Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu

Jak název jasně napovídá, můj poslední výlet za orchidejemi tentokrát nevedl na prosluněné suché stráně, ale do biotopu o poznání vlhčího. Vstavač bahenní patří k našim méně častým orchidejím, na území Česka jej aktuálně najdeme asi na třech lokalitách.

Vstavač bahenní (Orchis palustris) Vstavač bahenní (Orchis palustris) Marsh Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr Hoya, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. června 2010 18:21:59, Pardubicko (Česko) Oběť vysušené louky
Dříve tomu tak nebylo. Než se začaly vysušovat louky a přírodní krajina se tím zhoubně přeměnila na krajinu zemědělskou, nebyl vstavač bahenní takovým unikátem, jako je nyní.
O jeho existenci jsem věděl už dříve, ale během tří let jsem jej na do té doby pro mě jediné známé lokalitě na Mělnicku nenašel. Musel jsem hledat i jinde.

Zrádný mokřad s prstnatci
Až v neděli jsem navštívil na Pardubicku jednu lokalitu, kde jsem záplavě více jak tisícovky prstnatců pleťových našel deset čerstvě rozkvétající rostlinek vstavače bahenního. Rostlinka je to krásná, v řídkém květenství krásně vyniknou jednotlivé kvítky.
Pohyb po okraji lokality byl možný pouze pomalými kroky, s opatrným hledáním kam šlápnout. Ani ne tak kvůli všudypřítomné vodě (mokřady jsou letos díky častým dešťům opravdu zrádné), ale kvůli těsné přítomnosti kvetoucích prstnatců pleťových. Přesto jsem si několik vstavačů pro pár snímků ve večerních paprscích našel.

Vstavač bahenní (Orchis palustris) je oproti jiným vstavačům spíše menší. Na lokalitě nepřesahovala výška rostlin 30 cm. I květů je poměrně málo, ostatně i starší druhový název tuto skutečnost popisoval – vstavač řídkokvětý bahení (Orchis laxiflora subsp. palustris).
Orchidej roste na vápnitých, mokrých až bahnitých půdách a na slatinách. Přestože byla rozšířen mnohem více, nyní ji lze najít pouze ve středním a východním Polabí. Na Moravě se vyskytoval v dolním Podyjí, dolním Pomoraví, na sever až po Kroměříž. Vstavač bahenní kvete od května do začátku července a patří mezi kriticky ohrožené druhy naší flóry (C1).

Vstavač bahenní je letošní mojí devátou novou orchidejí, celkem má zatím můj orchidejový projektík 33 druhů. A sezóna se teprve pomalu rozbíhá!

Související odkazy
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 10.6.2010


Vstavač bahenní (Orchis palustris) Vstavač bahenní (Orchis palustris) Marsh Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr Hoya, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. června 2010 18:44:15, Pardubicko (Česko) Vstavač bahenní (Orchis palustris) Vstavač bahenní (Orchis palustris) Marsh Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + PL filtr Hoya, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. června 2010 18:31:22, Pardubicko (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
10. 06. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

mm
PS.: Neber to prosím Ondro jako útok na svoji osobnost, Tebe těmito mými příspěvky nemám na mysli o nic víc než sám sebe, nebo ostatní fotografy. V podstatě sám nevím jak se k tomuto problému postavit a stavět... A i já už viděl pár pěkně zválených orchidejových luk, kde jsem si připadal sám před sebou jako zločinec taky fotograf, tedy "kolega" těch přede mnou. Zajímavé, že po mé návštěvě vždy louka vypadá v podstatě nedotčeně a to chodím fotit s přítelkyní, zrcadlem na stativu a odrazkou... :-(
mm
nebo sebemrskačství některých našich fotografů. Kompletně poválené louky mohou udělat jenom totální debilové, kteří si přírody neváží, na druhou stranu za to můžeme my všichni, kteří fotíme a dáváme bohužel nejen ušlechtilé vzory zájmu o přírodu přírodomilcům, ale bohužel i několika blbcům. Každopádně se nerovná, co fotograf to zločinec proti přírodě, stále totiž platí, že největší škody způsobíme přírodě totálním ničením celých lokalit, ne jednotlivých jedinců daného druhu... Howgh.
mm
Přitom nikdo z nás nemá nějaké výsadnější právo na těchto lokalitách (konkrétně PP, PR, NPR) podle zákonů ČR co pohledávat. Na druhou stranu, myslím, že pokud tam jde kdokoliv se zájmem o přírodu a hlavně se zdravým rozumem, přírodě rozhodně neuškodí víc jak 90% neinformované veřejnosti, které jsou nějaké chráněné kytky u zadku a pokud by měli právo, tak tam dovolí postavit hotely, kempy, nebo velkoskady. Prostě a jasně mě už štve a unavuje to stálé házení špíny na fotografy,
mm
Zdravím, jsem biolog, ochranář i fotograf přírody a myslím, že se to vše dá skloubit a fotit na každé lokalitě alespoň trochu šetrně. Každopádně mě ale irituje to kastování se některých našich "best" fotografů na ty fotografy, kteří mají pocit, že ví co a jak fotit i jak se na lokalitě chovat a proto tam mohou a na amatéry, kteří pokud nemají fotky úžasně dokolnalé s rozmazaným pozadím, nebo si cvakají jen tak pro radost, nebo studijní či zájmové účely - evidentně i příklad dívčiny z odkazu...
Jo lidi myslí jen na sebe. Stačí, když jsem dnes viděl tyhle fotky: http://marijika.rajce.idnes.cz/Vyprava_za_vsivcem_statnym/
Pro každého je to jen jakási louka, kde kvetou kvítka a tak si tam zajdu se psem na procházku kouknout na orchideje...
Jinak Ondro fotky super.
Jojo,jednou se ochranari naserou a budou nas davat do jednoho pytle s tema,co si prirody nevazej.A to neni dobre!!
Jirko, tak to je drsné. Jak je více vody, je možné, že jich je letos více. Bohužel, ani v nejhorších myšlenkách mě nenapadne, že můžou mít takový osud... Byl jsem v Karpatech, napíšu!
Ahoj Ondro.
Prekrasne nafocene!!Patri k nejvzacnejsim vstavacum u nas.Vcera jsem navstivil lokalitu na Melnicku a byl jsem zdesen!Pohled na utrhane a zaslapane vstavace bahenni me zdrtil!Ani jsem pak nemel chut si ho nafotit.Nechapu co to dela za neandrtalce,ktery pro svuj zajem podivat se ,znici jednu z poslednich lokalit u nas.