Kudlanka nábožná

V přírodě už jsem viděl letos, obvykle to jsou věci dokumentované, které fotograf tak nějak čeká, nebo doufá, že proběhnou. Pouze výjimečně jsem se setkal s něčím, co se čekat nedalo. To je vždy svátek, výborná příležitost přinést něco jiného. Bohužel takových momentů je poskrovnu. Jedním takovým je zážitek z fotografování ve společnosti kudlanek nábožných na prosluněné Moravě.

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa), Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 11:39:31, NPR Váté písky, Bzenec (Česko)Když samice žere samici
Že je samice kudlanky nábožné schopná sežrat samečka, se lze dočíst poměrně často, i když je to jev poměrně nahodilý a v přírodě málo četný (obvykle k tomu docházelo v zajetí, kdy neměly kudlanky přísun potravy). To, že je samička kudlanky schopná sežrat jinou samici, jsem si však nepředstavoval ani v nejdivočejších snech, i proto, že jsou stejně velké. Díky tomu, že jsme u kudlanek strávili nepřetržitě dva dny, jsme zaznamenali věci, které by nám při náhodném setkání unikly.
Už přítomnost většího počtu samic kudlanek na malé ploše, není příliš typickým jevem. Navíc bez samečků, kterého jsme našli pouze jediného. Dvě samičky se dlouhé tři hodiny bezproblémově tolerovaly na jednom místě, než došlo k něčemu, co pro ně není rozhodně typické.
Ta menší (už to samo je překvapivé) se přiblížila k té větší a po krátkém šavlování, obtočila svoje lapavé nohy kolem krku té druhé. Nebylo pochyb, co bude následovat, kudlanky své oběti často takto začínají požírat. Když byla oběť takto zafixovaná, přibližně po 15 minutách, začala menší kudlanka na té větší hodovat. Nejdříve se jí zakousla do „ramene“, kde začala pomalu uždibovat, až vytvořila poměrně znatelnou dírku.
V tuto chvíli byla oběť stále živá, o čemž svědčilo to, že kudlanka roztahovala křídla a prohýbala zadeček. Toto trvalo dlouhou téměř hodinu, než ji hodující kudlanka oddělila hlavu od těla. O smrti již nebylo pochyb, i díky patrné zelené kapičce (hemolymfa), které se postupně zvětšovala.
Pořád jsem si říkal, kdy tohle skončí. Nemohl jsem uvěřit, že ji slupne celou, což se nakonec po dvou hodinách i stalo. Ani se ji výrazněji nezvětšilo bříško. Z EXIFu u fotografií je nyní dobře zřejmé že doba od útoku do pozření posledního sousta (zadeček) trvala více než tři hodiny!
Pochopím, že nebude tento popis každému po chuti, ale i tohle k přírodě patří. Když jsem se nyní pokoušel v literatuře najít podobný dokumentovaný případ, nepodařilo se mi to. Osobně se domnívám, že více než o ukojení hladu šlo v případě útoku o teritoriální chování. Lokalita je bohatá na samičky a příliš se mezi sebou nesnesou.

Zajímavosti o kudlance nábožné, které možná neznáte

  • samička kudlanky nábožné je výrazně větší než sameček, 5 – 9 cm oproti 4 - 6 cm u samečka.
  • samečka je též možné poznat podle delších tykadel, a podle článků zadečku, sameček jich má osm (samička pouze šest)
  • přestože má sameček i samička křídla, výrazně lepší letec je sameček kudlanky, který může uletět až desítky metrů, samička se k letu odhodlá pouze zřídka a let je velmi krátký (pouze v řádu několika málo metrů).
  • kudlanky jsou především zelené, ale můžeme se setkat i se zbarvením hnědým a béžovým, zejména na konci sezóny v září a říjnu. Jejich zbarvení v přírodě je velmi nenápadné a stěžuje jejich nalezení, a to i na místech s bohatším výskytem.
  • typickým znakem kudlanek je první pár končetin, jedná se o tzv. lapavé (loupeživé) nohy, ty jsou uzpůsobené k lovu, působí jako střenka zavíracího nože. Jak se semkne holeň (tibia) a chodidlo (tarsus), hlavičku snadno ustřihnou. Další dva páry končetin jsou kráčivé.
  • Na vnitřní straně stehna (femur) se nacházejí černé aposematické (výstražné) skvrny připomínající oči a sloužící k zastrašení predátorů.
  • kudlanka nábožná umí neuvěřitelné věci, jako jediný druh kudlanek u nás i ve světě dokáže, aniž by hnula tělem, otočit hlavu o 360 stupňů. Přiblížíte-li se ke kudlance, snadno postřehnete, jak vás sleduje a otáčí za vámi hlavu. Oči jsou od sebe dost vzdálené, kudlanka proto vidí prostorově, což jí umožňuje naprosto přesné zaměření kořisti (a sledování fotografa)
  • kudlanky se živí zejména bezobratlými živočichy, avšak v literatuře jsou popsány těžko uvěřitelné případy, kdy kudlanka ulovila drobné obratlovce.
  • kudlanka nábožná je obratný dravec, který dobře využívá svého maskování a loví ze zálohy. Dokáže dlouho číhat na svou kořist. Poté vystřelí své loupeživé nohy, zachytí kořist a zaživa ji sežere.
  • poměrně překvapivé je, že kudlanky nábožné se mohou množit i partenogeneticky. V případě, že není po ruce vhodný sameček, vyvine se jedinec ze samičího vajíčka bez oplození samčí buňkou. Tehdy se rodí pouze samice, v terénu pak můžete pozorovat mnohonásobně větší výskyt samic oproti samečkům. To byl příklad NPR Váté písky, samce jsme našli jednoho, samiček asi šest. Příkladem může být dokumentované zabití a pozření samice samicí.
  • páření může trvat až několik hodin. Samičky kladou až do října přibližně 200 vajíček do pěnových kokonů.  Larvy přezimují a líhnou se na jaře, dospějí koncem léta.
  • přestože se o kudlankách traduje, že samičky po páření požírají samečky, děje se tak v přírodě pouze vzácně a jen při nedostatku vhodné potravy. Jak dokumentují přiložené fotografie, vyloučit nelze ani napadení a pozření samičky samičkou. Domnívám se, že tento jev může být způsobem spíše teritoriálním chováním, než touhou se nasytit.
  • Většina z přibližně 1700 druhů kudlanek tráví čas čekáním, jakoby v modlitbách (viz. přiložené fotografie). Proto nejznámější z nich dostala název kudlanka nábožná. Ale žádná lenoška kudlanka není, v říši hmyzu platí za nejvychytralejší lovce.
  • Kudlanky jsou mistryně převleku, maskování jim pomáhá lovit i ukrývat se před jinými dravci. Kupříkladu ekvádorská kudlanka má stejné zbarvení a strukturu jako mech na větvičce. Kudlanky ale mohou vypadat jako listy, tráva, větvičky, kameny nebo dokonce i jako mravenci.
  • Ať si to přiznáme nebo nepřiznáme, přehlédnout, že se nám tu podnebí otepluje, nemůžeme. Zvířata, která mají domov ve Středomoří, se stěhují více na sever, ať už jsou to vlhy pestré, nebo právě kudlanky nábožné. Ještě před lety bylo setkání s kudlankami spíše náhodné, nyní se s nimi můžeme setkat na mnoha místech Moravy. Vždy tam, kde si budete připadat jako na subtropické stepi.

Setkání na lokalitě NPR Váté písky iniciovali kamarádi ze serveru www.macro-world.cz, Tomáš Valenta a Jirka Hodeček, se kterými jsem fotografoval už loni na Polaneckých rybnících, a moc se nám to všem líbilo. Hodiny strávené ve společnosti podobně nadšených fotografů jsou pro mě. po hodinách které trávím sám ve fotografickém krytu nebo na cestách autem, vždy příjemným občerstvením. Při cestě na Moravu mě doprovázeli kamarádi Petr Bambousek a Mirek Hrdý. O tom, že je lokalita pro přírodovědce a fotografy atraktivní svědčí i to, že jsme tam nebyli sami.

Související odkazy:
Roháč obecný, největší brouk
Fotografování vážek na Sri Lance
Vážka plavá (Libellula fulva), unikát od Hodonína
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa
Rosnička zelená, modelky od Polanky
Povídání o kudlance nábožné od Michala Jirouše

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 16.8.2009

 

 

Videa byla pořízena digitální zrcadlovkou Canon EOS 5D Mark II s objektivem Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Prezentuji pouze krátké ukázky, celý záznam čeká na sestříhání a složení, kdy to budu dělat, fakt nevím. Takto mi doma leží i videa tučňáků z Falkland...

Get Flash to see this player.



Get Flash to see this player.



 

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa), Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 6:16:54, NPR Váté písky, Bzenec (Česko)

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 14, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 8:32:30, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 9:30:38, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 7:56:24, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/6 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 19:36:12, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. srpna 2009 7:46:32, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/13 s, ISO: 50, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 16. srpna 2009 6:26:18, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. srpna 2009 11:24:02, NPR Váté písky, Bzenec (Česko) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) Mantis, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 16. srpna 2009 7:22:57, NPR Váté písky, Bzenec (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 08. 2009 , kategorie: příroda, hmyz
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(32 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

pěstuju kudlanku nábožnou doma v akváriju 3 kobylky deně
Lovec Kudlanek
Mrdka mi vlítla do pokoje, má štěstí, že jsem jí odehnal, inak bych jí uříznul cikuli.
Marie Navrátilová
Moc zajímavý článek. Hledala jsem informace o kudlance, protože jsem je objevila na zahrádce. Kokonu jsem si všimla už na jaře když jsem stříhala levanduli, stéblo s kokonem jsem tam nechala, i když jsem neměla tušení co se mi z něj vylíhne. Moje sedmiletá dcera ho nějaký čas pozorovala, ale pořád nic, až teď o víkendu jsem při okopávání zeleniny viděla tři malé kudlanky velké něco málo přes 1 cm.
Boža
Fotografuji kytinky, při jejich hledání na Švařci 7.9.2012 na silně osluněné "sucharské stráni" - kudlanky ! Několik ! Kytinky, nebyly, zato pár vydařených fotek tohoto prapodivného tvora, který si mne při fotografování evidentně prohlížel svýma predátorskýma očima, bylo pro mne novým zážitkem ! Dala jsem se do vyhledání informací a fotek fotografů - specialistů na kudlanky - super obrázky Ondry!
Dobrý den, ve čtvrtek 7.10.2010 jsem kudlanku samičku našla u nás na zahradě ve sředních čechách, u Nymburka.
ahoj ja mam rád všechny zvířata ale mě hodně zajmá kudlanka nábožná a ji budu mít ale nevim kdy mam třeba za zvíče.Pakobylky Indický,2 křečky,1 psa,kanárka,potkana,5 hadů,ale ted bych uvažoval o kudlance nábožné.a za dva roky o leguanovi zeleném.
kraťas
dnes jsem měl to štěstí a viděl jsem ji v Lipníku nad Bečvou
.docela mě ty kudlanky fascinuji.Mám ráda knihy od G.Durrella a ten popisuje v jedne knize že když bydlel na Korfu tak rád pozoroval jak u nich ve vile běhají gekoni a kudlanky a navzájem spolu bojovali o hmyz a také někdy i spolu a byla to hezká podívaná.
Olii
ahoj, chcu se zeptat do kdy se dozivaji;)diiik
Lea
Můj brácha kudlanky přímo miluje.
ahoj moje kamaradka ma kudlanku to je hnus
Ahoj Ondro, Super fota i videa!!
Pěkné fotky. Komentářům se nezbývá než divit, co blbečků všudybylů a všehoznalců se tu zas vyrojilo. Se zdá, že největší problém pro přírodu není ani průmysl, ani stavebnictví, ani emise, ani nic takového, ale fotograf, který odstřihne tři větvičky kvůli fotce... Bože bože, že vás to furt baví...
PS: nejlepší umělci jsou ti, co upozorňují na pravopisné chyby a ve svém krátkém příspěvku jich nasekají třikrát tolik.
Jirka Slama
luxusni fotky Ondro! Hlavne ty pekne osvicene sluncem - treti odspoda a ta kde ma pred sebou slunecni kotouc, parada!!!
K ostatnim komentarum se tezko vyjadrovat jen doufam, ze u foceni vydrzis a kvuli tomuto s tim neseknes; ja prestal sbirat kameny kvuli chovani ostatnich sberatelu a doufal jsem, ze mezi milovniky zive prirody je to trochu jine, asi ale neni...
Radek
Nestacim se divit, jak to ze ty prispevky Ondra nesmazal, kdyz ho tady vsichni kritizuji. Ten muj si minule smazal. Soukup byl a bude tvuj fanda porad a i kdyby jsi udelal cokoliv bude stat za tebou:). K fotkam, musim uznat ze jsou pekne ale stacilo tedy napsat ze se jedna o aranzovanou fotku a je to ne. Ja na to nevidim nic spatnyho, kazdej aranzuje a ze je to ohrozenej fruh tak to je jedno. Je to jenom hmyz ne. Klidne to zase smaz, Radek
Michal Soukup
Aha, tak takhle. Díky za vysvětlení.
Peca
Kolicek nebo izolepa se pouziva hlavne k prichyceni stebla nebo rostliny k necemu pevnemu ( klaciku zapichlemu do zeme, nebo jinemu steblu), aby se zabranilo jeho rozhybani vetrem. ostri se v radech milimetru a i nepatrny pohyb je na skodu.
Drive jsem take trha rusivou travu kolem hmyzu a pohyb ruky jej prakticky vzdy vyplasil. Od doby co pouzivam nuzky, vyplasim hmyz jen zridka.
Umele pozadi se u makrofotografie hmyzu a rostlin snad ani nepouziva.
Michal Soukup
Peca: Ten kolíček a izolepa je konkrétně na, co? Na přidržení nějakého pozadí, či tak nějak? Ptám se, že žádný makro fotograf nejsem, ale právě jsem si pořídil svůj první makro objektiv a tak se zajímám, no. Nůžky nemám, ale už jsem taky upravoval scénu tím, že jsem pár nepohodlných stébel trávy vytrhával. Izolepa a kolíček mi vrtá hlavou :)
Peca
Za 1: Pokud Ondra pise ze kudlanky k sobe nearanzoval, tak to tak snad bude.
Za 2: Kazdy makrofotograf ma v brasne izolepu nebo kolik na pradlo a take nuzky na ostrihani rusive travy kolem (pro idioty - nikdo nestriha orchydeje).
To je zakladni vybava KAZDEHO profika i amatera.
Za 3: 'presunutim' hmyzu na atraktivnejsi misto mu nijak neuskodite, horsi sou posuci se sitkama a octanem etylnatym.
Za4: Slehla trava by sla vyresit letajicim kobercem :)

PS: Konecne i nejake video, SUPER!




Zdeněk Souček
Martin Ševčík: Hele Ševčíku, jsi nějakej chytrej, ale máš pravdu.
Mirek
Psal jsem to už panu Prosickému v mailu a zase se mi to potvrdilo. Komentáře k článku je zbytečné číst. Hlavně si rýpnout to je heslo některých jedinců. Věřím že každý má právo na svůj názor ale pochybuju že Ti Šťouralové někdy řeší třeba něco k věci. Řešte to o čem je tento web. Příroda a focení a né závist autorovi. Fotky jsou nádherné a články zajímavé taky bych někdy chtěl obojí takto umět. Hodně štěstí pane Prosický. Vždy se budu vracet rád a jistě nebudu hledat hloupé chyby ze závisti.
Martin Ševčík
> Zdeněk Souček. Hele Komenský. Samice se píše s jedním "m" a oddělovacích čárek tam máš taky nějak povícero. ;)
Michal Soukup
K čemu je dobrý klacek s černou izolepou?
Když položíte jednu samici kudlanky na druhou, tak jedna druhou sežere, to je normální. Ale v přírodě k takovému setkání vůbec nedojde. To jenom na naaranžovaných větvičkách fotografů. Že sammice sežere samečka, to jsem pozoroval včera v přírodě, to jo, ale samice samici, to je trochu vyumělkované a neškodila by trocha studia biologie. Jo, a "na subtropické stepy" se píše měkké i.
Pavel Smrcek
Heh, kdyz po sobe nekdo zanecha na lokalite klacky s cernou izolepou tak je mi jasny co se tam delo. Vyvaleny kruhy jako nekde v obili, skoro jako UFO:) a ten velkej provoz. Mozna byla chyba ze Jirouš ve svym clanku napsal o te lokalite ale to uz je tedka jedno, stejnak o ni vi cela morava. Byl sem tam hned v pondeli a byl tam provoz jak na vaclavaku, dokonce tam nejaky magor behal s velkou sitkou a je mi jasny ze tam nehledal motyli.
Vltavín
Standa: Co to zase resite za kraviny. To je jasny ze sou "sokolnicky vedeny" ale kdyz se k nim chovate normalne tak co!
Nic, jen to že se jedná o C1 -kriticky ohrožený druh živočicha. Zkuste si zjistit kolik různých razítek a povolení je třeba k jakékoliv manipulaci s nimi (zákon 114/1992 Sb).
Jinak táboření, stan postavený v národní přírodní památce a obklopený větvičkami s naskládanými kudlankami nepokládám za vzor ideálního chování se fotografů v přírodě.
Stefan
Naozaj pekne obrazky. K textu. S tvrdenim o poctoch samiciek a samcekov by som bol opatrny. Samcekovia su mensi tazsie sa hladaju, preto to neberiem tak vazne. To pozieranie nie je az tak zvlastne, ked ich date k sebe. Samcek ma dovod ist k samicke a riskuje zivot, ale samicka k samicke dovod ist nema. Su chranene a vzacne. Zvazil by som publikovanie tych obrazkov.
Michal Soukup
Díky za dobrý článek a opět moc povedené fotografie. Líbí se mi hlavně poslední snímek, vypadá jako by chtěla něco říct ... že by "mňam"? ;) ... Jo a příspěvky v diskuzi opět stojí za to a to je jich prozatím jen pár. Budu se muset častěji vracet a číst tyhle příspěvky, je to leckdy vážně legrace :)
Dave
Ta kudlanka na tom fialovem kvetu vypada fakt prirozene :) na druhou stranu to ma neco do sebe! tak proc ne. Mozna to staci priste jen zminit ze se jednalo o aranzovanou fotografii a bude klid. Me se libi to protisvetlo, treti od konce!
Standa
Co to zase resite za kraviny. To je jasny ze sou "sokolnicky vedeny" ale kdyz se k nim chovate normalne tak co! Chranenej druh to sice je ale kolikrat clovek zaslapne brouka anebo zabije nechtene jine zvire. Tak co! Standa
Taky mi to prislo divny ale nechtel jsem se ptat abych nevypadal jako trouba. Jedna se o chranenej druh, takze jak znam Ondru a ten se umi v prirode chovat tak s nima nijak nemanipuloval. Vy jste je Tomasi uz videl ze tvrdite neco jineho nez autor?
Tomáš Plekanec
Ondřeji, chtěl bych se zeptat, jestli se jedná o aranžovanou fotografii, či nikoliv. Nevěřím, že je možné, aby ty dvě kudlanky takto nepřirozeně lezly po sobě, viz. obr. č3?