Za zapůjčení výrobku na testování děkuji prodejci Alza.cz.


Nabídku modelů Apple iPad najdete v obchodě Alza.cz



Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 14.6.2010


_MG_9937 Kouzlu promyšleného a designově dotaženého tabletu propadne každý Nedám, nepůjčím, nevrátím, už je to moje! _MG_0011 Nadšení ze snadno použitelné klávesnice

Zahraji vám na piáno svojí oblíbenou písničku

Zaujetí malého surfaře internetem, studium nabídky hraček na Alza.cz


Model: Oliver Prosický
Výrobek: Apple iPad
Oblečení: Second hand Strašnická
Pohovka: Ikea

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
14. 06. 2010 , kategorie: fototechnika, příslušenství
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(19 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Very nice site!
Very nice site!
Very nice site!
třeba při cestě MHD ráno do práce. Každý týden mám rozepsáno až deset článků a když mě něco napadne, musím to ihned zaznamenat, nebo mi myšlenka nenávratně zdrhne. S Apple iPad,<a href="http://www.gokartukredit.com/kartu-kredit-bca">kartu kredit bca</a> bych postřehy zachytával a rychle dopisoval.
Že by ideální každodenní společník a náhrada notebooku? Nenechte se nachytat!
Dlouho jsem hledal poradny desktop replacement notebook, az jsem skoncil u Apple MacBook Pro 17. Vymenil jsem disk za 640GB, nainstaloval MacOS, BootCamp a Windows 7. Mac ma 50GB, zbytek Windows - ty pouzivam kvuli kompatibilite SW. Vse perfektne funguje bez jakehokoliv zpomaleni Windows. Vysledek - dokonaly LCD (i kdyz leskly), neskutecne odolna konstrukce, 17" NB jen 2.5cm silny (a navic vsude stejne), na baterky vydrzi bezne 5 hodin. Mohu jen doporucit, i kdyz cena neni zrovna lidova...
Taky jsem o něm uvažoval kvůli fotkám. Ono i ext disk se tam dá připojit ale musí se to otevřít jailbreakem. Škoda že to tam neni hned, ale třeba se dočkáme v dalších verzích. Jinak první věta o apple. hw se softem je blbost- spolupracuje právě výborně. to je výhrada apple. Myslel jste sai že na to neni tolik programů(najdou se ale beru to). No Photoshop a lightroom sou na oboje tak je to jedno že:D.
Jinak Vaše stránky jsou fakt výborné.
Petr: Bohužel, neměl jsem zařízení, jak fotky do iPadu dostat, sám bych chtěl zkusit, jak je to praktické.
na iPadu se mi líbí právě to že si můžu v terénu prohlídnout fotky v plném RAWu, velmi svižně, jednoduše upravit (Adobe) a klidně i publikovat. Stahuji pomocí camera kitu - propojeným USB s foťákem 7D.Čekal bych u podobného článku právě informace se zaměřením na focení, ne jen řeči které jsou v každém článku.
iva
To je boží! Ještě tam chybí, kdo dělal styling a make-up. :)
Nabídni fotky alze k odprodeji pro jejich reklamu.... :)
Kua Ondro, ked sa s tym nedali spravit originalne fotografie tak si musel vymysliet aspon orininalne ponatie ;). super, velmi pobavilo!
Tak ja te s tou hrackou nekdy seznamim trochu vic. Pak treba zmenis konecne nazor a budes si kupovat kvalitni veci od Foresta Gumpa ;D
:-)) super fota a popis v závěru! ;)
Petr Bambousek
Recenzi jsem nečetl, protože si to stejně nebudu pořizovat, ale moc se mi líbí nápad s Oliverem a zejména závěrečné titulky :-) Ty jsi kůň :-D
Já mám během 2, 5 roku druhý NB od Apple a nemůžu si ho vynachválit :-) Takže Tvojí a Oliverovu slabost naprosto chápu:-) Co se týče ceny, tak ta je na Alze dost veliká, nicméně to ještě není oficiální dovoz, resp prodej. Museli to koupit v nějakém Apple Store a tudíž je ta cena vysoká. Až se tu začne oficiáůlně prodávat, tak by měla klesnout. Sice asi ne o moc, ale snad o něco jo...taky se na něj totiž chystám :-) Info o ceně mám od kamaráda, který je na Apple velkej úchyl:-DDD
Já si myslim! Je vidět,že má slabost pro hezké věci:))
Jirka: Náš Oliver to těžce nese, ale iPad se musel vrátit do Alza.cz :-(
Robert Vojta: To je přesně ta informace, jakou potřebuji :-) Více podobných tipů (třeba na další šikovné aplikace). Moje pokušení ke koupi se bude stupňovat!
RAW to umí prohlížet přes Camera Connection Kit. Jsou dva - jeden nabízí USB port pro připojení foťáku a druhý je na SD karty. Náhledy RAWů to bez problémů udělá a zkopíruje do iPhoto.
Parádní článek,popis a fotografie. A čí ,že vlastně ten iPad je ? :)))