Bažant, který se vůbec nebál

Někdy mě divoká zvířata překvapí. Pták, který se přede mnou schovává už v momentě, kdy na něj v obrovské vzdálenosti pomyslím, se z ničeho nic chová jako apatický beránek nebo v agentuře zapůjčena modelka. To si pak například můžete dovolit takový komfort, jako fotografovat s různým směrem dopadu slunečních paprsků. Poslední podobnou zkušenost jsem měl s bažantem obecným na ostrově Texel.

Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:23:01, ostrov Texel (Holandsko)

Opatrný bažant, první výzva u silnice
Podobně jako jiných ptáků, bylo na ostrově bažantů obecných dost. Asi i proto, že je to tam samé pole a pastvina. Mají tak dostatek potravy a podle mě tu nemají žádné nepřátele. Šelmy ani dravce schopné ulovit bažanta tu nenajdete, a český myslivec zůstal tisíc kilometrů na východ.
Bažanty jsme potkávali při přesouvání autem velmi často a opakovaně se je pokoušeli fotit v rozkvetlých pampeliškách metodou „Masai Mara“, kterou jsem tu popisoval v zimě. Snímací úhel ze staženého okénka auta nebyl ten pravý a bohužel jakákoli snaha o nenápadné vyplazení z auta skončila odkráčením bažanta do nefotitelné vzdálenosti. Až jednou.

Trpělivý bažantí pár na pastvině
Po svítání u tenkozobců jsme se s Jirkou vypravili na sever ostrova omrknout bernešky. Asi v půli cesty, těsně u silnice, jsem pravým očkem zahlédl v časně dopoledním světle krásně nasvíceného bažanta. Nejdříve jsme jen pomalu projeli okolo, ale mě to nedalo. Jako už na ostrově několikrát, jsem to chtěl s bažantem znovu zkusit. Šance mizivá, ale co kdy byl tentokrát bažant k focení svolnější?
Vypadl jsem škvírou dveří Oktávky rovnou na zem (po ostrově jsem jezdil zásadně s pětistovkou na klíně) a začal se plazit spasenou pastvinou, skrze hovna od oveček. Už v tuhle chvíli jsem měl jistotu, tenhle bažant zůstane. Startovní místo mých hadích přibližovacích pohybů bylo dost blízké, brzo jsem proto ležel bažantovi pod zobákem. Sice v protisvětle, ale jak se ukázalo později (když bažant vypustil páru ze zobáku), vůbec to nebylo na škodu. Odměnou pak bylo to, že asi 10 metrů od bažanta pochodovala i jeho samička. Bažantí eldorádo pět metrů od silnice. S uspokojením jsem se ohlédl k Jirkovi do auta a posunky naznačil, že tentokrát bažant ustojí i fotografy dva.

Problémy obvykle nevídané
Jak nadšení opadlo, začalo mi vadit pár věcí. Překvapivě to, že jsem byl příliš blízko, a do silnice se mi couvat nechtělo. Předlouhý ocas výstavního bažanta se tak častokrát nevešel do hledáčku. Na poměrně poklidném fotografování se mi nelíbilo i to, že slunce bylo již poměrně vysoko a ovečkami pokálená sežraná louka nebyla prostředím nejatraktivnějším. Přenesl jsem se přes to a po fotografování samičky jsem se pustil do u divokých zvířat jindy nevídané akce. Přesun za bažanta, kdy jsem směr fotografování změnil o 180°, slunce tak dopadalo přímo.  Bažant se při mém fotografování cítil tak bezpečně, že si po pěti minutách sedl a, věc málo častá, usnul. To byl pro mě impuls, abych se po nevšedním zážitku vrátil do auta. Několik snímků přikládám.

Pokud v přírodě potkáte nezvykle trpělivé zvíře měli by jste zbystřit. Může být zraněné nebo má v blízkosti mláďata, od kterých se nemůže vzdálit. V obou případech pak doporučuji používat mozek, na fotografování se vyprdnout a pomalu se tiše vzdálit. Pouze v případě, že je prostředí při podobném chování snadno přehledné a můžete vyloučit přítomnost hnízda, je vhodné zkusit se pomalu přiblížit.

Souvisejí odkazy
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Vlha pestrá, v makových květech
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ledňáček říční, drahokam české přírody

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 3.6.2010

 

Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:41:17, ostrov Texel (Holandsko) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 5.6, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:21:10, ostrov Texel (Holandsko) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:24:06, ostrov Texel (Holandsko) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:32:31, ostrov Texel (Holandsko) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:29:34, ostrov Texel (Holandsko) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Bažant obecný (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, fotografováno z ruky (IS), Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 8:23:01, ostrov Texel (Holandsko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
04. 06. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Moc krásné úlovky. Povedly se dokonale. Nejvíc se mi líbí první, druhá a poslední.
No, Ondro, možná že ten bažant nebyl ani tak trpělivý, ale třeba jen pobaveně provokoval toho divnýho plazícího se a cvakajícího dvounožce. Ono se mu mockrát za život nestane, aby se mu člověk poklonil až k zemi.
Martin | martinpustelnik.com
první a poslední super! ahoj
Ta poslední s křídlama je naprosto bezvadná
moc pěkné fotky, nejvíc se mi líbí první dvě
Canon 1D Mark IV jsem měl pouze na testování v Holandsku, používal jsem jej jeden týden. Text se zkušenostmi mám rozpracovaný, brzy to sem vložím. Fotí se s tím výborně :-)
Ondrej pekný článok aj s fotkami. Ku komentáru nadomnou som si spomenul ako sa radšej rozpisuješ o fotení v prírode ako o technike, ale sa mi zdá že si spomínal že 5d II a 7D Ti zatiaľ bohato stačí, tak by som chcel len vedieť, či si ho mal (1d Canon Mark IV) na skúšku alebo je už v tvojej výbave. Ináč článok vo Fotomagazíne o fotení kolibríkov je super, zas si ma viac vyhecoval k foteniu vďaka.
Zdravím,
Chtěl bych se zeptat jak fotí nová 1d Canon Mark IV (uvažuji oní)
díkec :-)