Vstavač Dietrichův, hledání křížence.

To mi ta orchidejová sezóna pěkně začíná. Druhý výjezd s fotoaparátem a zase ceďák s blesky. Cestou tam slunce, cestou zpět z lokality také slunce, jen při focení jak v bazénu. Nacucaný jako mořská houba, vodou zalitý Canon 5D Mark II hlásí Error 20, Marta s Oliverem schouleni pod košatým stromem a pejskové vystrašení z hromobití.

Vstavač Dietrichův (Orchis dietrichiana) Vstavač Dietrichův (Orchis dietrichiana) Dietrich Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. května 2010 18:32:00, nedaleko Úštěku (Česko)

Když víkendy nestačí
Tak nějak jsem si spočítal, že to jaksi nemůže vyjít. Kvete toho víc, než si můžu reálně prohlédnout. Víkendů je v měsíci kriticky málo. Jediné řešení je večer po práci nabrat rodinku a vyrazit na výlet i během pracovního týdne. Dnes to bylo za jedním z mnoha orchidejových podivínů. Orchideje se mezi sebou rády kříží a vznikají rostliny, které si dokonce v české taxonomii vydobyly jméno. Jednou z nich je vstavač Dietrichův (Orchis dietrichiana), který je křížencem běžného vstavače osmahlého (Orchis ustulata) a v České republice vzácného vstavače trojzubého (Orchis tridentata).

Původem ze Slovenska

Vstavač Dietrichův je nejčastěji popisován z Devínské Kobyly u Bratislavy a z pohoří Tribeč. Jeho vzhled je velmi proměnlivý, vždy podle toho, ke kterému z rodičů má nejblíže, a patří nejčastějším křížencům mezi vstavači. Vlastně jej můžeme najít všude, kde se společně vyskytují rodičovské druhy. Jak se ale vstavač Dietrichův objevil v Čechách, když tu vstavače trojzubé nemáme? Vždyť nejbližší jsou nedaleko moravské Kroměříže?

Pohádka jako od Andersena

Jednoho dne známý znalec orchidejí přenesl brylky z květů vstavače trojzubého, poškozených pošlapáním na slovenské lokalitě Devínská Kobyla, do květů několika exemplářů vstavače osmahlého na bohaté lokalitě nedaleko Úštěku. Pokusil se takto potvrdit literární údaje o možném vzájemném křížení těchto blízkých orchidejí. Za deset let na lokalitě vykvetlo několik kytek náležících mezidruhovému kříženci – vstavač Dietrichův (Orchis dietrichiana = Orchis tridentata X ustulata).
Deštivého květnového večera, zanícený fotograf přírody prochází vlhkou loukou a ve společnosti možná stovky vstavačů osmahlých nachází několik rostlin, které můžou být považovány za produkty experimentu. Ve společnosti jasně identifikovatelných vstavačů osmahlých roste asi šest rostlin, které mají jasné znaky vstavače Dietrichového.
Zdroj neznámý, ale zjistím.

Vzledem k tomu, že se pořád učím, berte mojí determinaci s rezervou. Je to pár hodin co jsem se vrátil, ještě to s kolegy prokonzultuji.

Související odkazy
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 2.5.2010

Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) Burnt Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. května 2010 18:28:27, nedaleko Úštěku (Česko) Sasanka lesní (Anemone sylvestris) Sasanka lesní (Anemone sylvestris) Snowdrop Windflower, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. května 2010 18:37:46, nedaleko Úštěku (Česko)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
11. 05. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Ten bude po tátovi:-)
Marta
Tentokrát jsme se nechali slušně zmást slunným počasím a vyrazili s Ondrou na lokalitu. Během pár minut na nás nezůstala nit suchá a Olísek má za sebou první bouřku a slejvák naživo, v nechráněném nosítku; nutno říct, že statečně obstál. Za tu louku plnou orchidejí a sasanek lesních to stálo :-)
Pěkné, taky snad vyrazím hledat.