Orchideje Bílých Karpat

Jak jsem naznačil v příspěvku o rudohlávku jehlancovitém, hned v neděli jsem vyrazil na další výlet za orchidejemi. Tentokrát do Bílých Karpat k hranicím se Slovenskem. Na několika lokalitách lze v průběhu dubna až srpna najít několik botanických unikátů, a v každém měsíci malinko jiné. Fotografickou dokumentaci toho, co kvete právě nyní, přináším níže.

V případě obtížného čtení textu na tmavé grafice doporučuji odkaz „textová verze“ vedle nadpisu.
Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. června 2009 13:01:21, Bílé Karpaty (Česko)Miniaturní květy v pohybu
Stručně alespoň jednu zkušenost, která mi z fotografování utkvěla v paměti. Řeklo by se, „málo světla, tak to posadím na stativ“, ale ne vždy si fotograf pomůže. Právě při fotografování květů rostlin, lze pouze výjimečně spoléhat na to, že vítr barevný květ nerozkomíhá ze strany na stranu. Při větších poryvech se někdy i stává, že květ vylétává z hledáčku. O přesném zaostření pak nemůže být řeč. Obzvlášť u malých květů, například jednotlivý květ kruštíku, tam záleží na každém milimetru. Jak si v takovém případě pomoci?
Jednoznačně první doporučení je nastavit vyšší ISO, couvnout si dozadu a objektiv odclonit (pokud trváte na nerušivém pozadí). Šance, že nebude objekt na fotce výrazně rozhýbaný, bude větší. V případě, že nechcete vyšší ISO, fotografujete makroobjektivem s mezikroužkem, květy velikosti jednoho centimetru, doporučuji se obrnit trpělivostí. Velice snadno se stane, že jednu fotografii budete zpracovávat i hodinu. Focení bude spojené s neustálým čekáním na to, až se vítr alespoň trochu utiší.
Pomůckou, kterou fotografování usnadní, může být třeba deštník, kterým si můžete vítr zaclonit, nepomůžete sice úplně, ale jistý efekt to má. Nejlepší by byly deštníky dva proti sobě, ideálně bílé, které by na slunečném dni rozptýlily sluneční paprsky. Pokud to nejsou deštníky, poslouží pro stínění větru cokoli jiného, třeba fotografický batoh. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že by lokalita neměla zůstat zválená. Většina českých orchidejí je zákonem chráněna a kriticky ohrožena.
Pokud je to na některých lokalitách možné, je alternativou i výběr květu, který není příliš na větru. Můžou to být rostliny ve strouhách, pod stromy nebo na závětrných stranách kopců.

A typ na závěr, stejně jako při jiném makrofotografování, spoléhat se na autofokus fotoaparátu příliš nelze. Přesnějšího zaostření (na tu část květu, která má být ostrá) docílíte ostřením manuálním.

Související odkazy
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí
(všechny letošní nové orchideje budou ve Fotobanka až na konci léta)

 

Kruštík bahenní (Epipactis palustris) Kruštík bahenní (Epipactis palustris) Marsh Helleborine, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. června 2009 10:49:00, Bílé Karpaty (Česko) Pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia densiflora) Pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia densiflora) Marsh Fragrant Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. června 2009 10:14:58, Bílé Karpaty (Česko)

Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. června 2009 12:20:03, Bílé Karpaty (Česko) Pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia densiflora) Pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia densiflora) Marsh Fragrant Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. června 2009 10:18:30, Bílé Karpaty (Česko)

Kruštík bahenní (Epipactis palustris) Kruštík bahenní (Epipactis palustris) Marsh Helleborine, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. června 2009 9:57:12, Bílé Karpaty (Česko) Hlavinka horská (Traunsteinera globosa) Hlavinka horská (Traunsteinera globosa) Globe-flowered Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. června 2009 10:28:53, Bílé Karpaty (Česko) Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) Vstavač osmahlý (Orchis ustulata) Burnt Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. června 2009 13:15:49, Bílé Karpaty (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 06. 2009 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Peter
jedná
Michal H.
Dobrý den.
Nejedná se spíše o pětiprstku žežulník?
Moc pěkné - orchideje oslovuji hlavne meho
syna a pripomelo mi to nase pochodovani po Bílých Karpatech koncem
května. taky máme pár
úlovků
http://www.podoby.cz/Bílé%20Karpaty/index.html
jen tak
dál
iva
Chodím ti to sem tiše obdivovat.... ty orchideje jsou nádherný...
:)
Ahoj Ondro, moc krásné fotky a
ten černý podklad je umocňuje. Změna provedení stránek se mi
zamlouvá. Tořič včelonosný je moje oblíbená rostlinka. Ahoj a dobré
světlo! Honza
Štěpán Mikulka: To je dobrý nápad, občas si
vypomáhám kartonem, na kterém je nalepený alobal, ale myslím, že ta
bublinkatá folie bude fanj, byla i na kolibříky
:-)
http://www.naturephoto.cz/priroda/91-kolibrik-na-hnizde-trochu-jinak.html
Jan: Jsem ostuda, píšu jak prase, opravím,
díky.
Štěpán Mikulka
Nádherné fotografie kytek i
nový design webu Ondro! Jinak mám takový drobnmý návrh. Sice se moc
nevěnuji focení květin, spíše fotím ptáky a reportáže o hasičích, ale
snad by někomu pomohla tahle stará rada. Proti větru při focení kytek by
určitě pomohla tradiční ohrádka z "bublinkové" fólie instalovaná
na pár klacíků kolem květiny... Propouští i dobré difuzní světlo.
Jan
Jenom malá
technická - tip ve smyslu rady se píše s i. A typ, jako například druh,
se píše s y. Ale fotkám to neubírá na jejich kráse, opravdu pěkné .)
Petr
I kdyz
nejsem znalec ani milovnik orchideji, musim clanek pochvalit, fotky
jsou super. Ja bydlim 50km od Bilych Karpat a byl jsem tam jen jednou :(
. Mimochodem klidne by jste mohl pridat krom macra i nejakou tu krajinku
z BK, je tam moc krasne.
Radek Demjan
Krasne...