Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě

Když jsem šel již třetí den za kulíšky do lesa, vítalo mě krásné ráno. Růžové obláčky svítily od sluníčka, které bylo ještě za obzorem Boletických lesů. K lesu je to od chalupy asi kilometr, a ačkoli by šlo dojet po polní cestě ke kulíškům autem, raději jsem se ránem prošel. Společnost mi dělalo blízké mečení bekasin a skřípání špačků. Na bezvětrné louce plné květů jsem s těžkým srdcem ignoroval desítky motýlů obalených ranní rosou a snil o dalším nádherném setkání s našimi nejmenšími sovičkami.

Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. července 2010 6:29:56, Prachaticko, Šumava (Česko) První dny mláďat v lese
Když jsem došel na místo, kde jsem kulíšky fotografoval v předešlých dnech, bylo místo klidné a opuštěné. Mláďata postupem času zvětšují areál svého rozletu a vzdalují se dále od místa, kde se o ně několik týdnů starali rodiče. Momentů, kdy budou všechna čtyři mláďata pohromadě, bude ubývat. Až je během podzimních námluv dospělí samci obhajující svá teritoria vypudí ze svého území, s tím, aby si v rozsáhlých šumavských lesích našli svůj prostor.

Pískání odvážného kulíška

Svoje hledání jsem rozšířil, když se z hustých smrčin ozvalo první dlouhé zapískání.  Hlas kulíška nejmenšího vůbec nepřipomíná houkání sovy, ale jedná se o nenápadné pískání v pravidelných intervalech.  Přestože má kulíšek i další hlasové projevy, pravě pískání je nejčastější. Jedná se o teritoriální hlas, který lze snadno napodobit. Pokud do lesa ke kulíškům zapískáte, pravděpodobně se vám ozvou, a to zejména vylétlá mláďata. V případě dospělého samce musíte být připraveni na jeho přílet, eventuálně i útok. Kulíšci jsou v ochraně svého území velmi aktivní a ničeho se nezaleknou.
Obecně lze říci, že kulíšek nejmenší je jediná sova, která se člověka nebojí. Nejen, že ji lze snadno přilákat, ale pokud ji někde v houští stromů objevíte, v mnoha případech se můžete přiblížit na několik málo metrů.  To byl i případ mých krátkých ranních zastávek u čtveřice (pětice?) kulíšcích mlaďochů, na které z povzdálí dohlíželi rodiče.

Neviditelný kulíšek v temném lese
S hledáním kulíšků v lese je jedna potíž. Sovička měří pouhých 16 cm, a pokud nesedí na zcela holé větvi, ani jejich blízké pískání vám nezaručí, že ji spatříte. Mnohokrát jsem takto slyšel pískat až čtyři kulíšky najednou, ale jejich hnědé peří se světlým bříškem nikde. Prodírat se houštím mladých smrčin nemělo příliš smysl. Sedl jsem si do jehličí, opřel se o fotobatoh a čekal. Během pár minut se mladí kulíšci prozradili. Třeba tím že popolétli, nebo si sedli na viditelnou odhalenou větev. Pro fotografování se k nim pomalou chůzí dalo přiblížit, a pokud jsem byl obzvlášť tichý (žádné štrachání v batohu, nebo vybalování snídaně), mohl jsem v jejich společnosti zůstat déle. To byl i případ poměrně výjimečné hromadné fotografie kulíščích mláďat na vyvráceném kmenu. Dospělý kulíšek tři metry vpravo se již do záběru nevešel. Kulíšci mé přítomnosti vůbec nevěnovali pozornost. Sledovali dění v lese, nebo dumali nad tím, co si sami počnou, až je rodiče, kteří je po vylétnutí z hnízda pár týdnů dokrmují, přestanou zásobovat myškami.

Naše nejmenší sova
Kulíšek nejmenší je nejdrobnější evropskou sovou, snad jen sýc rousný se jim může svým trpasličím vzezřením rovnat. Můžeme jej najít v jehličnatých a smíšených lesích. Hnízdí v dutinách po strakapoudech a jeho potravou jsou drobní savci. Avšak občas se mu podaří ulovit i ptáka v letu. Samička do hnízda snáší koncem dubna okolo pěti vajec; sameček pak obstarává sedící samičce potravu a později i mláďatům. Samička kulíška sedí na vejcích 28 dnů a mláďata poté krmí šest týdnů. Mladí kulíšci jsou z hnízda do lesa vyvádění ve stáří 30 dní, kdy ihned dobře létají. Následné tři týdny se ještě zdržují v blízkosti rodičů v jejich teritoriu, které v průběhu podzimu opustí.

Přestože jsem měl pro prodloužený červencový víkend na Šumavě naplánováno něco jiného, jak už to tak bývá, příroda si to zařídila jinak. Fotografování orchidejí jsem zkombinoval s časným rány strávenými ve společnosti naší nejmenší sovy. Přestože trpělivost kulíšků sváděla k tomu, aby vyplňovali celé políčko, pokusil jsem se k nim předat i něco ze šumavského lesa.

Pokud potkáte v lese čerstvě vylétlá mláďata kulíšku, nezdržujte se v jejich blízkosti příliš dlouho. V tomto období můžou být ještě dokrmována rodiči. K čemuž by, s velkou pravděpodobností, ve vaší těsné přítomnosti v mnoha případech nepřistoupili. Všeobecně bych doporučil zdržovat se i u mláďat dalších zvířat co nejkratší dobu. Obsazeným hnízdům se pak snad raději vyhnout úplně.

Související odkazy

Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Kalous pustovka, jak jsme fotili endemickou sovu
Sýček králičí, strážce knihovny
Mandelík hajní, opožděná sezóna
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Vlha pestrá, v makových květech
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ledňáček říční, drahokam české přírody

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 8.7.2010

 

Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. července 2010 7:40:21, Prachaticko, Šumava (Česko) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. července 2010 7:07:44, Prachaticko, Šumava (Česko) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. července 2010 7:39:28, Prachaticko, Šumava (Česko) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. července 2010 7:09:47, Prachaticko, Šumava (Česko) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. července 2010 6:58:34, Prachaticko, Šumava (Česko) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. července 2010 6:53:44, Prachaticko, Šumava (Česko) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Kulíšek nejmenší (Glaucidium passerinum) Eurasian Pygmy Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. července 2010 7:05:53, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 07. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(26 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dominika Hůlková
Nádherné fotky, vážně se moc povedli :)
To je nádhera!!!! Miluju sovičky a Vaše fotky jsou fakt senzační!!!
Ta ctverice je uplna pecka!!A ten posledni kulisek co se tvari jako herec Blaha taky!:)Zdar
pěkné a ta skupinka je super
Vrkoslav: K té Šumavě, vyloženě safari to není, ale ve srovnání s jinými kouty ČR je jednoznačně na zvířátka bohatší. Je to i tím, že Pavlova chalupa je dokonale položená (lesy, louky, blízkost vody, pastviny). Každý víkend něco vyfotím, jen nikdy nevím, co to bude. Náhodně jsem třeba potkal i puštíka bělavého. Stačí trávit hodně času venku. Kulíšci se kilometr od chalupy zdržolovali několik dní.
DObrý den
přidávám se k ostatním a opravdu uctivě smekám. To je doopravdy mistrovská práce :-) Je to něco nového a lepšího - prostě NAŠE PŘÍRODA :-)
Mohu se jenom optat zda toto bylo dílem náhody, nebo jste měl někde kontakt (někdo zavolal). Zajímá mě to jnm proto, zda je těchto zvířat na Šumavě tolik, že je prostě potkáme náhodou... Jestli ano tak je to opravdu nádhera,že se u nás sovám daří .-)
s pozdravem Vrkoslav
Ahoj Michale, musím smeknout a vyslovit největší obdiv. Parádí fotky a jak už bylo zmíněno níže, tak asi hlavně umění je najít a nevyrušit. Už se těším na další špeky z českých hajů a luhů...
Super wild a ta první je opravdu parádní! :)
Marta
Aktuální informace: Ondra má opět funkční své původní telefonní číslo.
David
Klobouk dolu, parádní fotky!
Honza Veber
Smekám Ondro!
až budeš mít novej telefon, pošli mi číslo ;-)
Honza
Lumír
No já se picnu, to se ti teda povedlo, gratuluju,vážně parádní.
Evžen Takač
Ahoj Ondro.
Smekám. Opravdu pěkná práce.
Souhlasím s níže uvedeným. To je opravdu úžasná série fotek s uměním vyfotit, ale i najít. Gratuluji a smekám.
supr, parádní fota a ty expoziční časy mě dostávaj :-) Velmi dobrá práce!
Jirka Slama
Parada Ondro a absolutni souhlas s Radkem Demjanem! Konecne neco neokoukaneho!
K té 1/25 s; když je zvíře opravdu klidu, je to dobrý způsob jak se vyhnout opravdu vysokým ISO (krátce po rozednění je v lese pořád tma). Nutnosti je dobře upevněný stativ, Live View na 100 % (nic se nesmí hýbat), ručně přesně zaostřit a dálkovou spouští exponovat. Zrcátko nemlátí, kulíšek jako břitva (pokud se nepohne). Nezbytností je i chladná hlava, jinak v tom lestním houští ani nepostavím staviv, natož abych v hledáčku v té tmě našel mrňavou sovičku :-)
Na Šumavě se dařilo už od sobotního rána, na svahu Boubína jsem ztratil bundu s telefonem (nyní jsem jen na služebním - 603 219 821). Ne, tam je pohoda vždy, tolik lákadel, jen je těžké se rozhodnout jen pro jedno a v klidu si to vychutnat, jako třeba kulíšky. Příště to bude třeba chřástal nebo bekasina.
Jde vidět, že se na Šumavě dařilo. Moc pěkné snímky a ten zážitek vidět tolik kulíšků pohromadě se jen tak nepoštěstí. Skvělé!
Mecan | Photomecan.eu
Ty hade :) ... cos jim to pískal za serenády, že jsi je dostal tak blízko k sobě :) Ta grupa je úžasná a pózista na pařezu s časem 1/25? Co dodat, dokonalé a wild. Gratuluji...
Ty kocoure! To je vážně pěkný :-)
honza , ponga.cz
Moc hezke. Konecne neco noveho neokoukaneho. Dobre svetlo.
Radek Demjan
Noooo tak to je slusne.... Krome toho proostrovani ktere mam hrozne rad, se mi i strasne libi zas neco noveho, novy krasný druh a ne furt dokola vlha, lednak, dudek, papuchalek, terej... atp.

gratuluju
Rudolf Linhart
Krásné!
skvela praca Ondro!
Paráda Ondro!