Žluna šedá, zoufalé předjaří na Šumavě

S blížícím se jarem přibývá mých víkendových útěků z Prahy. Asi nejdokonalejší azylem před šedým a smradlavým pražským betonem je pro mě Pavlova Kovárna, jejichž okolí je provoněné lesem a pastvinami. Dokonalost toho místa stvrzuje seznam zvířecích druhů, které jsem tu poslední roky fotil. Bohužel na seznamu těch, který marně stopuji a lákám, jen přibývají další nové položky.

Strakapoud malý (Dendrocopos minor) Strakapoud malý (Dendrocopos minor) Lesser Spotted Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. února 2011 11:43:16, Prachaticko, Šumava (Česko) Datlí hlučné hrátky
Chladné slunečné sobotní ráno (-15 °C) jsem opět věnoval hledání datlů černých, kteří už v lese dovádějí a lze je poměrně dobře najít. Bohužel dostat se na fotograficky vhodnou vzdálenost je stále oříšek.
I kvůli datlům černým vznikla na Kovárně novinka, „krmítkovník datlovník“. Šest metrů vysoký tlustý kmen, určený datlům, strakapoudům a žlunám. Jmenovaní si jej v několika druzích rychle oblíbili, jen ten datel zatím řádí na druhé straně chalupy. Ale jako optimista vím, že je jen otázkou času, kdy strom objeví a bude se pravidelně vracet (prostředků pro to máme dost).

Ptačí přehlídka u jeřábků

Ač se kromě žluny šedé žádný převratný úlovek nekonal, každá minuta, kterou jsem byl venku, stála za to. Třeba v sobotu dopoledne, když jsme neviditelně zamaskování leželi u jeřábků lesních a snažili se je na nahrávku a krmení přilákat. I Když se náš favorit neukázal, na těch pár metrech, na které jsme z maskovací sítě viděli, bylo zvířat jak v ZOO.
Jeřábek však pro mě nadále i tak zůstává zakletý. Ač jsem jej loni už dvakrát spatřil, jeho fotku ještě nemám. Třeba příště. Jak jsem Pavlovi při návratu říkal: „Vlastně je dobře, že nepřiletět, máme zábavu na příště, co bychom dělali, kdybychom ho dnes vyfotili!?“

Nechci moc psát, vkládám jen pár aktuálních fotek; především samic :-)

Pohodový zbytek zimy a brzké jaro všem přeje, Ondra


Související odkazy
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Poštolka rudonohá, kolonie u proskleného posedu
S pěvci u lesního bazénku
Tenkozobec opačný, se zobákem nahoru
Mandelík hajní, opožděná sezona
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Ptáci ze Šumavy
Vlha pestrá

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 28.2.2011



Žluna šedá (Picus canus) Žluna šedá (Picus canus) Grey-headed Woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 600mm f/4 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1092 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 27. února 2011 14:05:48, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Blue Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. února 2011 17:38:08, Prachaticko, Šumava (Česko) Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula) Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula) Bullfinch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. února 2011 17:57:45, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 




Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 02. 2011 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Standa Zivny: Díky, takový rychlý výběr a zpracování. Šestistovka byla Pavlova, krátce zapůjčená, na stativu usazená, tahat bych se s tím nechtěl :-)
Standa Zivny
Nadherne fotky, jako obvykle! (Obzvlast se mi libi ten strakapoud.) Koukam dobre, ze ta zluna je focena sesti-stovkou?
Honza Smucar
Velmi pekna zluna ale i ostatni fotografie jsou povedene.
Michal Kupsa
Mě se nejvíc líbí ta žluna. Až dostavíme, tak si na zahradě taky nalíčím kládu.
Držím palec a těším se na další.
Ahoj Ondro. Tak tohle fotím celou zimu. Ale ty to máš obzvláště propečený :-) Krása
Jiří Plekanec
Ten Strakapoud je obvzlaste povedeny zaber ! Jinak Helena uz vse napsala .
Ahoj, tak koukam ,ze se nam instalace stromu s Pavlem povedla. Pekne.
Mej se.
Utíkej hodně z Prahy...............miluju český wildlife. Cením si ho proto, protože vyfotit tady zvíře je velmi těžká disciplína, ale Tobě to rozhodně nemusím vykládat.