Ostrov Runde, průvodce fotografa

Jelikož se mi před sezónou začínají množit dotazy na téma fotografování ptáků na ostrově Runde, rozhodl jsem se své zkušenosti alespoň stručně shrnout. Nebudu se muset v e-mailech opakovat a třeba budou informace cenné i pro zájemce, kteří by se k optání neodhodlali.

Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Atlantic Puffin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 30D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 320 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. července 2007 20:24:49, Kaldekloven, ostrov Runde (Norsko) Proč na ostrov Runde
Nedaleko pobřeží středního Norka najdete pár kilometrů vzdálený ostrůvek, který je přecpán koloniemi arktických ptáků. V mnoha případech se jedná o jejich nejjižnější hnízdiště v Evropě. Přestože jsou na dostupnějších útesech Velké Británie a Irska mnohem lepší místa, Runde se stalo po roce 2007 hitem.

Kdy ostrov navštívit
Jednoznačně největším lákadlem na ostrově je papuchalk bělobradý, proto je vhodné svojí návštěvu směřovat do data, kdy bude krmit rybičkami mladé. To obvykle vychází na poslední týden v červnu a první polovinu července.
Pokud se rádi zaměříte i na něco dalšího z ptačího světa, doporučuji měsíc květen, kdy zde, zejména na skalnatém mořském pobřeží, můžete na tahu zastihnout prakticky cokoli. Ostrov Runde má příjemné klima po celý rok a to včetně zimních měsíců. V té době ale budou papuchalci na moři.
Bohužel v posledních třech letech se na Runde hodně změnilo. Z klidného ostrova, kdy jste u papuchalků proseděli celý den sami a jen občas se na půl hodinky objevil někdo další, se stal Václavák s čilým ruchem. Nejednou se tak stane, že na Papuchalčí skále je současně deset fotografů a dalších dvacet běžných návštěvníků ostrova. Do kopce vede nová cesta, na východním cípu se staví obrovský areál Runde Environmental Centre až pro 90 návštěvníků a lidí přibývá a přibývá...

Fotografované druhy ptáků
Papuchalk bělobradý (Fratercula artica), chaluha velká (Stercorarius skua,  alka malá (Alca torda), alkoun úzkozobý (Uria aalge), kormorán chocholatý (Phalacrocorax aristotelis), ústřičník velký (Heamatopus ostralegus), terej bílý (Morus bassanus), krkavec velký (Corvus corax),  racek stříbřitý (Larus argentatus), buřňák lední (Fulmarus glacialis), sokol stěhovavý (Falco peregrinus), koliha velká (Numenius arquata), vrána obecná šedá (Corvus corone cornix), orel mořský (Haliaeetus albicilla) a další.

Doprava na sever

Pro cestu na ostrov existují dvě možné alternativy, přeprava letadlem a osobním autem. Pokud pojedete sami, nebo jen s rodinou, doporučuji letecký spoj z Prahy do Bergenu za 3500 Kč (dále pak autem z půjčovny, nebo místním autobusem). ‚
Pokud naplníte auto čtyřmi pasažéry, zkušenými řidiči, doporučuji cestu osobním automobilem (náklady se pěkně rozpočítají a focení na Runde vyjde opravdu levně). Takto jsem cestoval i já v roce 2006 a 2007. Náklady se vším všudy, včetně bydlení a přepravovaného jídla, byly 14 tisíc korun na jednoho! Podrobnosti níže.
Při cestě autem a šikovném plánování trajektů se na ostrov Runde dostanete za 24 hodin (s přestávkami pouze na krátké protažení a tankování).
Cesta na ostrov (1966 km) vede po trase – Praha – Drážďany – Berlín – Rostock - Kodaň – Götebork – Oslo – silnice E16 – silnice 51 – silnice 15 – silnice E39 – silnice 654 - Runde. Trasu si lze virtuálně projet na maps.google.com Po cestě musíte dvakrát plout na trajektu, velkým z Rostock do Gedser a malým na silnici E39 mezi Folkestad a Volda. Na samotný ostrov Runde pak přijedete po mostě.

Ubytování u papuchalků
Ačkoli je Runde ostrůvek poměrně malý, je zde několik možností ubytování a další se nově budují. Lze zde kempovat, parkovat s karavanem, bydlet v malinkých chaloupkách, klasickém hotelu nebo můžete mít vlastní domeček.
Poslední variantu rozvedu, protože se mi po poslední návštěvě jeví jako ideální.
Po jednání s majiteli hotelu Christineborg Coast Hotel  v roce 2007 se mi podařilo sehnat pronájem nevyužitého domečku přímo u cesty k papuchalkům, kde se pohodlně vyspí  šest návštěvníků a v případě potřeby třeba až 10 (další čtyři již s nutnou karimatkou). Domeček je vybaven vším potřebným, včetně lednice, kuchyně s nádobím nebo i vysavačem (pro úklid před odjezdem).
A to nejdůležitější na závěr, pronájem domečku (bez ohledu na to, kolik má nakonec obyvatel) vyjde na 2400 CZK na den (700 NOK)! Platí se až před odjezdem, tzn. pokud nemá rezervaci někdo další, klidně můžete zůstat déle. V případě zájmu kontaktujte Christine Diane Goksoeyr (chrispat@online.no).
Další možnosti bydlení, pro případ, že bude obsazeno, uvádím v Souvisejících odkazech.
Prostorná chaloupka od Christine Diane Goksoeyr Počasí na Runde
Přestože mě při dvou cestách v roce 2006 a 2007 zastihlo počasí vyloženě slunečné, s teplotami 18 – 26 °C, přistupoval bych k severské přírodě s respektem. I proto, že jsem slyšel vyprávění o červenci na Runde v péřové bundě nebo i o týdenním dešti.
I tak si myslím (jsem optimista), že budete mít pěkně. S atraktivním proměnlivým počasím, zima nebude a intenzivní déšť více jak dva dny po sobě neuvidíte. Jediným doporučením jsou pak nepromokavá bunda a kalhoty (oboje s membránou Gore-Tex). Nezbytností je i kvalitní obuv do rozeklaného pobřeží, na skály útesu a vlastně i mezi drny na náhorní pastvině ostrova. Počasí se na ostrově rychle mění. Pokud bude ráno mlha a bude intenzivně pršet, neměl by to být důvod zůstávat v chalupě.
Uvědomte si, že budete venku i 20 hodin v kuse. Severské dny jsou opravdu dlouhé a nejlepší světlo je mezi 22. hodinou a půlnocí. Jednou se mi stalo, že jsem fotografoval 24 hodin v kuse, pouze s dvouhodinovým odpočinkem, ležíc v trávě při poledním sluníčku!

Nákup potravin na ostrově

Možnosti nakupování potravin jsou na ostrově velmi omezené, zejména čerstvé pečivo je do hodiny pryč. Otevírací doba těch dvou jediných krámků je velmi omezená a cesty za nákupy zbytečně ukrádají čas, který můžete trávit třeba s papuchalky. Proto z vlastní zkušenosti doporučuji vést všechno jídlo a pití z Česka. I proto, že je jídlo v Norsku drahé a místní pivo pivem rozhodně není.
Na ostrově jsou dva krámky jeden menší u kempů s karavany a druhý (samoobsluha) u bydlení Runde Vandrerhjem.

Náklady na cestu
Pohonné hmoty – 13000 CZK (odhad, 2000 km)
Dálniční poplatky (Norsko) – 120 NOK (za cestu tam a zpět)
Trajekty Rostock – Gedser – 235 EUR (za cestu tam a zpět)
Trajekty Folkestad – Volda – 240 NOK (za cestu tam a zpět)
Most Dánsko – Švédsko – 600 SEK (za cestu tam a zpět)
Ubytování Christine Diane Goksoeyr – 700 NOK (chalupa za den)
Jídlo – 1000 CZK (pro jednu rozežranou osobu)
Výlet lodí – 250 NOK (pro jednu osobu)
Týdenní fotocesta na Runde celkem – 13000 – 14000 CZK

Pozn.: Celková kalkulace pro jednoho při cestě čtyř fotografů v osobním autě se spotřebou okolo 7 – 8 litrů na 100 km

Papuchalk bělobradý (Fratercula artica), Atlantic Puffin
Jednoznačně největší atrakce ostrova. Na Runde hnízdí pouze na západním útesu v severní části ostrova. Papuchalka najdete v nejvyšších patrech skal, až téměř u hrany. Nejvíce obsazených hnízd je na Papuchalčí skále. Papuchalk je aktivní celodenně (1,2).

Chaluha velká (Stercorarius skua), Great Skua

Nejaktivnější predátor na ostrově, kterého můžete potkat na pastvinách v centrální části ostrova v polovině cesty k papuchalkům. Chaluhy jsou na pastvinách velmi roztroušené, přesto je nepřehlédnete, oni si vás najdou  (7,8)

Alka malá (Alca torda), Razorbill Auks
Alkoun úzkozobý (Uria aalge), Common Guillemot
Kormorán chocholatý (Phalacrocorax aristotelis), Common Shag

Tyto druhy hnízdí ve střední nepřístupné části útesu na západní straně ostrova,  pro jejich fotografování je nejvhodnější absolvovat výlet lodí podél pobřeží (2,3)

Ústřičník velký (Heamatopus ostralegus), Oystercatcher

Potkat je můžete všude kde je skalnaté pobřeží, s pozvolným břehem okolo celého ostrova. Ti pro fotografování nejtrpělivější jsou v oblasti kempu na východní straně ostrova (5,6,9)

Terej bílý (Morus bassanus), Northern Gannet

Pro fotografování je opět nejlepší výlet lodí, pouze ojediněle terejové vystoupají výše (když je silný vítr). Lze je pak fotografovat na severním okraji útesu. Možnosti pozorování terejů jsou na ostrově velmi omezené (ve srovnání s jinými hnízdními skálami) (2,3)

Krkavec velký (Corvus corax), Raven

Poměrně pravidelně je lze potkat na rozcestí, kdy máte po levé straně cestu k Papuchalčí skále a po pravé pěšinku na nejvyšší bod ostrova (2)

Racek stříbřitý (Larus argentatus), Herring Gull

Hnízda jsou na nepřístupném západním útesu, v jeho střední části. Racky lze ale potkat kdekoli na pobřeží a ve většině případu je možno je nerušeně fotografovat (2,3)

Buřňák lední (Fulmarus glacialis), Northern Fulmar

Několik hnízd můžete potkat na útesu východní části ostrova a zde je při jejich návratu z moře jediná možnost je fotografovat (4)

Léto s arktickými ptáky

Ptačí ostrov Runde je rájem pro fotografa, který touží poznat život arktických ptáků. Během týdenního intenzivního fotografování můžete být svědky nejznámějších projevů chování zvířecích obyvatel. Přestože nebude při fotografování sami, vyplatí se na další návštěvníky povznést a chvíle v koloniích ptáku si užít. Třeba i při fotografování krajiny, která je zejména při západu slunce a hodinu po něm obtížně popisovatelná.
Šťastnou cestu na ostrov přeje, Ondřej.

Článek Papuchalk bělobradý, tučňák severu (4 fotografie)

Článek Chaluha velká, lovci fotografů (3 fotografie)

Fotografie zvířat a krajiny z Norka ve Fotobance (80 fotografií)


Protože jsem na ostrově byl naposledy v roce 2007, čerpal jsem aktuality i od kamarádů, kteří se na ostrov vypravili loni. Přesto, pokud objevíte letos nějakou nesrovnalost, napište mi, ať je tento materiál stále aktuální pro ostatní. Pokud hledáte spolucestovatele na ostrov, předám vám kontakty.

Související odkazy

ubytování Christineborg Coast Hotel
chaloupky Runde Hostel (Runde Vandrerhjem)
výlet lodí kolem pobřeží ostrova
kemping na Runde
trajekt Rostock - Gedser (Scandlines)

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 23.2.2010

První prioritně fotografická cesta českých fotografů na ostrov Runde v roce 2006. Z leva do prava, Láďa Vít, Bohdan Němec, Ondřej Prosický a Pepa Hrubý. Druhá fotocesta na Runde v roce 2007. Z leva do prava, Míra Dvořák, Petr Pazour, Michal Jirouš a Ondřej Prosický.

Alka malá (Alca torda), Auks Razorbill, Alka malá (Alca torda) Auks Razorbill, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 30D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 640 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. července 2007 18:50:50, ostrov Runde (Norsko) Chaluha velká (Stercorarius skua), Great Skua Chaluha velká (Stercorarius skua) Great Skua, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Přepočtené ohnisko: 640mm, Stativ: Gitzo 1227 + 1377M, Clona: 7.10, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Měření expozice: se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: +2/3, Vytvořeno: 7. července 2006 12:40:18, Goksoyrmyrane Naturreservat, ostrov Runde (Norsko) Terej bílý (Morus bassanus) Terej bílý (Morus bassanus) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 30D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM,Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 640 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Blesk podrobně: Ne, Vytvořeno: 5. července 2007 19:10:51, ostrov Runde (Norsko) Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Papuchalk bělobradý (Fratercula artica) Atlantic Puffin, Autor: Ondřej Prosický, Model aparátu: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Přepočtené ohnisko: 640mm, Stativ: Gitzo 1227 + 1377M, Clona: 7.10, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Měření expozice: se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -2 EV), Vytvořeno: 2. července 2006 17:37:04, Kaldekloven, ostrov Runde (Norsko) Pozn: poměrně značný výřez obrazu

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
23. 02. 2010 , kategorie: cesty, evropa
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(15 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Tomaš: Jak píše stručně Daniel. Podobné povídání na téma Helgoland připravuji, jen nemám aktuálně moc času. Určitě to někdo brzo napíše, na ostrově už bylo hodně českých fotografů.
Tomáš
Díky moc pánové, musím se tam podívat, je to můj sen, takhle si zafotit!
Daniel Černý
OPRAVA: né kde kotví lod do Cuxhavenu ale na Helgoland samozřejmě:)
Daniel Černý
Tomáši Dan má pravdu Michal o tom napsal článek. Jinak já jsem na Helgolandu byl a vřele ho doporučuji je to tam opravdu super. Nejlepší je jet autem do Cuxhavenu tam nechat auto na parkovišti přímo před molem kde kotví loď do Cuxhavenu. U lodě je budka kde si koupíš lístek a je to. Na Helgolandu si žádné ubytování nerezervuj najdi si ho až na místě všechny domky tam jsou zimmer frei a je to levnější. Na vedlejší ostrov Dune kde jsou tuleni jezďí člun za 4 Eura každou půlhodinu.
Daniel Senohrábek
Tomasi to najdes tusim u Michala ten to popsal jak se tam dostat, viz. tady: http://www.photonature.cz/clanky/cestovani/47-helgoland-zivot-na-utesu.html
Tomáš
Dobrý den, moc hezký článek. Mohl byste napsat něco podobného o tom, jak se dostat na ostrov Helgoland ? Myslím, že by to uvítalo hodně fotografů z FA. Děkuji!
Daniel Černý
Díky za velmi užitečný a pěkný článek. Letos na Runde jedu právě s Michalem Jiroušem tak už se moc těším.
Mecan: Je tam toho spousta, mám tu XLS soubor všech hnízdících ptáků na ostrově, má to skoro stovku položek. Málokdo ví, že se ba Runde dají vyfotit i jeleni!
Petr: Co si pamatuji, na jedné pastvině dole pod kopcem (blízko mostu) stan stál. Určitě doporučuji zaptat se majitele pozemku. Jinde, u papuchalků, bych to raději nezkoušel.
Mecan | Photomecan.eu
Ahoj Ondro,

kdo je na drobné pěvce, potká i hnízdící lindušky skalní (na pobřeží), bělořity šedé (u majáku) a konopky žlutozobé (různě :) )...

Martin
Petr
Zdravím. Jenom jeden dotaz. Dá se stanovat venku mimo kempy? Díky
Petr Vaculík
Ahoj Ondro. Příští rok se tam chystám na Michalův workshop, tak doufám, že to všechno vyjde a i nějaké fotky budou. Článek super, je to pěkně shrnuto.
Honza Veber
Super článek Ondro! pokud se vydám, dám Ti vědět, ale i ostatním to hodně pomůže!
Honza
Janko: Díky za zprávu, dalo se čekat, že se to zvedne, i tak je to na norské poměry slušná cena a pokud se domeček naplní, tak je to vlastně levné. Trajet Rostock - Gedser stál v roce 2006 přesně 100 euro, loni prý 115 euro, snad to letos výrazně více nebude. Užij si to tam!
Janko
Ahoj Ondro, Michal mi dal kontakt na Christine a já jedu týden po nich a cena chaty u Christine je na tento rok 900 NOK/ den včetně jejich daně, to pro tvoje doplnění. Starý hotel je už uzavřen a je tam nově vybudovaný turistický hotel na začátku ostrova, ale to je daleko k papuchalkům. Ceny trajektů nevím, ale snad to nebude o tolik dražší než loni. Dík a měj se.