Zeptejte se, NaturePhoto.cz vám odpoví - 01

Myslím, že je to dobrý nápad. Vzhledem k tomu, že každý týden moje schránka obdrží 10 - 15 dotazů týkajících se fotografické techniky a fotografování a velmi často se opakují, rozhodl jsem se odpovědi publikovat. Třeba to pomůže i tomu, který by se k dotazu neodhodlal. Další otázky související s fotografování rád zodpovím. Zeptejte se, NaturePhoto.cz vám odpoví!

Pro dotaz využijte komentářů k článku nebo Kontaktní formulář.

 

 

BETTER BEAMER
Dobrý den, na vašem skvělém webu jsem objevil, že používáte blesk Sigma 500 DG Super + Better beamer. Já mám ten samý blesk, ale na netu jsem objevil více druhů beamerů. Můžete mi prosím poradit jaký je pro Sigmu 500 Dg Super nejvhodnější typ? A případně kde se u nás nechá beamer sehnat? Předem díky a at se daří,

Josef Pollak

Já jsem objednal Better Beamer na blesk Canon 550EX, na blesk Sigma se v té době nevyráběl, ten jsem si pak upravil, aby držel na blesku Sigma. V současné době Better Beamer v Česku nikdo nenabízí, já jsem jej objednával na www.bhphotovideo.com
Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz

 

ČIŠTĚNÍ SENZORU
Rad bych Vás poprosil o radu, vlastní zkušenost, týkající se čištění snímače
CCD. Bohužel se mi nedaří odstranit nečistotu odfukem (EOS 30D), tak se Vás chci zeptat jestli existuje jiná "neinvazivní" metoda, jak nečistotu odstranit, připadně co říkáte na čistidla typu PHOTOSOL Sensor Swab apod. Přeji Vám hezky den!
M. Dobes


K čištění (odebírání) větších něčistot používám pouze čistící tyčinku KAISER SPECKGRABBER Pro SGP Je to poměrně snadné a rychlé, nic jiného nepotřebuji. Vzhledem k tomu, že používám obvykle nízké clony, nečistoty na čipu jako problém nevidím.
Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz


KOUPĚ OBJEKTIVU CANON EF 400/5,6 L USM
Předně bych Vás chtěl pochválit, protože je radost se na Vaše fotografie dívat. Řekl bych úžasná škola fotografie a smekám před vámi. Začínám s fotografováním zvířat ve volné přírodě a jelikož je pro mne fotografování pouze koníčkem a ne prostředkem obživy tak jsem uvažoval o nějakém cenově dostupném teleobjektivu. Jako dobré řešení mi připadá koupě objektivu Canon 400 mm f/5,6 L USM, který také používáte. V ČR stále tento objektiv není k sehnání, alespoň všude kde jsem se na něho ptal, bylo mi odpovězeno záporně nebo ještě lépe, odpověď nedošla žádná. Na vašich stránkách jsem se dočetl jakým způsobem jste jej sehnal a jelikož s nakupováním ze zahraničí nemám zkušenosti tak jsem se chtěl optat zda byste mi nemohl sdělit nějaké podrobnosti jakým způsobem je možné tento objektiv, případně další vybavení sehnat a jaký je postup při nákupu ze zahraničí a co je v souvislosti s tímto potřeba absolvovat. Za odpověď předem děkuji a přeji dobré světlo a spoustu dalších vydařených fotek.
Jan Kollmann


O problémech se sehnáním fototechniky Canon v Evropě vím, poptávka převyšuje nabídku. Navíc, objektiv Canon EF 400mm f/5,6 L USM se již pravděpodobně do Evropy oficiálně dováží, proto ty problémy.
Možná jako nejednoduší se mi jeví alternativa nákupu přes mého kamaráda Michala Jirouše (mj@itbusiness.cz), který jej bude pro zákazníka právě nyní shánět v USA, vzal by rovnou dva, přeposílám mu na e-mail, ať vám nabídne cenu, třeba se domluvíte. Problém s objednáním, dopravou, DPH a clem by byl na něm. Pokud by jste se chtěl do nákupu pustit sám, doporučuji můj článek Nákup fototechniky v USA. Jsem rád, že se Vám moje fotografie líbí a budu rád, když se budete na moje stránky vracet.
Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz
UKLÁDÁNÍ DAT DO TIFF SOUBORŮ
Dobrý den, ačkoliv jsem si pozorně přečetl Váš článek na serveru Fotoaparát.cz, nepostřehl jsem, do jakého formátu ukládáte fotografie (původně v RAWu) po úpravách. Jde je v nějakém programu uložit zase do RAWu, nebo je ukládáte do TIFFu či BMP, kde zabírají cca trojnásobnou velikost? Předem děkuji za odpověď!
Petr Marek


Dobrý večer, u zpracovaných fotografií z RAWu, u kterých předpokládám další publikovaní, používám pro uložení formát TIFF. Tolik jich zase není, mám v TIFFu pouze zlomek fotografií.
Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz

CANON EOS 5D NEBO CANON EOS 1D MARK II N
Měl bych na Vás jednu otázku a jsem přesvědčen že byste mně ji mohl zodpovědět.Naskytla se mně možnost obnovit svůj "vozový" park. Do dneška jsem fotil s tělem Canon 10D spolu s objektivy 135L a 35L . Rozhoduji se mezi EOS 5D (novým) a 1D mk2 N (starším, ale ve stejné cenové relaci jako nový 5D). Dočetl jsem se, že jste obě dvě těla v ruce měl a chtěl bych znát Váš názor co by bylo v mém případě lepší, fotím převážně svatby, svatá příjímání, portréty a krajiny. To mně primárně předurčuje ke koupi 5D ale přece jenom ve mně hlodá červík a láká mně u 1čkové řady rychlejší a spolehlivější AF, konstrukce a mnoho dalších věcí. Na druhou stranu nevím zda by pro mně nebyla 1D zbytečná a v mém případě neudělalo 5D lepší práci.... poradíte?
Michal Šofer


Stál jsem před podobným rozhodnutím (a i když mám jasno, pořád přemýšlím). Stejně snad budu mít do tří let oboje. K tomu co fotíte, bych jednoznačně volil 5D, ten obraz z toho je dokonalý, AF je lepší než na 20D (30D), ta konstrukce sice není jako na 1D řadě, ale pokud to netaháte do pralesa, není problém (ostatně problém není ani v tom pralese!).
U jmenovaných objektivů si navíc do plna užijete s FF kouzla hloubky ostrosti, jako jsem si ti užíval já třeba u makra (minimální clony). Můj názor znáte, ale rozhodnutí je na vás. Myslím, že to, že fotím zvířata a přesto jsem vážně uvažoval o 5D mluví za vše. Obrazová kvalita je pro mě důležitá (tisky 40x60 a více).
Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz

PROGRAM NA PŘEVOD RAW SOUBORŮ
Dobry den, chcel by som sa Vas spytat aky pouzivate software na upravu RAW? Neviem ci si dobre pamatam, ale raz som niekde na internete cital nieco v tom zmysle, ze sa chystate napisat nejaky clanok o upravach fotiek (upravy, zmensovanie, doostrovanie...). Velmi rad by som si nieco take od vas precital, pretoze vase fotografie su vynikajuce. Za Vasu odpoved vopred dakujem.
Marian Manur

Těší mě, když se fotky líbí, diky. Poslední rok používám na RAW Canon Digital Photo Professional, nyní ve verzi 3.0, která je na stránkách Canon zdarma ke stažení. Zkoušel jsem hodně a vyhovuje mi nejvíce, i když může někdo tvrdit, že jiné je lepší.
Zmenšovaní a úpravy pro web mám rozdělané, ale asi to přijde až na nový web, který bych chtěl do podzimu vyrobit.
Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz
Pro dotaz využijte komentářů k článku nebo Kontaktní formulář.

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
31. 08. 2007 , kategorie: otázky
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

přečetl jsem si , že - Poslední rok používám na
RAW Canon Digital Photo Professional, nyní ve verzi 3.0, která je na
stránkách Canon zdarma ke stažení.
Nikde na stránkaách se mi do
nepodařilo najít. Nevíš prosím kde ho sehnat? Děkuji Jirka.
Dobrý večer,
nejdřív chci
vyjádřit muj obdiv k vaší praci (koníčku),
ja dokonalá! Chtěl bych
také publikovat Mé fota na
webu. Mohl by jste doporučit kde a jak
si založit strá-
nky a popsat jak na nich pracovat.
Děkuji
Švejda
Dobdý den pane Prosický,Jsem ročník 57 a fotgrafuji
od 12let s nějakejma přestávkama pouze na klasiku 6x6 nebo kinofilm,
jsem z vesnice , kde mam velkou možnost jakýchkoliv témat příroda
,zvířata lidi no prostě všechno a za ničim moc nejezdím ani za divokou
zvěří , občas příjdou nebo přiletí do moji bezprostřední blízkosti, to
jenom na začátek. Trochu jsem se seznámil s panem Klimešm z Brna v
ledačem mě dost pomohl, ta se taky obracím na vás taky pro nějakou tu
radu jesti koupit digi ,nebo něja
Dobrý den, měl jsem v ruce oba,
u obou znám možnosti a limity, řeknu svůj názor.
Kdyby za mnou
někdo přišel a řekl tak si jeden vezmi, vzal bych EOS 5D.
Důvodů je
několik:
- menší hmotnost
- snažší ovládání
- méně poutá
pozornost
Pro 1Ds Mark II je pouze kvalita obrazového výstupu, ale
ten náskok není nijak propastný.
Dobrý deň, veľmi by ma zaujímalo ako by dopadol EOS
1Ds mk2 v porovnaní s 5D, ohľadne praktickeho využitia, ak by išlo o
fotenie krajiny, portrétov, či rôznych akcií (koncerty, festivaly..)
ďakujem za odpoveď.
E.Tokarčík