Volavka popelavá, osm týdnů na hnízdě

Byla to vlastně náhoda. Z výstavy tropických orchidejí jsem se vydal k Vltavě a prohlídnout si areál pražské zoologické zahrady, kde hnízdí mnoho divokých ptačích druhů, do kterých byste to možná ani neřekli. Atraktivním příkladem může být kvakoš noční nebo lednáček říční. Bohužel to jsou pozorování pár roků stará. Čím víc se ZOO zušlechťuje pro cizokrajná zvířata, tím víc z ní původní divočiny mizí. Ne ale úplně vše.

Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 3. května 2014 10:06:06, Praha - Troja (Česko)

Get Flash to see this player.

Poprvé, 8. března 2014, páření a vejce v hnízdě

Když jsem prošel okolo spodní stanice lanovky, zahlédl jsem v koruně akátů nad mojí hlavou páření divokých volavek popelavých z kolonie, která trojskou část Vltavy obývá dlouhá léta. Napadlo mě, že to nemůže být daleko od hnízda a začal hned pátrat. Hnízdo nebylo problém najít a bylo jich tam hned několik, nacházelo se v bezprostřední blízkosti sedících volavek.
Bohužel, z místa, kde jsem stál, to bylo zajímavé pouze na obtížné koukání. Zbytek dopoledne jsem tak strávil hledáním co nejvhodnější pozice, abych nějaké projevy hnízdících volavek popelavých natočil pro Mirka do jeho projektu.
Místo, kde jsem viděl pohodlně do hnízda, jsem našel, bylo to z mírného nadhledu a s poměrně vhodným pozadím za volavkami. Sice jsem musel manuálně proostřit skrze několik stromů (a nějaké větvě mimo hloubku ostrosti volavky stejně překrývaly), ale dalo se. To jsem ještě netušil, jaké peklo mě bude čekat o pár týdnu později.
Když jsem totiž s ohniskem 800 mm pečlivě prohledával hnízda, ve chvílích kdy se ptáci na chvilku nadzvedli, zjistil jsem, že v každém hnízdě jsou minimálně dvě světle zelenavá vejce. Věděl jsem, že se pokusím během jara několikrát vrátit.
Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 8. března 2014 13:14:54, Praha - Troja (Česko) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 8. března 2014 13:13:54, Praha - Troja (Česko) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 8. března 2014 13:15:15, Praha - Troja (Česko)

Podruhé, 16. dubna 2014, čerstvě vylíhnutá mláďata

Čas plynul, já jsem fotografoval na Šumavě, objížděl první kvetoucí rostliny, nebo se věnoval skorcům vodním. Až se přiblížil čas, kdy jsem měl v kalendáři naplánovanou další zastávku u volavek v Troji. Odhadl jsem, kdy by měla být v hnízdě čerstvě vylíhnutá malá mláďata. K volavkám jsem se tak vrátil přesně po pěti týdnech.
Už tehdy jsem se pomalu začínal hrozit toho, jak bude do hnízda vidět, až se hustě rostlé akáty na stráni plně zazelení. Tolik jsem si přál fotku odrostlých hladových mláďat s pankáčským tmavým čírem na hlavě a s posledními zbytky prachového peří, dožadujících se potravy. Což, jak jsem odhadl, mělo být za další dva týdny.
Ale to bych předbíhal, v dubnu byly malé volavky velké sotva 15 - 20 centimetrů a většinu času trávily pod svými rodiči, kteří je ještě zahřívali, přestože na stráň svítilo slunce a bylo poměrně teplo. Stavil jsem se večer, pouze na hodinu, protože v podstatě nebylo co fotit. Aktivita mláďat byla nulová. Šlo je zahlídnou pouze v případě, kdy se rodiče v hnízdě střídali. Navíc s krutým protisvětlem na jih orientovaný svah.
Už v tu dobu bylo průhledů na volavky pouze několik v hodně krkolomných pozicích. Do některých hnízd už díky prvním listům nebylo vidět vůbec. Ale věřil jsem, že si při posledním návratu nějak poradím.
Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 16. dubna 2014 17:15:16, Praha - Troja (Česko) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 16. dubna 2014 16:46:30, Praha - Troja (Česko) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 16. dubna 2014 17:21:00, Praha - Troja (Česko)

Potřetí, 3. května 2014, odrostlí hladovci v hnízdě

Masakr, peklo, hrůza, zoufalost, smutek. Místo jsem navštívil s malým Oliverem a kdybych mu nepřidržel hlavu u hledáčku fotoaparátu, ten den by volavky ani neviděl. Stejně jako desítka zvědavých lidí okolo procházejících a nechápající, co v té husté zelené neprostupné džugli fotím. “Přece volavky popelavé na hnízdě, vy je nevidíte?”, “Ne, tam nic není...”, “Podívejte se skrze objektiv.”, až tehdy mě přestali mít za magora.
Volavky nebyly pouhým okem vidět. Pouze v případě, kdy začalo něco dít, přílet volavky s natráveným jídlem a výměna na hnízdě, se mláďata dožadujíce se potravy zvedla, bylo něco k zahlédnutí. Toto se za dvě hodiny událo pouze jedenkrát!
Děkoval jsem svému prozřetelnému záměru, kdy jsem finále u volavek naplánoval na zcela zamračený den po dešti s temně šedou oblohou. Jenom tak byl poměrně čistý vzduch a dokonalé rozptýlené světlo, kdy listí neházelo žádné odlesky a okolní prostředí volavek bylo relativně čisté. Za slunce by byla scéna totálně rozbitá a v té změti by nic nevyniklo.
Když se rodiče vystřídali, odrostlá mláďata vytáhla krk, otevřela zobák a začala zuřivě loudit potravu. O to víc zuřivěji, protože mláďata byla na hnízdě čtyři!
Nechápu, jak se ze dvou vajíček vylíhnou čtyři malé volavky. Nutno přiznat, že fakt nemám jistotu, že jsem v průběhu jara fotil vždy stejné hnízdo. Na lokalitě, ještě v březnu bez listí, byly prokazatelně čtyři obsazená hnízda. Při každém návratu okolní vegetace vypadala úplně jinak. Vysvětlením může být i to, že při první návštěvě neměli ještě volavky odsnášené vše, co letos plánovali vychovat.

Během těch stručně popsaných třech návratu jsem u hnízdících volavek strávil dohromady pouze tři a půl hodiny. Mrzí mě, že toho času nebylo víc, ale nebylo kdy. Tuším, že by se to s větší intenzitou dalo zpracovat pořádně. A to včetně toho videa, kvůli kterému jsem k volavkám poprvé šel.

Související odkazy

Volavka velká, romantika na hnízdě
Jak se fotografují volavky
Odpoledne ve Volavčí zátoce
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Tenkozobec opačný, se zobákem nahoru
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Fotografování zvířat v Praze a okolí



Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 3. května 2014 10:37:10, Praha - Troja (Česko) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 3. května 2014 9:53:41, Praha - Troja (Česko) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 3. května 2014 9:41:29, Praha - Troja (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 05. 2014 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jirsa
Pěkný reportík. Chválím! Radek
Ilona
Také jsem volavky fotila. Poprvé 14.3., kdy byly na hnízdě 3 vajíčka, při druhé návštěvě 1.4. na tom samém hnízdě bylo už 5 vajíček.
Kvakoš noční hnízdil v ZOO i letos, viděla jsem 3 páry kvakošů, ale úplně na jinačím místě v areáu ZOO.
Já je fotil na hnízdě 19.5. a byly těsně před vylétnutím.
Skvělá reportáž a výborné snímky.. Za uvádění exposičních údajů ti mnozí poděkují, jsou v tom celá léta tvé praxe a znalostí..
Zdeněk
Michal Mašík
Tak to je super! Krásné fotografie a ještě lepší zážitek to vidět. Moje místo, kde bylo loňský rok tak 30-40 volavek zeje práznotou. Rybník je prázdný. Myslím, že se bude bagrovat. Když jsem tam seděl a čekal na návrat volavek netušil jsem co za dvě hodiny tehdy uvidím. Přilétla jedna, druhá pak třetí a do hodiny jich bylo téměř 40. Vracel jsem se téměř každý den.
Jirka
Byl jsem tam, hledal je tam a nenašel :-(
KarelJ.
Nádhera, je dobře že se věnuješ i české přírodě!