Notebook Acer Aspire 1810TZ-414G32N TimeLine

Po čtyřech letech, kdy mě při cestách za zvířaty po světě věrně doprovázel notebook Sony Vaio, přišla chvíle, kdy se jeho čas naplnil a musel jsem se poohlédnout po nástupci. Obecně mám z nových věcí radost, ale tentokrát se mi nevybíralo snadno. Tak ideální notebook jako před lety už nyní nepořídím. Podobný problém jistě neřeším sám, něco se pokusím rychle spísnout.

  

Něco málo z historie
Když jsem se v roce 2006 rozhlížel po alternativě k na ovládání toporné databance, byl notebook jasná volba. Priorita na cesty byla daná, především nízká hmotnost. Bohužel o titěrných netboocích ještě nikdo nevěděl a i najít stroj s hmotností do 1,5 kg byl zázrak.
Nakonec jsem díky velké náhodě tehdy koupil svého miláčka, Sony Vaio VGN TX-2. Hmotnost 1,1 kg, odolné pouzdro, dokonalý obraz, DVD vypalovačka. Jeho výdrž na baterie byla v té době těžko uvěřitelných 6 hodin! Sice jsem byl jeho třetí majitel, trochu loterie, ale místo tehdy aktuálních 60tis jsem platil 24tis korun. S tím, že mi snad dva roky vydrží. No, máme rok 2010 a kdybych nepotřeboval větší výkon na gigantické soubory z moderních digitálních zrcadlovek, možná bychom to spolu ještě chvíli vydrželi.

Notebook na fotografické cesty
Při výběru notebooku na fotografické  cesty doporučuji soustředit se na několik parametrů, které možná běžný uživatel přehlíží. Asi to nejdůležitější je hmotnost, měla by být pod 1,5 kg, ale doporučuji jít ještě níž, 1,1 – 1,3 kg je ideálních. S nízkou hmotností se snoubí i malé rozměry, notebook se v pohodě vejde do fotografického batohu. Notebook by měl být výkonný, dvoujádrový procesor je nezbytností a operační paměť by měla mít minimálně 2 GB, ideálně ale 4GB (ať v tom běhá PS CS4 a rychle se načítají náhledy RAWů při promazávání). Nezbytností je i kvalitní obraz, přeci jen pracujeme s fotografiemi. Materiál, ze kterého je vyrobeno pouzdro notebooku by mělo být odolné, žádný plastík, který nevydrží první cestu. Důležitý je pevný disk s vysokou kapacitou pro zálohování fotografií na cestách, ideálně 500 GB. No a v neposlední řadě výdrž na baterie, klidně 5 hodin, ale v současné době není problém najít mašinku, která zvládá třeba osm hodin v úspornějším režimu. A úplně na závěr, cena. Koupě nového notebooku by nás neměla zruinovat, ušetřené penízky je lepší vložit do letenky, třeba za kolibříky.
Ač by se mohlo zdá, že se požadované parametry vylučují, existuje stroj, který se požadovaným kriteriím přiblížil. Acer Aspire 1810TZ-414G32N TimeLine.
Ano mohl jsem koupit nástupce svého osvědčeného Sony Vaio, ale cena byla třikrát vyšší než u Aceru! Pro mě neúnosné.

Netbooky, šrot pro slečinky
Před dvěma lety přišla firma Asus a Acer na trh s nepoužitelnými přenosnými notebooky, kterým se pro jejich hlavní účel začalo říkat netbooky. Tyto hračky sice vydrží na baterie dlouho, jsou velmi mobilní, ale vhodné pouze na vyřizování emailové pošty a surfování po jednoduchých internetových stránkách. Do otevírání tak složitých aplikací jako je třeba MS Exel, nebo dokonce nějaké grafiky bych se nepouštěl.  Použitý úsporný procesor to prostě nezvládne.
To jen malinko bokem, abyste se nenechali nachytat.

Noční můra, výběr vhodného notebooku
Nelehkou úlohu s výběrem mi usnadnily internetové stránky obchodu Alza.cz, kde nakupuji více jak 8 let. Právě pro výběr notebooku mají napsanou šikovnou aplikaci, kde si podle požadovaných kritérií vyberete vhodný notebook. Napíšete do okének parametry a výběr projde sítem. A těch pár co zůstane, jsou mašinky přesně pro vás.
Já jsem měl hledání ulehčené dokonale, zadal jsem parametry (výše popsané) a ve výběru (ze 790 notebooku v nabídce) mi zůstal pouze jeden model, Acer Aspire 1810TZ-414G32N TimeLine.

Notebook Acer Aspire 1810TZ-414G32N TimeLine
Tento model se pyšní hmotností 1,3 kg, i když je ve skutečnosti malinko těžší. Pohání jej dvoujádrový procesor Intel Pentium Dual Core SU4100 s frekvencí 1,3 GHz s operační pamětí 4 GB. Displej má 11,6 palců, je bohužel lesklý a skoro si myslím, že i čtyři roky staré Vaio jej má lepší. U notebooku inzerují těžko uvěřitelnou osmihodinovou výdrž na baterie.

Klady notebooku
dvojarový procesor; 4 GB operační paměti; nízká hmotnost; disk 320 GB; nízká cena (13.427 Kč); výdrž na baterie; Microsoft Windows 7

Zápory notebooku
lesklý nijak úchvatný displej; plastové pravděpodobně ne příliš odolné pouzdro; lesklý povrch, který se snadno ohmatává; absence DVD mechaniky; tlustý a těžký kabel k trafu; je to Acer

Pár slov závěrem
Nejsem příliš technicky nadaný člověk. Rodiče se podivují, jak se můžu věnovat fotografovaní a moje hodná žena Marta doma vyměňuje žárovky, opravuje modem a zprovozňuje wifi síť; proto berte moje technické soudy s rezervou.
Každý můžeme mít při výběru notebooku priority malinko jiné. Pokusil jsem se popsat ty svoje, věřím, že to někomu ušetří čas při rozhodování.
Používání notebooku na cestách je pro mě poslední tři roky na fotografických cestách nezbytnost. Jak pro promazávání a zálohování fotografií, tak pro zpracovávání materiálu (určování zvířat, psaní konceptů článků). V neposlední řadě je notebook na odlehlých místech světa kontakt s domovem, třeba u videa nějaké z her Divadla Járy Cimrmana.

Související odkazy
Specifikace notebooku v obchodě Alza.cz
Parametry legendárního Sony Vaio VGN TX-2
Co batohu na fotografickou cestu
Canon EOS 7D, univerzál do divočiny
Mazání, archivace a zálohování fotografií

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 29.1.2010

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 01. 2010 , kategorie: fototechnika, příslušenství
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(41 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Vláďa Bělohradský
Ahoj Ondro, přeji ti aby nový stroj sloužil! Ačkoliv, já bych se plasťáků bal od doby co sem viděl jak se umí rozkládat. :o) Kamarád udělal dobrou zkušenost s celokovovým MAC BOOK PRO 13" (30 tisíc s dph). Dle jeho slov při předělávání fotek mu na jedno nabití vydrží 8 hodin a vzhledem k jeho bytelnosti se nebojí ho sebou tahat v přeplněném baťohu. Dokonce na něj prodávají siliconový potah pro práci ve vlhkém prostředí.
Tomáš
Díky za odpověď. Nejsem zapřísáhlý Nikonista, myslím, že jak Nikon, tak Canon jsou kvalitativně na skoro stejné úrovni. Nevyplatí se mi přecházet na Canon, protože mám veškerou výbavu včetně makroblesku atd. Nikon. Mějte se hezky a přeji hodně zážitků při focení.
Tomáš: Těžko něco doporučit, ale hodně fotografů bylo spokojeno s Nikkorem 300/4, fotil s ní Ondrej Tlach nebo Petr Bambousek, oba byli spokojení. Trochu problém (pro mě) by bylo to, že je třístovka krátká. Pokud opravdu levnou variantu, doporučuji vyzkoušet Sigmu 400/5.6, je jich několik verzí a jedna je chválená a nestojí moc. Pár kamarádů má i poměrně použitelný světelný zoom Sigma 120-300/2.8. A nebo přejít na Canon, někteří to kvůli nabídce objektivů udělali :-)
Tomáš
Díky za odpověď. Ještě bych měl jednu otázku i když vím, že tahle diskuse původně nebyla o fotoaparátech. Zajímalo by mě, jestli byste mi neporadil nějaký objektiv pro Nikona na focení zvířat. Vím, že jste Canoňák, ale určitě máte známé, kteří fotí nikonem, nebo máte přehled i o jiných značkách. Myslím tím objektiv z nižší cenové kategorie, nebo bazar, kde by se dalo něco sehnat. Četl jsem dobré recenze na obj. Sigma 500/4,5, jenže i ta stojí nová 120.000,- což je pro mě moc peněz. Děkuji.
... a k tomu objektivu, záleží, co fotograf chce do snímku dostat, pokud chce u snímku zvířete i aktraktivní prostředí, postačí mu třeba i 70-200 mm. Pokud chce fotku do atlasu, sedící pták na větvičce s ostrými pírky po celé ploše fotografie bude i 800 mm málo. Osobně si myslím, že fotografování zvířat si lze bez trápení užít s ohniskem 400mm (650mm na kropu). Dlouhou dobu jsem tak fotil.
Tomáš: Ta problematika rušení zvířat při fotografování je na dlouhou diskuzi a nerad bych se k tomu vracel. Trochu jsem na problém upozornil loni a málem jsem se stal obětí linče - http://www.naturephoto.cz/priroda/135-fotografovani-ptaku-a-zakon.html V současné době s pobočkou Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK) konzultuji něco jako kodex, ne závazná pravidla, jen takové vodítko, jak se při focení chovat a něškodit. Osobně, pokud cítím, že fotografovaný objekt o mě ví, kašlu na to.
Mates
Pája nerváček..nenervuj se,ať se Ti nekousne pumpa :)
Tomáš
Tak jsem pročítal tuhle debatu a je mi z ní docela smutno na duši. Jako nezůčastněný pozorovatel bych měl na pana Prosického jeden dotaz. Zajímalo by mě, jaký má názor na to,že se fotografové často chovají v přírodě strašně a jde jim jen o ten kýžený obrázek. Plaší při tom zvěř a ptáky při krmení atd. Myslím, že se na to ptal Pavel. A ještě jeden dotaz, jaká sestava fotoaparátu a objektivu je podle Vás dostačující na fotky z divoké přírody. Myslím tím to minimum od Canonu a Nikonu. Děkuji.
Pavel
Pokud se někdo na něco zeptá, je podle Matese rypák a trouba. Fajn, potom jsi tedy Matesi debil !!!
Mates
Pavel:..mírní ve výrazech prej ...ty nejenom že si rypák,ale i trouba :)
Běž si pokecat někam na chat a nepruď tady :)
Pavel
Vašku, používáš příliš silná slova ("rypáků") , takže se mírni ve výrazech. Samozřejmě, že dneska fotí divokou přírodu kdejakej blb, kterej ani neví, jak se v přírodě chovat. Ale na té lepší úrovni, kde se dá hovořit o nějaké kvalitě je to mizerie, kromě pár jedinců, kteří si vyrazí fotit třeba do Kostariky, nebo Afriky atd.Nikdo tady nikoho nenapadá, jen jsme vyslovili svůj názor a to slušnou formou. Pak jsme chtěli na něco odpověď a ta se nám nedostala. Takže co si o tom máme myslet?
Vašek
Pavle, za nikoho nepotřebuji bojovat a pan Prosický nepotřebuje žádné ochránce.Nepatřím do žádné skupiny ani kamarádů p. Prosického a ani rypáků a otravů jako jste Vy :-) . A pokud si myslíte, že divokou přírodu fotí převážně movití lidé tak se jen tiše pousměji a myslím si své.Co se týče jmen...Radek, Pavel, Jirka...všichni tři jste mi lhostejní.Jen nechápu Vaše touhy po někom šlapat.
Pavel
Vašku, o daních tu psal Radek. Pokud chceš něčím argumentovat, tak si alespoň udělej pořádek ve jménech :-D! Asi patříš k těm , co pana Prosického znají a ví, že? A bolístky si nemám zapotřebí léčit tady!!! Jen jsem čekal, že na to, na co se tady ptáme dostaneme odpověď. Zatím za pana Prosického bojují jiní. Dotkli jsme se nedotknutelného mistra a on se k tomu patřičně postavil. Takže pro mě jen utvrzení v tom, že má nosánek pěkně nahoru !!!!!
Vašek
Tak nevím, zda si p.Jirka a p.Pavel léčí nějaké své bolísty na stránky pana Prosického. Nějak nechápu proč k článku o notebooku chtějí hodnotit, jaký je Ondra P. člověk a jestli má nebo nemá na dražší, natož kolik stojí jeho kurzy focení a dokonce i to jestli výdělek z nich daní! Připadne mi, dosti ubohé napadat člověka, který se nezdráhá podělit se svými zkušenostmi z fotografování a který rád zodpoví jakoukoliv otázku týkající se focení.Jsem rád pánové,že vás neznám osobně,styděl bych se za to
som ze ho absolvujem este raz...asi tolko..
musim sa p.Prosickeho v tychto diskusiach zastat,uz som to cital viac krat to napadanie Workshopov v ZOO...neviem za co by sa mal hanbit...ja osobne som sa ho zucastnil lebo som chcel,a vobec sa mi nevidel drahy,a to k tomu priratam cestu zo slovenska- Nove Zamky-Praha a spat,jedna prespana noc v Prahe-cca 6000 sk,a absolutne nelutujem,a pritom nie som clovek ktory je za vodou..absolutne korektny a profesionalny pristup p.Prosickeho,odpovedal na kazdu otazku,mne konkretne to dalo vela,a rozmysla
Pavel
Tohle téma nebylo o fotkách, ale o tom, že tu někdo napsal svůj názor a pochybnosti. Pan Prosický je zřejmě spokojený s tím, že ti, co ho znají vědí.....Ostatní mu nestojí za to, aby se k něčemu vyjadřoval. Odpovídá jen někomu, ostatní jsou pod jeho úroveň. Musíme si zvyknout na to, že jsou vyvolení a pak ten odpad. Pane Prosický, chováte se jako správný čech v tržním hospodářství. Přízeň těch, co vás znají neztratíte a na ty ostatní můžete kašlat dál. Ach jo, škoda slov.......
Petr Vaculík
Co je to proboza zase za debatu? Neměli bychom se bavit o fotkách?
Radek
Jarda: Jardo, ty si najivně myslíš, že z toho Ondra platí daně? Zajímalo by mě pane Prosický, jestli je a případně jaký, potřeba živnostenský list na pořádání workshopů?
Pavel
Ale pane Prosický, vy se hned urážíte. Třeba by Vás rádi poznali i ti, co Vás neznají. Jirka tu řekl jen svůj názor a vy se od něj distancujete. Právě proto, že by se lidé chtěli od Vás něco naučit, nechte ty, kteří Vás neznají, aby věděli, s kým mají tu čest. Souhlasím s tím, že se fotografování v divoké přírodě stává opravdu ve většině případů jen koníčkem těch movitých. A hlavně souhlasím s tím, že se lidé při tom focení chovají k přírodě strašně!!! Co Vy na to?
Ondra si k tomu své nenapíše, kdo mě zná ví (třeba i z akci které pořádám) a kdo mě nezná, jeho soudy mě nazajímají. Tečka. Pěkný víkend.
Jirka
Ale Petře, Ty jsi mě nepochopil. O to tady přece nejde, za kolik si kdo co koupí.Ale podat to, jako že je pro něho něco neúnosné, nad tím se zasměji.A co říkáš k tomu ostatnímu, co jsem zde napsal?
Petr Bambousek
Já teda nejsem Ondra a on si k tomu napíše své. Jen bych se těmi soudy byl kapku opatrnější. Mluvit o přetvářce na základě toho, že si někdo koupí notebook na cesty nižší kategorie než techniku na focení, je příliš přímočaré. Spíš je to otázkou priorit. Já osobně taky nechápu, proč si pořizovat NTB za 30 tis., když má za úlohu na cestě zálohovat a prohlížet fotky. Na druhou stranu si myslím, že o to víc dal Ondra do pevného PC a monitoru. A je to logické. Není účelné mít vždycky to nejdražší.
Jirka
........kteří se jedou pochlubit, co mají zase nového ve své výbavě, tak je mi z toho smutno. Ale to se netýká pana Prosického, byla to akce jiná. Docela by mě zajímal názor Ondřeje na tuhle věc, jestli necítí, že se vše kolem focení zvrhává špatným směrem. Myslím tím i bezohlednost fotografů vůči přírodě atd. Mohl bys mi Ondro na tohle odpovědět? Děkuji
Jirka
Ještě dám k dobru jeden příběh. Kamarád z FA mi říkal, že jeho známý jel na workshop. Přijel tam a byli tam samí movití snobové, kteří si vlastně jen udělali výlet se svýma výbavičkama za stovky tisíc.On se svým skromným vybavením, který se chtěl něco naučit, jim byl k smíchu. Utahovali si z něho a on druhý den znechuceně odjel domů. Nebylo to takové to štengrování při focení, ale vyloženě mu dávali najevo, že mezi smetánku nepatří. Jestli mají být workshopy a podobné akce jen srazem pracháčů,
Jirka
Nic neberu osobně. Nikomu nic nezávidím a fotografické umění pana Prosického nezpochybňuji. Ale nemám rád přetvářku a to, když ze sebe někdo dělá něco, co není.Jardo, myslíš, že za 6 hodin výuky focení v ZOO je cena 2100,- kč adekvátní? Já osobně bych se za to docela styděl. Je to můj názor, nikomu ho nevnucuji. Jen jsem poukázal na to, že dělat ze sebe někoho, kdo nemá na notebook a přitom utratí ročně mnoho desítek tisíc za focení po světě, to mi nepřipadne upřímné.
Jirko, ty to bereš moc osobně. Jednak má každý své priority a pak je jen tvoje volba, jestli na takový kurs focení příjdeš, nebo ne. Ty kursy nejsou třikrát týdně, takže když odečteš náklady (nejsou nijak velké) a daně (nejsou nijak malé), tak si tímto Ondra zase tak moc nevydělá.

Umět fotografovat alespoň z poloviny tak dobře jako Ondra bych velice rád. Důvod proč jsem se ještě na nějaký workshop nepřihlásil je nekompletní technika. Jsem ale rád, že můžu mrknout pod pokličku alespoň zde.
Jirka
Nějak nemůžu uvěřit v upřímnost Tvých slov. Máš fotovýbavu za 500.000,- kč, bereš za kurz focení v ZOO od jednoho člověka 2100,- kč. Nevím, kolik stojí cesta za kolibříky do Kostariky, ale bude to určitě taky pár desítek tisíc na osobu a snažíš se tu tvrdit, že notebook kolem 30.000,- kč je pro tebe neúnosný? Mám pocit, že se to, co děláš pro lid,i točí víc a víc kolem financí. Teď mě napadlo, třeba Ti firma Acer zaplatila za propagaci jejich ležáků :-) Ať se Ti daří v podnikání.
Jirka: Notebook mi lepší fotku neudělá :-) Raději ušetřené peníze vložím do letenek a do benzínu.
Jirka
Tak nevím, když máš fotoaparáty a objektivy za mnoho desítek tisíc,jezdíš na výlety za focením za další desítky tisíc, jestli je na místě škudlit na notebooku. Nevěřím, že bys na lepší neměl :-)
Vita
No nevim Acer neni znacka s moc dobrym jmenem, ale tim ho nechci srazet k zemi, vzdyt i samotne Sony melo velke problemy s bateriemi a cele serie se stahovaly, osobne bych volil nejake to Lenovo/IBM(prakticka konstrukce bez nejakeho zbytecneho designu) pripadne Dell, jenze to vse je o penezich a preferencich, kazdopadne at notebook dobre a dlouze slouzi!
Sam pouzivam srot pro slecinky asus N10Jc, plne mi vyhovuje velikosti, dlouhou vydrzi a zvlada HD video pres grafiku
Petr Bambousek
Měli jsme zase podobné uvažování, ale to mě ani nepřekvapuje :-) Já jsem nakonec vybral alternativu Dell Vostro 1220. A to hlavně proto, že jsem se nechtěl vzdát DVD. Notebook je dostatečně malý a má vše, co bych si přál od velkého PC - tedy 4GB RAM, 500 GB HDD a DVD. Beru ho na cesty a uvidíme, jak si povede. Baterka ukazuje kolem 5 hodin. Displej mi připadá věrný, ale s Vaio bych to radši porovnávat nechtěl :-) A červená barva, kterou jsem si objednal, je velmi decentní (ne jako Ferrari). Petr
Ondra
Píšete že na netboku je problém s grafickými programi ale to není až tak pravda. Mám netbook ASUS 1000H (Atom 1.6 GHz, 1 gb ram) a chodí mi tu celkem slušně PS CS4. Pravdou však zůstává že pracuji se soubory kolem 5MB. Co se týká práce s RAWem (kolem 10 MB) tak to už je složitější ale i tak má netbook slušné reakce. A jako náhrada fotobanky je netbook alespoň pro mě ideální řešení. Za 8000kč se kolikrát fotobanka ani nesežene :)
Já bych ještě dodal, že i když je můj Acer spíš do domácnosti, tak byl se mnou mnohokrát venku. Dokonce jsem s ním jel i několikrát vlakem. A věř, že v drncajícím vlaku se odolnost dobře prověří a to nemyslím zrovna trasu Brno-Praha :-)
Pak si ho beru na geocaching, kde semnou byl na různých místech republiky a logoval jsem v terénu.
Někdo má buď smůlu, nebo se neumí s věcmi zacházet. Co se týče servisu, tak to poslední co jsem slyšel bylo, že při každém servisu nainstalují znovu systém.
Peca
Já používám ASUS EEE 1005HA-BLK025S černý Int Atom N270 1.6/1GB/250GB/10'' 1.2 kg odolný proti otřesům (prej) a sem spokojený. Za 9 000kč mám výbornou fotobanku ... nevýhoda je že nemá vypalovačku, ale já ho mám prostě jen na zálohu fotek, upravovat je v notebooku mi příjde zbytečné takže tam nemám ani photoshop. Vydrží kolem 7 hodin a velikost je akorát do batohu .. samozřejmě jsou lepší a dražší, ale já raděj investuju do důležitějších věcí.
Jarda: Jako zálohy k notebooku vozím dva 320 GB externí disky Western Digital Passport (jeden má 200g), na tři týdny intenzivního focení a točení to stačí. Můj první notebook a jediný počítač (stolní počítač mám ani ne rok) byl od roku 2002 právě Acer. Běžel každý večer 4 hodiny a ještě nyní s ním pracuje tchyně. Bez jediné vady, nikdy nebyl ani přeinstalováván! Asi jsem klikař.
Petr: Jsem si vědom té loterie s Acerem, to co popisuješ jsem slyšel ze všech stran (poruchovost, potíže se servisem), Chtěl jsem opět Sony Vaio nebo Lenovo (IBM) ThinkPad, odolné stroje, ale cena byla v podobné konfiguraci dvojnásobná (spíš více). Prostě s podobnými parametry a cenou nebylo na výběr, proto ty rozpaky v úvodu. Bude to znít blbě, ale notebook na cestách je pro mě spotřební materiál (mám zažitý systém zálohování v terénu).
Petr
Vím, že tobě tohle může připadat jen jako další text od neznámého člověka na netu, takže se stejně rozhodneš dle sebe. Já toto jednání zažil na vlastní oči a uši (jak dopisy, tak přetlumočené telefonáty od majitele) a proto bych si Acer nekoupil. V jedné cenové kategorii se až tak parametry neliší, konstrukce nebo cokoliv jiného se může porouchat i u mnohem dražších modelů, takže jediným skutečným rozdílem je pro mě korektnost výrobce, respektive servisů pod jejich vedením.
Petr
...na dotaz "proč nejde systém, závada byla v pantu?" odpovězeno "systém nešel již ve chvíli, kdy se k nám NB dostal" ! Závada byla v HDD, z kterého se však data musela získat přes odbornou firmu, běžné postupy nezabraly. Co je nejlepší - NB byl na servis předán osobně i s ověřením, že systém funguje na místě! Bohužel zpět se zasílal poštou, ale na závadu při přepravě se Acer nevymluvil. Dobře věděli, že něco pokazili sami a vůbec se neobtěžovali HDD na vlastní náklady opravit a toto sdělit.
Petr
Ahoj. Mrkni určitě ještě na netu po referencích servisu Acer. Poruchovost bude asi stejná jako u každé jiné značky, servis však může probíhat různými způsoby. Ze svého okolí znám člověka, který s nimi moc dobrou zkušenost neudělal. Jednalo se o jeden ulomený pantík u zavírání tělo/panel. Bohužel si neudělal zálohu dat disku. Proč taky? Přece NB rozšroubují, vymění poškozené plasty a poskládají zpět?! NB se ve lhůtě vrátil, ale vůbec nenabootoval, "modrá smrt". ...
Ahoj Ondro. To co je bez mechaniky DVD je spíš netbook než notebook. Dneska jsou na trhu slušné externí disky s velkou kapacitou kdyby jsi měl málo.
Bohužel disk s kapacitou 1,5TB váží přes jedno kilo. Ovšem externí 2,5" pětistovka je na tom váhově lépe se svými 206g. Já osobně nakupuji v různých obchodech a výbornou zkušenost mám také s TS Bohemia.
Notebook od Aceru mám už od podzimu roku 2007 (Aspire5720G - spíš domácí) a maximální spokojenost. Stejnou přeji i tobě s tvým cestovním strojem