Tučňák patagonský, krutý život v kolonii

Na světě není mnoho podobných míst, kde vedle sebe žije pět druhů tučňáků. Tím nejdostupnějším, jsou Falklandské ostrovy. Na 51° jižní šířky (podobně jako jih Argentiny) uprostřed Atlantiku na ostrovech s rozeklaným pobřežím, vychovávají svá mláďata tučňák oslí, tučňák magallanský, tučňák skalní, tučňák žlutorohý a tučňák patagonský. V jejich společnosti jsem v lednu strávil tři týdny a pokusím se popsat něco ze života toho nejatraktivnějšího, tučňáka patagonského (Aptenodytes patagonicus).

Článek najdete v aktuálním listopadovém čísle časopisu Příroda.

Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 11, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2009 11:43:46, Sea Lion Island (Falklandské ostrovy)

Get Flash to see this player.


Video pořízené digitálním fotoaparátem Canon EOS 5D Mark II zobrazuje tučňáky patagonské při čistění peří. Doporučuji přehrát se zvukem, ten vychr za to stojí, pěkně to přiblíží atmosféru.

První moment v kolonii
Již první chvíle v blízkosti kolonie několika stovek tučňáků patagonských slibuje zajímavou podívanou, v každé části se něco děje a je zřejmé, že se bude během našeho pobytu na co koukat. Na poloostrov Volunteer jsme se dostali po tříhodinové cestě terénním autem z civilizace, s plánem strávit zde několik dní. Z blízka poznat chování tučňáků a přivézt odsud atraktivní fotografie.
Volunteer Point je na rozdíl od ostatních kolonií na Falklandských ostrovech celkem snadno dostupný a občas sem zavítají i pasažéři velkých zaoceánských parníků. Avšak, většinu času je fotograf v kolonii sám a může se věnovat tučňákům. Pro bližší poznání jejich života, jsou důležité dvě věci, pečlivé studium dostupné literatury před odletem a na lokalitě pak pozorování od úsvitu do soumraku. Ve společnosti tučňáků jsem si pak klidně odřeknul jídlo a proseděl u nich mnoho hodin.

Námluvy v trávě

Přestože nevětší koncentrace tučňáků zůstává stále pohromadě na vyšlapaném a trusem vypáleném plácku velkém 100-200 m, občas se nějaké skupinky a jednotlivci vydají na procházku. Většinou je to k moři, třeba se jen omýt, nebo za námluvami.
Dvojici tučňáků, u které by mohlo dojít k projevům náklonnosti, případně k páření snadno identifikujete. Pokud mimo kolonii potkáte dva jedince, kdy jeden je o hlavu menší, jedná se samečka se samičkou (to je ta menší). Pak už stačí jen s nimi nějakou tu hodinku strávit a pustí vás do svého života.
Při námluvách okouzluje samec samici velmi vzpřímeným postojem a hlasitým troubením s mírně roztaženými křídli. Když hlasové projevy skončí, vyčerpáním skloní hlavu a svěsí křídla k tělu. Pokud při tom samec samici zaujme natolik, že by se s ním chtěla spářit, následuje samce, který radostně hýbe hlavou ze strany na stranu. Samotné páření začíná šťouchnutím samečka do samičky, až padne na břicho a sameček na ní vyleze.

Když se láme skořápka
Tučňáci patagonští mají zvláštní cyklus hnízdění. Jejich hnízdění trvá 14 – 16 měsíců a hnízdí dvakrát za tři roky. Nejdříve snesou jedno vejce a pak druhé. Kladení vajec probíhá mezi prosincem a dubnem. V kolonii tučňáků patagonských je nejatraktivnější to, že zde můžeme potkat mláďata stará pár dní bez prachového peří, přes hnědě chundelaté obludy, i tučňáky s prachovým peřím v barvě dospělých jedinců. Nejvtipnější pohled je pak na ty, jenž se právě zbavují posledního prachového peří. Zobákem si odstraňují poslední chomáče jemných pírek.
Samice snáší vždy jedno vejce, které po snešení dokutálí k samci, který si jej nahrne na nohy a přikryje kožním záhybem, kde ho zahřívá.  Tučňák patagonský si nestaví hnízdo, rodiče pouze s ostatními tučňáky, kteří mají také čerstvě snesené vejce, jen společně vedle sebe postávají na kraji kolonie. Každý má vyhrazen flek o velikosti jednoho metru a velmi nelibě nese, pokud mu tam soused nějakým způsobem zasahuje. To se pak tučňáci začnou rvát, bez jediného pohybu nohou, jen nakláněním s otevřeným zobákem. Opatrně, musejí uhlídat vejce v bezpečí.
Po předání vejce samice shání potravu a zhruba po 5- 7 dnech se rodiče vystřídají. Po osmi týdnech se líhne malý tučňák.
Když začne mládě rozbíjet skořápku vajíčka, trvá to i několik hodin, než ze svého dočasného domova zcela vymaní. Dospělý tučňák mu v tom nijak nepomáhá, spíše naopak. Když se první část skořápky odlepí, ihned ji zobákem vrací k malému tučňákovi. Ve své snaze ochránit jej před chladem nijak nepolevuje.
I když se mládě ze skořápky dostane celé, další dlouhé dny zůstává v teple pod břichem svých rodičů. Pouze když má hlad, vystrčí krk se zobákem nahoru a dožaduje se potravy. Když škemrá nějakou chvíli, rodiče mu ze zobáčku vyvrhnou natrávenou kašovitou hmotu, kterou mláďata krmí.
Mládě je nejprve holé, ale ihned mu narůstá hnědé prachové peří, které se mu na zimu změní na druhé. Během toho musí malý tučňák přibrat 11kg, aby přežil. Rodiče ho zahřívají, dokud nebude samo schopno regulovat teplotu svého těla, pravidelně se střídají i v jeho krmení.

Bez rodičů to nezvládnu
O tom, jak je mladý tučňák závislý na svých rodičích, jsme se přesvědčili na vlastní oči. V době naší lednové návštěvy už byl v kolonii pouze dvě mláďata s hnědým prachovitým peřím. Většina se tohoto peří zbavila již během prosince. Již toto bylo podezřelé. Když jsem se těmto mláďatům věnoval, zjistil jsem, že pravděpodobně nemají rodiče, protože se dožadovala potravy vždy u jiných tučňáků a byla velmi důrazně odstrkována. Velmi často byla napadány i mláďaty, u jejichž rodičů škemrali o potravu. Bylo zřejmé, že rodiče zahynuli, pravděpodobně to bylo v moři, kdy se mohli stát potravou lachtanů. Takovýto sirotek je odsouzen k smrti hladem, nikdo z jiných tučňáků mu nepomůže. Hnědé chundelaté mládě jsme v den našeho odjezdu našli mrtvé, i takový je život v kolonii.

Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus)
Po tučňáku císařském , druhý největší tučnák na světě. Tučnák patagonský může vážit 15 – 20 kg a dorůstat do výšky až 95 –112 cm. Má dlouhý ostrý zobák, zespodu jasně oranžový, z vrchu temně černý. Hlavu má černou a na týlu z každé strany žlutooranžovou skvrnu. Záda, křídla i ocas má šedostříbrné. Břicho a hruď, má zářivě bílou s úzkým černým lemem, oddělující břicho od zad.

Živí se především rybami, korýši a hlavonožci, které loví v moři a potápí se do hloubky až 70 m. Je to výborný plavec, protože ve vodě vidí mnohem lépe, než na souši. Největším nepřítelem tučňáka patagonského je tuleň leopardí.

Tučňák patagonský je obyvatel subantarktických ostrovů, obvykle vyskytuje ve velkých koloniích na ostrovech Jižní Georgie, Falkland, Kergueleny, Marion, Macquarie a Crozetově souostroví. Celkový počet je odhadován na 2,2 milionu jedinců a co je potěšitelné, jejich počty se zvyšují.

V období největšího chladu se mláďata sdružují do školek, kde jejich těsný kontakt zmenšuje výdej tepla. V tomto období je rodiče krmí jen každý druhý až třetí týden. Mláďata proto zhubnou na přibližně 2/3 původní hmotnosti. V říjnu dochází k opětovnému zvýšení množství potravy a rodiče proto přicházejí podstatně častěji. V průběhu prosince je prachové peří mláďat nahrazeno normálním a mláďata se vydávají samostatně lovit na moře.

 

Související odkazy
Tučňák skalní, obratný horolezec
Rypouš sloní, hrátky s největší šelmou
Poslední paprsky v kolonii
Chaluha a čimango, hostina na útesu
Chaluha velká, lovci fotografů
Tučňák oslí (Pygoscelis papua), starost o mláďata
Jak jsme fotili endemickou sovu
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty II.
Fotografování na Falklandách, zpráva z cesty I.
Volunteer Point, první tučňáci

Fotoexpedice za tučňáky, Falklandské ostrovy 2009

 

Ondřej Prosický | Naturephoto.cz, 19.10.2009

 

Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 15:10:17, Volunteer Point (Falklandské ostrovy)Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Kormorán skalní (Phalacrocorax magellanicus), Rock Shag, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 17:54:21, Volunteer Point (Falklandské ostrovy) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 17:43:56, Volunteer Point (Falklandské ostrovy) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 13, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 15. ledna 2009 12:10:48, Volunteer Point (Falklandské ostrovy) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500 f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 17:49:49, Volunteer Point (Falklandské ostrovy) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 16:05:53, Volunteer Point (Falklandské ostrovy) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 14:54:02, Volunteer Point (Falklandské ostrovy) Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus), Tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) King penguin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 17-40mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 11, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. ledna 2009 15:43:23, Volunteer Point (Falklandské ostrovy)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 11. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Petr Michalec
sedmá fotka od spodu je fakt super - popisující, biologická, procítěná...Stejně jako všechny ostatní:-):-).-):-):-):-)
Mooc díky za skvělí článek.Potřebovala jsem ho do školy tak doufám že bude mít uspěch. :D:)
Nadherne fotky, tesi ma, ze som sa mohla pozriet.
Ondro, The Falkland Islands Tourist Board vyhlásilo soutěž Falklands Exposed
http://www.falklandislands.com/exposed. Tak se můžeš se svýma fotkama zůčastnit.
moc dobrý obrázky a super članky na referáty do školy
Anča
Fotky?...naprosto nejlepší!!! chválá fotografovi!! :)))
tibor
ahoj
už v PŘÍRODĚ jsem fotky obdivoval:-)
moc pěkné fotky,těžko vybírat,líbí se mi všechny
Petr Vaculík
Moc pěkné! Mě se nejvíc líbí první a předposlední pod článkem.
Iva
Luxusní fotky...
Ta poslední je super... .)