Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)

Hned na úvod slibuji, že toto je na pár měsíců poslední příspěvek k českým orchidejím. Od příště něco jiného, orchideje už by mohly nudit. Ale nedá mi to, když už jsem si nyní čerstvé fotky prošel, něco z víkendu sem hodím. Tentokrát o krasavci z bažin, prstnatci plamatém (Dactylorhiza maculata).

Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 27. června 2009 17:50:22, Českolipsko (Česko)Za orchidejí do bažiny
V sobotu odpoledne jsem za vydatného deště vyrazil k České Lípě, hledat jednu z endemických českých orchidejí. Tu jsem pravděpodobně nenašel, přesto jsem jeden poklad objevil. Prstnatec plamatý, který mě proměnlivostí barev a kresby okvětních lístků naprosto uchvátil. Na pár desítkách metrů čtverečních byl každý květ úplně jiný. Jediným handicapem byla jen voda všude okolo. Asi si dokážete představit bažinu po týdenním dešti. Trochu mě mrzelo i to, že jsem květiny našel až po třech hodinách hledání, v době kdy už se stmívalo. I tak to bylo fajn.

Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Rostlina se vyskytuje zejména vlhkých loukách, v bažinách nebo rašeliništích. Vyhledává vlhké až mokré humózní půdy. Prstnatec plamatý může být až 60 cm vysoký (obvykle 30 – 40 cm).
Lodyha je vzpřímená a olistěná nad polovinu. Listy jsou šikmo odstálé, hnědě až červenohnědě skvrnité, někdy bez skvrn. Dolní listy jsou při bázi zúžené, kopinaté až čárkovité, nejširší zhruba v polovině délky. Květenství je nejprve kuželovité, později válcovité, dlouhé až 12 cm, kvete od června do července. Květy jsou fialové nebo růžové, vzácně bílé. Pysk má souměrnou nachovou kresbu z drobných teček nebo čárek. Střední úkrojek trojlaločného pysku je nápadně menší než postranní laloky. Plodem je tobolka.
Druh se vyskytuje v západní, střední a severní Evropě. U nás jej můžete najít na podmáčených místech Českolipska.

Pozornému divákovi možná neuniklo, že na některých fotografiích jsou i zvířátka!

Související odkazy
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí
(všechny letošní nové orchideje budou ve Fotobanka až na konci léta)

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 30.6.2009

Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata), bílá
forma Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata), bílá forma Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. června 2009 18:06:07, Českolipsko (Česko) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 27. června 2009 18:17:56, Českolipsko (Česko) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 27. června 2009 18:29:25, Českolipsko (Česko) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. června 2009 18:00:19, Českolipsko (Česko) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 27. června 2009 18:34:48, Českolipsko (Česko) Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata), Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata) Heath Spotted Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. června 2009 18:48:09, Českolipsko (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 06. 2009 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý den, nevím, jestli je tento web živý... Nejsem botanik, ale podle literatury by se mi zdálo, že fotka č.5 je prstnatec Fuchsův, protože laloky pysku jsou přibližně stejně velké a u plamatého by měl být prostřední výrazně menší než ty boční. Píšu proto, že právě řeším podobný problém a hledám fotky prstnatce plamatého na porovnání s mými.
Dušane,
díky za milá slova, ale pořád cítím, že by to ještě něco chtělo. Naše
orchideje jsou úchvatné a hodně fotografů snímky zjednodušuje jenom
proto, že už je na nich atraktivní motiv. Já vždy každému říkám, když
vidíš něco dokonalého, k fotografii přestup tak, jako by jsi fotil
pampelišku. A pro uklidnění, já zase znám o orchidejích zlomek toho
co ty, ale učím se :-)
Dobrý den Ondřeji,
úvodní snímek je naprosto
fantastický, čím to, že když se do něčeho pustíš, najednou jsi jeden z
nejlepších v daném oboru? :o) Taky fotím české orchideje, ale mám
pocit, že jsem pořád začátečník, i když už jsem byl u většiny našich
druhů a některé fotil mnohokrát, včetně třeba jazýčku
jadranského.
Díky za nádherné fotky a za laťku proklatě vysoko,
alespoň má člověk touhu se zlepšovat :o)
velmi mě překvapilo jak poslední dobou lidi
reagují na některé članky a podněty toho to autora sám fotografuji a
je to pro mě jen koníček a neživý mě to a to co dělá ondra p. že nejen
že píše články dělá workshopy a přednáší o svých zkušenostech a to ve
svém volném čase!!! pomáhá,radí a je inspirací pro hodně lidí znás a
velmi často z toho nic nemá.budme za to rádi a berte to jak to je
protože jinak by jsme o hodně přišly
Marek
Někteří si
stěžují, jako kdyby za nové články platili, což pochopitelně můžou -
třeba předplatným. Však zajímavých časopisů je na našem trhu hromada a
dostanou to, co chtějí. Do nějakého přispívá i Ondřej...
Radek Demjan
Ta posledni fotka je fakt
super... Pekne jsi tomu Prstnatci nechal ty šatičky vyniknou
:)

Moc fajn.
Koukám, že
povzbudivých komentářů není nikdy dost. Nenech se otrávit, komentáře
doporučuji přísně moderovat.

Tvoje články rád čtu a ke
kvalitě tvých fotek bych se jednou chtěl ještě více přiblížit. Jsi pro
mě vždy inspirací.
Stanislav D.: Chodím do
práce, pokud nemusím o víkendu do práce, fotím, pokud mám náladu a čas,
večer něco písnu. Dělám jen to, co mě baví, vyhovuje mě to. S nikým
nezávodím, jediné o co se nyní snažím je uživit sebe a rodinu...
Stanislav D.
Ondřeji Vás to psaní už nebaví? Tohle je strašné! Vždy jsem se těšil v
pondělí na Váš článek, radostně jsem v zaměstnání potají četl, ale
poslední dobou se to celé vytratilo. Navíc témata postrádají tu jiskru
jako dříve. Dávat podruhé zasebou orchideje? To opravdu nemáte o čem
psát a nebo Vás to celé kolem Vás otrávilo? Vím, že to není jednoduché
udržet kvalitu, ale Váš kolega se o to alespoň snaží a jeho články
jsou super. Pokuste se prosím o tom alespoň přemýšlet. Děkuji
Stanislav Dvořáček