Šumavské sýkorky z promrzlého krytu

Přestože se složení návštěvníků krmítka za měsíc zatím nezměnilo (což se během března dá očekávat), fotografovat bylo stále co. Vždyť jenom sýkor je tu pět druhů! I když pro parukářku a uhelníčka jsme museli blíže k lesu. A vlastně je možná těch sýkorek šest, stále doufám, že se z některé sýkory babky při pečlivém prohlédnutí vyklube sýkora lužní. Více o mrazivém víkendovém fotografování v článku.

Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 10:19:56, Prachaticko, Šumava (Česko)  

Návrat k šumavským pěvcům
Druhé fotografování našich pěvců na Šumavě jsem již absolvoval s kratším ohniskem. Místo s půjčenými 1100 mm, jsem si tentokrát vystačil s vlastními 650 mm (1D Mk III + 500/4). Ve fotografickém krytu mi společnost dělal kamarád Petr Bambousek, kterého jsem na mráz vytáhnul i proto, aby si za dva týdny lépe vážil vlhkého tropického vedra ve středoamerickém Belize. A snad i s postraním úmyslem, že těsná blízkost dalšího fotografa v přenosném krytu přinese nějaké teplo. Bylo jej potřeba.

Šumavské sýkorky

Když jsem u Pavla na chalupě na přelomu roku fotografoval pěvce u krmítka poprvé, věděl jsem, že se k tomu ještě párkrát vrátím. Možnosti na úpatí šumavských kopců jsou úžasné. Seznam druhů ptáků vyskytujících se v blízkém okolí skoro připomíná check-list nějakého středoamarického národního parku. Přestože se složení návštěvníků krmítka za měsíc zatím nezměnilo (což se dá očekávat během března), fotografovat bylo stále co. Vždyť jenom sýkor je tu pět druhů! I když pro parukářku a uhelníčka jsme museli blíže k lesu. A vlastně je možná těch sýkorek šest, pořád doufám, že některá ze sýkor babek bude sýkora lužní. Která je k nerozeznání podobná; bezpečně je lze rozeznat pouze podle hlasu.

Parukářka a vysvobození z mrazu

Mráz při fotografování mi příliš nevadí, ale s jednou podmínkou, musím mít možnost se hýbat. V Českém Švýcarsku jsem během loňské zimy několikrát fotografoval při -16 °C, ale pokud se člověk pohybuje, pět hodin venku snadno vydrží (i s drobnými zastávkami na focení). Bohužel, ve fotografickém krytu toho člověk příliš nenachodí.
Již v sobotu brzo ráno, když jsme za tmy lehali do sněhu na oblíbené lokalitě jeřábka lesního slušně mrzlo a karimatka příliš neizolovala. Bohužel, ani maskovací síť příliš nezahřála. Vydrželi jsme to přes dvě hodiny. I když jeřábek tentokrát nepřišel, zkusit jsme to chtěli.
Fotografování sýkor a dalších pěvců v přenosném krytu jsem očekával snesitelnější. Kryt nějaké teplo uvolňované z lidského těla zachytí, bohužel v neděli bylo ještě chladněji. Z psychologického hlediska jsem ráno venkovní stupnici aktuální teploty obešel velkým obloukem, ale pohled na teploměr v autě po třech hodinách v krytu mi neunikl. Bylo na něm -11 °C. Snadno se dá domyslet, kolik mohlo být, když se rozednívalo.
Zima byla ale snesitelná, i proto, že bylo co fotit a člověk musel být neustále ve střehu. Až poslední půlhodina byla prokletí. Řekli jsme si, že dokud nepřiletí sýkora parukářka, zůstaneme. V jednu chvíli už byla situace s mrazem tak zoufalá, že jsme se museli uchýlit k podlému, ale osvědčenému, triku. Zahráli jsme parukářce její oblíbený hit. Po přehrání nahrávky jejího zpěvu, již s posledními tóny usedla na smrkovou větvičku se šiškou, připravenou speciálně pro ní. Ozval se rachot závěrek, parukářka odlétla a tím nás vysvobodila z ledového zajetí. Bylo na čase, už jsem měl pocit, že jak se zvednu, mé tělo se s řinčením rozsype na milion malinkých střepů.

Vybavení do mrazu, pokud se člověk nehýbe (např. fotografický kryt na sněhu):
ponožky Icebreaker, merino vlna
celokožené kotníkové boty Hanwag
dlouhé spodky Craft
polartekové kalhoty Alpinus
Gore-Tex kalhoty Tilak Ski
triko Icebreaker, merino vlna
triko mikrofleece Lotto
mikina fleece LoweAlpine
bunda Tilak Antartica (syntetická kožešina, "Drtič mrazu")
Gore-Tex bunda Tilak Raptor
fotografické rukavice Lowepro
kulich LoweAlpine

Dále v záloze:
mikina, rukavice, Gore-Tex návleky, windstopper kukla

Netvrdím, že musíte totožné položky ihned shánět. Je to jen takové vodítko, jak důsledně vrstvit a jaké materiály používat. Zůstalo mi pár návyku z doby, kdy jsem chodil po ledovci a vysokohorsky turistil.

Související odkazy
Ptáci ze Šumavy

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 26.1.2009

 

Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Blue Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 9:30:26, Prachaticko, Šumava (Česko)  Sýkora babka (Parus palustris) Sýkora babka (Parus palustris) Marsh Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 10:47:08, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora uhelníček (Parus ater) Sýkora uhelníček (Parus ater) Coal Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 9:40:06, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Sýkora parukářka (Parus cristatus) Crested Tit, Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 11:17:56, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Sýkora modřinka (Parus caeruleus) Blue Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 10:24:48, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora babka (Parus palustris) Sýkora babka (Parus palustris) Marsh Tit, Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 10:48:07, Prachaticko, Šumava (Česko) Sýkora koňadra (Parus major) Sýkora koňadra (Parus major) Great Tit, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. ledna 2010 10:39:00, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 01. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Děkuji za nádherné fotografie
karolína
Moc hezké.Děkují.
Jestli, pane, nevíte o těch genocidních sýkorách cosi více, nežli je v těchto odkazech:
http://www.lidovky.cz/madarske-sykory-se-pustily-do-netopyru-fcy-/ln_veda.asp?c=A090914_152440_ln_veda_lvv
http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/630719
http://www.novinky.cz/veda-skoly/178580-netopyri-maji-noveho-nepritele-hladove-sykorky.html
http://www.osel.cz/index.php?clanek=4608 ???
Nebo jestli nevíte o někom, kdo by více věděti mohl.
Děkuji vám za každou budoucí související laskavost.
G.
Fotky výborné i článeček se mi moc líbí. Oblečení bych asi změnil, když ti bylo zima při -11°C. Hodně ale záleží na vlhkosti vzduchu a důležitá je hlava a prsty (všechny). Mně obvykle ještě při -10°C bývá horko :-) Ale jak říkám vlhkost a vítr dělají ten rozdíl.
Honza
ta modrinka je perfektni
Karel S.
Modřinka je úchvatná ... vyfotit zvíře v pohybu (ať už panning nebo pohyb křídel), tak aby bylo rozmazané jen to co má být, to už je opravdové umění!
Modřinka je fajn, je to taková moje šumavská víla. Ještě jsem ji zpracoval jednou, v takovém temnějším podání. Však jsem ti při atraktivním příletu vše hlásil, hned jak jsem dofotil, samozřejmě :-)
Petr Bambousek
Ta modřinka s křídlama se povedla! Osobně si myslím, že nejvíc pomáhalo, že jsem si promazával fotky. To byla záruka, že se v tu chvíli něco začne dít :-D